Du kan bla til neste sideBla med piltastene

De islandske familiesagaene røper mye om middelaldermenneskets syn på natur, etikk og politikk.

Sjelens landskap

Bosetting: I sagaen om Egil Skallagrimsson fortelles det om hvordan Egils far Skallagrim fant fram til Borgarfjord på Island. Der var det store myr- og skogsområder, sel som kunne jaktes på og utmerkete fiskemuligheter. Foto: Jon Gunnar Myrdal, Flickr

Fortellingene om de første bosettingene på Island viser oss hvordan middelaldermennesket forstod sin egen rolle i naturen.

«Den største trusselen mot menneskeheten i dag er vår manglende evne til å verdsette naturen», sier Johan Rockström, administrerende direktør ved Stockholm Resilience Center. En av hovedgrunnene til dette er ifølge han at miljøspørsmål ikke er vektet tungt nok i diskusjonene om økonomisk vekst. Han og andre miljøforkjempere mener at for å verdsette miljøet tilstrekkelig, er det nødvendig å trekke inn etikk, sosial inkludering og trygghet i mye større grad når man diskuterer økonomi og politikk. For å tilpasse seg vår tids store samfunnsendringer, er det helt essensielt at man prøver å forstå dynamikken mellom klima og miljø, etikk og verdensbilde, økonomi og politikk.