Torsdag 14. september 2017
Cold case-gruppa tar opp Therese-saken
Politiets cold case-gruppe vil ta opp igjen den 29 år gamle Therese-saken. – Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat.
Publisert: 14 September 13:27
Politiets cold case-gruppe vil ta opp igjen den 29 år gamle Therese-saken. – Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat.
– Det betyr at de ikke har gitt opp. Jeg er glad for det. Det er utmerket. Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat Fridtjof Feydt til ABC Nyheter.
Ingen vet hva som skjedde med den lille jenta som forsvant sporløst fra bydelen Fjell i Drammen 3. juli 1988. Niåringens forsvinning var i sin tid den dyreste og mest omfattende kriminalsaken i Norge. Saken ble opprinnelig behandlet som en forsvinningssak og ikke et drap.
Sør-Øst politidistrikt sendte den formelle anmodningen om bistand 15. juni i år.
– Ja, beslutningen om å overføre saken dit er tatt. Vi er i dialog med cold case-gruppen, og det gjenstår bare noen praktiske ting, sier politimester Christine Fossen til ABC Nyheter.
– Vi har rettet en åpen henvendelse når det gjelder innretningen på bistanden fra Kripos, og ønsker en bred tilnærming. Det kan både være snakk om en bortføring eller et drap, sier påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen.

Pakistan-sporAbrahamsen sier til VG at det ikke er nye tips som er årsaken til at Kripos-gruppen nå skal se nærmere på forsvinningen.
Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, fortalte i en bok fra 2013 at hun har mest tro på at niåringen ble bortført til Pakistan i 1988, og dermed fortsatt er i live.
I VG-podkasten Uløst, som i flere episoder tok for seg Pakistan-sporet i Therese-saken tidligere i år, går en teori ut på at Therese kan ha blitt tatt med på et fly til Pakistan og at familien til en pakistansk mann har trodd at han var Thereses biologiske far.

Quick-tilståelseneSvenske Thomas Quick, som skiftet navn til Sture Bergwall, ble i 1998 ble dømt for å ha drept Therese Johannessen, men uten at det fantes tekniske bevis. Han tilsto til sammen 39 drap og ble dømt for åtte, hvorav tre drap på norske jenter – Therese Johannessen, Gry Storvik og Trine Jensen.
I 2008 trakk han alle tilståelsene, og siden den gang er han blitt frifunnet for alle sakene.
Storvik var 23 år gammel da hun 25. juni 1985 ble funnet mishandlet og drept i en grøft i Oppegård kommune utenfor Oslo. Trine Jensen ble meldt savnet fredag 21. august 1981. Først 11. oktober samme år ble 17-åringen funnet død i turområdet Svartskog, også det i Oppegård.

PolitikritikkBåde svensk og norsk politi har tatt selvkritikk for håndteringen av de mange drapssakene.
I 2015 fastslo Riksadvokaten i en omfattende rapport at norsk politi hadde latt seg farge av sine svenske kolleger i Thomas Quick-sakene. Arbeidsgruppen beskrev systemsvikt heller enn individuelle feil. Det ble konstatert at gruppetenkningen som slo så uheldig ut i Sverige, fikk forplante seg i Norge, og at feil og mangler i Bergwalls forklaringer ble avvist og bortforklart.
Riksadvokaten sendte i sommer et 23 siders brev til landets statsadvokatembeter og politimestre om tiltak for å forhindre nye justisfeil. Man ville imidlertid ikke beklage feilene som ble begått overfor pårørende og etterlatte i disse sakene, skrev ABC Nyheter onsdag.
(©NTB)
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Onsdag 17. januar 2018
• I Jeløya-plattformen åpner Høyre, Frp og Venstre for storstilt overføring av offentlig tjenesteproduksjon til private. Flere steder i erklæringen står det at det er viktig å hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til...
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
«Jeg har vært flyktning, gjest, emigrant og immigrant,» fortalte Helga Hernes i «Fremmed i Norge» (1982). Mot slutten av andre verdenskrig ble hun og hennes familie fordrevet fra sine hjem i Vest-Preussen (den gang...
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.
Tirsdag 16. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonal­galleriet som visningssted for kunst. Arkitekt Fredrik Torp mener bygget bør vies til eldre kunst.
Tirsdag 16. januar 2018
FOTEN NED: Knut Arild Hareide meiner vi ikkje har råd til store skattelettar i åra som kjem. Regjeringserklæringa er ei av dei vagaste han har lese.
Tirsdag 16. januar 2018
Sps Trygve Slagsvold Vedum har sagt at de tre samarbeidspartiene, Venstre, Høyre og Frp, får fram det verste hos hverandre. Det er kanskje ikke helt presist, men når det kommer til sentralisering, kommersialisering av...
Mandag 15. januar 2018
Fjorårets mest intenst levende musikkfilm kommer til Tromsø denne uka.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk