Torsdag 14. september 2017
Påstand om forvaring i 18 år for Maxbo-drapet
23-åringen som har innrømmet at han drepte kunden Frode Sanni på Maxbo på Notodden i desember i fjor, må dømmes til 18 års forvaring, mener statsadvokaten.
Publisert: 14 September 14:07
23-åringen som har innrømmet at han drepte kunden Frode Sanni på Maxbo på Notodden i desember i fjor, må dømmes til 18 års forvaring, mener statsadvokaten.
– Drapet er ekstremt. Det er en henrettelse, sa statsadvokat Anne Margrete Katteland i sin prosedyre i Aust-Telemark tingrett på Notodden torsdag formiddag.
Hun la ned påstand om forvaring i 18 år, med en minstetid på 12 år, skriver Telemarksavisa og NRK.
Da rettssaken startet tirsdag denne uka, erkjente den 23 år gamle mannen straffskyld på alle punkter, også narkotikabesittelse og steroidbruk. Katteland kaller drapet på Frode Sanni 3. desember i fjor både grusomt og absurd.

– Grusom handling– Dette er en grusom handling som har rammet mange – familie og kunder ved Maxbo. Lokalsamfunnet er rammet, og det er også tiltaltes familie, sa Katteland i sin prosedyre.
Hun viste til at drapet skjedde i full offentlighet, med flere tilskuere. Hun påpekte at tiltalte også visste hvordan han skulle drepe etter å ha sett utallige henrettelsesfilmer. Tidligere i uka kom det fram at den tiltalte 23-åringen likte å se slike filmer i sakte film.
– Tiltalte viser sterk gjennomføringsevne – og fullfører en halshogging. Han finner fram en øks på forhånd og henter ved to anledninger to kniver. Det er en absurd handling, sa Katteland og la til at sykdommen asberger ikke er formildende.
I prosedyren pekte hun på tiltaltes forklaring om at han hadde hatt en konflikt med Frode Sanni og at han hadde følt seg krenket. Konflikten dreide seg om at tiltalte ikke kunne skaffe seg kjæreste, en pengekrangel og at Sanni angivelig hadde truet med å komme hjem til tiltalte og banke ham dersom han ble vist flere IS-filmer.
– Det er ikke grunnlag for å hevde at Sanni har sagt noe som skal ha vært så krenkende. Dette handler om at en voksen person har gitt en yngre et råd. Det virker som Sanni var et tilfeldig offer for tiltaltes tilstand 3. desember, fastslo Katteland.

Lang fengselsstraffStatsadvokaten viste også til at interessen for våpen, krig og IS-filmene var der lenge før 23-åringen begynte med steroider.
– De sakkyndige har sagt at han ikke bør se slike filmer igjen. Han selv har sagt at han ønsker å fortsette å se på slike filmer i fremtiden, sa Katteland.
Hun var krystallklar på at asbergerdiagnosen ikke kommer til å endre seg og at «farligheten» ikke forsvinner selv om tiltalte får hjelp i fengsel nå.
23-åringens forsvarer Magne Furuholmen mener i motsetning til påtalemyndigheten at en lang, ubetinget fengselsstraff er nok for å ivareta samfunnets sikkerhet.
– Dette vil i så fall bli norgeshistoriens første dom der en ung mann blir dømt til forvaring med den bakgrunnen retten her har hørt. Jeg tror ikke min klient vil ha noe IS-fokus når han kommer ut om 18 år. Vilkåret for å idømme forvaring er ikke til stede, fastholdt Furuholmen.
(©NTB)
Torsdag 18. januar 2018
• The Guardian hadde tirsdag en sak der det hevdes at Norge uoffisielt sender signaler til Brussel om at Storbritannia ikke bør få en avtale med EU som er bedre enn EØS-avtalen, der Norge som kjent er pålagt å ta inn alle EU-lover på...
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Onsdag 17. januar 2018
• I Jeløya-plattformen åpner Høyre, Frp og Venstre for storstilt overføring av offentlig tjenesteproduksjon til private. Flere steder i erklæringen står det at det er viktig å hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til...
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
«Jeg har vært flyktning, gjest, emigrant og immigrant,» fortalte Helga Hernes i «Fremmed i Norge» (1982). Mot slutten av andre verdenskrig ble hun og hennes familie fordrevet fra sine hjem i Vest-Preussen (den gang...
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk