Torsdag 14. september 2017
Cold case-gruppa tar opp Therese-saken
Politiets cold case-gruppe vil ta opp igjen den 29 år gamle Therese-saken. – Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat.
Publisert: 14 September 13:27
Politiets cold case-gruppe vil ta opp igjen den 29 år gamle Therese-saken. – Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat.
– Det betyr at de ikke har gitt opp. Jeg er glad for det. Det er utmerket. Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat Fridtjof Feydt til ABC Nyheter.
Ingen vet hva som skjedde med den lille jenta som forsvant sporløst fra bydelen Fjell i Drammen 3. juli 1988. Niåringens forsvinning var i sin tid den dyreste og mest omfattende kriminalsaken i Norge. Saken ble opprinnelig behandlet som en forsvinningssak og ikke et drap.
Sør-Øst politidistrikt sendte den formelle anmodningen om bistand 15. juni i år.
– Ja, beslutningen om å overføre saken dit er tatt. Vi er i dialog med cold case-gruppen, og det gjenstår bare noen praktiske ting, sier politimester Christine Fossen til ABC Nyheter.
– Vi har rettet en åpen henvendelse når det gjelder innretningen på bistanden fra Kripos, og ønsker en bred tilnærming. Det kan både være snakk om en bortføring eller et drap, sier påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen.

Pakistan-sporAbrahamsen sier til VG at det ikke er nye tips som er årsaken til at Kripos-gruppen nå skal se nærmere på forsvinningen.
Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, fortalte i en bok fra 2013 at hun har mest tro på at niåringen ble bortført til Pakistan i 1988, og dermed fortsatt er i live.
I VG-podkasten Uløst, som i flere episoder tok for seg Pakistan-sporet i Therese-saken tidligere i år, går en teori ut på at Therese kan ha blitt tatt med på et fly til Pakistan og at familien til en pakistansk mann har trodd at han var Thereses biologiske far.

Quick-tilståelseneSvenske Thomas Quick, som skiftet navn til Sture Bergwall, ble i 1998 ble dømt for å ha drept Therese Johannessen, men uten at det fantes tekniske bevis. Han tilsto til sammen 39 drap og ble dømt for åtte, hvorav tre drap på norske jenter – Therese Johannessen, Gry Storvik og Trine Jensen.
I 2008 trakk han alle tilståelsene, og siden den gang er han blitt frifunnet for alle sakene.
Storvik var 23 år gammel da hun 25. juni 1985 ble funnet mishandlet og drept i en grøft i Oppegård kommune utenfor Oslo. Trine Jensen ble meldt savnet fredag 21. august 1981. Først 11. oktober samme år ble 17-åringen funnet død i turområdet Svartskog, også det i Oppegård.

PolitikritikkBåde svensk og norsk politi har tatt selvkritikk for håndteringen av de mange drapssakene.
I 2015 fastslo Riksadvokaten i en omfattende rapport at norsk politi hadde latt seg farge av sine svenske kolleger i Thomas Quick-sakene. Arbeidsgruppen beskrev systemsvikt heller enn individuelle feil. Det ble konstatert at gruppetenkningen som slo så uheldig ut i Sverige, fikk forplante seg i Norge, og at feil og mangler i Bergwalls forklaringer ble avvist og bortforklart.
Riksadvokaten sendte i sommer et 23 siders brev til landets statsadvokatembeter og politimestre om tiltak for å forhindre nye justisfeil. Man ville imidlertid ikke beklage feilene som ble begått overfor pårørende og etterlatte i disse sakene, skrev ABC Nyheter onsdag.
(©NTB)
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Onsdag 18. juli 2018
• I sommer seiler Klassekampen langs kysten av Finnmark i treskuta Goxsheim. I dag legger vi til kai i Hammerfest, og på vår ferd fra Kirkenes til Tromsø arrangerer vi en rekke debatter og folkemøter. Uansett hva vi debatterer, er det en sak...
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Tirsdag 17. juli 2018
• I en legendarisk scene i Quentin Tarantinos film «Reservoir Dogs» («De hensynsløse») fra 1992 sitter en gruppe gangstere på kafé, der de har spist frokost og diskutert et ran. Når de skal gå, sponser sjefen maten, men ber hver enkelt bidra...
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Mandag 16. juli 2018
• Et bilde av havna i Bergen på en vindstille og vakker sommerdag har skapt debatt: Bildet, som først ble publisert i Bergens Tidende, viser et grått røykteppe som stiger opp fra en rekke cruiseskip og tåkelegger Bergen sentrum. Skyen...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk