Tirsdag 5. september 2017
På veggen: På rekordtid fikk kystopprørere opp dette veggmaleriet. Eva Lisa og Aksel Robertsen håper det sprer seg til flere kystsamfunn.
Kystopprørere i Finnmark vekket politikere:
Veggmaleri ga svar om fiskeri
MALERI: Budskapet på den største veggen i Vardø er klart: Fiskeressursene tilhører folket. Men det snakkes det for lite om i valgkampen, mener kyst­opprørene i byen.

fiske

Etter forrige ukes statsministerduell på NRK fra Tromsø var Eva Lisa Robertsen og broren Aksel Robertsen frustrerte over hvor lite oppmerksomhet fiskeripolitikken fikk. Frustrasjonen manifesterte seg i et gigantisk veggmaleri i Vardø sentrum.

Sammen med gatekunstneren Pøbel, som har dekorert flere husvegger i byen, fikk de i løpet av få dager laget skissen til, og malt, en knyttneve med en høtt og budskapet om at fiskeriressursene tilhører folket. Torsdag kveld var maleriet ferdig. Nå er målet at det opprørske veggmaleriet sprer seg til andre samfunn langs kysten.

Fakta

Pliktsystem for hvitfisktrålerne:

• Består av tre deler: tilbudsplikt, aktivitetsplikt og bearbeidingsplikt.

• Trålere som var eid av fiskeindustrien, ble pålagt å levere fisk til anlegg i Nord-Norge. Ordningen skulle hindre spekulasjon med råstoff og sikre drift ved anleggene.

• På 1990-tallet ble det innført aktivitetsplikt for å hindre nedlegging av fiskeindustrianlegg. Bare ett selskap er i dag pålagt aktivitet.

• I 2003 ble leveringsplikten redusert til en tilbudsplikt, der det er nok å tilby fisken til industrien.

• Bearbeidingsplikten ble innført i 2006. Den innebærer et pålegg til industrien om å videreforedle mesteparten av torsken som er kjøpt under tilbudspliktordningen.

• Regjeringen har foreslått å avvikle pliktsystemet.Kilde: NTB

Krevde klare svar

Kystopprørets folk i den østligste byen i Norge vil at velgerne skal få klare svar på hva som skal skje med fellesskapets største fornybare naturressurs, og hvilken utvikling kysten av Nord-Norge kan forvente.

– Den nasjonale fiskeripolitikken skal til behandling i Stortinget etter valget. Derfor vil vi ha klare svar fra politikerne om hvem som skal eie fisken i havet, sier Eva Lisa Robertsen.

Etter at kystopprørerne utfordret politikerne, kom svarene på rekke og rad. Arbeiderpartiet var raskest ute. Partileder Jonas Gahr Støre sier at partiet vil være garantisten for at de norske fiskeressursene også i fremtiden tilhører folket i fellesskap, slik at verdiene skal komme kystsamfunnene til gode.

Det samme sier partiets mulige regjeringspartner, Senterpartiet. SV-leder Audun Lysbakken sier at folkets rett til fiskeriressursene skal inn i Grunnloven. Statsminister Erna Solberg svarte kystopprørerne via NRK Finnmark før helgen.

– I arbeidet med å følge opp kvoteutvalget skal vi finne løsninger som kommer både kystsamfunnene og fiskerne til gode. Vi skal bygge opp kystsamfunnene, ikke bygge dem ned, sa statsministeren.

Omkamp om trålere

Eva Lisa Robertsen er fornøyd med at fire partiledere svarte.

– Svarene fra Ap, SV og Sp er klare og gode. De presiserer at fisken er fellesskapets ressurs og at de vil ha en forvaltning som sikrer aktivitet langs hele kysten. Statsminister Erna Solberg fra Høyre har et svar som er nærmest intetsigende når det gjelder spørsmålene vi har stilt.

Hun minner om at fiskeriminister Per Sandberg fra Frp har bebudet omkamp om trålerforpliktelsene. – Vi i Kystopprøret konstaterer at det er klare skillelinjer mellom de to regjeringsalternativene, sier Robertsen.

innenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 5. september 2017 kl. 10.10
Mandag 20. november 2017
OMKAMP: Regjeringspartia, KrF og Venstre oppretta gigantfylket Viken på Aust­landet. No vurderer KrF å snu om ­millionregionen rundt Oslo.
Lørdag 18. november 2017
UKVALIFISERT: Bent Arne Aasli har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. Nå mener regjeringen han ikke er kvalifisert til å gjøre jobben sin fordi han ikke har nok studiepoeng.
Fredag 17. november 2017
HASTER: Landet rundt må det nå kuttes ved syke­husene. Årsaken er krav om stadig effektivisering. Strikken strekkes for langt, mener Legeforeningen.
Torsdag 16. november 2017
REGNSKAP: Det er forskjeller i hvor mye ulike innvandrergrupper står for av skatteinntekter. Mens iranere i snitt betaler 94.300 kroner, står polakker for 70.800 skattekroner per hode.
Onsdag 15. november 2017
SJAU: Fjellstrand verft vil ikkje nytte permitterte arbeidarar til nye oppdrag. LO fryktar at verksemda vil kvitte seg med alle fast tilsette.
Tirsdag 14. november 2017
URO: I en fersk rapport varsler Nav om økende kløfter mellom fattig og rik. Fra 2011 til 2015 gikk andelen fattige opp fra 7,7 til 9,3 prosent.
Mandag 13. november 2017
GÅR AV: Allerede i mars var Finans­departementet bekymret for omorganiseringen i SSB. Men Christine Meyer mener hun hadde mandat til å avskilte forskere. Nå fratrer hun stillingen.
Lørdag 11. november 2017
AU: Aldri før har KrF vore målt så lågt på Klassekampens barometer. Hareide håpar ny politikk skal ta KrF ut av skugganes dal.
Fredag 10. november 2017
VIL SNU: Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil trosse asylforliket, myke opp asylpolitikken og finne en «praktisk løsning» for å hjelpe oktoberbarna.
Torsdag 9. november 2017
FISJONSKRAFT: To av tre finnmarkingar seier nei til tvangssamanslåinga med Troms fylke, men reforma stoppar ikkje. – Sp må få kink i nakken av å sjå seg så mykje bakover, seier Sanner.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk