Onsdag 6. september 2017
PÅ FLUKT: En rohingya fra Myanmar bærer en eldre kvinne på land etter å ha krysset grensen til Bangladesh i båt lørdag. For å unnslippe volden i Myanmar har 123.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh til fots eller i båter i løpet av halvannen uke. Foto: Bernat Armangue, AP/NTB scanpix
Menneskerettsorganisasjon plasserer tung skyld på Myanmars myndigheter:
Ber Suu Kyi stoppe volden
Aung San Suu Kyi
Kofi Annan
STYRT: Forfølgelsen av Myanmars muslimer er del av en «svært systematisk og kalkulert strategi», mener Burma Human Rights Network.

Myanmar

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) meldte i går at 123.000 rohingya-muslimer har rømt fra Myanmar til Bangladesh siste halvannen uke.

– Min mann ble skutt i landsbyen. Jeg flyktet med min sønn og svigerfamilie, sa Dilara (20) til UNHCR fredag, mens hun trasket inn i Kutupalong-flyktningleiren i Bangladesh på barbeinte, sølete bein, med en 18 måneder gammel sønn i armene.

– Vi gikk i tre dager og gjemte oss når vi måtte. Fjellet var vått og glatt, og jeg snublet hele tida.

UNHCR melder at flyktningene har desperat behov for mat, legehjelp og boliger.

Fakta

Rohingyaene:

• Muslimsk folkegruppe i det buddhistdominerte Myanmar. Holder til vest i landet, spesielt i delstaten Rakhine.

• Myndighetene mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

• FN mener rohingyaene er en av verdens mest forfulgte minoriteter. FN har anslått at de teller 800.000, andre anslår opp til 1,3 millioner personer.

• Flere hundre tusen rohingyaer har flyktet fra Myanmar, de fleste til nabolandet Bangladesh. Andre har tatt seg til Malaysia og Indonesia.

• Siden 25. august har 123.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter nye kamper i delstaten Rakhine.

Kilde: NTB

Annan advarer

Masseflukten blant rohingyane har tatt fart etter at kamper og voldshandlinger brøt ut i delstaten Rakhine i Myanmar 25. august. De tar seg til nabolandet Bangladesh og sjøveien til Malaysia og Indonesia.

Organisasjonen Migrant Offshore Aid Station varslet i går at et skip som er blitt brukt til å redde migranter i Middelhavet nå skal flyttes til Myanmar for å bistå flyktende rohingyaer.

En kommisjon ledet av FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan offentliggjorde 24. august en rapport om situasjonen for den muslimske minoriteten.

Annan rådet da regjeringen til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi til å gi rohingyaer bevegelsesfrihet og statsborgerskap, samt foreta store økonomiske investeringer i Rakhine. Pressen må også få uhindret tilgang til delstaten, oppfordret Annan, som også advarte sterkt mot en ordning der rundt 120.000 rohingyaer lever i usle kår i bevoktede leire i Myanmar, der de må ha tillatelse for å reise ut og inn.

– Hvis ikke de nåværende utfordringene blir håndtert skikkelig, vil det være en reell risiko for mer radikalisering innen begge samfunnsgrupper, heter det ifølge NTB i rapporten, der rohingyaene omtales som «verdens største statsløse samfunn».

Skarp kritikk av Suu Kyi

Menneskerettighetsforkjempere ber innstendig Myanmar og det internasjonale samfunnet om å stoppe voldshandlingene i Rakhine.

– En ordre er nok til å stanse alt, sier Kyaw Win, sjefen for Myanmars nettverk for menneskerettigheter (BHRW), ifølge NTB og sikter til den mektige posisjonen som Myanmars hærsjef, general Min Aung Hlaing, har.

BHRW lanserte i går en rapport der de viser til at volden mot rohingyane er systematisk og styrt av landets myndigheter. De mener også at forfølgelsene av muslimene har forverret seg etter at fredsprisvinner Aung San Suu Kyi tok over som landets sivile leder i fjor.

Human Rights Watch ba i går Suu Kyi om å fordømme volden mot rohingya-folket.

Suu Kyi, som ikke har makt over militærapparatet, har ikke sagt noe offentlig siden den siste runden i kamphandlingene brøt ut. I et intervju med BBC i april avviste hun blankt å bruke begrepet etnisk rensing om volden mot rohingyaene.

– Hun har moralsk autoritet. Hun har det burmesiske folkets støtte. Men hun bruker ikke denne myndigheten når hæren går etter rohingya-folket. Det er en skam, sier Phil Robertson, visesjef for HRWs kontor i Asia om Suu Kyis posisjon, ifølge NTB.

Styrte menneskerettsbrudd

I rapporten som BHRW offentliggjorde i går lister de opp en rekke menneskerettsbrudd mot rohingyaene som de mener er godkjent og styrt av Myanmars herskere. Det gjelder alt fra at det er svært vanskelig å få identitetskort for muslimer, der de blir avkrevd dokumentasjon av at de har hatt slekt i landet tilbake til før 1824.

BHRW melder også at rohingyane hindres i å gjenoppbygge moskeer som er blitt ødelagt eller skadet. I januar ble muslimer i Yangon trakassert når de forsøkte å markere Profetens dag og fikk høre at de burde praktisere harmoni mellom religionene ved å spise «svinekjøtt i karri».

Rapporten kritiserer også innestengingen av muslimer i leire og landsbyer. Minst 21 landsbyer har erklært seg som «muslimfrie» og forbyr muslimer adgang, med tillatelse fra myndighetene, heter det. Til slutt trekker BHRW fram militæraksjonene etter at rohingya-opprørere i slutten av august angrep 20 politistasjoner og drepte mange politifolk. Hæren gikk til motaksjon med en brutalitet som gjorde at FN kalte aksjonen noe nær etnisk rensing.

Rapporten bygger på samtaler med 350 flyktninger fra 46 landsbyer som er blitt berørt av den siste runden med kamper.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 24. mars 2018
KRIGSTØRST: Med hauken John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver vil USA skru opp krigspresset på Norge, tror offiser Tormod Heier.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk