Mandag 11. september 2017
SKUELYSTNE: Innbyggere i Miami ser på bølgene lørdag, før orkanen Irma traff land. Miami går klar av den verste vinden, men store deler av byen er likevel evakuert. Foto: Joe Cavaretta, Florida Sun-Sentinel/AP/NTB Scanpix
• Irma blåser fart i klimadebatten i USA • Rush Limbaugh evakuert
Større orkaner i vente
Rush Limbaugh
Gunnar Myhre
VERRE: Orkanene blir ikke flere på grunn av klimaendringene, men de blir kraftigere, sier forsknings-direktør Gunnar Myhre ved Cicero.

Klima

Den erkekonservative amerikanske radioverten Rush Limbaugh måtte fredag evakuere hjemmet og radiostudioet sitt i Palm Beach i Florida. Limbaugh hadde flere ganger tidligere i uka fortalt lytterne at amerikanske myndigheters advarsler om orkanen Irma var svindel.

«Du har alle disse folkene som tror menneskene står bak klimaendringene», fortalte han sine 14 millioner lyttere tirsdag i forrige uke.

«Disse folkene er fanatisk opptatt av å bevise det», sa han, og la til at mediene «rapporterer bevisst på en måte som skaper panikk».

Torsdag hadde pipa fått en annen lyd, og den ellers koleriske radiokrigeren varslet at kanalen hans vil gå av lufta de neste dagene. Limbaugh ville ikke ut med hvorfor han stenger ned sendingene, bortsett fra at det skyldes «sikkerhetsgrunner».

Palm Beach ligger i området som delstatsmyndighetene i Florida beordret evakuert i dagene før den tropiske orkanen traff land. Til sammen 6,3 millioner mennesker ble beordret til å forlate hjemmene sine, en tredel av delstatens befolkning.

Fakta

Orkanen Irma:

• Irma er en av de sterkeste orkanene som noensinne er registrert i Atlanterhavet, med en vindhastighet opp mot 300 kilometer i timen, opp til 100 sekundmeter i kastene.

• Orkanen gikk inn over land i Karibia onsdag og rammet først øya Barbuda, i øystaten Antigua og Barbuda.

• På Barbuda meldes det at så å si alle bygninger er skadd, og 60 prosent av de 1400 innbyggerne er hjemløse.

• Orkanen traff Florida søndag.

Kilde: NTB

«Dette er klimaendring»

Irma traff vestkysten av Florida drøye to uker etter at orkanen Harvey la den texanske oljehovedstaden Houston under vann. I amerikansk offentlighet peker nå en rekke forskere, journalister og kommentatorer på klimaendringene som en årsak til de voldsomme naturkatastrofene.

Den republikanske borgermesteren i Miami Tomás Regalado sa på en pressekonferanse fredag at «hvis dette ikke er klimaendringer, så vet ikke jeg». Regalado ba den amerikanske presidenten Donald Trump ta klimaendringene på alvor, og gikk dermed mot flertallet i sitt eget parti.

Ledelsen i det republikanske partiet støttet Trump da han trakk USA ut av Parisavtalen, sammen med en overveldende majoritet av republikanerne i Kongressen.

Det på tross av at et flertall av amerikanere mener at klimaendringene faktisk skjer, at de er menneskeskapte, og at de bør møtes med politiske virkemidler.

Ifølge en stor studie Yale-universitetet har lagd, mener 70 prosent at klimaendringene skjer, men bare 53 prosent at de er menneskeskapte. Hele 75 prosent støtter innføring av CO2-avgift.

Kraftigere orkaner

De siste ukenes kraftige tropiske orkaner har blåst ny kraft i klimadebatten i USA. Det er ikke uten grunn, mener forskningsdirektør Gunnar Myhre ved klimaforskningssenteret Cicero i Oslo.

– Tidligere har det har vært en god del debatt i forskningsmiljøene om dette, men nå er det konsensus om at de tropiske orkanene ikke blir flere, men at de blir kraftigere, sier forskeren.

Det betyr også at orkanene gjør mye mer skade, legger han til. Dersom en stor orkan blir litt sterkere, vil den føre til langt mer ødeleggelse.

– Det er observert en økning i ekstremvær i stort sett hele verden, sier Myhre.

For Norges del dreier det seg om ekstra kraftige regnbyger om sommeren, og sterkere høststormer.

– Vi forstår nå at det kommer til å bli en økning i ekstremværet. Det uavklarte spørsmålet er om økningen blir større enn det vi klarer å forutsi nå.

magnusl@klassekampen.no

Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.
Mandag 15. januar 2018
KORRUPT: Midtøsten-analytiker Nicholas Noe mener USA og EU finansierer et elitesystem som skaper problemene tunisiere protesterer mot.
Lørdag 13. januar 2018
KOALISJON: Uvissheten og tids­perspektivet for nyvalg i Tyskland tvinger fram en ny storkoalisjon i EU-krisenes tegn.
Fredag 12. januar 2018
PENTAGON-PLAN: Donald Trump og Pentagon utvikler ny atompolitikk. På planen står nye atomvåpen som skal bli enklere å bruke.
Torsdag 11. januar 2018
URO: Én person er drept og minst 200 arrestert i Tunisia. – Regjeringen må møte folk på halvveien før ting kommer ut av kontroll, sier fag­foreningstopp til Klassekampen.
Onsdag 10. januar 2018
MØTES: Familiegjenforening er blant sakene på dagsordenen i den nye kontakten mellom Nord- og Sør-Korea.
Tirsdag 9. januar 2018
SLIPPER IKKE INN: Israel skal stenge tilhengere av boikott ute. – Et klart tegn på at boikottkampanjen virker, sier leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen.
Mandag 8. januar 2018
MØTES: I går startet de tyske sosialdemokratene og Angela Merkels kristendemokrater nye samtaler om storkoalisjon. Det er ennå mange skjær i sjøen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk