Tirsdag 29. august 2017
ØDELEGGELSER: Melani Zurawski går gjennom restene av hjemmet sitt i Port Aransas i Texas. Orkanen Harvey har ført til en enorm flom. Den vil bli verre de neste dagene, ifølge amerikanske myndigheter. Foto: Nick Wagner, AP/NTB Scanpix
• «Katastrofal» flom i Houston • Enorme mengder regn • Skyldes varmere klima
Rammer fattige bydeler
HANDLEKRAFT: President Donald Trump drar til Texas i dag. Her annonserer han beslutningen om å trekke USA fra Parisavtalen. Foto: Brendan Smialowski, AFP/NTB Scanpix
REDNING: Janice Hypolite blir hjulpet ut av vannet av sønnen Canan Hypolite og nabo Mark Goins, etter at huset hennes i League City i Texas ble oversvømt søndag. Foto: Kevin M. Cox, AP/NTB Scanpix
KRISE: Flommen i Houston rammer de fattigste områdene av byen hardest. Det er ventet forverring de neste dagene.

KLIMA

I helga ble storbyen Houston i Texas rammet av en enorm flom. Sentrumsområdene i den amerikanske millionbyen fikk så mye som 77 centimeter regn i hodet.

Store deler av sentrum var mandag fullstendig oversvømt. Flere tusen mennesker er evakuert, men kapasiteten er sprengt, og myndighetene råder innbyggerne til å holde seg der de er, dersom det stedet er tørt og trygt.

Fattige nabolag er spesielt hardt rammet. Den amerikanske hjelpeorganisasjonen Direct Relief publiserte søndag kart som viser at de flomrammede områdene i Houston er bydelene med størst andel innvandrere, fattige, funksjonshemmede og eldre.

Fem mennesker var funnet druknet mandag ettermiddag, men delstatsmyndighetene i Texas venter at tallet vil bli langt høyere.

Fakta

Ekstremværet Harvey:

• Opptil 40 personer er savnet, og det er så langt meldt om minst 30 skadde som følge av ekstremværet Harveys herjinger i den amerikanske delstaten Texas.

• Lørdag ble det målt opp mot en halv meter nedbør på de verst rammede stedene, og nærmere 300.000 mennesker var strømløse.

• Meteorologene opplyser at uværet og oversvømmelsene som det fører med seg, vil vare i flere dager.

Kilde: NTB

Flommen blir større

Og det skal bli enda verre, ifølge National Weather Service (NWS), en amerikansk statlig etat med ansvar for værvarsler og advarsler om ekstremvær.

Regnet skal fortsette fram til i morgen, og i Houston kan den samlede regnmengden overstige 130 centimeter før uværet er over. Da har stormen Harvey ifølge NWS sine prognoser beveget seg nordover mot Louisiana, der det nå er utstedt flomvarsel.

Houstons to millioner innbyggere må belage seg på enda høyere vannstand i dag og i morgen, på grunn av oversvømmelser i vannmagasiner i området rundt byen.

I går morges besluttet Det amerikanske hærens marinekorps å slippe ut vann fra demningene for å få mer vann til å renne ut i havet, gjennom elva Buffalo Bayou. Elva går gjennom de mest sentrale områdene av Houston, og en rekke områder i sentrum av byen vil bli oversvømt.

NWS har omtalt flommen som «katastrofalt» og «historisk» og har i en rekke pressemeldinger understreket at det aldri før er målt så mye regn i Texas.

Den amerikanske krise-etaten Fema estimerte i går at 50.000 mennesker vil behøve evakuering.

Klimaendringer er årsak

De enorme mengdene regn har fått en rekke amerikanere til å peke på klimaendringene som en årsak til ekstremværet, blant annet Dan Kammen som for noen uker siden sa opp stillingen som vitenskapelig rådgiver for amerikansk UD, i protest mot Donald Trump. Årsaken er enkel: Dersom luften blir varmere, kan den holde mer vanndamp. Dette er en av de mest grunnleggende lovene i fysikken.

– Dette har blitt mye studert, og vi kan si klart, at jo varmere det blir, jo mer vann kan atmosfæren absorbere. Dermed blir det mer regn, sier Jana Sillmann, seniorforsker ved Cicero, senteret for klimaforskning ved Universitetet i Oslo.

Sillmann har forsket på forholdet mellom ekstremvær og klimaforandringer og sier at det er klart at klimaendringene gir mer regn.

– Vi ser at det blir 2 prosent mer nedbør av én grad varmere klima. Men det er et globalt gjennomsnitt, sier hun.

– Det vil ikke regne like mye alle steder. Rundt Middelhavet blir det for eksempel tørrere, mens det i Norge blir mer nedbør, sier hun.

Dermed øker ekstremregnet mer enn gjennomsnittet.

– Én grads økning vil gi mellom 6 til 7 prosent mer ekstremnedbør, sier forskeren.

I tillegg viser klimavitenskapen at global oppvarming fører til kraftigere stormer og at disse stormene igjen kan bære større mengder nedbør.

– Disse stormene kan bli enormt intense. Tidligere kunne ikke ekstremværet holde like mye vann, sier Sillmann.

Trump til Texas

Den globale temperaturen har steget med én grad siden den industrielle revolusjonen begynte. I Paris i desember 2015 ble verdens statsledere enige om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader varmere enn det før-industrielle nivået.

Det er en målsetting den nåværende amerikanske presidenten ikke deler. Donald Trump trakk USA fra avtalen etter at han ble president og begrunnet det med kostnadene som avtalen la på amerikansk industri.

I dag skal Trump besøke Texas. Den amerikanske presidenten har i en rekke meldinger på Twitter skrytt av de lokale myndighetenes innsats.

«Storstilt koordinering mellom etater på alle myndighetsnivåer. Fortsatt regn og flom blir håndtert. Tusenvis er reddet.»

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 24. mars 2018
KRIGSTØRST: Med hauken John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver vil USA skru opp krigspresset på Norge, tror offiser Tormod Heier.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk