Tirsdag 12. september 2017
NEDBRUTT: Stemningen sank til et bunnivå da Arbeiderpartiets valgvake fikk prognosen klokka 21 i går kveld.
Uenighet innad i Ap om Sylvi Listhaug-oppgjøret, skatt og sentrumsflørt:
Oppvask etter krisevalg
Undersak

SV med solid fremgang i valget

Endelig resultat var ikke klart da Klassekampen gikk i trykken, men alt tyder på at SV går solid frem i valget. NRKs prognoser tyder på at SV stiger solid fra bunnvalget i 2013 hvor de fikk 4,1 prosent, til 6 prosent på NRKs målinger.

– Vi ligger an til å gjøre et veldig godt valg. Det vil styrke oss i kampen for å kutte klimautslippene og redde Lofoten og andre sårbare områder fra oljeutvinning, sier Lars Haltbrekken, SVs førstekandidat for SV i Sør-Trøndelag.

Hvis resultatet holder seg, ligger Haltbrekken an til å havne på Stortinget. SV gjøre et brakvalg i Sør-Trøndelag med 7,5 prosent, opp fra 5,7 forrige Stortingsvalg. Malurten i SVs beger er at den borgelige regjeringen ligger ann til å få et knapt flertall.

– Det ser lovende ut for mitt mandat. Så får vi bare håpe at Norge får en ny regjering, sier Haltbrekken.

UENIGHET: Det blir oppvask i Arbeiderpartiet etter det dårligste valget på 16 år. Flere kilder forteller om sand i partiets valgkampmaskineri.

Valget 2017

Etter entusiastisk nedtelling ble det stille som i graven da den første valgdagsprognosen ble lagt fram på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus.

– Vi må gå i oss selv. Hvis dette står seg, så er det for dårlig, sa nestleder Trond Giske etter å ha sett prognosen med borgerlig flertall.

Da Klassekampen gikk i trykken i går, var det helt åpent om Norges statsminister de neste fire årene skal hete Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg. Den siste prognosen viste likevel at Ap lå an til å få 27,5 prosent – som er partiets dårligste valgresultat siden katastrofevalget i 2001.

Men uansett valgresultat er det klart at det går mot oppvask og selvransakelse i Arbeiderpartiet. For Ap er ikke vant med å miste tusenvis av velgere underveis i en stortingsvalgkamp.

I år har det vært sand i Aps ellers velsmurte valgkampmaskineri. Flere kilder oppgir at de er svært misfornøyde med valgkampen partiet har ført.

I ledelsen har Trond Giske hatt et særskilt ansvar for valgkampen og valgkampstrategien. Han slår fast at Ap nå må evaluere valgkampen.

– Vet du allerede nå om det er noe dere burde gjort annerledes?

– Ja, det har vi noen tanker om, men det må organisasjonen få være med på å evaluere i tida framover.

Fakta

Aps valgoppslutning:

• 2013: 30,8 prosent

• 2009: 35,4 prosent

• 2005: 32,7 prosent

• 2001: 24,3 prosent

• 1997: 35,0 prosent

• 1993: 36,9 prosent

• 1989: 34,3 prosent

Strategi-misnøye

Bakgrunnstall har vist at partiet har mistet velgere til begge sider. Internt i partiet spriker forklaringene på hva som har sviktet underveis.

Kilder Klassekampen har snakket med, peker blant annet på:

Listhaug. Utspillet om «et kaldere Norge» og kampen mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) blir av flere beskrevet som en tabbe. Kritikere mener utspillet førte til økt oppmerksomhet til Frp og demobiliserte egne velgere. Tilhengere av oppgjøret peker på at Frp var fullmobilisert, og at målet med utspillet var å svekke Venstre og KrF.

Sentrumsflørt. Flere er misfornøyde med Aps flørt med KrF og til dels Venstre. Kritikerne argumenterer med at Aps velgere ikke liker disse partiene.

Valgkamp­maskineriet. En del mener at den praktiske gjennomføringen av valgkampen har vært dårlig organisert og ledet.

• Skatt. Flere mener at partiet ventet altfor lenge med å gi et tydelig svar på hva de 15 milliarder kronene i økt skatt skal gå til.

– Mange jeg har snakket med, har spurt om hvor mye mer de må betale i skatt med Ap, selv om de har lav lønn. Vi har et avklart skatteopplegg og lover at de som tjener under 600.000 kroner ikke får skatteøkninger, men tvert imot skatteletter. Likevel har Frp og Høyre skapt et inntrykk at skatten skal økes for alle, sier AUF-leder Mani Hussaini.

– Det har gjort at vi kanskje ikke har nådd helt fram med budskapet vårt.

Roser grasrota

Klassekampen snakker med partisekretær Kjersti Stenseng før valgresultatet er klart, og hun understreker at det er for tidlig å evaluere valgkampen nå, men sier:

– Det har vært en litt spesiell valgkamp. De store politiske sakene har ikke preget ordskiftet. Det har vært målinger, strategi og personer, og mest debatt om valgkampen. Det gjør det vanskelig å trenge gjennom med budskapet, men det gjelder jo uavhengig av parti.

– Uavhengig av parti?

– Det er en utfordring for alle politiske sider. Men denne valgkampen har vi sett at det har vært enklere å mobilisere på enkeltsaker, sier Stenseng og viser til MDGs miljøkamp og Rødts kamp mot «velferdsprofitører». Og Arbeiderpartiet er ikke et enkeltsaksparti, vi er et bredt folkeparti for hele landet.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Lørdag 14. juli 2018
SKADEN SKJEDD: Tørken raserer kornavlingene på Østlandet og Norge får sitt dårligste kornår siden 1974. Det er allerede for seint å berge kornhøsten.
Fredag 13. juli 2018
SLITER: Mange personer som går på sosialhjelp eller lever på stønader, har ikke råd til å gå til tannlegen, reise på ferie eller delta i fritidsaktiviteter.
Torsdag 12. juli 2018
FULLT: Bergen, Flåm og Geiranger kneler under vekta av masseturismen. Lokalbefolkninga reagerer og vil ha færre turistar.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.
Tirsdag 10. juli 2018
TRYGD: Regjeringen vil hindre at trygde­ytelser eksporteres ut av landet. Men internasjonale avtaler gjør at forslagene får få konsekvenser. – Prinsipielt viktig, sier Erlend Wiborg (Frp).
Mandag 9. juli 2018
GASS: I Kirkenes er det på nytt håp om gassvirksomhet etter framstøt fra det russiske selskapet Novatek. Ordfører Rune Rafaelsen tror Russland vil bestemme om prosjektet får lov til å starte.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk