Lørdag 9. september 2017
SVØMMER: En rohingya-familie når land i Teknaf i Cox’s Bazar-distriktet i Bangladesh etter å ha krysset Naf-elva ved grensa til Myanmar.8Foto: Bernat Armangue, AP/NTB scanpix
• FN: 270.000 har flyktet på to uker • Rohingyaenes landsbyer brenner
Rømmer fra drapsbølge
BRENNER: Brennende landsbyer i Myanmar, sett fra Bangladesh. Flere titusen flyktninger kommer over grensa hver dag. Foto: Bernat Armangue, AP/NTB scanpix
BORTE: Røyk fra et nedbrent hus i en rohingya-landsby i Rakhine-provinsen torsdag denne uka. Innbyggerne hadde rømt.Foto: AP/NTB scanpix
KRISE: Flyktningene fra Myanmar forteller om massedrap og overgrep. – Vi vet ikke hva som skjer på den andre siden av grensa, sier en FNs talsmann i Bangladesh til Klassekampen.

MYANMAR

Hver dag flykter titusenvis av mennesker over grensa mellom Myanmar og Bangladesh. De fleste går til fots gjennom tungt minelagte jungelområder, noen med fiskebåter over åpne havområder.

Menneskene rømmer fra Rakhine-provinsen i Myanmar og tilhører den forfulgte og tungt undertrykte muslimske minoritetsgruppa rohingya. I går varslet FNs høykommissær for flyktninger at krisa er mye større enn det som tidligere har vært meldt og at så mange som 270.000 rohingyaer har flyktet over grensa til Bangladesh de siste to ukene.

Fakta

Rohingyaene:

• Muslimsk folkegruppe i det buddhistdominerte Myanmar. Holder til i de vestlige delene av landet, spesielt i delstaten Rakhine.

• Myndighetene mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

• FN mener rohingyaene er en av verdens mest forfulgte minoriteter. FN har anslått at de teller 800.000 personer. Andre opererer med tall opp til 1,3 millioner.

Kilde: NTB

Vet ikke hva som skjer

Rakhine-provinsen er en 50 mil lang kyststripe langs Myanmars vestkyst. Før den siste bølgen av flyktninger bodde det mellom 1 og 1,3 millioner rohingyaer i provinsen.

Militæret i Myanmar har stengt av hele området, og det er ikke klart hva som foregår inne i provinsen. Mye tyder på overgrep og drap i stor skala. En rekke medier har den siste uka brakt historier om massedrap og grusomme overgrep mot minoritetsgruppa.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har dokumentert at en rekke landsbyer er satt i brann, og fra Bangladesh har det vært mulig å se branner på den andre siden av grensa.

– Det er veldig vanskelig for oss å si noe om hva som kommer til å skje de neste ukene, for vi vet ikke hva som foregår på den andre sida av grensa, sier talsmann for FNs høykommissær for flyktninger Joseph Tripura på telefon fra Bangladesh.

I grenseområdene i Bangladesh er det allerede satt opp flyktningleirer som huser over 70.000 rohingyaer, men Tripura sier at leirene er fylt opp og at det er vanskelig å få plass til flere.

– Vi har satt i verk beredskapsplanene våre, og vi har penger til å håndtere krisa, men knapphet på land er et stort problem, sier han.

Sammenstøt med politiet

Leirene ligger i Cox’s Bazar-distriktet, et kystområde helt sør i Bangladesh.

Volden blusset opp etter sammenstøt mellom politiet og en ny væpnet minoritetsgruppering, Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa).

Gruppen angrep politistasjoner og en militærleir 25. august og utløste et voldsomt svar fra Myanmars væpnede styrker.

Et hundretalls mennesker skal ha blitt drept de siste to ukene, de fleste av dem opprørene. Arsa opererer fra flyktningleirene i Bangladesh, og militæret i Myanmar har derfor skutt mot mennesker som forsøker å ta seg over grensa.

Myndighetene i Bangladesh har anklaget Myanmar for å plante landminer langs grensa, noe Myanmar har benektet. Utenriksdepartementet i Bangladesh kom onsdag med et krav om «umiddelbare tiltak for å begrense den pågående volden».

Åpner for båtflyktninger

Som et svar på krisa har Malaysia åpnet opp for å la båtflyktninger fra Myanmar ta seg inn i landet.

Sjefen for kystvakten i Malaysia, Zulkifli Abu Bakar, sa i går til Reuters at landet vil stanse praksisen med å tvinge flyktningenes båter til å snu og heller tilby midlertidig tilflukt.

Det er ventet at store mengder flyktninger vil forsøke å ta seg den lange sjøveien sørover mot Malaysia, på tross av at det betyr en ferd på mer enn 170 mil, i det som på denne tida av året er urolige farvann.

India, som også deler en lang grense med Myanmar, har derimot ikke åpnet for rohingyaene. Landet har tvangsreturnert en rekke flyktninger tilbake til hjemlandet og anerkjenner ikke rohingyane som flyktninger.

Aviser etnisk rensing

Militæret i Myanmar hevder selv at operasjonene i grenseområdene er anti-terror-operasjoner, og en tidligere rådgiver for militærjuntaen sa til The Guardian at «vi må utslette terror-trusselen i disse områdene».

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi er internasjonalt anerkjent som den den reelle regjeringslederen i Myanmar. Den kjente demokratiaktivisten har gjentatte ganger den siste uka forsvart regjeringens håndtering av situasjonen, blant annet ved å si at hun har sittet ved makten i bare 18 måneder.

«Det er urimelig å forvente at vi klarer å løse disse problemene på bare 18 måneder. Situasjonen Rakhine-provinsen har vært slik i flere tiår, og det går tilbake til førkolonial tid», sa hun til Asian News International på torsdag.

Hun avviste at det foregår etnisk rensing. Nobelprisvinnerens forsvar for militærets overgrep mot rohingyaene har vakt voldsom internasjonal kritikk.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 24. mars 2018
KRIGSTØRST: Med hauken John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver vil USA skru opp krigspresset på Norge, tror offiser Tormod Heier.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk