Lørdag 2. september 2017
HELT UENIGE: EUs sjefforhandler Michel Barnier (t.h.) snakker til mediene sammen med den britiske brexit-ministeren David Davis i Brussel torsdag. FOTO: Virginia Mayo, AP/NTB SCANPIX
• Lite framgang i brexit-runde • Britene frustrert over EU-krav • Skyver på handelsavtale
Setter hardt mot hardt
Ian Bond
FASTLÅST: EU og Storbritannia har helt ulike syn på hva slags forhandling som egentlig foregår, sier den britiske analytikeren Ian Bond.

Brexit

Da tredje runde i brexit-forhandlingene var ferdige torsdag, var sjefsforhandlerne synlig misfornøyde.

Både EUs Michel Barnier og Storbritannias David Davis ga tydelig uttrykk for at forhandlingene ikke går bra og at partene ikke blir enige. Dermed spøker det for forhandlingene om en handelsavtale mellom EU og Storbritannia.

Den britiske regjeringen ønsket å komme i gang med samtaler om den framtidige handelsavtalen allerede i oktober, men det blir nå trolig ikke noe av.

EU har satt som krav at forhandlingsteamene må gjøre «tilstrekkelig framgang» i skilsmisse-forhandlingene før framtidas løsning skal legges på bordet.

Britenes brexit-minister David Davis har lenge vært negativ til denne forhandlingsrekkefølgen, men ser ikke ut til å ha nådd igjennom.

– Det toget forlot stasjonen for lenge siden. EU bestemte seg for å gjøre det sånn allerede i vår, og Storbritannia kan si at de ikke liker rekkefølgen, men de er nødt til å akseptere den, sier Ian Bond, sjef for avdelingen for utenrikspolitikk ved den britiske tenketanken Centre for European Reform.

– Problemet er at Storbritannia og EU har helt forskjellige syn på forhandlingene. Mens Storbritannia ser på det som en forhandling der begge må vise fleksibilitet og gi og ta, ser EU på det som en omvendt medlemskapsforhandling. Der er ikke spørsmålet om land skal gjøre som EU vil, men når og hvordan, sier Bond til Klassekampen.

Fakta

Brexit:

• 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU – såkalt brexit.

• 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet.

• 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

• 29. mars 2019 går Storbritannia automatisk ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

Kilde: NTB

Det handler om penger

Forhandlingene står nå om tre sentrale spørsmål som må løses før handelsavtalen kommer på bordet.

Det første spørsmålet er EU-innbyggernes rettigheter i Storbritannia, og britiske statsborgeres rettigheter i EU, etter brexit. Der har nå partene gradvis bygd mer enighet i løpet av forhandlingene. I den tredje runden ble det for eksempel enighet om at borgere som nå er bosatt på hverandres territorier skal ha rett til helsetjenester.

Det andre spørsmålet handler om grensa mellom Nord-Irland og Irland. Her var det også framgang i forhandlingene denne uka, og teamene ble enige om å beholde prinsippet om fri reise mellom Storbritannia og Irland. Her er det likevel store utfordringer som gjenstår, for eksempel hvordan grensa skal kontrolleres når Storbritannia går ut av den europeiske tollunionen.

Det største problemet er likevel penger. EUs sjefsforhandler Michel Barnier krever at Storbritannia skal betale for utgifter over EU-budsjettet også etter at britene går ut av unionen i mars 2019. Årsaken er at EU-budsjettet, som den tidligere britiske statsminsiteren David Cameron gikk med på i 2013, strekker seg til utgangen av 2020.

Det er et krav som den britiske regjeringen har nektet å gå med på, og som nå står bom fast. EU-kommisjonen har spekulert i krav opp mot 550 milliarder norske kroner, men har ikke fremmet noe formelt beløp.

EU mener at britene må betale for EU-budsjettet, EUs lån til andre medlemsland (lån som britene vil få tilbake som avdrag med renter) og pensjoner til ansatte i EU-apparatet.

– Gjør ikke framskritt

Analytikeren Ian Bond følger forhandlingene både i London og i Brussel, og sier at lite tyder på et gjennombrudd med det første.

– Du kan skjønne ganske mye om hvordan forhandlingene går bare ved å høre på hva de to partene sier offentlig. Nå sier de helt ulike ting, og det betyr at de ikke gjør framskritt, sier han.

Bond tror ikke britene vil få gjennomslag for sine krav, og at den britiske regjeringen er nødt til å gi etter for å få framgang.

– EU beskytter interessene til sine 27 gjenværende medlemsland i forhandlingene, og kommer ikke til å være fleksible, sier han.

Han tror også den store interne uenigheten innad i den britiske regjeringen gir det britiske forhandlingsteamet et dårlig utgangspunkt.

– Akkurat nå foregår forhandlingene vel så mye innad i regjeringen og innad i det britiske parlamentet. Hele EU kan lese om indre uenighet i de britiske avisene, som heller ikke er spesielt hjelpsomme når de trykker direkte fornærmelser av EUs statsledere og forhandlingsteam.

magnusl@klassekampen.no

Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.
Lørdag 7. juli 2018
OPPTRAPPING: Handelskrigen mellom stor­maktene USA og Kina trappes opp. – Norsk handel kan bli skadelidende, sier ekspert.
Fredag 6. juli 2018
VEIVALG: I dag møtes den britiske regjeringen for å forhandle om veien videre i brexit-forhandlingene med EU.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk