Lørdag 9. september 2017
SVØMMER: En rohingya-familie når land i Teknaf i Cox’s Bazar-distriktet i Bangladesh etter å ha krysset Naf-elva ved grensa til Myanmar.8Foto: Bernat Armangue, AP/NTB scanpix
• FN: 270.000 har flyktet på to uker • Rohingyaenes landsbyer brenner
Rømmer fra drapsbølge
BRENNER: Brennende landsbyer i Myanmar, sett fra Bangladesh. Flere titusen flyktninger kommer over grensa hver dag. Foto: Bernat Armangue, AP/NTB scanpix
BORTE: Røyk fra et nedbrent hus i en rohingya-landsby i Rakhine-provinsen torsdag denne uka. Innbyggerne hadde rømt.Foto: AP/NTB scanpix
KRISE: Flyktningene fra Myanmar forteller om massedrap og overgrep. – Vi vet ikke hva som skjer på den andre siden av grensa, sier en FNs talsmann i Bangladesh til Klassekampen.

MYANMAR

Hver dag flykter titusenvis av mennesker over grensa mellom Myanmar og Bangladesh. De fleste går til fots gjennom tungt minelagte jungelområder, noen med fiskebåter over åpne havområder.

Menneskene rømmer fra Rakhine-provinsen i Myanmar og tilhører den forfulgte og tungt undertrykte muslimske minoritetsgruppa rohingya. I går varslet FNs høykommissær for flyktninger at krisa er mye større enn det som tidligere har vært meldt og at så mange som 270.000 rohingyaer har flyktet over grensa til Bangladesh de siste to ukene.

Fakta

Rohingyaene:

• Muslimsk folkegruppe i det buddhistdominerte Myanmar. Holder til i de vestlige delene av landet, spesielt i delstaten Rakhine.

• Myndighetene mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

• FN mener rohingyaene er en av verdens mest forfulgte minoriteter. FN har anslått at de teller 800.000 personer. Andre opererer med tall opp til 1,3 millioner.

Kilde: NTB

Vet ikke hva som skjer

Rakhine-provinsen er en 50 mil lang kyststripe langs Myanmars vestkyst. Før den siste bølgen av flyktninger bodde det mellom 1 og 1,3 millioner rohingyaer i provinsen.

Militæret i Myanmar har stengt av hele området, og det er ikke klart hva som foregår inne i provinsen. Mye tyder på overgrep og drap i stor skala. En rekke medier har den siste uka brakt historier om massedrap og grusomme overgrep mot minoritetsgruppa.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har dokumentert at en rekke landsbyer er satt i brann, og fra Bangladesh har det vært mulig å se branner på den andre siden av grensa.

– Det er veldig vanskelig for oss å si noe om hva som kommer til å skje de neste ukene, for vi vet ikke hva som foregår på den andre sida av grensa, sier talsmann for FNs høykommissær for flyktninger Joseph Tripura på telefon fra Bangladesh.

I grenseområdene i Bangladesh er det allerede satt opp flyktningleirer som huser over 70.000 rohingyaer, men Tripura sier at leirene er fylt opp og at det er vanskelig å få plass til flere.

– Vi har satt i verk beredskapsplanene våre, og vi har penger til å håndtere krisa, men knapphet på land er et stort problem, sier han.

Sammenstøt med politiet

Leirene ligger i Cox’s Bazar-distriktet, et kystområde helt sør i Bangladesh.

Volden blusset opp etter sammenstøt mellom politiet og en ny væpnet minoritetsgruppering, Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa).

Gruppen angrep politistasjoner og en militærleir 25. august og utløste et voldsomt svar fra Myanmars væpnede styrker.

Et hundretalls mennesker skal ha blitt drept de siste to ukene, de fleste av dem opprørene. Arsa opererer fra flyktningleirene i Bangladesh, og militæret i Myanmar har derfor skutt mot mennesker som forsøker å ta seg over grensa.

Myndighetene i Bangladesh har anklaget Myanmar for å plante landminer langs grensa, noe Myanmar har benektet. Utenriksdepartementet i Bangladesh kom onsdag med et krav om «umiddelbare tiltak for å begrense den pågående volden».

Åpner for båtflyktninger

Som et svar på krisa har Malaysia åpnet opp for å la båtflyktninger fra Myanmar ta seg inn i landet.

Sjefen for kystvakten i Malaysia, Zulkifli Abu Bakar, sa i går til Reuters at landet vil stanse praksisen med å tvinge flyktningenes båter til å snu og heller tilby midlertidig tilflukt.

Det er ventet at store mengder flyktninger vil forsøke å ta seg den lange sjøveien sørover mot Malaysia, på tross av at det betyr en ferd på mer enn 170 mil, i det som på denne tida av året er urolige farvann.

India, som også deler en lang grense med Myanmar, har derimot ikke åpnet for rohingyaene. Landet har tvangsreturnert en rekke flyktninger tilbake til hjemlandet og anerkjenner ikke rohingyane som flyktninger.

Aviser etnisk rensing

Militæret i Myanmar hevder selv at operasjonene i grenseområdene er anti-terror-operasjoner, og en tidligere rådgiver for militærjuntaen sa til The Guardian at «vi må utslette terror-trusselen i disse områdene».

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi er internasjonalt anerkjent som den den reelle regjeringslederen i Myanmar. Den kjente demokratiaktivisten har gjentatte ganger den siste uka forsvart regjeringens håndtering av situasjonen, blant annet ved å si at hun har sittet ved makten i bare 18 måneder.

«Det er urimelig å forvente at vi klarer å løse disse problemene på bare 18 måneder. Situasjonen Rakhine-provinsen har vært slik i flere tiår, og det går tilbake til førkolonial tid», sa hun til Asian News International på torsdag.

Hun avviste at det foregår etnisk rensing. Nobelprisvinnerens forsvar for militærets overgrep mot rohingyaene har vakt voldsom internasjonal kritikk.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 25. september 2017
SKARPT: USAs president og Nord-Koreas leder sparer ikke på kruttet i omtale av hverandre. Få tror likevel det er reell fare for atomkrig.
Lørdag 23. september 2017
ANGSTVALG: I det gamle Øst-­Tyskland vil folk stille «forræderen» Angela Merkel for riksrett. Med ­Alternative für Deutschland er nasjonalismen tilbake i tysk politikk.
Fredag 22. september 2017
HISTORISK LINK: Venstrepartiet Die Linke lever på minner fra DDR. Blant gamle østtyskere er partiveteranen Gregor Gysi en politisk stjerne.
Torsdag 21. september 2017
SKYGGESIDA: Det blir stadig flere hjemløse i Berlin. Den ekstreme fattigdommen øker i den tyske hovedstaden.
Onsdag 20. september 2017
TABU: Spenningen i valget handler ikke om regjeringsmakt, men om et tabu i tysk politikk: innvandring.
Tirsdag 19. september 2017
VALG: Nesten tolv år etter valget som Hamas vant og som splittet palestinerne, kan det nå bli en ny sjanse for palestinske valg.
Mandag 18. september 2017
MAKT: Parlamentsmedlemmene i Kurdistan stemte for å holde folkeavstemning om løsrivelse, slik president Masoud Barzani ville. Samtidig mener mange av dem at han er en illegitim president.
Lørdag 16. september 2017
KAMP: Irakiske sikkerhetsstyrker gjør seg klare til å kaste IS ut av deres siste tilfluktssted. Spenning mellom Kurdistans selv­styremyndigheter og den irakis­ke regjeringen skaper problemer.
Fredag 15. september 2017
USIKKERT: Demokratene hevdet de har blitt enige med presidenten om framtida til 800.000 ulovlige innvandrere. Trump avviser avtalen, men åpner samtidig for å la innvandrerne bli.
Torsdag 14. september 2017
STØ KURS: Emmanuel Macron akter å få gjennom sin omstridte arbeidslov, tross kraftige protester.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk