Tirsdag 5. september 2017
På veggen: På rekordtid fikk kystopprørere opp dette veggmaleriet. Eva Lisa og Aksel Robertsen håper det sprer seg til flere kystsamfunn.
Kystopprørere i Finnmark vekket politikere:
Veggmaleri ga svar om fiskeri
MALERI: Budskapet på den største veggen i Vardø er klart: Fiskeressursene tilhører folket. Men det snakkes det for lite om i valgkampen, mener kyst­opprørene i byen.

fiske

Etter forrige ukes statsministerduell på NRK fra Tromsø var Eva Lisa Robertsen og broren Aksel Robertsen frustrerte over hvor lite oppmerksomhet fiskeripolitikken fikk. Frustrasjonen manifesterte seg i et gigantisk veggmaleri i Vardø sentrum.

Sammen med gatekunstneren Pøbel, som har dekorert flere husvegger i byen, fikk de i løpet av få dager laget skissen til, og malt, en knyttneve med en høtt og budskapet om at fiskeriressursene tilhører folket. Torsdag kveld var maleriet ferdig. Nå er målet at det opprørske veggmaleriet sprer seg til andre samfunn langs kysten.

Fakta

Pliktsystem for hvitfisktrålerne:

• Består av tre deler: tilbudsplikt, aktivitetsplikt og bearbeidingsplikt.

• Trålere som var eid av fiskeindustrien, ble pålagt å levere fisk til anlegg i Nord-Norge. Ordningen skulle hindre spekulasjon med råstoff og sikre drift ved anleggene.

• På 1990-tallet ble det innført aktivitetsplikt for å hindre nedlegging av fiskeindustrianlegg. Bare ett selskap er i dag pålagt aktivitet.

• I 2003 ble leveringsplikten redusert til en tilbudsplikt, der det er nok å tilby fisken til industrien.

• Bearbeidingsplikten ble innført i 2006. Den innebærer et pålegg til industrien om å videreforedle mesteparten av torsken som er kjøpt under tilbudspliktordningen.

• Regjeringen har foreslått å avvikle pliktsystemet.Kilde: NTB

Krevde klare svar

Kystopprørets folk i den østligste byen i Norge vil at velgerne skal få klare svar på hva som skal skje med fellesskapets største fornybare naturressurs, og hvilken utvikling kysten av Nord-Norge kan forvente.

– Den nasjonale fiskeripolitikken skal til behandling i Stortinget etter valget. Derfor vil vi ha klare svar fra politikerne om hvem som skal eie fisken i havet, sier Eva Lisa Robertsen.

Etter at kystopprørerne utfordret politikerne, kom svarene på rekke og rad. Arbeiderpartiet var raskest ute. Partileder Jonas Gahr Støre sier at partiet vil være garantisten for at de norske fiskeressursene også i fremtiden tilhører folket i fellesskap, slik at verdiene skal komme kystsamfunnene til gode.

Det samme sier partiets mulige regjeringspartner, Senterpartiet. SV-leder Audun Lysbakken sier at folkets rett til fiskeriressursene skal inn i Grunnloven. Statsminister Erna Solberg svarte kystopprørerne via NRK Finnmark før helgen.

– I arbeidet med å følge opp kvoteutvalget skal vi finne løsninger som kommer både kystsamfunnene og fiskerne til gode. Vi skal bygge opp kystsamfunnene, ikke bygge dem ned, sa statsministeren.

Omkamp om trålere

Eva Lisa Robertsen er fornøyd med at fire partiledere svarte.

– Svarene fra Ap, SV og Sp er klare og gode. De presiserer at fisken er fellesskapets ressurs og at de vil ha en forvaltning som sikrer aktivitet langs hele kysten. Statsminister Erna Solberg fra Høyre har et svar som er nærmest intetsigende når det gjelder spørsmålene vi har stilt.

Hun minner om at fiskeriminister Per Sandberg fra Frp har bebudet omkamp om trålerforpliktelsene. – Vi i Kystopprøret konstaterer at det er klare skillelinjer mellom de to regjeringsalternativene, sier Robertsen.

innenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 5. september 2017 kl. 10.10
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Tirsdag 16. januar 2018
FOTEN NED: Knut Arild Hareide meiner vi ikkje har råd til store skattelettar i åra som kjem. Regjeringserklæringa er ei av dei vagaste han har lese.
Mandag 15. januar 2018
TRYGD: Beza betalte 300.000 kroner til staten, men fikk ikke trygd da barna ble født, eller da han mistet jobben.
Lørdag 13. januar 2018
STANS: Unge Høgre innfører umiddelbar alkoholforbod på ubestemt tid etter Riise-saka. Ungdomspartia er delt om alkoholbruk på partisamlingar.
Fredag 12. januar 2018
SPLITTER: Samme uke som partisekretær Kjersti Stenseng gikk beinhardt ut mot Hans Kristian Amundsen, ble han i et lukket møte på Stortinget tatt varmt i forsvar av klubblederen for Aps stortingsansatte, Ingunn Yssen.
Torsdag 11. januar 2018
STASING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) takka for maten under NHOs gallamiddag. I same slengen lova han ei heilt ny reform.
Onsdag 10. januar 2018
BREMS: Selv om norsk økonomi går bedre, bør ikke arbeidstakerne forvente et bedre lønnsoppgjør i år. Det mener flere topper i norsk næringsliv.
Tirsdag 9. januar 2018
UROLIG: Sysselsettingsandelen i be­folkningen kryper stadig nedover. NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener det er på tide å se på hvordan velferdsordningene fungerer.
Mandag 8. januar 2018
OPPRUSTING: I 2018 skal USA bruke nesten 40 milliarder norske kroner på å avskrekke Russland. Norge spiller en stadig større rolle i planene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk