Mandag 11. september 2017
SKUELYSTNE: Innbyggere i Miami ser på bølgene lørdag, før orkanen Irma traff land. Miami går klar av den verste vinden, men store deler av byen er likevel evakuert. Foto: Joe Cavaretta, Florida Sun-Sentinel/AP/NTB Scanpix
• Irma blåser fart i klimadebatten i USA • Rush Limbaugh evakuert
Større orkaner i vente
Rush Limbaugh
Gunnar Myhre
VERRE: Orkanene blir ikke flere på grunn av klimaendringene, men de blir kraftigere, sier forsknings-direktør Gunnar Myhre ved Cicero.

Klima

Den erkekonservative amerikanske radioverten Rush Limbaugh måtte fredag evakuere hjemmet og radiostudioet sitt i Palm Beach i Florida. Limbaugh hadde flere ganger tidligere i uka fortalt lytterne at amerikanske myndigheters advarsler om orkanen Irma var svindel.

«Du har alle disse folkene som tror menneskene står bak klimaendringene», fortalte han sine 14 millioner lyttere tirsdag i forrige uke.

«Disse folkene er fanatisk opptatt av å bevise det», sa han, og la til at mediene «rapporterer bevisst på en måte som skaper panikk».

Torsdag hadde pipa fått en annen lyd, og den ellers koleriske radiokrigeren varslet at kanalen hans vil gå av lufta de neste dagene. Limbaugh ville ikke ut med hvorfor han stenger ned sendingene, bortsett fra at det skyldes «sikkerhetsgrunner».

Palm Beach ligger i området som delstatsmyndighetene i Florida beordret evakuert i dagene før den tropiske orkanen traff land. Til sammen 6,3 millioner mennesker ble beordret til å forlate hjemmene sine, en tredel av delstatens befolkning.

Fakta

Orkanen Irma:

• Irma er en av de sterkeste orkanene som noensinne er registrert i Atlanterhavet, med en vindhastighet opp mot 300 kilometer i timen, opp til 100 sekundmeter i kastene.

• Orkanen gikk inn over land i Karibia onsdag og rammet først øya Barbuda, i øystaten Antigua og Barbuda.

• På Barbuda meldes det at så å si alle bygninger er skadd, og 60 prosent av de 1400 innbyggerne er hjemløse.

• Orkanen traff Florida søndag.

Kilde: NTB

«Dette er klimaendring»

Irma traff vestkysten av Florida drøye to uker etter at orkanen Harvey la den texanske oljehovedstaden Houston under vann. I amerikansk offentlighet peker nå en rekke forskere, journalister og kommentatorer på klimaendringene som en årsak til de voldsomme naturkatastrofene.

Den republikanske borgermesteren i Miami Tomás Regalado sa på en pressekonferanse fredag at «hvis dette ikke er klimaendringer, så vet ikke jeg». Regalado ba den amerikanske presidenten Donald Trump ta klimaendringene på alvor, og gikk dermed mot flertallet i sitt eget parti.

Ledelsen i det republikanske partiet støttet Trump da han trakk USA ut av Parisavtalen, sammen med en overveldende majoritet av republikanerne i Kongressen.

Det på tross av at et flertall av amerikanere mener at klimaendringene faktisk skjer, at de er menneskeskapte, og at de bør møtes med politiske virkemidler.

Ifølge en stor studie Yale-universitetet har lagd, mener 70 prosent at klimaendringene skjer, men bare 53 prosent at de er menneskeskapte. Hele 75 prosent støtter innføring av CO2-avgift.

Kraftigere orkaner

De siste ukenes kraftige tropiske orkaner har blåst ny kraft i klimadebatten i USA. Det er ikke uten grunn, mener forskningsdirektør Gunnar Myhre ved klimaforskningssenteret Cicero i Oslo.

– Tidligere har det har vært en god del debatt i forskningsmiljøene om dette, men nå er det konsensus om at de tropiske orkanene ikke blir flere, men at de blir kraftigere, sier forskeren.

Det betyr også at orkanene gjør mye mer skade, legger han til. Dersom en stor orkan blir litt sterkere, vil den føre til langt mer ødeleggelse.

– Det er observert en økning i ekstremvær i stort sett hele verden, sier Myhre.

For Norges del dreier det seg om ekstra kraftige regnbyger om sommeren, og sterkere høststormer.

– Vi forstår nå at det kommer til å bli en økning i ekstremværet. Det uavklarte spørsmålet er om økningen blir større enn det vi klarer å forutsi nå.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 25. september 2017
SKARPT: USAs president og Nord-Koreas leder sparer ikke på kruttet i omtale av hverandre. Få tror likevel det er reell fare for atomkrig.
Lørdag 23. september 2017
ANGSTVALG: I det gamle Øst-­Tyskland vil folk stille «forræderen» Angela Merkel for riksrett. Med ­Alternative für Deutschland er nasjonalismen tilbake i tysk politikk.
Fredag 22. september 2017
HISTORISK LINK: Venstrepartiet Die Linke lever på minner fra DDR. Blant gamle østtyskere er partiveteranen Gregor Gysi en politisk stjerne.
Torsdag 21. september 2017
SKYGGESIDA: Det blir stadig flere hjemløse i Berlin. Den ekstreme fattigdommen øker i den tyske hovedstaden.
Onsdag 20. september 2017
TABU: Spenningen i valget handler ikke om regjeringsmakt, men om et tabu i tysk politikk: innvandring.
Tirsdag 19. september 2017
VALG: Nesten tolv år etter valget som Hamas vant og som splittet palestinerne, kan det nå bli en ny sjanse for palestinske valg.
Mandag 18. september 2017
MAKT: Parlamentsmedlemmene i Kurdistan stemte for å holde folkeavstemning om løsrivelse, slik president Masoud Barzani ville. Samtidig mener mange av dem at han er en illegitim president.
Lørdag 16. september 2017
KAMP: Irakiske sikkerhetsstyrker gjør seg klare til å kaste IS ut av deres siste tilfluktssted. Spenning mellom Kurdistans selv­styremyndigheter og den irakis­ke regjeringen skaper problemer.
Fredag 15. september 2017
USIKKERT: Demokratene hevdet de har blitt enige med presidenten om framtida til 800.000 ulovlige innvandrere. Trump avviser avtalen, men åpner samtidig for å la innvandrerne bli.
Torsdag 14. september 2017
STØ KURS: Emmanuel Macron akter å få gjennom sin omstridte arbeidslov, tross kraftige protester.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk