Torsdag 7. september 2017
DØDELIG: Den potensielt katastrofale kategori 5-orkanen Irma beveget seg i går inn i Karibien. Foto: NOAA, AP/NTB SCANPIX
• Rekordorkanen Irma rammer Karibia • Kan nå Miami i USA i løpet av helga
– Må Gud beskytte oss alle
FARESONEN: I fjor ble folk på Haiti rammet knallhardt av orkanen Matthew. Under et år senere trues de av orkanen Irma. FOTO: HECTOR RETAMAL, AFP/NTB SCANPIX
PANIKKJØP: Orkanen Irma kan nå Miami der folk nå hamstrer varer og forbereder evakuering. FOTO: Roberto Koltun, AP/NTB SCANPIX
Rick Scott
LIVSFARLIG: Millioner av menneskeliv på fattige øystater som Haiti trues av monster­orkanen Irma.

Klima

Orkanen Irma sprenger orkanstyrkeskalaen og truer nå med å forårsake massive ødeleggelser i Karibia og USA.

Irma er den kraftigste orkanen som noensinne er registrert i Atlanterhavet. I går var den på vei inn over Leeward-øygruppa i Karibia, der det fra øyene Antigua og Barbuda kom meldinger om materielle skader. Omfanget var ikke kjent da Klassekampen gikk i trykken.

Myndighetene på Barbuda avsluttet sin katastrofevarsel med:

«Må Gud beskytte oss alle»

Fakta

Ekstreme stormer:

• Menneskeskapte klima­endringer fører til at det blir flere og sterkere stormer.

• Stormene får energi fra et stadig varmere hav.

• Samtidig forverrer klima­endringene konsekvensene av vanlige stormer.

• Varmere luft øker nedbørsmengdene, og økte havnivåer som følge av varmere vann skaper større flomfare. slik man så under stormen Harvey i Houston i Texas i august.

Sprenger skalaen

Hvis Irma følger kursen USAs National Hurricane Center anslår, vil den i dag kunne ramme Puerto Rico og deler av Den dominikanske republikk og Haiti, før den kan treffe Cuba i morgen.

Videre kan orkanen nå USA og Floridas kyst i løpet av helga, bare få uker etter at stormen Harvey forårsaket massive ødeleggelser i Texas.

Dermed kan to av de verste stormene i USAs historie inntreffe med bare noen ukers mellomrom. President og klimafornekter Donald Trump har erklært unntakstilstand i Florida, der folk i blant annet millionbyen Miami nå hamstrer varer og forbereder evakuering.

Irma er så sterk at den slår ut på seismografer, måleapparater som skal måle jordskjelv, og sprenger den tradisjonelle skalaen for orkanstyrke, Saffir-Simpson-skalaen. Skalaen har fem kategorier, men tar bare høyde for vindstyrker på 155 knop, 287 kilometer i timen.

Irmas vedvarende vindstyrke ble i går målt til 160 knop, nesten 300 kilometer i timen. De sterkeste vindkastene skal være på 100 meter per sekund, 360 kilometer i timen.

Sterkere stormer

Slik beskriver USAs National Hurricane Center skadene av en kategori 5-orkan:

«En høy prosentandel av hjem vil bli ødelagt, med total ødeleggelse av tak og kollapsende vegger. Veltede trer og strømmaster vil isolere boligområder. Strømbrudd vil vare i uker, kanskje i måneder. Mesteparten av området vil være ubeboelig i uker eller måneder».

Irma kan altså være enda sterkere, og meteorologer som Ryan Maue mener man må vurdere å utvide skalaen med en kategori seks.

Orkaner får sin energi fra varme i havet, og Saffir-Simpson-skalaen er laget på bakgrunn av blant annet havtemperaturer, som stiger grunnet menneskeskapte klimaendringer.

Irma befant seg i går over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Kan ramme fattige hardt

Millioner av mennesker i Karibieb lever nå i en svært usikker situasjon. De 3,4 millioner innbyggerne på økonomisk kriserammede Puerto Rico fikk i går beskjed om å søke dekning i tilfluktsrom.

Irma kan også få katastrofale konsekvenser på Haiti, det fattige landet på Hispanola-øya, som de siste årene har blitt rammet av flere naturkatastrofer. Seinest i oktober i fjor tok orkanen Matthew livet av 546 mennesker.

Hjelpeorganisasjonen Care advarer mot katastrofale følger av Irma, og sier den største trusselen kommer fra flom og jordskred i tillegg til skader forårsaket av orkanens kraftige vind og regn.

Samtidig frykter man at vannforsyningene blir forurenset av flomvann.

Frykt i USA

Irma kan ifølge prognosene nå det sørlige Florida innen søndag, men det er hele veien knyttet usikkerhet til orkanens rute og eventuelle trefftidspunkt.

Guvernør Rick Scott har mobilisert nasjonalgarden, og har midlertidig opphevet alle bomstasjoner for å gjøre det enklere for folk å evakuere.

Innbyggere i kystnære og lavtliggende soner kan bli beordret til å dra.

Irma er sterkere enn begge de to mest beryktede orkanene i dette området, Andrew og Katrina. Katrina var orkanen som la New Orleans i grus i 2005, mens Andrew traff Florida i 1992.

Målt i dagens pengeverdi kostet Katrina 150 milliarder dollar. Harvey, som rammet Houston i Texas særlig hardt i august, estimeres til å koste opptil 180 milliarder dollar.

Om Irma treffer det sørlige Florida, kan prislappen ifølge forsikringsselskapet Swiss Re ende på 300 milliarder.

Aksjekursen til forsikringsselskaper har allerede begynt å falle.

Floridas største by, Miami, har i dag rundt seks millioner innbyggere. I løpet av de siste 25 årene har ett av ti nye hjem blitt bygget i Florida. Miami alene har fått 600.000 nye innbyggere.

Prisen på flybilletter ut fra Miami skjøt i går til værs.

eirikgs@klassekampen.no

Mandag 25. september 2017
SKARPT: USAs president og Nord-Koreas leder sparer ikke på kruttet i omtale av hverandre. Få tror likevel det er reell fare for atomkrig.
Lørdag 23. september 2017
ANGSTVALG: I det gamle Øst-­Tyskland vil folk stille «forræderen» Angela Merkel for riksrett. Med ­Alternative für Deutschland er nasjonalismen tilbake i tysk politikk.
Fredag 22. september 2017
HISTORISK LINK: Venstrepartiet Die Linke lever på minner fra DDR. Blant gamle østtyskere er partiveteranen Gregor Gysi en politisk stjerne.
Torsdag 21. september 2017
SKYGGESIDA: Det blir stadig flere hjemløse i Berlin. Den ekstreme fattigdommen øker i den tyske hovedstaden.
Onsdag 20. september 2017
TABU: Spenningen i valget handler ikke om regjeringsmakt, men om et tabu i tysk politikk: innvandring.
Tirsdag 19. september 2017
VALG: Nesten tolv år etter valget som Hamas vant og som splittet palestinerne, kan det nå bli en ny sjanse for palestinske valg.
Mandag 18. september 2017
MAKT: Parlamentsmedlemmene i Kurdistan stemte for å holde folkeavstemning om løsrivelse, slik president Masoud Barzani ville. Samtidig mener mange av dem at han er en illegitim president.
Lørdag 16. september 2017
KAMP: Irakiske sikkerhetsstyrker gjør seg klare til å kaste IS ut av deres siste tilfluktssted. Spenning mellom Kurdistans selv­styremyndigheter og den irakis­ke regjeringen skaper problemer.
Fredag 15. september 2017
USIKKERT: Demokratene hevdet de har blitt enige med presidenten om framtida til 800.000 ulovlige innvandrere. Trump avviser avtalen, men åpner samtidig for å la innvandrerne bli.
Torsdag 14. september 2017
STØ KURS: Emmanuel Macron akter å få gjennom sin omstridte arbeidslov, tross kraftige protester.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk