Torsdag 14. september 2017
Norge krever nye grenseregler i Schengen 
Norge ber EU om å endre reglene slik at det blir lettere å innføre grensekontroll internt i Schengen-området. 
Publisert: 14 September 11:20
Norge ber EU om å endre reglene slik at det blir lettere å innføre grensekontroll internt i Schengen-området. 
Norge, Danmark, Tyskland, Østerrike og Frankrike har nå sendt et felles forslag til EU-kommisjonen om saken.
Der ber de fem landene om mer fleksible regler for indre grensekontroll i Schengen.
– Dette er en tilpasning til den virkelighet vi lever i. Det er ikke en juridisk virkelighet, men den virkelige verden, sier Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg.
Hun mener hvert enkelt land må kunne innføre grensekontroll når det er behov for det, og beholde den så lenge det er behov for det.
I dag åpner regelverket for at det kan innføres midlertidig grensekontroll i opptil seks måneder hvis det oppstår alvorlige sikkerhetstrusler.
Den tidsgrensa er ikke tilpasset dagens kontekst, hvor det eksisterer en varig terrortrussel, skriver de fem Schengen-landene i forslaget som nå er oversendt til EU-kommisjonen. De krever at medlemsland må få anledning til å innføre mer langvarig grensekontroll.
Norge kontrollerer i dag ferjer som ankommer fra Danmark, Sverige og Tyskland, men EU-kommisjonen har krevd at denne kontrollen må avsluttes innen 11. november.
EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos mener det ikke lenger finnes noen god grunn til å forlenge kontrollen.
– Vi skal diskutere det med ministrene. Men jeg mener tida er inne for å gå tilbake til normalen i Schengen, sier han.
(©NTB)
Mandag 25. september 2017
LINJESKIFTE: Tradisjonelt har norsk utenriks- og forsvarspolitikk blitt avgjort på bakrommet av Ap og Høyre. Nå varsler Espen Barth Eide (Ap) åpen konflikt på flere områder.
Mandag 25. september 2017
Heller ikke Verdensteatret og Jo Strømgren har fått forlenget sine søknader om basisfinansiering. De to anerkjente kompaniene har mottatt basisfinansiering for frie scenekunstgrupper siden ordningen ble opprettet i 2007. Som hovedregel gis det ikke...
Mandag 25. september 2017
SKARPT: USAs president og Nord-Koreas leder sparer ikke på kruttet i omtale av hverandre. Få tror likevel det er reell fare for atomkrig.
Mandag 25. september 2017
• Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) er intervjuet av Minerva om Arbeiderpartiets utvikling etter det begredelige stortingsvalget. Selv kan han vise til gode resultater fra sine kjerneområder i Oslos østlige drabantbyer, der Ap stikk i...
Lørdag 23. september 2017
• Storbritannias statsminister Theresa May holdt i går en tale i Santa Maria Novella-basilikaen i Firenze om forhandlingene mellom EU og Storbritannia om vilkårene for en britisk utmelding. Forhandlingene står i stampe fordi avstanden mellom...
Lørdag 23. september 2017
ANGSTVALG: I det gamle Øst-­Tyskland vil folk stille «forræderen» Angela Merkel for riksrett. Med ­Alternative für Deutschland er nasjonalismen tilbake i tysk politikk.
Lørdag 23. september 2017
Opposisjonen på Stortinget er urolige for at et nytt EU-direktiv vil få store konsekvenser for rettighetene i norsk musikk­bransje. I går ble det likevel banket gjennom i Brussel.
Lørdag 23. september 2017
BAK: Norske lærarar tener relativt sett dårlegare enn kollegaer i Sverige, Danmark og Finland, viser ein ny OECD-rapport.
Lørdag 23. september 2017
Dynamisk: Kaja Schjerven Mollerin imponerer med eit portrettintervju av Vigdis Hjorth – forfattaren som ikkje let seg målbinde.
Fredag 22. september 2017
KommentarNy Tid valgte i forrige utgave, som kom som innstikk i Klassekampen i tråd med vår distribusjonsavtale, å bringe et større oppslag som ukritisk formidlet konspirasjonsmiljøenes påstand om...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk