Torsdag 14. september 2017
Rohingyaer benekter at de har satt fyr på egne landsbyer
Rohingya-flyktninger forteller at landsbyene deres ble satt i brann under brutale angrep fra politiet i Myanmar. Myndighetene sier beboerne tente på dem selv.
Publisert: 14 September 14:17
Rohingya-flyktninger forteller at landsbyene deres ble satt i brann under brutale angrep fra politiet i Myanmar. Myndighetene sier beboerne tente på dem selv.

BBC viste forrige uke bilder av en brennende landsby i delstaten Rakhine. Myndighetene i Myanmar hevdet innbyggerne selv hadde satt fyr på landsbyen sin, noe FN har betegnet som «en fullstendig benektelse av virkeligheten».
En reporter fra den britiske rikskringkasteren dro torsdag inn til Bangladesh der hun viste fram bildene av den brennende landsbyen til innbyggerne som var der da det skjedde.
– Politiet og lokale buddhister i Rakhine drepte folk. Politiet skjøt. De satt fyr på hjemmene våre. De drepte bare muslimer. De drepte til og med folk som flyktet, sier landsbyboer Dildah Begum.
En annen landsby, Maungdaw, er også filmet mens den sto i brann. Også der hevder myndighetene innbyggerne selv sto bak.
–I vårt område i Maungdaw, ble alle husene, inkludert mitt, påtent av militæret og myndighetene i Rakhine. Jeg så flammene med mine egne øyne, sier Hossein Khan.

Anklages for terrorMasseflukten begynte da Myanmars hær iverksatte en større militæraksjon i Rakhine 25. august. Offensiven ble igangsatt etter at opprørere fra blant annet organisasjonen ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army) gikk til angrep på politistillinger.
FN-sjef António Guterres sa onsdag at det som foregår i Rakhine er etnisk rensing. Andre rettighetsgrupper hevder Myanmars hær har brukt ARSAs angrep som dekkhistorie for en plan om å tvinge de om lag 1,1 million rohingyane i landet ut av Rakhine.
Dette har Aung San Suu Kyis regjering benektet. De betegner opprørerne som «ekstremistiske terrorister», som vil innføre islamsk styre i en del av delstaten Rakhine. De hevder også gruppa omfatter krigere som har trent med pakistansk Taliban.

Benekter terrortilknytningDisse påstandene ble ikke svekket av at al-Qaida torsdag manet muslimer rundt om i verden til motstand mot undertrykkelsen i Rakhine.
ARSA har imidlertid gjentatte ganger tatt avstand fra internasjonal jihadisme og insistert på at kravene deres er lokale og i forsvar mot omfattende statlig undertrykkelse.
– ARSA føler det er nødvendig å tydeliggjøre at organisasjonen ikke har noen tilknytning til al-Qaida, IS i Irak og Syria, Lashkar-e-Taiba eller noen annen transnasjonal terrorgruppe. Vi ønsker ikke disse velkommen i konflikten i Rakhine, heter det i en uttalelse på Twitter torsdag.

15.000 hver dagTre uker etter at rohingyaenes masseflukt fra Myanmar til Bangladesh startet, fortsetter 15.000 rohingyaer daglig å strømme over grensa med mål om å søke hjelp og sikkerhet i overfylte leire i Bangladesh, ifølge UNICEF.
Flere tar veien over elva Naf i skrøpelige trebåter. To personer omkom torsdag morgen, da en av om lag tolv båter som fraktet rohingyaer over elva, kantret.
Med torsdagens ulykke har totalt 88 personer druknet på vei over elva.

Overfylte leireIfølge myndighetene er 176 av 471, eller 37,4 prosent av alle rohingya-landsbyer, fullstendig tømt for folk. Ytterligere 34 landsbyer er delvis forlatt.
På den andre siden av grensa er to flyktningleirer i Bangladesh nå overfylt. Myndighetene har sagt at de skal frigjøre landområder til en tredje.
Ifølge UNICEF er 240.000 av de 400.000 som har flyktet, barn. Flere av dem er uten foreldrene sine. Mange av de andre er eldre og kvinner.
(©NTB)
Lørdag 18. november 2017
Ansatte i akademia får ingen spørsmål om seksuell trakassering i arbeids­miljøundersøkelse. Det kan bidra til at slike saker går under radaren, frykter fagforeningsleder Ellen Dalen.
Lørdag 18. november 2017
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.
Lørdag 18. november 2017
UKVALIFISERT: Bent Arne Aasli har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. Nå mener regjeringen han ikke er kvalifisert til å gjøre jobben sin fordi han ikke har nok studiepoeng.
Lørdag 18. november 2017
• Rettssaken der Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for utvinningstillatelsene for olje og gass i 23. konsesjonsrunde går for fulle tilhørerbenker i Oslo tingrett. For den som er opptatt av klimaspørsmål, er det svært mye...
Lørdag 18. november 2017
Inne i Niels Fredrik Dahls nye roman om en mor finnes noen antydninger om en ganske annen roman, den om far: små glimt av en spektakulær historie, en eventyrlig oppvekst i utlandet, en eksotisk farfar, familieoppløsning og ensomhet. Kanskje er...
Fredag 17. november 2017
• Onsdag arrangerte en rekke fagforeninger i byggebransjen i Oslo-området politisk streik. De streikendes hovedkrav er et midlertidig forbud mot bemanningsbransjen på bygge- og anleggsområdet i hovedstadsregionen. Streiken er ledd i en...
Fredag 17. november 2017
HASTER: Landet rundt må det nå kuttes ved syke­husene. Årsaken er krav om stadig effektivisering. Strikken strekkes for langt, mener Legeforeningen.
Fredag 17. november 2017
NY BOK: Eks-korrespondent Luke Harding kommer i en ny bok med ville historier og harde anklager mot Donald Trump. Mange av påstandene i boka er svært vanskelig å faktasjekke.
Fredag 17. november 2017
For ett år siden varslet en rapport at flere ansatte skal ha sluttet ved Det juridiske fakultet i Oslo som følge av seksuell trakassering. Dekanen vil heller «se framover» enn å granske saken.
Torsdag 16. november 2017
Midlertidig ansatte er mer utsatt for seksuell trakassering enn faste, viser rapport. I NRK opplever klubbleder Richard Aune at det spesielt er vikarene som vegrer seg for å melde fra.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk