Tirsdag 5. september 2017
På veggen: På rekordtid fikk kystopprørere opp dette veggmaleriet. Eva Lisa og Aksel Robertsen håper det sprer seg til flere kystsamfunn.
Kystopprørere i Finnmark vekket politikere:
Veggmaleri ga svar om fiskeri
MALERI: Budskapet på den største veggen i Vardø er klart: Fiskeressursene tilhører folket. Men det snakkes det for lite om i valgkampen, mener kyst­opprørene i byen.

fiske

Etter forrige ukes statsministerduell på NRK fra Tromsø var Eva Lisa Robertsen og broren Aksel Robertsen frustrerte over hvor lite oppmerksomhet fiskeripolitikken fikk. Frustrasjonen manifesterte seg i et gigantisk veggmaleri i Vardø sentrum.

Sammen med gatekunstneren Pøbel, som har dekorert flere husvegger i byen, fikk de i løpet av få dager laget skissen til, og malt, en knyttneve med en høtt og budskapet om at fiskeriressursene tilhører folket. Torsdag kveld var maleriet ferdig. Nå er målet at det opprørske veggmaleriet sprer seg til andre samfunn langs kysten.

Fakta

Pliktsystem for hvitfisktrålerne:

• Består av tre deler: tilbudsplikt, aktivitetsplikt og bearbeidingsplikt.

• Trålere som var eid av fiskeindustrien, ble pålagt å levere fisk til anlegg i Nord-Norge. Ordningen skulle hindre spekulasjon med råstoff og sikre drift ved anleggene.

• På 1990-tallet ble det innført aktivitetsplikt for å hindre nedlegging av fiskeindustrianlegg. Bare ett selskap er i dag pålagt aktivitet.

• I 2003 ble leveringsplikten redusert til en tilbudsplikt, der det er nok å tilby fisken til industrien.

• Bearbeidingsplikten ble innført i 2006. Den innebærer et pålegg til industrien om å videreforedle mesteparten av torsken som er kjøpt under tilbudspliktordningen.

• Regjeringen har foreslått å avvikle pliktsystemet.Kilde: NTB

Krevde klare svar

Kystopprørets folk i den østligste byen i Norge vil at velgerne skal få klare svar på hva som skal skje med fellesskapets største fornybare naturressurs, og hvilken utvikling kysten av Nord-Norge kan forvente.

– Den nasjonale fiskeripolitikken skal til behandling i Stortinget etter valget. Derfor vil vi ha klare svar fra politikerne om hvem som skal eie fisken i havet, sier Eva Lisa Robertsen.

Etter at kystopprørerne utfordret politikerne, kom svarene på rekke og rad. Arbeiderpartiet var raskest ute. Partileder Jonas Gahr Støre sier at partiet vil være garantisten for at de norske fiskeressursene også i fremtiden tilhører folket i fellesskap, slik at verdiene skal komme kystsamfunnene til gode.

Det samme sier partiets mulige regjeringspartner, Senterpartiet. SV-leder Audun Lysbakken sier at folkets rett til fiskeriressursene skal inn i Grunnloven. Statsminister Erna Solberg svarte kystopprørerne via NRK Finnmark før helgen.

– I arbeidet med å følge opp kvoteutvalget skal vi finne løsninger som kommer både kystsamfunnene og fiskerne til gode. Vi skal bygge opp kystsamfunnene, ikke bygge dem ned, sa statsministeren.

Omkamp om trålere

Eva Lisa Robertsen er fornøyd med at fire partiledere svarte.

– Svarene fra Ap, SV og Sp er klare og gode. De presiserer at fisken er fellesskapets ressurs og at de vil ha en forvaltning som sikrer aktivitet langs hele kysten. Statsminister Erna Solberg fra Høyre har et svar som er nærmest intetsigende når det gjelder spørsmålene vi har stilt.

Hun minner om at fiskeriminister Per Sandberg fra Frp har bebudet omkamp om trålerforpliktelsene. – Vi i Kystopprøret konstaterer at det er klare skillelinjer mellom de to regjeringsalternativene, sier Robertsen.

innenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 5. september 2017 kl. 10.10
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Onsdag 21. mars 2018
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.
Tirsdag 20. mars 2018
LØSNING: Stortinget godtar Acer, og Statnett skal eie alle utenlands­forbindelser, ifølge Klassekampens opplysninger. AUF ber likevel om utsettelse av saken.
Mandag 19. mars 2018
DYR SKYSS: Skuleskyss kostar nær fire milliardar kroner i året – ein tredel av det barnetrygda kostar.Den dyraste skuleskyssen kostar ein million per elev.
Lørdag 17. mars 2018
MOTPOLER: Uenigheten om EUs energiunion går helt til topps i Ap. Mens Jonas Gahr Støre har advart mot å si nei, har parti­sekretær Kjersti Stenseng i interne møter advart mot å si ja.
Fredag 16. mars 2018
VISSTE IKKE: Samtidig som Hydro bevisst slapp ut forurenset vann, opplyste selskapet til næringsdepartementet at de ikke hadde noen grunn til å tro at det forekom lekkasjer i Brasil.
Torsdag 15. mars 2018
KABELKNUTE: KrF meiner suvereniteten er viktigare enn Acer – og bed Høgsterett vurdere saka. Knut Arild Hareide seier norske interesser er meir enn økonomi.
Onsdag 14. mars 2018
VASER OM ACER: Jonas Gahr Støre meiner han ikkje undervurderte Acer-motstanden i eige parti.
Tirsdag 13. mars 2018
GAMLE VENNER: Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på dagens landsstyremøte. Ordet «sentrum» nevnes ikke i det innstilte vedtaket.
Mandag 12. mars 2018
VETO: Det vil vera oppsiktsvekkande om EU straffar eit norsk nei til EUs energipakke hardt, meiner jusprofessor Hans Petter Graver. Fire Ap-fylkeslag splitta seg i helga om Acer.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk