Torsdag 14. september 2017
Rohingyaer benekter at de har satt fyr på egne landsbyer
Rohingya-flyktninger forteller at landsbyene deres ble satt i brann under brutale angrep fra politiet i Myanmar. Myndighetene sier beboerne tente på dem selv.
Publisert: 14 September 14:17
Rohingya-flyktninger forteller at landsbyene deres ble satt i brann under brutale angrep fra politiet i Myanmar. Myndighetene sier beboerne tente på dem selv.

BBC viste forrige uke bilder av en brennende landsby i delstaten Rakhine. Myndighetene i Myanmar hevdet innbyggerne selv hadde satt fyr på landsbyen sin, noe FN har betegnet som «en fullstendig benektelse av virkeligheten».
En reporter fra den britiske rikskringkasteren dro torsdag inn til Bangladesh der hun viste fram bildene av den brennende landsbyen til innbyggerne som var der da det skjedde.
– Politiet og lokale buddhister i Rakhine drepte folk. Politiet skjøt. De satt fyr på hjemmene våre. De drepte bare muslimer. De drepte til og med folk som flyktet, sier landsbyboer Dildah Begum.
En annen landsby, Maungdaw, er også filmet mens den sto i brann. Også der hevder myndighetene innbyggerne selv sto bak.
–I vårt område i Maungdaw, ble alle husene, inkludert mitt, påtent av militæret og myndighetene i Rakhine. Jeg så flammene med mine egne øyne, sier Hossein Khan.

Anklages for terrorMasseflukten begynte da Myanmars hær iverksatte en større militæraksjon i Rakhine 25. august. Offensiven ble igangsatt etter at opprørere fra blant annet organisasjonen ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army) gikk til angrep på politistillinger.
FN-sjef António Guterres sa onsdag at det som foregår i Rakhine er etnisk rensing. Andre rettighetsgrupper hevder Myanmars hær har brukt ARSAs angrep som dekkhistorie for en plan om å tvinge de om lag 1,1 million rohingyane i landet ut av Rakhine.
Dette har Aung San Suu Kyis regjering benektet. De betegner opprørerne som «ekstremistiske terrorister», som vil innføre islamsk styre i en del av delstaten Rakhine. De hevder også gruppa omfatter krigere som har trent med pakistansk Taliban.

Benekter terrortilknytningDisse påstandene ble ikke svekket av at al-Qaida torsdag manet muslimer rundt om i verden til motstand mot undertrykkelsen i Rakhine.
ARSA har imidlertid gjentatte ganger tatt avstand fra internasjonal jihadisme og insistert på at kravene deres er lokale og i forsvar mot omfattende statlig undertrykkelse.
– ARSA føler det er nødvendig å tydeliggjøre at organisasjonen ikke har noen tilknytning til al-Qaida, IS i Irak og Syria, Lashkar-e-Taiba eller noen annen transnasjonal terrorgruppe. Vi ønsker ikke disse velkommen i konflikten i Rakhine, heter det i en uttalelse på Twitter torsdag.

15.000 hver dagTre uker etter at rohingyaenes masseflukt fra Myanmar til Bangladesh startet, fortsetter 15.000 rohingyaer daglig å strømme over grensa med mål om å søke hjelp og sikkerhet i overfylte leire i Bangladesh, ifølge UNICEF.
Flere tar veien over elva Naf i skrøpelige trebåter. To personer omkom torsdag morgen, da en av om lag tolv båter som fraktet rohingyaer over elva, kantret.
Med torsdagens ulykke har totalt 88 personer druknet på vei over elva.

Overfylte leireIfølge myndighetene er 176 av 471, eller 37,4 prosent av alle rohingya-landsbyer, fullstendig tømt for folk. Ytterligere 34 landsbyer er delvis forlatt.
På den andre siden av grensa er to flyktningleirer i Bangladesh nå overfylt. Myndighetene har sagt at de skal frigjøre landområder til en tredje.
Ifølge UNICEF er 240.000 av de 400.000 som har flyktet, barn. Flere av dem er uten foreldrene sine. Mange av de andre er eldre og kvinner.
(©NTB)
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Onsdag 17. januar 2018
• I Jeløya-plattformen åpner Høyre, Frp og Venstre for storstilt overføring av offentlig tjenesteproduksjon til private. Flere steder i erklæringen står det at det er viktig å hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til...
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
«Jeg har vært flyktning, gjest, emigrant og immigrant,» fortalte Helga Hernes i «Fremmed i Norge» (1982). Mot slutten av andre verdenskrig ble hun og hennes familie fordrevet fra sine hjem i Vest-Preussen (den gang...
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.
Tirsdag 16. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonal­galleriet som visningssted for kunst. Arkitekt Fredrik Torp mener bygget bør vies til eldre kunst.
Tirsdag 16. januar 2018
FOTEN NED: Knut Arild Hareide meiner vi ikkje har råd til store skattelettar i åra som kjem. Regjeringserklæringa er ei av dei vagaste han har lese.
Tirsdag 16. januar 2018
Sps Trygve Slagsvold Vedum har sagt at de tre samarbeidspartiene, Venstre, Høyre og Frp, får fram det verste hos hverandre. Det er kanskje ikke helt presist, men når det kommer til sentralisering, kommersialisering av...
Mandag 15. januar 2018
Fjorårets mest intenst levende musikkfilm kommer til Tromsø denne uka.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk