Torsdag 14. september 2017
Påstand om forvaring i 18 år for Maxbo-drapet
23-åringen som har innrømmet at han drepte kunden Frode Sanni på Maxbo på Notodden i desember i fjor, må dømmes til 18 års forvaring, mener statsadvokaten.
Publisert: 14 September 14:07
23-åringen som har innrømmet at han drepte kunden Frode Sanni på Maxbo på Notodden i desember i fjor, må dømmes til 18 års forvaring, mener statsadvokaten.
– Drapet er ekstremt. Det er en henrettelse, sa statsadvokat Anne Margrete Katteland i sin prosedyre i Aust-Telemark tingrett på Notodden torsdag formiddag.
Hun la ned påstand om forvaring i 18 år, med en minstetid på 12 år, skriver Telemarksavisa og NRK.
Da rettssaken startet tirsdag denne uka, erkjente den 23 år gamle mannen straffskyld på alle punkter, også narkotikabesittelse og steroidbruk. Katteland kaller drapet på Frode Sanni 3. desember i fjor både grusomt og absurd.

– Grusom handling– Dette er en grusom handling som har rammet mange – familie og kunder ved Maxbo. Lokalsamfunnet er rammet, og det er også tiltaltes familie, sa Katteland i sin prosedyre.
Hun viste til at drapet skjedde i full offentlighet, med flere tilskuere. Hun påpekte at tiltalte også visste hvordan han skulle drepe etter å ha sett utallige henrettelsesfilmer. Tidligere i uka kom det fram at den tiltalte 23-åringen likte å se slike filmer i sakte film.
– Tiltalte viser sterk gjennomføringsevne – og fullfører en halshogging. Han finner fram en øks på forhånd og henter ved to anledninger to kniver. Det er en absurd handling, sa Katteland og la til at sykdommen asberger ikke er formildende.
I prosedyren pekte hun på tiltaltes forklaring om at han hadde hatt en konflikt med Frode Sanni og at han hadde følt seg krenket. Konflikten dreide seg om at tiltalte ikke kunne skaffe seg kjæreste, en pengekrangel og at Sanni angivelig hadde truet med å komme hjem til tiltalte og banke ham dersom han ble vist flere IS-filmer.
– Det er ikke grunnlag for å hevde at Sanni har sagt noe som skal ha vært så krenkende. Dette handler om at en voksen person har gitt en yngre et råd. Det virker som Sanni var et tilfeldig offer for tiltaltes tilstand 3. desember, fastslo Katteland.

Lang fengselsstraffStatsadvokaten viste også til at interessen for våpen, krig og IS-filmene var der lenge før 23-åringen begynte med steroider.
– De sakkyndige har sagt at han ikke bør se slike filmer igjen. Han selv har sagt at han ønsker å fortsette å se på slike filmer i fremtiden, sa Katteland.
Hun var krystallklar på at asbergerdiagnosen ikke kommer til å endre seg og at «farligheten» ikke forsvinner selv om tiltalte får hjelp i fengsel nå.
23-åringens forsvarer Magne Furuholmen mener i motsetning til påtalemyndigheten at en lang, ubetinget fengselsstraff er nok for å ivareta samfunnets sikkerhet.
– Dette vil i så fall bli norgeshistoriens første dom der en ung mann blir dømt til forvaring med den bakgrunnen retten her har hørt. Jeg tror ikke min klient vil ha noe IS-fokus når han kommer ut om 18 år. Vilkåret for å idømme forvaring er ikke til stede, fastholdt Furuholmen.
(©NTB)
Lørdag 24. mars 2018
• I gårsdagens Klassekampen, i en artikkel av Tonny Vorm om den amerikanske forfatteren Sinclair Lewis (1885–1951), ble vi minnet om at det ikke bare er i dag den politiske situasjonen har vært komplisert. Vorm skriver om Lewis’ roman «Det...
Lørdag 24. mars 2018
ETTERTANKE: LO-rådgiver Jonas Bals angriper sin tidligere sjef for hånd­teringen av Acer-saken. Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier saken er mer opp­rivende for partiet enn EU-striden.
Lørdag 24. mars 2018
KRIGSTØRST: Med hauken John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver vil USA skru opp krigspresset på Norge, tror offiser Tormod Heier.
Lørdag 24. mars 2018
Kraft: Hvordan former vold og frykt mennesker og samfunn?
Fredag 23. mars 2018
Det må være mulig å samarbeide i Mentor Medier selv om avisene er ulike, sier Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Fredag 23. mars 2018
• EU-parlamentet og det britiske parlamentet vil ha svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan informasjon om millioner av brukere har havnet på avveie. The New York Times og The Observer har avdekket at kommunikasjonsbyrået Cambridge...
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk