Mandag 11. september 2017
SKUELYSTNE: Innbyggere i Miami ser på bølgene lørdag, før orkanen Irma traff land. Miami går klar av den verste vinden, men store deler av byen er likevel evakuert. Foto: Joe Cavaretta, Florida Sun-Sentinel/AP/NTB Scanpix
• Irma blåser fart i klimadebatten i USA • Rush Limbaugh evakuert
Større orkaner i vente
Rush Limbaugh
Gunnar Myhre
VERRE: Orkanene blir ikke flere på grunn av klimaendringene, men de blir kraftigere, sier forsknings-direktør Gunnar Myhre ved Cicero.

Klima

Den erkekonservative amerikanske radioverten Rush Limbaugh måtte fredag evakuere hjemmet og radiostudioet sitt i Palm Beach i Florida. Limbaugh hadde flere ganger tidligere i uka fortalt lytterne at amerikanske myndigheters advarsler om orkanen Irma var svindel.

«Du har alle disse folkene som tror menneskene står bak klimaendringene», fortalte han sine 14 millioner lyttere tirsdag i forrige uke.

«Disse folkene er fanatisk opptatt av å bevise det», sa han, og la til at mediene «rapporterer bevisst på en måte som skaper panikk».

Torsdag hadde pipa fått en annen lyd, og den ellers koleriske radiokrigeren varslet at kanalen hans vil gå av lufta de neste dagene. Limbaugh ville ikke ut med hvorfor han stenger ned sendingene, bortsett fra at det skyldes «sikkerhetsgrunner».

Palm Beach ligger i området som delstatsmyndighetene i Florida beordret evakuert i dagene før den tropiske orkanen traff land. Til sammen 6,3 millioner mennesker ble beordret til å forlate hjemmene sine, en tredel av delstatens befolkning.

Fakta

Orkanen Irma:

• Irma er en av de sterkeste orkanene som noensinne er registrert i Atlanterhavet, med en vindhastighet opp mot 300 kilometer i timen, opp til 100 sekundmeter i kastene.

• Orkanen gikk inn over land i Karibia onsdag og rammet først øya Barbuda, i øystaten Antigua og Barbuda.

• På Barbuda meldes det at så å si alle bygninger er skadd, og 60 prosent av de 1400 innbyggerne er hjemløse.

• Orkanen traff Florida søndag.

Kilde: NTB

«Dette er klimaendring»

Irma traff vestkysten av Florida drøye to uker etter at orkanen Harvey la den texanske oljehovedstaden Houston under vann. I amerikansk offentlighet peker nå en rekke forskere, journalister og kommentatorer på klimaendringene som en årsak til de voldsomme naturkatastrofene.

Den republikanske borgermesteren i Miami Tomás Regalado sa på en pressekonferanse fredag at «hvis dette ikke er klimaendringer, så vet ikke jeg». Regalado ba den amerikanske presidenten Donald Trump ta klimaendringene på alvor, og gikk dermed mot flertallet i sitt eget parti.

Ledelsen i det republikanske partiet støttet Trump da han trakk USA ut av Parisavtalen, sammen med en overveldende majoritet av republikanerne i Kongressen.

Det på tross av at et flertall av amerikanere mener at klimaendringene faktisk skjer, at de er menneskeskapte, og at de bør møtes med politiske virkemidler.

Ifølge en stor studie Yale-universitetet har lagd, mener 70 prosent at klimaendringene skjer, men bare 53 prosent at de er menneskeskapte. Hele 75 prosent støtter innføring av CO2-avgift.

Kraftigere orkaner

De siste ukenes kraftige tropiske orkaner har blåst ny kraft i klimadebatten i USA. Det er ikke uten grunn, mener forskningsdirektør Gunnar Myhre ved klimaforskningssenteret Cicero i Oslo.

– Tidligere har det har vært en god del debatt i forskningsmiljøene om dette, men nå er det konsensus om at de tropiske orkanene ikke blir flere, men at de blir kraftigere, sier forskeren.

Det betyr også at orkanene gjør mye mer skade, legger han til. Dersom en stor orkan blir litt sterkere, vil den føre til langt mer ødeleggelse.

– Det er observert en økning i ekstremvær i stort sett hele verden, sier Myhre.

For Norges del dreier det seg om ekstra kraftige regnbyger om sommeren, og sterkere høststormer.

– Vi forstår nå at det kommer til å bli en økning i ekstremværet. Det uavklarte spørsmålet er om økningen blir større enn det vi klarer å forutsi nå.

magnusl@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk