Lørdag 9. september 2017
SVØMMER: En rohingya-familie når land i Teknaf i Cox’s Bazar-distriktet i Bangladesh etter å ha krysset Naf-elva ved grensa til Myanmar.8Foto: Bernat Armangue, AP/NTB scanpix
• FN: 270.000 har flyktet på to uker • Rohingyaenes landsbyer brenner
Rømmer fra drapsbølge
BRENNER: Brennende landsbyer i Myanmar, sett fra Bangladesh. Flere titusen flyktninger kommer over grensa hver dag. Foto: Bernat Armangue, AP/NTB scanpix
BORTE: Røyk fra et nedbrent hus i en rohingya-landsby i Rakhine-provinsen torsdag denne uka. Innbyggerne hadde rømt.Foto: AP/NTB scanpix
KRISE: Flyktningene fra Myanmar forteller om massedrap og overgrep. – Vi vet ikke hva som skjer på den andre siden av grensa, sier en FNs talsmann i Bangladesh til Klassekampen.

MYANMAR

Hver dag flykter titusenvis av mennesker over grensa mellom Myanmar og Bangladesh. De fleste går til fots gjennom tungt minelagte jungelområder, noen med fiskebåter over åpne havområder.

Menneskene rømmer fra Rakhine-provinsen i Myanmar og tilhører den forfulgte og tungt undertrykte muslimske minoritetsgruppa rohingya. I går varslet FNs høykommissær for flyktninger at krisa er mye større enn det som tidligere har vært meldt og at så mange som 270.000 rohingyaer har flyktet over grensa til Bangladesh de siste to ukene.

Fakta

Rohingyaene:

• Muslimsk folkegruppe i det buddhistdominerte Myanmar. Holder til i de vestlige delene av landet, spesielt i delstaten Rakhine.

• Myndighetene mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

• FN mener rohingyaene er en av verdens mest forfulgte minoriteter. FN har anslått at de teller 800.000 personer. Andre opererer med tall opp til 1,3 millioner.

Kilde: NTB

Vet ikke hva som skjer

Rakhine-provinsen er en 50 mil lang kyststripe langs Myanmars vestkyst. Før den siste bølgen av flyktninger bodde det mellom 1 og 1,3 millioner rohingyaer i provinsen.

Militæret i Myanmar har stengt av hele området, og det er ikke klart hva som foregår inne i provinsen. Mye tyder på overgrep og drap i stor skala. En rekke medier har den siste uka brakt historier om massedrap og grusomme overgrep mot minoritetsgruppa.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har dokumentert at en rekke landsbyer er satt i brann, og fra Bangladesh har det vært mulig å se branner på den andre siden av grensa.

– Det er veldig vanskelig for oss å si noe om hva som kommer til å skje de neste ukene, for vi vet ikke hva som foregår på den andre sida av grensa, sier talsmann for FNs høykommissær for flyktninger Joseph Tripura på telefon fra Bangladesh.

I grenseområdene i Bangladesh er det allerede satt opp flyktningleirer som huser over 70.000 rohingyaer, men Tripura sier at leirene er fylt opp og at det er vanskelig å få plass til flere.

– Vi har satt i verk beredskapsplanene våre, og vi har penger til å håndtere krisa, men knapphet på land er et stort problem, sier han.

Sammenstøt med politiet

Leirene ligger i Cox’s Bazar-distriktet, et kystområde helt sør i Bangladesh.

Volden blusset opp etter sammenstøt mellom politiet og en ny væpnet minoritetsgruppering, Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa).

Gruppen angrep politistasjoner og en militærleir 25. august og utløste et voldsomt svar fra Myanmars væpnede styrker.

Et hundretalls mennesker skal ha blitt drept de siste to ukene, de fleste av dem opprørene. Arsa opererer fra flyktningleirene i Bangladesh, og militæret i Myanmar har derfor skutt mot mennesker som forsøker å ta seg over grensa.

Myndighetene i Bangladesh har anklaget Myanmar for å plante landminer langs grensa, noe Myanmar har benektet. Utenriksdepartementet i Bangladesh kom onsdag med et krav om «umiddelbare tiltak for å begrense den pågående volden».

Åpner for båtflyktninger

Som et svar på krisa har Malaysia åpnet opp for å la båtflyktninger fra Myanmar ta seg inn i landet.

Sjefen for kystvakten i Malaysia, Zulkifli Abu Bakar, sa i går til Reuters at landet vil stanse praksisen med å tvinge flyktningenes båter til å snu og heller tilby midlertidig tilflukt.

Det er ventet at store mengder flyktninger vil forsøke å ta seg den lange sjøveien sørover mot Malaysia, på tross av at det betyr en ferd på mer enn 170 mil, i det som på denne tida av året er urolige farvann.

India, som også deler en lang grense med Myanmar, har derimot ikke åpnet for rohingyaene. Landet har tvangsreturnert en rekke flyktninger tilbake til hjemlandet og anerkjenner ikke rohingyane som flyktninger.

Aviser etnisk rensing

Militæret i Myanmar hevder selv at operasjonene i grenseområdene er anti-terror-operasjoner, og en tidligere rådgiver for militærjuntaen sa til The Guardian at «vi må utslette terror-trusselen i disse områdene».

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi er internasjonalt anerkjent som den den reelle regjeringslederen i Myanmar. Den kjente demokratiaktivisten har gjentatte ganger den siste uka forsvart regjeringens håndtering av situasjonen, blant annet ved å si at hun har sittet ved makten i bare 18 måneder.

«Det er urimelig å forvente at vi klarer å løse disse problemene på bare 18 måneder. Situasjonen Rakhine-provinsen har vært slik i flere tiår, og det går tilbake til førkolonial tid», sa hun til Asian News International på torsdag.

Hun avviste at det foregår etnisk rensing. Nobelprisvinnerens forsvar for militærets overgrep mot rohingyaene har vakt voldsom internasjonal kritikk.

magnusl@klassekampen.no

Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.
Mandag 15. januar 2018
KORRUPT: Midtøsten-analytiker Nicholas Noe mener USA og EU finansierer et elitesystem som skaper problemene tunisiere protesterer mot.
Lørdag 13. januar 2018
KOALISJON: Uvissheten og tids­perspektivet for nyvalg i Tyskland tvinger fram en ny storkoalisjon i EU-krisenes tegn.
Fredag 12. januar 2018
PENTAGON-PLAN: Donald Trump og Pentagon utvikler ny atompolitikk. På planen står nye atomvåpen som skal bli enklere å bruke.
Torsdag 11. januar 2018
URO: Én person er drept og minst 200 arrestert i Tunisia. – Regjeringen må møte folk på halvveien før ting kommer ut av kontroll, sier fag­foreningstopp til Klassekampen.
Onsdag 10. januar 2018
MØTES: Familiegjenforening er blant sakene på dagsordenen i den nye kontakten mellom Nord- og Sør-Korea.
Tirsdag 9. januar 2018
SLIPPER IKKE INN: Israel skal stenge tilhengere av boikott ute. – Et klart tegn på at boikottkampanjen virker, sier leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen.
Mandag 8. januar 2018
MØTES: I går startet de tyske sosialdemokratene og Angela Merkels kristendemokrater nye samtaler om storkoalisjon. Det er ennå mange skjær i sjøen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk