Lørdag 9. september 2017
Firkløver: Regjeringens planer om å flytte Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse i Vika i Oslo får motstand fra fire tidligere utenriksministere. Fra toppen: Thorvald Stoltenberg (Ap), Knut Vollebæk (KrF), Bjørn Tore Godal (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF). Foto: Ghirlandajo, wikimedia commons
Fire tidligere utenriksministere går imot planen om å samlokalisere alle departementene i Oslo:
Vil bli på terrassen
Undersak

Regjeringen lukker døra for UD

Kommunal- og moderniseringsdepartementet ser ingen grunn til å vurdere på nytt om Utenriksdepartementet (UD) kan bli på Victoria terrasse.

– Planene om å samle alle departementene bortsett fra Forsvarsdepartementet på ett sted ligger fast, sier stats­sekretær Paul Chaffey (H).

– At fire tidligere utenriksministre ber regjeringen om å snu er ikke tilstrekkelig?

– Vi har ambisjoner om at Utenriksdepartementet fortsatt skal være et flott utstillingsvindu når departementet flytter inn i et nytt regjeringskvartal. Samtidig er det veldig bra at folk har meninger om planene, sier Chaffey.

Han minner om at det var departementet som selv tok initiativ til å utrede flytting fra den mer enn ett hundre år gamle bygningen til mer moderne og større lokaler.

– Men så kom terrorangrepet 22. juli, og seinere vedtaket om å samle alle departementene i et nytt regjeringskvartal.

– Har ikke de fire utenriksministerne et poeng når de hevder at det er mer risikabelt å så å si samle alle eggene i én kurv?

– Jeg kan ikke gå inn i alle detaljene om de sikkerhetsmessige vurderingene som ligger til grunn for avgjørelsen, og som i stor grad er unntatt offentlighet. Men dette spørsmålet er blitt grundig vurdert av ulike sikkerhetseksperter og fagmiljøer, som mener det er flere fordeler med en samlet lokalisering.

Selv om det er uaktuelt for regjeringene å gå tilbake på planene om å flytte UD, holder den fortsatt mulighetene åpne for at det såkalte R5-bygget kan integreres i et nytt regjeringskvartal. R5 ligger på den andre siden av Akersgata for Høyblokka, og huser i dag fire departementer.

I ti år ledet de Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse i Oslo. Nå advarer fire tidligere utenriksministre regjeringen mot å samlokalisere departementet i nytt regjeringskvartal.

Byutvikling

Planene om å samle alle departementer unntatt Forsvarsdepartementet i et gigantisk regjeringskvartal er kommet godt i gang. Om noen uker, kanskje så tidlig som i slutten av september, vil Statsbygg kåre vinneren av arkitektkonkurransen.

Men planene om et fortettet og høyreist regjeringskvartal midt i Oslo sentrum har møtt kraftig motstand fra arkitekter, lokalpolitikere og eksperter på byutvikling.

Nå advarer også fire tidligere utenriksministere fra KrF og Arbeiderpartiet mot å samle landets sentraladministrasjon og politiske ledelse innenfor ett og samme kvartal.

De er spesielt kritiske til å flytte Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse i Vika, noe som kom fram i et kort­fattet leserinnlegg de skrev i Aftenposten denne uka.

– Victoria terrasse er en flott og historisk bygning med sentral plassering i Oslo. Selv om innmaten kanskje ikke er formålstjenlig lenger og trenger en kraftig renovering, vil dette være en bedre løsning enn å presse alt sammen i et nytt regjeringskvartal, sier Kjell Magne Bondevik (KrF), utenriksminister fra 1989 til 1990 under Syse-regjeringen.

Fakta

Regjeringskvartalet:

• Terrorangrepet 22. juli 2011 førte til omfattende skader på bygningene i regjerings­kvartalet.

• I juni 2016 inviterte Statsbygg en begrenset arkitekt­konkurranse.

• Reguleringsplan ble vedtatt i februar i år og rom- og funksjonsprogram i mars.

• I juni kåret Statsbygg to finalister i plan- og designkonkurransen, «Adapt» av Team Urbis og «Lysning» av G8+.

• Vinneren blir kåret i løpet av høsten.

– En voldsom koloss

Da Bondevik overtok som statsminister sju år seinere, ble partikollega Knut Vollebæk (KrF) utnevnt til utenriksminister med arbeidssted i den over hundre år gamle nyrenessanse-bygningen i Victoria terrasse.

Vollebæk karakteriserer en tvangsutflytting av UD for «nærmest et overgrep å regne», og er opptatt av det historiske suset over Victoria terrasse. Deler av bygningskomplekset ble i 1942 og 1944 truffet av bomber fra allierte fly, bestilt av Hjemme­fronten.

– Her hadde Gestapo et av sine hovedkvarter, med fangehull i kjelleren som man fremdeles kan se den dag i dag. Jeg synes det er galt å kaste vrak på et så historisk viktig og arkitektonisk flott bygg. Det vil være historieløst, og jeg har vanskelig for å se argumenter gode nok til å sette dette til side, sier han.

Bjørn Tore Godal, som var utenriksminister i Brundtland III-regjeringen fra 1994 til 1996, kaller det planlagte regjeringskvartalet en mastodont og en voldsom koloss.

Det er ventet at Statsbygg skal bygge rundt 125.000 kvadratmeter ny bygningsmasse, med inntil 15 etasjer høye kontorbygg rundt Høyblokka.

– Om man kan få større romslighet i bykjernen ved å beholde UD i Victoria terrasse, bør de som danner regjering etter valget sørge for at det skjer, sier Godal.

Som tidligere utenriksminister har han uten tvil sett flest regjeringskompleks hvor departementsbygningene ligger spredt.

– Å sentralisere alt sammen representerer i virkeligheten en veldig snever synsmåte. Jeg mener regjeringen må ta inn over seg dette i sluttfasen og sørge for at vi får et fleksibelt, sikkert og pent sluttresultat.

Regjeringen og Statsbyggs argument om at å samle alle regjeringsbygg i ett er best for å ivareta sikkerheten, faller på stengrunn, mener Vollebæk.

– Jeg er ingen sikkerhetsekspert, men jeg forstår at ut ifra et økonomisk synspunkt er det ingen tvil om at det vil være enklere og billigere å sikre noe som ligger konsentrert på ett sted. Men de fleste andre land greier å sikre regjeringsbygningene sine selv om de ligger litt spredt.

– Utstillingsvindu

Arbeiderpartiets Thorvald Stoltenberg, som var utenriksminister i to perioder på 1990-tallet, mener Utenriksdepartementet har stor verdi når statsledere fra hele verden kommer på besøk.

– Jeg hadde mye glede av at UD kunne brukes som utstillingsvindu for å presentere norske interesser og posisjoner. Ser man til andre land i Europa og verden for øvrig, så er det vanlig at utenriks­departementet har en særegen rolle og separat plassering, sier Stoltenberg.

– Det vil være mildest talt originalt om Norge skulle bygge et regjeringskvartal for framtida som ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til sikkerheten, sier han.

Det er regjeringens sikkerhetsråd som har vurdert de sikkerhetsmessige aspektene ved å samle alle departementene, men diskusjonene og grunnlaget for avgjørelsen er unntatt offentlighet.

De tidligere statsrådene mener likevel å ha tilstrekkelig grunnlag for å mene noe om saken:

– Rett og slett fordi ganske enkel logikk tilsier at det må være vanskeligere å angripe fra lufta eller fra land nå departementene er spredt på flere steder. Ingen av oss er eksperter på dette, men vi er utstyrt med sunt bondevett, sier Stoltenberg.

kultur@klassekampen.no

Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Mandag 16. juli 2018
Omlegging av nytt frekvensbånd for trådløse mikrofoner kan føre til store utgifter for kulturaktører over hele landet.
Lørdag 14. juli 2018
Det privateide Astrup Fearnley Museet fikk sju millioner kroner i overskudd fra en lukket auksjonsmiddag for spesielt inviterte samlere og kunst-topper.
Fredag 13. juli 2018
På Dilling i Østfold er arkeologer i gang med det største utgravnings­prosjektet i Norge. Funnene viser at det også i jern­alderen eksisterte sosial lagdeling.
Torsdag 12. juli 2018
TV 2 er ikke for­pliktet til å sende kultur-, vitenskaps- og minoritetsprogrammer når kanalen blir allmennkringkaster igjen.
Onsdag 11. juli 2018
Viljen til det kompliserte er et av Hamsunsenterets mest interessante trekk.
Tirsdag 10. juli 2018
Akademiske forlag tjener milliarder på at forskningsartikler forblir bak en betalingsmur. Nå jobber Norge for nye lisensavtaler.
Mandag 9. juli 2018
Norsk barnebok­institutt arbeider for å få på plass en masterutdanning innen skrivekunst.
Lørdag 7. juli 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, etter at Kulturrådet har avslått alle søknader om støtte.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk