Mandag 11. september 2017
SKUELYSTNE: Innbyggere i Miami ser på bølgene lørdag, før orkanen Irma traff land. Miami går klar av den verste vinden, men store deler av byen er likevel evakuert. Foto: Joe Cavaretta, Florida Sun-Sentinel/AP/NTB Scanpix
• Irma blåser fart i klimadebatten i USA • Rush Limbaugh evakuert
Større orkaner i vente
Rush Limbaugh
Gunnar Myhre
VERRE: Orkanene blir ikke flere på grunn av klimaendringene, men de blir kraftigere, sier forsknings-direktør Gunnar Myhre ved Cicero.

Klima

Den erkekonservative amerikanske radioverten Rush Limbaugh måtte fredag evakuere hjemmet og radiostudioet sitt i Palm Beach i Florida. Limbaugh hadde flere ganger tidligere i uka fortalt lytterne at amerikanske myndigheters advarsler om orkanen Irma var svindel.

«Du har alle disse folkene som tror menneskene står bak klimaendringene», fortalte han sine 14 millioner lyttere tirsdag i forrige uke.

«Disse folkene er fanatisk opptatt av å bevise det», sa han, og la til at mediene «rapporterer bevisst på en måte som skaper panikk».

Torsdag hadde pipa fått en annen lyd, og den ellers koleriske radiokrigeren varslet at kanalen hans vil gå av lufta de neste dagene. Limbaugh ville ikke ut med hvorfor han stenger ned sendingene, bortsett fra at det skyldes «sikkerhetsgrunner».

Palm Beach ligger i området som delstatsmyndighetene i Florida beordret evakuert i dagene før den tropiske orkanen traff land. Til sammen 6,3 millioner mennesker ble beordret til å forlate hjemmene sine, en tredel av delstatens befolkning.

Fakta

Orkanen Irma:

• Irma er en av de sterkeste orkanene som noensinne er registrert i Atlanterhavet, med en vindhastighet opp mot 300 kilometer i timen, opp til 100 sekundmeter i kastene.

• Orkanen gikk inn over land i Karibia onsdag og rammet først øya Barbuda, i øystaten Antigua og Barbuda.

• På Barbuda meldes det at så å si alle bygninger er skadd, og 60 prosent av de 1400 innbyggerne er hjemløse.

• Orkanen traff Florida søndag.

Kilde: NTB

«Dette er klimaendring»

Irma traff vestkysten av Florida drøye to uker etter at orkanen Harvey la den texanske oljehovedstaden Houston under vann. I amerikansk offentlighet peker nå en rekke forskere, journalister og kommentatorer på klimaendringene som en årsak til de voldsomme naturkatastrofene.

Den republikanske borgermesteren i Miami Tomás Regalado sa på en pressekonferanse fredag at «hvis dette ikke er klimaendringer, så vet ikke jeg». Regalado ba den amerikanske presidenten Donald Trump ta klimaendringene på alvor, og gikk dermed mot flertallet i sitt eget parti.

Ledelsen i det republikanske partiet støttet Trump da han trakk USA ut av Parisavtalen, sammen med en overveldende majoritet av republikanerne i Kongressen.

Det på tross av at et flertall av amerikanere mener at klimaendringene faktisk skjer, at de er menneskeskapte, og at de bør møtes med politiske virkemidler.

Ifølge en stor studie Yale-universitetet har lagd, mener 70 prosent at klimaendringene skjer, men bare 53 prosent at de er menneskeskapte. Hele 75 prosent støtter innføring av CO2-avgift.

Kraftigere orkaner

De siste ukenes kraftige tropiske orkaner har blåst ny kraft i klimadebatten i USA. Det er ikke uten grunn, mener forskningsdirektør Gunnar Myhre ved klimaforskningssenteret Cicero i Oslo.

– Tidligere har det har vært en god del debatt i forskningsmiljøene om dette, men nå er det konsensus om at de tropiske orkanene ikke blir flere, men at de blir kraftigere, sier forskeren.

Det betyr også at orkanene gjør mye mer skade, legger han til. Dersom en stor orkan blir litt sterkere, vil den føre til langt mer ødeleggelse.

– Det er observert en økning i ekstremvær i stort sett hele verden, sier Myhre.

For Norges del dreier det seg om ekstra kraftige regnbyger om sommeren, og sterkere høststormer.

– Vi forstår nå at det kommer til å bli en økning i ekstremværet. Det uavklarte spørsmålet er om økningen blir større enn det vi klarer å forutsi nå.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 18. november 2017
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.
Fredag 17. november 2017
NY BOK: Eks-korrespondent Luke Harding kommer i en ny bok med ville historier og harde anklager mot Donald Trump. Mange av påstandene i boka er svært vanskelig å faktasjekke.
Torsdag 16. november 2017
COUP DE GRÂCE: Veteranene fra frigjøringskrigen vil stanse president Robert Mugabes utrenskninger.
Onsdag 15. november 2017
KEEP CALM: Det blir ingen katastrofe om Stor­britannia går ut av EU uten en handelsavtale. Det mener den britiske økonomen Roger Bootle.
Tirsdag 14. november 2017
SPENT: Libanons «avgåtte» statsminister Saad al-Hariri vender hjem til Libanon om noen dager. Det er uklart hva som vil skje med ham.
Mandag 13. november 2017
SPLID: Mens høyrenasjonalister og anti-fascister tok til gatene på Polens nitti­niende uavhengighetsdag, manet president Andrzej Duda og Donald Tusk til samhold. Men de er uenige om hvordan samholdet skal se ut.
Lørdag 11. november 2017
EGET HUS: Norsk skatteekspert mener EU må svarteliste egne medlemsland om unionen mener alvor med sin kamp mot skatteparadiser. – Det skjer ikke, sier Eva Joly til Klassekampen.
Fredag 10. november 2017
PAPIRTIGER: Donald Trumps tøffe retorikk mot Kina forduftet under presidentens besøk i Beijing.
Torsdag 9. november 2017
VENSTREGLEDE: Democratic Socialists of America jubler etter flere lokale valgseiere. Nå vil de fylle Kongressen med sosialister i 2018.
Onsdag 8. november 2017
FARLIG: – Blokaden mot Jemen rammer et allerede utsultet folk hardt. Saudi-Arabias kronprins Salman driver med en farlig opptrapping, sier professor Nourhan al-Sheikh.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk