Mandag 28. august 2017
GRENSELØS VINGLING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener Arbeiderpartiet vingler om fraværsgrensa. – Det er en total vingling og mangel på et klart standpunkt, sier han.
• Måling: 47 prosent av Aps velgere tror partiet er mot fraværsgrensa • 24 prosent tror for
Mener Ap forvirrer folk
Kilde: Norstat
Martin Henriksen
FRAVÆR: Aps velgere er delt i synet på hva Ap mener om fraværsgrensa. Kunnskapsministeren mener år­saken er «en total vingling og mangel på et klart standpunkt» fra Arbeiderpartiet.

SKOLE

«Når vi kommer i regjering, så kommer vi til å skrote Høyre og Frps urettferdige og byråkratiske fraværsgrense!» Det sa AUF-leder Mani Hussaini under ungdomspartilederdebatten i Arendal tidligere i valgkampen.

Samtidig er Aps ledelse klare på at de ønsker en nasjonal fraværsgrense i den videregående skolen, men ikke den regjeringen har innført.

Da Hadia Tajik gjestet Ringsaker videregående skole i forrige uke, fikk Ap-nestlederen mange spørsmål om fraværsgrensa, skriver Hamar Arbeiderblad. Ifølge avisa sa Tajik at partiet vil ha en fraværsgrense, men er innstilt på å gjøre endringer i regelverket. Blant annet mener Ap det ikke er god bruk av legenes tid å skrive ut sykemeldinger for omgangssyke.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener Ap dobbeltkommuniserer og forvirrer velgerne.

– Når AUF-lederen snakker til unge, skal fraværsgrensa kastes rett i søpla. Mens når Jonas Gahr Støre henvender seg til de eldre i Aftenposten, er budskapet at en eller annen fraværsgrense må vi jo ha.

Han underbygger anklagene med en måling Norstat har gjennomført for Høyre. Målingen viser at 47 prosent av Aps velgere tror Ap er mot fraværsgrensa, mens 24 prosent tror partiet er for.

– Selv ikke Aps velgere er sikre på hva Ap mener om saken. Eller: Enten vet ikke Aps velgere hva Ap mener, eller så stoler de ikke på at Ap sier det de mener, sier Isaksen.

Fakta

Fraværsgrensa:

• Ap og Sp ga i fjor sommer regjeringen støtte i at det bør innføres en nasjonal fraværsgrense i den videregående skolen.

• Detaljene i dagens regelverk ble utformet av den blåblå regjeringen.

• I dag får elevene som hovedregel ikke karakter i faget dersom de har mer enn 10 prosent udokumentert fravær. Men rektor kan bruke skjønn for inntil 15 prosent fravær.

• Fraværsgrensa gjelder bare udokumentert fravær.

– Total vingling

Høyre-velgerne er sikrere i sin sak enn Ap-velgerne: 77 prosent av Høyres velgere tror at Høyre er for sin egen fraværsgrense, mens 4 prosent tror at partiet er mot, viser målingen.

Høyre-statsråden mener Ap kan takke seg selv for resultatet, som han mener skyldes en «en total vingling og mangel på et klart standpunkt».

– Men er det ikke en streit posisjon å mene at man bør ha en eller annen fraværsgrense, men ikke nøyaktig den du har innført?

– Jo, det er en streit posisjon å ha. Men de bør kunne si noe om hva de ønsker. Det må ikke være et tresiders ferdig utformet regelverk som tar høyde for alle eventualiteter. Men noe må de kunne si. Hver gang Ap blir konfrontert, så sier de vidt forskjellige ting, sier Isaksen og viser til AUF-lederen igjen.

– Men er det ikke legitimt av en ungdomspolitikere å mene noe annet enn moderpartiet?

– Jo, det er en ærlig sak, men du kan ikke forsøke å late som om du likevel representerer moderpartiet ditt. AUF-lederen sier «Vi skal skrote fraværsgrensa», han sier ikke «AUF-mener». Dette er ikke som med oljeboring i Lofoten.

Folket vil ha grense

Høyre har også undersøkt om velgerne er enige i påstanden «Vi bør beholde en nasjonal fraværsgrense i videregående skole». Ifølge Norstat-målingen er 55 prosent for en slik grense (34 prosent er helt enig, mens 21 prosent er delvis enig). Bare 18 prosent vil fjerne grensa (8 prosent er helt uenig, mens 10 prosent er delvis uenig). 17 prosent er nøytrale, mens 10 prosent har svart «vet ikke».

I forrige uke meldte NRK at antall resepter på antibiotika og lett sovemedisin til unge har økt med over 25 prosent etter at fraværsgrensa ble innført.

– Er du sikker på at du vil beholde din egen fraværs­grense som den er i dag?

– Det ikke er tilfeldig at fraværet går dramatisk ned etter at vi innførte en fraværsgrensa. Så skal jeg heller ikke si at det er tilfeldig at antall legebesøk går opp. Men at grensa skal ha ansvar for at leger ukritisk gir ut antibiotika til norske ungdommer, det kjøper jeg ikke altså. Det får være grenser, svarer Isaksen, som fastslår at han ikke vil gjøre store endringer i regelverket før eventuelt etter at den skal evalueres om to år.

Ap: Skremselspropaganda

Aps Martin Henriksen mener Isaksen farer med skremselspropaganda og feilinformasjon om Ap.

– Vi har vært og er for klare fraværsregler. Men det betyr ikke at vi mener at regjeringens opplegg er perfekt. Legekontorene fylles opp av forkjøla ungdommer, som tar ressursene bort fra annen behandling, og medisinbruk blant ungdom har skutt i været. Derfor skal vi evaluere den og raskt forbedre de problematiske sidene, sier han.

At Høyre-statsråden viser til AUF kommenterer han slik:

– Dersom Erna Solberg skulle svare for alt Unge Høyre-lederen sier, hadde hun ikke hatt tid til å gjøre så mye annet.

politikk@klassekampen.no

Lørdag 18. november 2017
UKVALIFISERT: Bent Arne Aasli har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. Nå mener regjeringen han ikke er kvalifisert til å gjøre jobben sin fordi han ikke har nok studiepoeng.
Fredag 17. november 2017
HASTER: Landet rundt må det nå kuttes ved syke­husene. Årsaken er krav om stadig effektivisering. Strikken strekkes for langt, mener Legeforeningen.
Torsdag 16. november 2017
REGNSKAP: Det er forskjeller i hvor mye ulike innvandrergrupper står for av skatteinntekter. Mens iranere i snitt betaler 94.300 kroner, står polakker for 70.800 skattekroner per hode.
Onsdag 15. november 2017
SJAU: Fjellstrand verft vil ikkje nytte permitterte arbeidarar til nye oppdrag. LO fryktar at verksemda vil kvitte seg med alle fast tilsette.
Tirsdag 14. november 2017
URO: I en fersk rapport varsler Nav om økende kløfter mellom fattig og rik. Fra 2011 til 2015 gikk andelen fattige opp fra 7,7 til 9,3 prosent.
Mandag 13. november 2017
GÅR AV: Allerede i mars var Finans­departementet bekymret for omorganiseringen i SSB. Men Christine Meyer mener hun hadde mandat til å avskilte forskere. Nå fratrer hun stillingen.
Lørdag 11. november 2017
AU: Aldri før har KrF vore målt så lågt på Klassekampens barometer. Hareide håpar ny politikk skal ta KrF ut av skugganes dal.
Fredag 10. november 2017
VIL SNU: Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil trosse asylforliket, myke opp asylpolitikken og finne en «praktisk løsning» for å hjelpe oktoberbarna.
Torsdag 9. november 2017
FISJONSKRAFT: To av tre finnmarkingar seier nei til tvangssamanslåinga med Troms fylke, men reforma stoppar ikkje. – Sp må få kink i nakken av å sjå seg så mykje bakover, seier Sanner.
Onsdag 8. november 2017
TAR FEIL: Sylvi Listhaug og Utlendingsdirektoratet tar feil om at det er trygt å returnere «oktoberbarna» til Afghanistan, fastslår Afghanistan-ekspert Arne Strand. Listhaug skal orientere om sikkerheten i Stortinget i dag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk