Tirsdag 29. august 2017
ØDELEGGELSER: Melani Zurawski går gjennom restene av hjemmet sitt i Port Aransas i Texas. Orkanen Harvey har ført til en enorm flom. Den vil bli verre de neste dagene, ifølge amerikanske myndigheter. Foto: Nick Wagner, AP/NTB Scanpix
• «Katastrofal» flom i Houston • Enorme mengder regn • Skyldes varmere klima
Rammer fattige bydeler
HANDLEKRAFT: President Donald Trump drar til Texas i dag. Her annonserer han beslutningen om å trekke USA fra Parisavtalen. Foto: Brendan Smialowski, AFP/NTB Scanpix
REDNING: Janice Hypolite blir hjulpet ut av vannet av sønnen Canan Hypolite og nabo Mark Goins, etter at huset hennes i League City i Texas ble oversvømt søndag. Foto: Kevin M. Cox, AP/NTB Scanpix
KRISE: Flommen i Houston rammer de fattigste områdene av byen hardest. Det er ventet forverring de neste dagene.

KLIMA

I helga ble storbyen Houston i Texas rammet av en enorm flom. Sentrumsområdene i den amerikanske millionbyen fikk så mye som 77 centimeter regn i hodet.

Store deler av sentrum var mandag fullstendig oversvømt. Flere tusen mennesker er evakuert, men kapasiteten er sprengt, og myndighetene råder innbyggerne til å holde seg der de er, dersom det stedet er tørt og trygt.

Fattige nabolag er spesielt hardt rammet. Den amerikanske hjelpeorganisasjonen Direct Relief publiserte søndag kart som viser at de flomrammede områdene i Houston er bydelene med størst andel innvandrere, fattige, funksjonshemmede og eldre.

Fem mennesker var funnet druknet mandag ettermiddag, men delstatsmyndighetene i Texas venter at tallet vil bli langt høyere.

Fakta

Ekstremværet Harvey:

• Opptil 40 personer er savnet, og det er så langt meldt om minst 30 skadde som følge av ekstremværet Harveys herjinger i den amerikanske delstaten Texas.

• Lørdag ble det målt opp mot en halv meter nedbør på de verst rammede stedene, og nærmere 300.000 mennesker var strømløse.

• Meteorologene opplyser at uværet og oversvømmelsene som det fører med seg, vil vare i flere dager.

Kilde: NTB

Flommen blir større

Og det skal bli enda verre, ifølge National Weather Service (NWS), en amerikansk statlig etat med ansvar for værvarsler og advarsler om ekstremvær.

Regnet skal fortsette fram til i morgen, og i Houston kan den samlede regnmengden overstige 130 centimeter før uværet er over. Da har stormen Harvey ifølge NWS sine prognoser beveget seg nordover mot Louisiana, der det nå er utstedt flomvarsel.

Houstons to millioner innbyggere må belage seg på enda høyere vannstand i dag og i morgen, på grunn av oversvømmelser i vannmagasiner i området rundt byen.

I går morges besluttet Det amerikanske hærens marinekorps å slippe ut vann fra demningene for å få mer vann til å renne ut i havet, gjennom elva Buffalo Bayou. Elva går gjennom de mest sentrale områdene av Houston, og en rekke områder i sentrum av byen vil bli oversvømt.

NWS har omtalt flommen som «katastrofalt» og «historisk» og har i en rekke pressemeldinger understreket at det aldri før er målt så mye regn i Texas.

Den amerikanske krise-etaten Fema estimerte i går at 50.000 mennesker vil behøve evakuering.

Klimaendringer er årsak

De enorme mengdene regn har fått en rekke amerikanere til å peke på klimaendringene som en årsak til ekstremværet, blant annet Dan Kammen som for noen uker siden sa opp stillingen som vitenskapelig rådgiver for amerikansk UD, i protest mot Donald Trump. Årsaken er enkel: Dersom luften blir varmere, kan den holde mer vanndamp. Dette er en av de mest grunnleggende lovene i fysikken.

– Dette har blitt mye studert, og vi kan si klart, at jo varmere det blir, jo mer vann kan atmosfæren absorbere. Dermed blir det mer regn, sier Jana Sillmann, seniorforsker ved Cicero, senteret for klimaforskning ved Universitetet i Oslo.

Sillmann har forsket på forholdet mellom ekstremvær og klimaforandringer og sier at det er klart at klimaendringene gir mer regn.

– Vi ser at det blir 2 prosent mer nedbør av én grad varmere klima. Men det er et globalt gjennomsnitt, sier hun.

– Det vil ikke regne like mye alle steder. Rundt Middelhavet blir det for eksempel tørrere, mens det i Norge blir mer nedbør, sier hun.

Dermed øker ekstremregnet mer enn gjennomsnittet.

– Én grads økning vil gi mellom 6 til 7 prosent mer ekstremnedbør, sier forskeren.

I tillegg viser klimavitenskapen at global oppvarming fører til kraftigere stormer og at disse stormene igjen kan bære større mengder nedbør.

– Disse stormene kan bli enormt intense. Tidligere kunne ikke ekstremværet holde like mye vann, sier Sillmann.

Trump til Texas

Den globale temperaturen har steget med én grad siden den industrielle revolusjonen begynte. I Paris i desember 2015 ble verdens statsledere enige om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader varmere enn det før-industrielle nivået.

Det er en målsetting den nåværende amerikanske presidenten ikke deler. Donald Trump trakk USA fra avtalen etter at han ble president og begrunnet det med kostnadene som avtalen la på amerikansk industri.

I dag skal Trump besøke Texas. Den amerikanske presidenten har i en rekke meldinger på Twitter skrytt av de lokale myndighetenes innsats.

«Storstilt koordinering mellom etater på alle myndighetsnivåer. Fortsatt regn og flom blir håndtert. Tusenvis er reddet.»

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 18. november 2017
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.
Fredag 17. november 2017
NY BOK: Eks-korrespondent Luke Harding kommer i en ny bok med ville historier og harde anklager mot Donald Trump. Mange av påstandene i boka er svært vanskelig å faktasjekke.
Torsdag 16. november 2017
COUP DE GRÂCE: Veteranene fra frigjøringskrigen vil stanse president Robert Mugabes utrenskninger.
Onsdag 15. november 2017
KEEP CALM: Det blir ingen katastrofe om Stor­britannia går ut av EU uten en handelsavtale. Det mener den britiske økonomen Roger Bootle.
Tirsdag 14. november 2017
SPENT: Libanons «avgåtte» statsminister Saad al-Hariri vender hjem til Libanon om noen dager. Det er uklart hva som vil skje med ham.
Mandag 13. november 2017
SPLID: Mens høyrenasjonalister og anti-fascister tok til gatene på Polens nitti­niende uavhengighetsdag, manet president Andrzej Duda og Donald Tusk til samhold. Men de er uenige om hvordan samholdet skal se ut.
Lørdag 11. november 2017
EGET HUS: Norsk skatteekspert mener EU må svarteliste egne medlemsland om unionen mener alvor med sin kamp mot skatteparadiser. – Det skjer ikke, sier Eva Joly til Klassekampen.
Fredag 10. november 2017
PAPIRTIGER: Donald Trumps tøffe retorikk mot Kina forduftet under presidentens besøk i Beijing.
Torsdag 9. november 2017
VENSTREGLEDE: Democratic Socialists of America jubler etter flere lokale valgseiere. Nå vil de fylle Kongressen med sosialister i 2018.
Onsdag 8. november 2017
FARLIG: – Blokaden mot Jemen rammer et allerede utsultet folk hardt. Saudi-Arabias kronprins Salman driver med en farlig opptrapping, sier professor Nourhan al-Sheikh.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk