Tirsdag 5. september 2017
På veggen: På rekordtid fikk kystopprørere opp dette veggmaleriet. Eva Lisa og Aksel Robertsen håper det sprer seg til flere kystsamfunn.
Kystopprørere i Finnmark vekket politikere:
Veggmaleri ga svar om fiskeri
MALERI: Budskapet på den største veggen i Vardø er klart: Fiskeressursene tilhører folket. Men det snakkes det for lite om i valgkampen, mener kyst­opprørene i byen.

fiske

Etter forrige ukes statsministerduell på NRK fra Tromsø var Eva Lisa Robertsen og broren Aksel Robertsen frustrerte over hvor lite oppmerksomhet fiskeripolitikken fikk. Frustrasjonen manifesterte seg i et gigantisk veggmaleri i Vardø sentrum.

Sammen med gatekunstneren Pøbel, som har dekorert flere husvegger i byen, fikk de i løpet av få dager laget skissen til, og malt, en knyttneve med en høtt og budskapet om at fiskeriressursene tilhører folket. Torsdag kveld var maleriet ferdig. Nå er målet at det opprørske veggmaleriet sprer seg til andre samfunn langs kysten.

Fakta

Pliktsystem for hvitfisktrålerne:

• Består av tre deler: tilbudsplikt, aktivitetsplikt og bearbeidingsplikt.

• Trålere som var eid av fiskeindustrien, ble pålagt å levere fisk til anlegg i Nord-Norge. Ordningen skulle hindre spekulasjon med råstoff og sikre drift ved anleggene.

• På 1990-tallet ble det innført aktivitetsplikt for å hindre nedlegging av fiskeindustrianlegg. Bare ett selskap er i dag pålagt aktivitet.

• I 2003 ble leveringsplikten redusert til en tilbudsplikt, der det er nok å tilby fisken til industrien.

• Bearbeidingsplikten ble innført i 2006. Den innebærer et pålegg til industrien om å videreforedle mesteparten av torsken som er kjøpt under tilbudspliktordningen.

• Regjeringen har foreslått å avvikle pliktsystemet.Kilde: NTB

Krevde klare svar

Kystopprørets folk i den østligste byen i Norge vil at velgerne skal få klare svar på hva som skal skje med fellesskapets største fornybare naturressurs, og hvilken utvikling kysten av Nord-Norge kan forvente.

– Den nasjonale fiskeripolitikken skal til behandling i Stortinget etter valget. Derfor vil vi ha klare svar fra politikerne om hvem som skal eie fisken i havet, sier Eva Lisa Robertsen.

Etter at kystopprørerne utfordret politikerne, kom svarene på rekke og rad. Arbeiderpartiet var raskest ute. Partileder Jonas Gahr Støre sier at partiet vil være garantisten for at de norske fiskeressursene også i fremtiden tilhører folket i fellesskap, slik at verdiene skal komme kystsamfunnene til gode.

Det samme sier partiets mulige regjeringspartner, Senterpartiet. SV-leder Audun Lysbakken sier at folkets rett til fiskeriressursene skal inn i Grunnloven. Statsminister Erna Solberg svarte kystopprørerne via NRK Finnmark før helgen.

– I arbeidet med å følge opp kvoteutvalget skal vi finne løsninger som kommer både kystsamfunnene og fiskerne til gode. Vi skal bygge opp kystsamfunnene, ikke bygge dem ned, sa statsministeren.

Omkamp om trålere

Eva Lisa Robertsen er fornøyd med at fire partiledere svarte.

– Svarene fra Ap, SV og Sp er klare og gode. De presiserer at fisken er fellesskapets ressurs og at de vil ha en forvaltning som sikrer aktivitet langs hele kysten. Statsminister Erna Solberg fra Høyre har et svar som er nærmest intetsigende når det gjelder spørsmålene vi har stilt.

Hun minner om at fiskeriminister Per Sandberg fra Frp har bebudet omkamp om trålerforpliktelsene. – Vi i Kystopprøret konstaterer at det er klare skillelinjer mellom de to regjeringsalternativene, sier Robertsen.

innenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 5. september 2017 kl. 10.10
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Lørdag 14. juli 2018
SKADEN SKJEDD: Tørken raserer kornavlingene på Østlandet og Norge får sitt dårligste kornår siden 1974. Det er allerede for seint å berge kornhøsten.
Fredag 13. juli 2018
SLITER: Mange personer som går på sosialhjelp eller lever på stønader, har ikke råd til å gå til tannlegen, reise på ferie eller delta i fritidsaktiviteter.
Torsdag 12. juli 2018
FULLT: Bergen, Flåm og Geiranger kneler under vekta av masseturismen. Lokalbefolkninga reagerer og vil ha færre turistar.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.
Tirsdag 10. juli 2018
TRYGD: Regjeringen vil hindre at trygde­ytelser eksporteres ut av landet. Men internasjonale avtaler gjør at forslagene får få konsekvenser. – Prinsipielt viktig, sier Erlend Wiborg (Frp).
Mandag 9. juli 2018
GASS: I Kirkenes er det på nytt håp om gassvirksomhet etter framstøt fra det russiske selskapet Novatek. Ordfører Rune Rafaelsen tror Russland vil bestemme om prosjektet får lov til å starte.
Lørdag 7. juli 2018
HARDHENDT: KrF-leder Knut Arild Hareide får en opptur på tampen av sin mektigste stortingsperiode, men får mest skryt av velgerne for å ha presset ut Sylvi Listhaug (Frp).

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk