Onsdag 6. september 2017
PÅ FLUKT: En rohingya fra Myanmar bærer en eldre kvinne på land etter å ha krysset grensen til Bangladesh i båt lørdag. For å unnslippe volden i Myanmar har 123.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh til fots eller i båter i løpet av halvannen uke. Foto: Bernat Armangue, AP/NTB scanpix
Menneskerettsorganisasjon plasserer tung skyld på Myanmars myndigheter:
Ber Suu Kyi stoppe volden
Aung San Suu Kyi
Kofi Annan
STYRT: Forfølgelsen av Myanmars muslimer er del av en «svært systematisk og kalkulert strategi», mener Burma Human Rights Network.

Myanmar

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) meldte i går at 123.000 rohingya-muslimer har rømt fra Myanmar til Bangladesh siste halvannen uke.

– Min mann ble skutt i landsbyen. Jeg flyktet med min sønn og svigerfamilie, sa Dilara (20) til UNHCR fredag, mens hun trasket inn i Kutupalong-flyktningleiren i Bangladesh på barbeinte, sølete bein, med en 18 måneder gammel sønn i armene.

– Vi gikk i tre dager og gjemte oss når vi måtte. Fjellet var vått og glatt, og jeg snublet hele tida.

UNHCR melder at flyktningene har desperat behov for mat, legehjelp og boliger.

Fakta

Rohingyaene:

• Muslimsk folkegruppe i det buddhistdominerte Myanmar. Holder til vest i landet, spesielt i delstaten Rakhine.

• Myndighetene mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

• FN mener rohingyaene er en av verdens mest forfulgte minoriteter. FN har anslått at de teller 800.000, andre anslår opp til 1,3 millioner personer.

• Flere hundre tusen rohingyaer har flyktet fra Myanmar, de fleste til nabolandet Bangladesh. Andre har tatt seg til Malaysia og Indonesia.

• Siden 25. august har 123.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter nye kamper i delstaten Rakhine.

Kilde: NTB

Annan advarer

Masseflukten blant rohingyane har tatt fart etter at kamper og voldshandlinger brøt ut i delstaten Rakhine i Myanmar 25. august. De tar seg til nabolandet Bangladesh og sjøveien til Malaysia og Indonesia.

Organisasjonen Migrant Offshore Aid Station varslet i går at et skip som er blitt brukt til å redde migranter i Middelhavet nå skal flyttes til Myanmar for å bistå flyktende rohingyaer.

En kommisjon ledet av FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan offentliggjorde 24. august en rapport om situasjonen for den muslimske minoriteten.

Annan rådet da regjeringen til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi til å gi rohingyaer bevegelsesfrihet og statsborgerskap, samt foreta store økonomiske investeringer i Rakhine. Pressen må også få uhindret tilgang til delstaten, oppfordret Annan, som også advarte sterkt mot en ordning der rundt 120.000 rohingyaer lever i usle kår i bevoktede leire i Myanmar, der de må ha tillatelse for å reise ut og inn.

– Hvis ikke de nåværende utfordringene blir håndtert skikkelig, vil det være en reell risiko for mer radikalisering innen begge samfunnsgrupper, heter det ifølge NTB i rapporten, der rohingyaene omtales som «verdens største statsløse samfunn».

Skarp kritikk av Suu Kyi

Menneskerettighetsforkjempere ber innstendig Myanmar og det internasjonale samfunnet om å stoppe voldshandlingene i Rakhine.

– En ordre er nok til å stanse alt, sier Kyaw Win, sjefen for Myanmars nettverk for menneskerettigheter (BHRW), ifølge NTB og sikter til den mektige posisjonen som Myanmars hærsjef, general Min Aung Hlaing, har.

BHRW lanserte i går en rapport der de viser til at volden mot rohingyane er systematisk og styrt av landets myndigheter. De mener også at forfølgelsene av muslimene har forverret seg etter at fredsprisvinner Aung San Suu Kyi tok over som landets sivile leder i fjor.

Human Rights Watch ba i går Suu Kyi om å fordømme volden mot rohingya-folket.

Suu Kyi, som ikke har makt over militærapparatet, har ikke sagt noe offentlig siden den siste runden i kamphandlingene brøt ut. I et intervju med BBC i april avviste hun blankt å bruke begrepet etnisk rensing om volden mot rohingyaene.

– Hun har moralsk autoritet. Hun har det burmesiske folkets støtte. Men hun bruker ikke denne myndigheten når hæren går etter rohingya-folket. Det er en skam, sier Phil Robertson, visesjef for HRWs kontor i Asia om Suu Kyis posisjon, ifølge NTB.

Styrte menneskerettsbrudd

I rapporten som BHRW offentliggjorde i går lister de opp en rekke menneskerettsbrudd mot rohingyaene som de mener er godkjent og styrt av Myanmars herskere. Det gjelder alt fra at det er svært vanskelig å få identitetskort for muslimer, der de blir avkrevd dokumentasjon av at de har hatt slekt i landet tilbake til før 1824.

BHRW melder også at rohingyane hindres i å gjenoppbygge moskeer som er blitt ødelagt eller skadet. I januar ble muslimer i Yangon trakassert når de forsøkte å markere Profetens dag og fikk høre at de burde praktisere harmoni mellom religionene ved å spise «svinekjøtt i karri».

Rapporten kritiserer også innestengingen av muslimer i leire og landsbyer. Minst 21 landsbyer har erklært seg som «muslimfrie» og forbyr muslimer adgang, med tillatelse fra myndighetene, heter det. Til slutt trekker BHRW fram militæraksjonene etter at rohingya-opprørere i slutten av august angrep 20 politistasjoner og drepte mange politifolk. Hæren gikk til motaksjon med en brutalitet som gjorde at FN kalte aksjonen noe nær etnisk rensing.

Rapporten bygger på samtaler med 350 flyktninger fra 46 landsbyer som er blitt berørt av den siste runden med kamper.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Mandag 25. september 2017
SKARPT: USAs president og Nord-Koreas leder sparer ikke på kruttet i omtale av hverandre. Få tror likevel det er reell fare for atomkrig.
Lørdag 23. september 2017
ANGSTVALG: I det gamle Øst-­Tyskland vil folk stille «forræderen» Angela Merkel for riksrett. Med ­Alternative für Deutschland er nasjonalismen tilbake i tysk politikk.
Fredag 22. september 2017
HISTORISK LINK: Venstrepartiet Die Linke lever på minner fra DDR. Blant gamle østtyskere er partiveteranen Gregor Gysi en politisk stjerne.
Torsdag 21. september 2017
SKYGGESIDA: Det blir stadig flere hjemløse i Berlin. Den ekstreme fattigdommen øker i den tyske hovedstaden.
Onsdag 20. september 2017
TABU: Spenningen i valget handler ikke om regjeringsmakt, men om et tabu i tysk politikk: innvandring.
Tirsdag 19. september 2017
VALG: Nesten tolv år etter valget som Hamas vant og som splittet palestinerne, kan det nå bli en ny sjanse for palestinske valg.
Mandag 18. september 2017
MAKT: Parlamentsmedlemmene i Kurdistan stemte for å holde folkeavstemning om løsrivelse, slik president Masoud Barzani ville. Samtidig mener mange av dem at han er en illegitim president.
Lørdag 16. september 2017
KAMP: Irakiske sikkerhetsstyrker gjør seg klare til å kaste IS ut av deres siste tilfluktssted. Spenning mellom Kurdistans selv­styremyndigheter og den irakis­ke regjeringen skaper problemer.
Fredag 15. september 2017
USIKKERT: Demokratene hevdet de har blitt enige med presidenten om framtida til 800.000 ulovlige innvandrere. Trump avviser avtalen, men åpner samtidig for å la innvandrerne bli.
Torsdag 14. september 2017
STØ KURS: Emmanuel Macron akter å få gjennom sin omstridte arbeidslov, tross kraftige protester.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk