Tirsdag 12. september 2017
KAN MØTES: Syriske regjeringsstyrker har kjempet seg fram gjennom ørkenen og brutt beleiringen av Deir az-Zor. Russiske fly og raketter har vært en viktig hjelp i framrykningen. Syrias demokratiske styrker (SDF) er en koalisjon av ulike militser, som domineres av den kurdiske YPG-militsen, med den kvinnelige kontingenten YPJ. De har presset IS tilbake i hele nordøst-Syria siden slaget om Kobane i 2015, med hjelp fra amerikansk luftstøtte og spesialstyrker på bakken.
Elva Eufrat kan bli delelinje mellom regjeringsstyrkene og kurdermilits i Deir az-Zor:
Kappløp mot oljeby i øst
SAMME MÅL: Både syriske regjeringsstyrker og en amerikanskstøttet milits rykker fram mot IS-byen Deir az-Zor. Men talspersonen for militsen avviser muligheten for sammenstøt.

Syria

Den islamske staten (IS) er i ferd med å klappe sammen, og kampen om hvem som skal ta kontroll over territoriene de etterlater seg, har begynt å spisse seg til.

Nå er det byen Deir az-Zor langs Eufrat-elva øst i Syria som kan bli kjernen til konflikt mellom russiskstøttede regjeringsstyrker og den amerikanskstøttede militsen SDF.

Hoveddelen av Syrias oljefelt ligger i ørkenen øst i landet, og Deir az-Zor var sentrum for Syrias oljeproduksjon før krigen. Byen anses derfor som svært strategisk viktig for regjeringsstyrkene.

Fakta

Deir az-Zor:

• Byen ligger helt øst i Syria langs Eufrat-elva.

• I områdene rundt finner man størstedelen av de syriske olje­forekomstene. Byen var derfor sentrum for Syrias oljeproduksjon før krigen.

• Med unntak av områdene langs den fruktbare Eufrat-elva er mesteparten av regionen rundt Deir az-Zor ubebodd ørken.

Støttet av hver sin stormakt

Etter et stormløp gjennom ørkenen klarte syriske regjeringsstyrker i forrige uke å bryte gjennom beleiringen rundt byen Deir az-Zor fra sørvest. Regjeringsstyrkene i byen hadde vært beleiret av IS i flere år, og offensiven ble sett på som en stor seier for den syriske presidenten Bashar al-Assads hær, med solid luftstøtte fra russiske fly.

Nå har den kurdisk-dominerte militsen Syrias demokratiske styrker (SDF) innledet en operasjon som tar sikte på å nå samme by fra nordsiden.

SDF er den samme militsen som for tida er involvert i harde kamper i den tidligere IS-hovedstaden Raqqa lenger nordvest langs Eufrat. Der kjemper de med støtte fra USA i form av luftangrep og spesialstyrker på bakken.

SDF har rykket raskt fram mot Deir az-Zor, og da Klassekampen gikk i trykken, skal de allerede ha tatt kontrollen over de nordligste utkantene av byen. Den amerikansk­ledede koalisjonen mot IS – Combined Joint Task Force (CJTF) – har bekreftet i en pressemelding at de bidrar til operasjonen. Der skriver de at området er et av de siste tilfluktsstedene til IS, men nevner ikke regjeringsstyrkene i samme område med et ord.

Spørsmålet er derfor hva som vil skje når de russiskstøttede regjeringsstyrkene og det amerikanskstøttede SDF møtes.

Avviser sammenstøt

Talspersonen for YPG-militsen, som utgjør størsteparten av den militære slagkraften i SDF, mener det ikke er noen fare for sammenstøt med regjeringsstyrkene.

– Til nå har det ikke vært noen konfrontasjon mellom våre styrker og regimestyrkene i området. Målet vårt er landområdene Jazira øst for elva Eufrat, og regimet er ikke til stede i dette området, sier talspersonen Nuri Mahmud til Klassekampen.

Han presiserer at for dem er målet å frigjøre sivile fra IS.

– Vi kjemper mot IS. Det er ikke noen sammenstøt, eller sannsynlighet for sammenstøt, med regimet fordi regimet ikke har noen styrker i området vi angriper, sier Mahmud.

Det kan dermed tyde på at SDF-militsen planlegger å holde seg nord for Eufrat-elva for å unngå sammenstøt.

Om regjeringsstyrkene planlegger å holde seg på sørsiden, er imidlertid uklart. Noen av de største oljefeltene i området ligger nord for Eufrat.

De siste dagene har det dukket opp bilder på internett som angivelig skal vise kolonner med regjeringsstyrker med mobile bruer og båter på vei mot Deir az-Zor. Opphavet til disse bildene er ikke verifisert.

Skjøt ned jagerfly

Frykten for sammenstøt mellom regjeringsstyrkene og SDF er ikke grunnløse. Tidligere i sommer nådde de hverandre utenfor byen Tabqa vest for Raqqa. Da angrep et syrisk jagerfly bakkestyrkene til SDF og ble deretter skutt ned av et amerikansk fly.

Hendelsen førte til en svært spent stemning mellom Russland og USA, da russerne erklærte at de som svar ville kutte telefonlinja mellom partene som er ment å forhindre åpen konflikt.

I ettertid ser det imidlertid ut til at regjeringsstyrkene og SDF har klart å komme til en slags enighet. I Klassekampen 31. juli refererte den britiske journalisten Robert Fisk et møte mellom representanter for SDF, regjeringshæren og russerne i området utenfor Tabqa, nettopp med mål om å unngå direkte konfrontasjon.

Det er uklart om samarbeidet strekker seg til området rundt Deir az-Zor.

– Er det en avtale eller et samarbeid med regimet for å unngå sammenstøt hvis dere møter dem rundt Deir az-Zor?

– Det vi gjør er å kjempe mot IS og å redde sivilbefolkningen fra internasjonal terrorisme. Vi ønsker ikke å komme i konfrontasjon med noen annen styrke enn terroristene. Vi fortsetter med selvforsvarsprinsippet i alle tilfeller, sier Mahmud.

Etnisk komplikasjon

Saken kompliseres ytterligere ved at områdene SDF nå tar kontroll over i all hovedsak har en arabisk, sunnimuslimsk befolkning. SDF er en koalisjon av ulike militser, blant annet arabiske, men den dominerende kraften er altså kurdiske YPG.

Det fører til spørsmål om hvorfor en kurdiskdominert styrke legger under seg områder uten kurdere.

Ifølge både SDF og den amerikanskledede koalisjonen CJTF skal områdene som erobres overlates til sivile og militære råd fra områdenes lokalbefolkning.

Denne praksisen har SDF fulgt når de tidligere har frigjort arabiskdominerte områder som byene Tabqa og Manbij. Planen er også å gjøre det samme i Raqqa når IS er beseiret.

Nuri Mahmud avviser at de finnes noen plan om å dele området mellom regjeringsstyrker og SDF.

– Vi vil aldri akseptere en oppdeling av Syria, sier Mahmud.

Han presiserer at det er kampen mot IS som gjelder nå, og at spørsmålet om hvordan Syria skal styres i fram­tida må avgjøres når IS er tilintetgjort.

axeln@klassekampen.no

Mandag 20. november 2017
HISTORISK: Robert Mugabe falt for eget grep og må gi fra seg tronen til eks-visepresident Emmerson «Krokodillen» Mnangagwa. Nå venter trolig en ny samlingsregjering, der fagbevegelsen krever mer makt.
Lørdag 18. november 2017
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.
Fredag 17. november 2017
NY BOK: Eks-korrespondent Luke Harding kommer i en ny bok med ville historier og harde anklager mot Donald Trump. Mange av påstandene i boka er svært vanskelig å faktasjekke.
Torsdag 16. november 2017
COUP DE GRÂCE: Veteranene fra frigjøringskrigen vil stanse president Robert Mugabes utrenskninger.
Onsdag 15. november 2017
KEEP CALM: Det blir ingen katastrofe om Stor­britannia går ut av EU uten en handelsavtale. Det mener den britiske økonomen Roger Bootle.
Tirsdag 14. november 2017
SPENT: Libanons «avgåtte» statsminister Saad al-Hariri vender hjem til Libanon om noen dager. Det er uklart hva som vil skje med ham.
Mandag 13. november 2017
SPLID: Mens høyrenasjonalister og anti-fascister tok til gatene på Polens nitti­niende uavhengighetsdag, manet president Andrzej Duda og Donald Tusk til samhold. Men de er uenige om hvordan samholdet skal se ut.
Lørdag 11. november 2017
EGET HUS: Norsk skatteekspert mener EU må svarteliste egne medlemsland om unionen mener alvor med sin kamp mot skatteparadiser. – Det skjer ikke, sier Eva Joly til Klassekampen.
Fredag 10. november 2017
PAPIRTIGER: Donald Trumps tøffe retorikk mot Kina forduftet under presidentens besøk i Beijing.
Torsdag 9. november 2017
VENSTREGLEDE: Democratic Socialists of America jubler etter flere lokale valgseiere. Nå vil de fylle Kongressen med sosialister i 2018.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk