Mandag 11. september 2017
99,8 prosent av stemmene opptalt. Kilde: NTB
Blåblå triumf
Alle de borgerlige partiene går tilbake, men Arbeiderpartiets nederlag er så stort at Høyre og Fremskrittspartiet ligger an til å fortsette i regjering. Spenningsmomentet ved 22-tida var om Venstre klarer sperregrensa.

Valgets store vinner er Senterpartiet, og også SV og Rødt gjør det bra. Men dette blir overskygget av Arbeiderpartiets klare tilbakegang og Miljøpartiet De Grønnes forgjeves kamp for å nå sperregrensa, som baner vei for fire nye år med Erna Solberg som statsminister og Frp i regjering.

Klokka 22 var mer enn halvparten av stemmene talt opp, og blå blokk så ut til å vinne valget med 87 mandater mot 82 for rødgrønn blokk.

Arbeiderpartiet går tilbake med 3,3 prosentpoeng, til 27,5, og ser ut til å miste fem mandater. Etter fire år i opposisjon er dette et nederlag av historiske dimensjoner.

Sp går fram med ni mandater, SV med fire og Rødt med ett, og alle de borgerlige partiene mister to mandater hver. De ser likevel ut til å berge flertallet, fordi KrF ligger rett over sperregrensa og Venstre balanserer på 4.0. Dette gir dem til sammen 15 mandater, mens Rødt og MDG bare får ett hver.

Hovedbildet er at Ap taper mest i distriktene, og holder bedre stand i Oslo-området. I Oslo har venstresida klar framgang. Rødt passerer MDG og er jevnstore med Venstre, mens SV vinner et mandat og får inn to.

Høyre og Fremskrittspartiet i regjering.

Ifølge prognosen som er basert på opptalte forhåndsstemmer, går Høyre og Frp fram med ett mandat fra valget i 2013, selv med en svak tilbakegang i stemmetall.

Arbeiderpartiets tilbakegang på 3,6 prosentpoeng, til 27,3 prosent, er hovedgrunnen til nederlaget for den rødgrønne blokken.

Ifølge prognosen er både Venstre og KrF hårfint over sperregrensa, mens MDG bare ligger på 3,3 prosent. Rødt er med 2,6 prosent langt fra sperregrensa, men Bjørnar Moxnes ser ut til å få plass på Stortinget.

Senterpartiet går fram fra 5,5 til 9,4 prosent og SV fra 4,1 til 5,7 prosent, men dette er ikke nok til å vippe flertallet.

Artikkelen er oppdatert: 14. september 2017 kl. 08.40

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk