Tirsdag 12. september 2017
KAN MØTES: Syriske regjeringsstyrker har kjempet seg fram gjennom ørkenen og brutt beleiringen av Deir az-Zor. Russiske fly og raketter har vært en viktig hjelp i framrykningen. Syrias demokratiske styrker (SDF) er en koalisjon av ulike militser, som domineres av den kurdiske YPG-militsen, med den kvinnelige kontingenten YPJ. De har presset IS tilbake i hele nordøst-Syria siden slaget om Kobane i 2015, med hjelp fra amerikansk luftstøtte og spesialstyrker på bakken.
Elva Eufrat kan bli delelinje mellom regjeringsstyrkene og kurdermilits i Deir az-Zor:
Kappløp mot oljeby i øst
SAMME MÅL: Både syriske regjeringsstyrker og en amerikanskstøttet milits rykker fram mot IS-byen Deir az-Zor. Men talspersonen for militsen avviser muligheten for sammenstøt.

Syria

Den islamske staten (IS) er i ferd med å klappe sammen, og kampen om hvem som skal ta kontroll over territoriene de etterlater seg, har begynt å spisse seg til.

Nå er det byen Deir az-Zor langs Eufrat-elva øst i Syria som kan bli kjernen til konflikt mellom russiskstøttede regjeringsstyrker og den amerikanskstøttede militsen SDF.

Hoveddelen av Syrias oljefelt ligger i ørkenen øst i landet, og Deir az-Zor var sentrum for Syrias oljeproduksjon før krigen. Byen anses derfor som svært strategisk viktig for regjeringsstyrkene.

Fakta

Deir az-Zor:

• Byen ligger helt øst i Syria langs Eufrat-elva.

• I områdene rundt finner man størstedelen av de syriske olje­forekomstene. Byen var derfor sentrum for Syrias oljeproduksjon før krigen.

• Med unntak av områdene langs den fruktbare Eufrat-elva er mesteparten av regionen rundt Deir az-Zor ubebodd ørken.

Støttet av hver sin stormakt

Etter et stormløp gjennom ørkenen klarte syriske regjeringsstyrker i forrige uke å bryte gjennom beleiringen rundt byen Deir az-Zor fra sørvest. Regjeringsstyrkene i byen hadde vært beleiret av IS i flere år, og offensiven ble sett på som en stor seier for den syriske presidenten Bashar al-Assads hær, med solid luftstøtte fra russiske fly.

Nå har den kurdisk-dominerte militsen Syrias demokratiske styrker (SDF) innledet en operasjon som tar sikte på å nå samme by fra nordsiden.

SDF er den samme militsen som for tida er involvert i harde kamper i den tidligere IS-hovedstaden Raqqa lenger nordvest langs Eufrat. Der kjemper de med støtte fra USA i form av luftangrep og spesialstyrker på bakken.

SDF har rykket raskt fram mot Deir az-Zor, og da Klassekampen gikk i trykken, skal de allerede ha tatt kontrollen over de nordligste utkantene av byen. Den amerikansk­ledede koalisjonen mot IS – Combined Joint Task Force (CJTF) – har bekreftet i en pressemelding at de bidrar til operasjonen. Der skriver de at området er et av de siste tilfluktsstedene til IS, men nevner ikke regjeringsstyrkene i samme område med et ord.

Spørsmålet er derfor hva som vil skje når de russiskstøttede regjeringsstyrkene og det amerikanskstøttede SDF møtes.

Avviser sammenstøt

Talspersonen for YPG-militsen, som utgjør størsteparten av den militære slagkraften i SDF, mener det ikke er noen fare for sammenstøt med regjeringsstyrkene.

– Til nå har det ikke vært noen konfrontasjon mellom våre styrker og regimestyrkene i området. Målet vårt er landområdene Jazira øst for elva Eufrat, og regimet er ikke til stede i dette området, sier talspersonen Nuri Mahmud til Klassekampen.

Han presiserer at for dem er målet å frigjøre sivile fra IS.

– Vi kjemper mot IS. Det er ikke noen sammenstøt, eller sannsynlighet for sammenstøt, med regimet fordi regimet ikke har noen styrker i området vi angriper, sier Mahmud.

Det kan dermed tyde på at SDF-militsen planlegger å holde seg nord for Eufrat-elva for å unngå sammenstøt.

Om regjeringsstyrkene planlegger å holde seg på sørsiden, er imidlertid uklart. Noen av de største oljefeltene i området ligger nord for Eufrat.

De siste dagene har det dukket opp bilder på internett som angivelig skal vise kolonner med regjeringsstyrker med mobile bruer og båter på vei mot Deir az-Zor. Opphavet til disse bildene er ikke verifisert.

Skjøt ned jagerfly

Frykten for sammenstøt mellom regjeringsstyrkene og SDF er ikke grunnløse. Tidligere i sommer nådde de hverandre utenfor byen Tabqa vest for Raqqa. Da angrep et syrisk jagerfly bakkestyrkene til SDF og ble deretter skutt ned av et amerikansk fly.

Hendelsen førte til en svært spent stemning mellom Russland og USA, da russerne erklærte at de som svar ville kutte telefonlinja mellom partene som er ment å forhindre åpen konflikt.

I ettertid ser det imidlertid ut til at regjeringsstyrkene og SDF har klart å komme til en slags enighet. I Klassekampen 31. juli refererte den britiske journalisten Robert Fisk et møte mellom representanter for SDF, regjeringshæren og russerne i området utenfor Tabqa, nettopp med mål om å unngå direkte konfrontasjon.

Det er uklart om samarbeidet strekker seg til området rundt Deir az-Zor.

– Er det en avtale eller et samarbeid med regimet for å unngå sammenstøt hvis dere møter dem rundt Deir az-Zor?

– Det vi gjør er å kjempe mot IS og å redde sivilbefolkningen fra internasjonal terrorisme. Vi ønsker ikke å komme i konfrontasjon med noen annen styrke enn terroristene. Vi fortsetter med selvforsvarsprinsippet i alle tilfeller, sier Mahmud.

Etnisk komplikasjon

Saken kompliseres ytterligere ved at områdene SDF nå tar kontroll over i all hovedsak har en arabisk, sunnimuslimsk befolkning. SDF er en koalisjon av ulike militser, blant annet arabiske, men den dominerende kraften er altså kurdiske YPG.

Det fører til spørsmål om hvorfor en kurdiskdominert styrke legger under seg områder uten kurdere.

Ifølge både SDF og den amerikanskledede koalisjonen CJTF skal områdene som erobres overlates til sivile og militære råd fra områdenes lokalbefolkning.

Denne praksisen har SDF fulgt når de tidligere har frigjort arabiskdominerte områder som byene Tabqa og Manbij. Planen er også å gjøre det samme i Raqqa når IS er beseiret.

Nuri Mahmud avviser at de finnes noen plan om å dele området mellom regjeringsstyrker og SDF.

– Vi vil aldri akseptere en oppdeling av Syria, sier Mahmud.

Han presiserer at det er kampen mot IS som gjelder nå, og at spørsmålet om hvordan Syria skal styres i fram­tida må avgjøres når IS er tilintetgjort.

axeln@klassekampen.no

Mandag 25. september 2017
SKARPT: USAs president og Nord-Koreas leder sparer ikke på kruttet i omtale av hverandre. Få tror likevel det er reell fare for atomkrig.
Lørdag 23. september 2017
ANGSTVALG: I det gamle Øst-­Tyskland vil folk stille «forræderen» Angela Merkel for riksrett. Med ­Alternative für Deutschland er nasjonalismen tilbake i tysk politikk.
Fredag 22. september 2017
HISTORISK LINK: Venstrepartiet Die Linke lever på minner fra DDR. Blant gamle østtyskere er partiveteranen Gregor Gysi en politisk stjerne.
Torsdag 21. september 2017
SKYGGESIDA: Det blir stadig flere hjemløse i Berlin. Den ekstreme fattigdommen øker i den tyske hovedstaden.
Onsdag 20. september 2017
TABU: Spenningen i valget handler ikke om regjeringsmakt, men om et tabu i tysk politikk: innvandring.
Tirsdag 19. september 2017
VALG: Nesten tolv år etter valget som Hamas vant og som splittet palestinerne, kan det nå bli en ny sjanse for palestinske valg.
Mandag 18. september 2017
MAKT: Parlamentsmedlemmene i Kurdistan stemte for å holde folkeavstemning om løsrivelse, slik president Masoud Barzani ville. Samtidig mener mange av dem at han er en illegitim president.
Lørdag 16. september 2017
KAMP: Irakiske sikkerhetsstyrker gjør seg klare til å kaste IS ut av deres siste tilfluktssted. Spenning mellom Kurdistans selv­styremyndigheter og den irakis­ke regjeringen skaper problemer.
Fredag 15. september 2017
USIKKERT: Demokratene hevdet de har blitt enige med presidenten om framtida til 800.000 ulovlige innvandrere. Trump avviser avtalen, men åpner samtidig for å la innvandrerne bli.
Torsdag 14. september 2017
STØ KURS: Emmanuel Macron akter å få gjennom sin omstridte arbeidslov, tross kraftige protester.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk