Onsdag 6. september 2017
PÅ FLUKT: En rohingya fra Myanmar bærer en eldre kvinne på land etter å ha krysset grensen til Bangladesh i båt lørdag. For å unnslippe volden i Myanmar har 123.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh til fots eller i båter i løpet av halvannen uke. Foto: Bernat Armangue, AP/NTB scanpix
Menneskerettsorganisasjon plasserer tung skyld på Myanmars myndigheter:
Ber Suu Kyi stoppe volden
Aung San Suu Kyi
Kofi Annan
STYRT: Forfølgelsen av Myanmars muslimer er del av en «svært systematisk og kalkulert strategi», mener Burma Human Rights Network.

Myanmar

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) meldte i går at 123.000 rohingya-muslimer har rømt fra Myanmar til Bangladesh siste halvannen uke.

– Min mann ble skutt i landsbyen. Jeg flyktet med min sønn og svigerfamilie, sa Dilara (20) til UNHCR fredag, mens hun trasket inn i Kutupalong-flyktningleiren i Bangladesh på barbeinte, sølete bein, med en 18 måneder gammel sønn i armene.

– Vi gikk i tre dager og gjemte oss når vi måtte. Fjellet var vått og glatt, og jeg snublet hele tida.

UNHCR melder at flyktningene har desperat behov for mat, legehjelp og boliger.

Fakta

Rohingyaene:

• Muslimsk folkegruppe i det buddhistdominerte Myanmar. Holder til vest i landet, spesielt i delstaten Rakhine.

• Myndighetene mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

• FN mener rohingyaene er en av verdens mest forfulgte minoriteter. FN har anslått at de teller 800.000, andre anslår opp til 1,3 millioner personer.

• Flere hundre tusen rohingyaer har flyktet fra Myanmar, de fleste til nabolandet Bangladesh. Andre har tatt seg til Malaysia og Indonesia.

• Siden 25. august har 123.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter nye kamper i delstaten Rakhine.

Kilde: NTB

Annan advarer

Masseflukten blant rohingyane har tatt fart etter at kamper og voldshandlinger brøt ut i delstaten Rakhine i Myanmar 25. august. De tar seg til nabolandet Bangladesh og sjøveien til Malaysia og Indonesia.

Organisasjonen Migrant Offshore Aid Station varslet i går at et skip som er blitt brukt til å redde migranter i Middelhavet nå skal flyttes til Myanmar for å bistå flyktende rohingyaer.

En kommisjon ledet av FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan offentliggjorde 24. august en rapport om situasjonen for den muslimske minoriteten.

Annan rådet da regjeringen til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi til å gi rohingyaer bevegelsesfrihet og statsborgerskap, samt foreta store økonomiske investeringer i Rakhine. Pressen må også få uhindret tilgang til delstaten, oppfordret Annan, som også advarte sterkt mot en ordning der rundt 120.000 rohingyaer lever i usle kår i bevoktede leire i Myanmar, der de må ha tillatelse for å reise ut og inn.

– Hvis ikke de nåværende utfordringene blir håndtert skikkelig, vil det være en reell risiko for mer radikalisering innen begge samfunnsgrupper, heter det ifølge NTB i rapporten, der rohingyaene omtales som «verdens største statsløse samfunn».

Skarp kritikk av Suu Kyi

Menneskerettighetsforkjempere ber innstendig Myanmar og det internasjonale samfunnet om å stoppe voldshandlingene i Rakhine.

– En ordre er nok til å stanse alt, sier Kyaw Win, sjefen for Myanmars nettverk for menneskerettigheter (BHRW), ifølge NTB og sikter til den mektige posisjonen som Myanmars hærsjef, general Min Aung Hlaing, har.

BHRW lanserte i går en rapport der de viser til at volden mot rohingyane er systematisk og styrt av landets myndigheter. De mener også at forfølgelsene av muslimene har forverret seg etter at fredsprisvinner Aung San Suu Kyi tok over som landets sivile leder i fjor.

Human Rights Watch ba i går Suu Kyi om å fordømme volden mot rohingya-folket.

Suu Kyi, som ikke har makt over militærapparatet, har ikke sagt noe offentlig siden den siste runden i kamphandlingene brøt ut. I et intervju med BBC i april avviste hun blankt å bruke begrepet etnisk rensing om volden mot rohingyaene.

– Hun har moralsk autoritet. Hun har det burmesiske folkets støtte. Men hun bruker ikke denne myndigheten når hæren går etter rohingya-folket. Det er en skam, sier Phil Robertson, visesjef for HRWs kontor i Asia om Suu Kyis posisjon, ifølge NTB.

Styrte menneskerettsbrudd

I rapporten som BHRW offentliggjorde i går lister de opp en rekke menneskerettsbrudd mot rohingyaene som de mener er godkjent og styrt av Myanmars herskere. Det gjelder alt fra at det er svært vanskelig å få identitetskort for muslimer, der de blir avkrevd dokumentasjon av at de har hatt slekt i landet tilbake til før 1824.

BHRW melder også at rohingyane hindres i å gjenoppbygge moskeer som er blitt ødelagt eller skadet. I januar ble muslimer i Yangon trakassert når de forsøkte å markere Profetens dag og fikk høre at de burde praktisere harmoni mellom religionene ved å spise «svinekjøtt i karri».

Rapporten kritiserer også innestengingen av muslimer i leire og landsbyer. Minst 21 landsbyer har erklært seg som «muslimfrie» og forbyr muslimer adgang, med tillatelse fra myndighetene, heter det. Til slutt trekker BHRW fram militæraksjonene etter at rohingya-opprørere i slutten av august angrep 20 politistasjoner og drepte mange politifolk. Hæren gikk til motaksjon med en brutalitet som gjorde at FN kalte aksjonen noe nær etnisk rensing.

Rapporten bygger på samtaler med 350 flyktninger fra 46 landsbyer som er blitt berørt av den siste runden med kamper.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 18. november 2017
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.
Fredag 17. november 2017
NY BOK: Eks-korrespondent Luke Harding kommer i en ny bok med ville historier og harde anklager mot Donald Trump. Mange av påstandene i boka er svært vanskelig å faktasjekke.
Torsdag 16. november 2017
COUP DE GRÂCE: Veteranene fra frigjøringskrigen vil stanse president Robert Mugabes utrenskninger.
Onsdag 15. november 2017
KEEP CALM: Det blir ingen katastrofe om Stor­britannia går ut av EU uten en handelsavtale. Det mener den britiske økonomen Roger Bootle.
Tirsdag 14. november 2017
SPENT: Libanons «avgåtte» statsminister Saad al-Hariri vender hjem til Libanon om noen dager. Det er uklart hva som vil skje med ham.
Mandag 13. november 2017
SPLID: Mens høyrenasjonalister og anti-fascister tok til gatene på Polens nitti­niende uavhengighetsdag, manet president Andrzej Duda og Donald Tusk til samhold. Men de er uenige om hvordan samholdet skal se ut.
Lørdag 11. november 2017
EGET HUS: Norsk skatteekspert mener EU må svarteliste egne medlemsland om unionen mener alvor med sin kamp mot skatteparadiser. – Det skjer ikke, sier Eva Joly til Klassekampen.
Fredag 10. november 2017
PAPIRTIGER: Donald Trumps tøffe retorikk mot Kina forduftet under presidentens besøk i Beijing.
Torsdag 9. november 2017
VENSTREGLEDE: Democratic Socialists of America jubler etter flere lokale valgseiere. Nå vil de fylle Kongressen med sosialister i 2018.
Onsdag 8. november 2017
FARLIG: – Blokaden mot Jemen rammer et allerede utsultet folk hardt. Saudi-Arabias kronprins Salman driver med en farlig opptrapping, sier professor Nourhan al-Sheikh.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk