Torsdag 14. september 2017
Cold case-gruppa tar opp Therese-saken
Politiets cold case-gruppe vil ta opp igjen den 29 år gamle Therese-saken. – Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat.
Publisert: 14 September 13:27
Politiets cold case-gruppe vil ta opp igjen den 29 år gamle Therese-saken. – Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat.
– Det betyr at de ikke har gitt opp. Jeg er glad for det. Det er utmerket. Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat Fridtjof Feydt til ABC Nyheter.
Ingen vet hva som skjedde med den lille jenta som forsvant sporløst fra bydelen Fjell i Drammen 3. juli 1988. Niåringens forsvinning var i sin tid den dyreste og mest omfattende kriminalsaken i Norge. Saken ble opprinnelig behandlet som en forsvinningssak og ikke et drap.
Sør-Øst politidistrikt sendte den formelle anmodningen om bistand 15. juni i år.
– Ja, beslutningen om å overføre saken dit er tatt. Vi er i dialog med cold case-gruppen, og det gjenstår bare noen praktiske ting, sier politimester Christine Fossen til ABC Nyheter.
– Vi har rettet en åpen henvendelse når det gjelder innretningen på bistanden fra Kripos, og ønsker en bred tilnærming. Det kan både være snakk om en bortføring eller et drap, sier påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen.

Pakistan-sporAbrahamsen sier til VG at det ikke er nye tips som er årsaken til at Kripos-gruppen nå skal se nærmere på forsvinningen.
Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, fortalte i en bok fra 2013 at hun har mest tro på at niåringen ble bortført til Pakistan i 1988, og dermed fortsatt er i live.
I VG-podkasten Uløst, som i flere episoder tok for seg Pakistan-sporet i Therese-saken tidligere i år, går en teori ut på at Therese kan ha blitt tatt med på et fly til Pakistan og at familien til en pakistansk mann har trodd at han var Thereses biologiske far.

Quick-tilståelseneSvenske Thomas Quick, som skiftet navn til Sture Bergwall, ble i 1998 ble dømt for å ha drept Therese Johannessen, men uten at det fantes tekniske bevis. Han tilsto til sammen 39 drap og ble dømt for åtte, hvorav tre drap på norske jenter – Therese Johannessen, Gry Storvik og Trine Jensen.
I 2008 trakk han alle tilståelsene, og siden den gang er han blitt frifunnet for alle sakene.
Storvik var 23 år gammel da hun 25. juni 1985 ble funnet mishandlet og drept i en grøft i Oppegård kommune utenfor Oslo. Trine Jensen ble meldt savnet fredag 21. august 1981. Først 11. oktober samme år ble 17-åringen funnet død i turområdet Svartskog, også det i Oppegård.

PolitikritikkBåde svensk og norsk politi har tatt selvkritikk for håndteringen av de mange drapssakene.
I 2015 fastslo Riksadvokaten i en omfattende rapport at norsk politi hadde latt seg farge av sine svenske kolleger i Thomas Quick-sakene. Arbeidsgruppen beskrev systemsvikt heller enn individuelle feil. Det ble konstatert at gruppetenkningen som slo så uheldig ut i Sverige, fikk forplante seg i Norge, og at feil og mangler i Bergwalls forklaringer ble avvist og bortforklart.
Riksadvokaten sendte i sommer et 23 siders brev til landets statsadvokatembeter og politimestre om tiltak for å forhindre nye justisfeil. Man ville imidlertid ikke beklage feilene som ble begått overfor pårørende og etterlatte i disse sakene, skrev ABC Nyheter onsdag.
(©NTB)
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.
Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Torsdag 22. mars 2018
• I debatten om Sylvi Listhaugs nå famøse Facebook-oppdatering, der det het at Ap setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet, har terroraksjonen 22. juli 2011, som drepte 77 mennesker, kommet opp. Frp-folk, som for eksempel...
Onsdag 21. mars 2018
Petter Stordalen får tenning av bransjer med dype røtter. Det er dårlig nytt for alle som håper at hans opphold i bokbransjen blir kortvarig.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Onsdag 21. mars 2018
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.
Onsdag 21. mars 2018
• Avtroppende justisminister Sylvi Listhaug (Frp) hylles på brei front av støttegrupper på sosiale medier og på sin egen Facebook-side. Også den ekstreme høyresida i Norge lovpriser henne. I går la nazistiske Vigrid ut en hyllest av Listhaug...
Tirsdag 20. mars 2018
Sylvi Listhaugs tilhengere mobiliserte med blomster. Motstanderne svarer med å donere penger. Er kampanjene to sider av samme lik og del-retorikk?
Tirsdag 20. mars 2018
• De siste dagenes oppgjør i Stortinget om justisminister Sylvi Listhaug (Frp) har vært oppmuntrende for de kreftene i Norge som utallige ganger oppgitt har måttet konstatere at all kritikk mot henne har prellet av som vann på gåsa. Denne...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk