Tirsdag 5. september 2017
På veggen: På rekordtid fikk kystopprørere opp dette veggmaleriet. Eva Lisa og Aksel Robertsen håper det sprer seg til flere kystsamfunn.
Kystopprørere i Finnmark vekket politikere:
Veggmaleri ga svar om fiskeri
MALERI: Budskapet på den største veggen i Vardø er klart: Fiskeressursene tilhører folket. Men det snakkes det for lite om i valgkampen, mener kyst­opprørene i byen.

fiske

Etter forrige ukes statsministerduell på NRK fra Tromsø var Eva Lisa Robertsen og broren Aksel Robertsen frustrerte over hvor lite oppmerksomhet fiskeripolitikken fikk. Frustrasjonen manifesterte seg i et gigantisk veggmaleri i Vardø sentrum.

Sammen med gatekunstneren Pøbel, som har dekorert flere husvegger i byen, fikk de i løpet av få dager laget skissen til, og malt, en knyttneve med en høtt og budskapet om at fiskeriressursene tilhører folket. Torsdag kveld var maleriet ferdig. Nå er målet at det opprørske veggmaleriet sprer seg til andre samfunn langs kysten.

Fakta

Pliktsystem for hvitfisktrålerne:

• Består av tre deler: tilbudsplikt, aktivitetsplikt og bearbeidingsplikt.

• Trålere som var eid av fiskeindustrien, ble pålagt å levere fisk til anlegg i Nord-Norge. Ordningen skulle hindre spekulasjon med råstoff og sikre drift ved anleggene.

• På 1990-tallet ble det innført aktivitetsplikt for å hindre nedlegging av fiskeindustrianlegg. Bare ett selskap er i dag pålagt aktivitet.

• I 2003 ble leveringsplikten redusert til en tilbudsplikt, der det er nok å tilby fisken til industrien.

• Bearbeidingsplikten ble innført i 2006. Den innebærer et pålegg til industrien om å videreforedle mesteparten av torsken som er kjøpt under tilbudspliktordningen.

• Regjeringen har foreslått å avvikle pliktsystemet.Kilde: NTB

Krevde klare svar

Kystopprørets folk i den østligste byen i Norge vil at velgerne skal få klare svar på hva som skal skje med fellesskapets største fornybare naturressurs, og hvilken utvikling kysten av Nord-Norge kan forvente.

– Den nasjonale fiskeripolitikken skal til behandling i Stortinget etter valget. Derfor vil vi ha klare svar fra politikerne om hvem som skal eie fisken i havet, sier Eva Lisa Robertsen.

Etter at kystopprørerne utfordret politikerne, kom svarene på rekke og rad. Arbeiderpartiet var raskest ute. Partileder Jonas Gahr Støre sier at partiet vil være garantisten for at de norske fiskeressursene også i fremtiden tilhører folket i fellesskap, slik at verdiene skal komme kystsamfunnene til gode.

Det samme sier partiets mulige regjeringspartner, Senterpartiet. SV-leder Audun Lysbakken sier at folkets rett til fiskeriressursene skal inn i Grunnloven. Statsminister Erna Solberg svarte kystopprørerne via NRK Finnmark før helgen.

– I arbeidet med å følge opp kvoteutvalget skal vi finne løsninger som kommer både kystsamfunnene og fiskerne til gode. Vi skal bygge opp kystsamfunnene, ikke bygge dem ned, sa statsministeren.

Omkamp om trålere

Eva Lisa Robertsen er fornøyd med at fire partiledere svarte.

– Svarene fra Ap, SV og Sp er klare og gode. De presiserer at fisken er fellesskapets ressurs og at de vil ha en forvaltning som sikrer aktivitet langs hele kysten. Statsminister Erna Solberg fra Høyre har et svar som er nærmest intetsigende når det gjelder spørsmålene vi har stilt.

Hun minner om at fiskeriminister Per Sandberg fra Frp har bebudet omkamp om trålerforpliktelsene. – Vi i Kystopprøret konstaterer at det er klare skillelinjer mellom de to regjeringsalternativene, sier Robertsen.

innenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 5. september 2017 kl. 10.10
Mandag 25. september 2017
LINJESKIFTE: Tradisjonelt har norsk utenriks- og forsvarspolitikk blitt avgjort på bakrommet av Ap og Høyre. Nå varsler Espen Barth Eide (Ap) åpen konflikt på flere områder.
Lørdag 23. september 2017
BAK: Norske lærarar tener relativt sett dårlegare enn kollegaer i Sverige, Danmark og Finland, viser ein ny OECD-rapport.
Fredag 22. september 2017
MISNØYE: Aldri før har så mange Nav-brukere vært misfornøyd med oppfølgingen fra Nav. Så langt i år har det kommet nær 10.000 klager på servicen, dobbelt så mange som i hele 2015.
Torsdag 21. september 2017
DOBLER: Forsvaret innrømmer at de aldri skulle kjøpt de omstridte traktorene. Likevel utløser de nå en opsjon og kjøper dobbelt så mange traktorer – stikk i strid med faglige anbefalinger.
Onsdag 20. september 2017
INTRIGAR: Fylkesordførar og Giske-venn Tore O. Sandvik meiner skuffa Ap-rådgivarar er anonyme intrigemakarar. – Nokon må tøyla rådgivarane, seier han.
Tirsdag 19. september 2017
STILLE I FJØSET: Tidlegare Ap-topp Helga Pedersen meiner partiet må innsjå at dei ikkje nådde gjennom med distrikts­politikken.
Mandag 18. september 2017
NÅR UT: Regjeringen har nådd millioner av potensielle asylsøkere med skremme­budskap via Facebook, hørespill og tegneserier. Å framstille nordmenn som rasister er ett av virkemidlene som brukes.
Lørdag 16. september 2017
PÅ STEINGRUNN: KrF må stå ved det partiet lova før valet, meiner fleire av partiets talent. No byrjar kampen om framtidas KrF.
Fredag 15. september 2017
CV: Høgare utdanning og erfaring frå offentleg sektor og organisasjonslivet kjenneteiknar det store fleirtalet av Aps stortingsrepresentantar. Politikarar frå privat sektor er ein minoritet.
Torsdag 14. september 2017
ENIGE: KrFs vippeposisjon kan bety et politisk skifte i velferds­politikken. Nå er de klare for å gå sammen med Rødt om å stanse veksten i kommersielle velferds­selskaper.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk