Tirsdag 12. september 2017
NEDBRUTT: Stemningen sank til et bunnivå da Arbeiderpartiets valgvake fikk prognosen klokka 21 i går kveld.
Uenighet innad i Ap om Sylvi Listhaug-oppgjøret, skatt og sentrumsflørt:
Oppvask etter krisevalg
Undersak

SV med solid fremgang i valget

Endelig resultat var ikke klart da Klassekampen gikk i trykken, men alt tyder på at SV går solid frem i valget. NRKs prognoser tyder på at SV stiger solid fra bunnvalget i 2013 hvor de fikk 4,1 prosent, til 6 prosent på NRKs målinger.

– Vi ligger an til å gjøre et veldig godt valg. Det vil styrke oss i kampen for å kutte klimautslippene og redde Lofoten og andre sårbare områder fra oljeutvinning, sier Lars Haltbrekken, SVs førstekandidat for SV i Sør-Trøndelag.

Hvis resultatet holder seg, ligger Haltbrekken an til å havne på Stortinget. SV gjøre et brakvalg i Sør-Trøndelag med 7,5 prosent, opp fra 5,7 forrige Stortingsvalg. Malurten i SVs beger er at den borgelige regjeringen ligger ann til å få et knapt flertall.

– Det ser lovende ut for mitt mandat. Så får vi bare håpe at Norge får en ny regjering, sier Haltbrekken.

UENIGHET: Det blir oppvask i Arbeiderpartiet etter det dårligste valget på 16 år. Flere kilder forteller om sand i partiets valgkampmaskineri.

Valget 2017

Etter entusiastisk nedtelling ble det stille som i graven da den første valgdagsprognosen ble lagt fram på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus.

– Vi må gå i oss selv. Hvis dette står seg, så er det for dårlig, sa nestleder Trond Giske etter å ha sett prognosen med borgerlig flertall.

Da Klassekampen gikk i trykken i går, var det helt åpent om Norges statsminister de neste fire årene skal hete Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg. Den siste prognosen viste likevel at Ap lå an til å få 27,5 prosent – som er partiets dårligste valgresultat siden katastrofevalget i 2001.

Men uansett valgresultat er det klart at det går mot oppvask og selvransakelse i Arbeiderpartiet. For Ap er ikke vant med å miste tusenvis av velgere underveis i en stortingsvalgkamp.

I år har det vært sand i Aps ellers velsmurte valgkampmaskineri. Flere kilder oppgir at de er svært misfornøyde med valgkampen partiet har ført.

I ledelsen har Trond Giske hatt et særskilt ansvar for valgkampen og valgkampstrategien. Han slår fast at Ap nå må evaluere valgkampen.

– Vet du allerede nå om det er noe dere burde gjort annerledes?

– Ja, det har vi noen tanker om, men det må organisasjonen få være med på å evaluere i tida framover.

Fakta

Aps valgoppslutning:

• 2013: 30,8 prosent

• 2009: 35,4 prosent

• 2005: 32,7 prosent

• 2001: 24,3 prosent

• 1997: 35,0 prosent

• 1993: 36,9 prosent

• 1989: 34,3 prosent

Strategi-misnøye

Bakgrunnstall har vist at partiet har mistet velgere til begge sider. Internt i partiet spriker forklaringene på hva som har sviktet underveis.

Kilder Klassekampen har snakket med, peker blant annet på:

Listhaug. Utspillet om «et kaldere Norge» og kampen mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) blir av flere beskrevet som en tabbe. Kritikere mener utspillet førte til økt oppmerksomhet til Frp og demobiliserte egne velgere. Tilhengere av oppgjøret peker på at Frp var fullmobilisert, og at målet med utspillet var å svekke Venstre og KrF.

Sentrumsflørt. Flere er misfornøyde med Aps flørt med KrF og til dels Venstre. Kritikerne argumenterer med at Aps velgere ikke liker disse partiene.

Valgkamp­maskineriet. En del mener at den praktiske gjennomføringen av valgkampen har vært dårlig organisert og ledet.

• Skatt. Flere mener at partiet ventet altfor lenge med å gi et tydelig svar på hva de 15 milliarder kronene i økt skatt skal gå til.

– Mange jeg har snakket med, har spurt om hvor mye mer de må betale i skatt med Ap, selv om de har lav lønn. Vi har et avklart skatteopplegg og lover at de som tjener under 600.000 kroner ikke får skatteøkninger, men tvert imot skatteletter. Likevel har Frp og Høyre skapt et inntrykk at skatten skal økes for alle, sier AUF-leder Mani Hussaini.

– Det har gjort at vi kanskje ikke har nådd helt fram med budskapet vårt.

Roser grasrota

Klassekampen snakker med partisekretær Kjersti Stenseng før valgresultatet er klart, og hun understreker at det er for tidlig å evaluere valgkampen nå, men sier:

– Det har vært en litt spesiell valgkamp. De store politiske sakene har ikke preget ordskiftet. Det har vært målinger, strategi og personer, og mest debatt om valgkampen. Det gjør det vanskelig å trenge gjennom med budskapet, men det gjelder jo uavhengig av parti.

– Uavhengig av parti?

– Det er en utfordring for alle politiske sider. Men denne valgkampen har vi sett at det har vært enklere å mobilisere på enkeltsaker, sier Stenseng og viser til MDGs miljøkamp og Rødts kamp mot «velferdsprofitører». Og Arbeiderpartiet er ikke et enkeltsaksparti, vi er et bredt folkeparti for hele landet.

politikk@klassekampen.no

Mandag 25. september 2017
LINJESKIFTE: Tradisjonelt har norsk utenriks- og forsvarspolitikk blitt avgjort på bakrommet av Ap og Høyre. Nå varsler Espen Barth Eide (Ap) åpen konflikt på flere områder.
Lørdag 23. september 2017
BAK: Norske lærarar tener relativt sett dårlegare enn kollegaer i Sverige, Danmark og Finland, viser ein ny OECD-rapport.
Fredag 22. september 2017
MISNØYE: Aldri før har så mange Nav-brukere vært misfornøyd med oppfølgingen fra Nav. Så langt i år har det kommet nær 10.000 klager på servicen, dobbelt så mange som i hele 2015.
Torsdag 21. september 2017
DOBLER: Forsvaret innrømmer at de aldri skulle kjøpt de omstridte traktorene. Likevel utløser de nå en opsjon og kjøper dobbelt så mange traktorer – stikk i strid med faglige anbefalinger.
Onsdag 20. september 2017
INTRIGAR: Fylkesordførar og Giske-venn Tore O. Sandvik meiner skuffa Ap-rådgivarar er anonyme intrigemakarar. – Nokon må tøyla rådgivarane, seier han.
Tirsdag 19. september 2017
STILLE I FJØSET: Tidlegare Ap-topp Helga Pedersen meiner partiet må innsjå at dei ikkje nådde gjennom med distrikts­politikken.
Mandag 18. september 2017
NÅR UT: Regjeringen har nådd millioner av potensielle asylsøkere med skremme­budskap via Facebook, hørespill og tegneserier. Å framstille nordmenn som rasister er ett av virkemidlene som brukes.
Lørdag 16. september 2017
PÅ STEINGRUNN: KrF må stå ved det partiet lova før valet, meiner fleire av partiets talent. No byrjar kampen om framtidas KrF.
Fredag 15. september 2017
CV: Høgare utdanning og erfaring frå offentleg sektor og organisasjonslivet kjenneteiknar det store fleirtalet av Aps stortingsrepresentantar. Politikarar frå privat sektor er ein minoritet.
Torsdag 14. september 2017
ENIGE: KrFs vippeposisjon kan bety et politisk skifte i velferds­politikken. Nå er de klare for å gå sammen med Rødt om å stanse veksten i kommersielle velferds­selskaper.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk