Torsdag 14. september 2017
Cold case-gruppa tar opp Therese-saken
Politiets cold case-gruppe vil ta opp igjen den 29 år gamle Therese-saken. – Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat.
Publisert: 14 September 13:27
Politiets cold case-gruppe vil ta opp igjen den 29 år gamle Therese-saken. – Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat.
– Det betyr at de ikke har gitt opp. Jeg er glad for det. Det er utmerket. Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat Fridtjof Feydt til ABC Nyheter.
Ingen vet hva som skjedde med den lille jenta som forsvant sporløst fra bydelen Fjell i Drammen 3. juli 1988. Niåringens forsvinning var i sin tid den dyreste og mest omfattende kriminalsaken i Norge. Saken ble opprinnelig behandlet som en forsvinningssak og ikke et drap.
Sør-Øst politidistrikt sendte den formelle anmodningen om bistand 15. juni i år.
– Ja, beslutningen om å overføre saken dit er tatt. Vi er i dialog med cold case-gruppen, og det gjenstår bare noen praktiske ting, sier politimester Christine Fossen til ABC Nyheter.
– Vi har rettet en åpen henvendelse når det gjelder innretningen på bistanden fra Kripos, og ønsker en bred tilnærming. Det kan både være snakk om en bortføring eller et drap, sier påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen.

Pakistan-sporAbrahamsen sier til VG at det ikke er nye tips som er årsaken til at Kripos-gruppen nå skal se nærmere på forsvinningen.
Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, fortalte i en bok fra 2013 at hun har mest tro på at niåringen ble bortført til Pakistan i 1988, og dermed fortsatt er i live.
I VG-podkasten Uløst, som i flere episoder tok for seg Pakistan-sporet i Therese-saken tidligere i år, går en teori ut på at Therese kan ha blitt tatt med på et fly til Pakistan og at familien til en pakistansk mann har trodd at han var Thereses biologiske far.

Quick-tilståelseneSvenske Thomas Quick, som skiftet navn til Sture Bergwall, ble i 1998 ble dømt for å ha drept Therese Johannessen, men uten at det fantes tekniske bevis. Han tilsto til sammen 39 drap og ble dømt for åtte, hvorav tre drap på norske jenter – Therese Johannessen, Gry Storvik og Trine Jensen.
I 2008 trakk han alle tilståelsene, og siden den gang er han blitt frifunnet for alle sakene.
Storvik var 23 år gammel da hun 25. juni 1985 ble funnet mishandlet og drept i en grøft i Oppegård kommune utenfor Oslo. Trine Jensen ble meldt savnet fredag 21. august 1981. Først 11. oktober samme år ble 17-åringen funnet død i turområdet Svartskog, også det i Oppegård.

PolitikritikkBåde svensk og norsk politi har tatt selvkritikk for håndteringen av de mange drapssakene.
I 2015 fastslo Riksadvokaten i en omfattende rapport at norsk politi hadde latt seg farge av sine svenske kolleger i Thomas Quick-sakene. Arbeidsgruppen beskrev systemsvikt heller enn individuelle feil. Det ble konstatert at gruppetenkningen som slo så uheldig ut i Sverige, fikk forplante seg i Norge, og at feil og mangler i Bergwalls forklaringer ble avvist og bortforklart.
Riksadvokaten sendte i sommer et 23 siders brev til landets statsadvokatembeter og politimestre om tiltak for å forhindre nye justisfeil. Man ville imidlertid ikke beklage feilene som ble begått overfor pårørende og etterlatte i disse sakene, skrev ABC Nyheter onsdag.
(©NTB)
Lørdag 18. november 2017
Ansatte i akademia får ingen spørsmål om seksuell trakassering i arbeids­miljøundersøkelse. Det kan bidra til at slike saker går under radaren, frykter fagforeningsleder Ellen Dalen.
Lørdag 18. november 2017
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.
Lørdag 18. november 2017
UKVALIFISERT: Bent Arne Aasli har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. Nå mener regjeringen han ikke er kvalifisert til å gjøre jobben sin fordi han ikke har nok studiepoeng.
Lørdag 18. november 2017
• Rettssaken der Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for utvinningstillatelsene for olje og gass i 23. konsesjonsrunde går for fulle tilhørerbenker i Oslo tingrett. For den som er opptatt av klimaspørsmål, er det svært mye...
Lørdag 18. november 2017
Inne i Niels Fredrik Dahls nye roman om en mor finnes noen antydninger om en ganske annen roman, den om far: små glimt av en spektakulær historie, en eventyrlig oppvekst i utlandet, en eksotisk farfar, familieoppløsning og ensomhet. Kanskje er...
Fredag 17. november 2017
• Onsdag arrangerte en rekke fagforeninger i byggebransjen i Oslo-området politisk streik. De streikendes hovedkrav er et midlertidig forbud mot bemanningsbransjen på bygge- og anleggsområdet i hovedstadsregionen. Streiken er ledd i en...
Fredag 17. november 2017
HASTER: Landet rundt må det nå kuttes ved syke­husene. Årsaken er krav om stadig effektivisering. Strikken strekkes for langt, mener Legeforeningen.
Fredag 17. november 2017
NY BOK: Eks-korrespondent Luke Harding kommer i en ny bok med ville historier og harde anklager mot Donald Trump. Mange av påstandene i boka er svært vanskelig å faktasjekke.
Fredag 17. november 2017
For ett år siden varslet en rapport at flere ansatte skal ha sluttet ved Det juridiske fakultet i Oslo som følge av seksuell trakassering. Dekanen vil heller «se framover» enn å granske saken.
Torsdag 16. november 2017
Midlertidig ansatte er mer utsatt for seksuell trakassering enn faste, viser rapport. I NRK opplever klubbleder Richard Aune at det spesielt er vikarene som vegrer seg for å melde fra.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk