Mandag 28. august 2017
GRENSELØS VINGLING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener Arbeiderpartiet vingler om fraværsgrensa. – Det er en total vingling og mangel på et klart standpunkt, sier han.
• Måling: 47 prosent av Aps velgere tror partiet er mot fraværsgrensa • 24 prosent tror for
Mener Ap forvirrer folk
Kilde: Norstat
Martin Henriksen
FRAVÆR: Aps velgere er delt i synet på hva Ap mener om fraværsgrensa. Kunnskapsministeren mener år­saken er «en total vingling og mangel på et klart standpunkt» fra Arbeiderpartiet.

SKOLE

«Når vi kommer i regjering, så kommer vi til å skrote Høyre og Frps urettferdige og byråkratiske fraværsgrense!» Det sa AUF-leder Mani Hussaini under ungdomspartilederdebatten i Arendal tidligere i valgkampen.

Samtidig er Aps ledelse klare på at de ønsker en nasjonal fraværsgrense i den videregående skolen, men ikke den regjeringen har innført.

Da Hadia Tajik gjestet Ringsaker videregående skole i forrige uke, fikk Ap-nestlederen mange spørsmål om fraværsgrensa, skriver Hamar Arbeiderblad. Ifølge avisa sa Tajik at partiet vil ha en fraværsgrense, men er innstilt på å gjøre endringer i regelverket. Blant annet mener Ap det ikke er god bruk av legenes tid å skrive ut sykemeldinger for omgangssyke.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener Ap dobbeltkommuniserer og forvirrer velgerne.

– Når AUF-lederen snakker til unge, skal fraværsgrensa kastes rett i søpla. Mens når Jonas Gahr Støre henvender seg til de eldre i Aftenposten, er budskapet at en eller annen fraværsgrense må vi jo ha.

Han underbygger anklagene med en måling Norstat har gjennomført for Høyre. Målingen viser at 47 prosent av Aps velgere tror Ap er mot fraværsgrensa, mens 24 prosent tror partiet er for.

– Selv ikke Aps velgere er sikre på hva Ap mener om saken. Eller: Enten vet ikke Aps velgere hva Ap mener, eller så stoler de ikke på at Ap sier det de mener, sier Isaksen.

Fakta

Fraværsgrensa:

• Ap og Sp ga i fjor sommer regjeringen støtte i at det bør innføres en nasjonal fraværsgrense i den videregående skolen.

• Detaljene i dagens regelverk ble utformet av den blåblå regjeringen.

• I dag får elevene som hovedregel ikke karakter i faget dersom de har mer enn 10 prosent udokumentert fravær. Men rektor kan bruke skjønn for inntil 15 prosent fravær.

• Fraværsgrensa gjelder bare udokumentert fravær.

– Total vingling

Høyre-velgerne er sikrere i sin sak enn Ap-velgerne: 77 prosent av Høyres velgere tror at Høyre er for sin egen fraværsgrense, mens 4 prosent tror at partiet er mot, viser målingen.

Høyre-statsråden mener Ap kan takke seg selv for resultatet, som han mener skyldes en «en total vingling og mangel på et klart standpunkt».

– Men er det ikke en streit posisjon å mene at man bør ha en eller annen fraværsgrense, men ikke nøyaktig den du har innført?

– Jo, det er en streit posisjon å ha. Men de bør kunne si noe om hva de ønsker. Det må ikke være et tresiders ferdig utformet regelverk som tar høyde for alle eventualiteter. Men noe må de kunne si. Hver gang Ap blir konfrontert, så sier de vidt forskjellige ting, sier Isaksen og viser til AUF-lederen igjen.

– Men er det ikke legitimt av en ungdomspolitikere å mene noe annet enn moderpartiet?

– Jo, det er en ærlig sak, men du kan ikke forsøke å late som om du likevel representerer moderpartiet ditt. AUF-lederen sier «Vi skal skrote fraværsgrensa», han sier ikke «AUF-mener». Dette er ikke som med oljeboring i Lofoten.

Folket vil ha grense

Høyre har også undersøkt om velgerne er enige i påstanden «Vi bør beholde en nasjonal fraværsgrense i videregående skole». Ifølge Norstat-målingen er 55 prosent for en slik grense (34 prosent er helt enig, mens 21 prosent er delvis enig). Bare 18 prosent vil fjerne grensa (8 prosent er helt uenig, mens 10 prosent er delvis uenig). 17 prosent er nøytrale, mens 10 prosent har svart «vet ikke».

I forrige uke meldte NRK at antall resepter på antibiotika og lett sovemedisin til unge har økt med over 25 prosent etter at fraværsgrensa ble innført.

– Er du sikker på at du vil beholde din egen fraværs­grense som den er i dag?

– Det ikke er tilfeldig at fraværet går dramatisk ned etter at vi innførte en fraværsgrensa. Så skal jeg heller ikke si at det er tilfeldig at antall legebesøk går opp. Men at grensa skal ha ansvar for at leger ukritisk gir ut antibiotika til norske ungdommer, det kjøper jeg ikke altså. Det får være grenser, svarer Isaksen, som fastslår at han ikke vil gjøre store endringer i regelverket før eventuelt etter at den skal evalueres om to år.

Ap: Skremselspropaganda

Aps Martin Henriksen mener Isaksen farer med skremselspropaganda og feilinformasjon om Ap.

– Vi har vært og er for klare fraværsregler. Men det betyr ikke at vi mener at regjeringens opplegg er perfekt. Legekontorene fylles opp av forkjøla ungdommer, som tar ressursene bort fra annen behandling, og medisinbruk blant ungdom har skutt i været. Derfor skal vi evaluere den og raskt forbedre de problematiske sidene, sier han.

At Høyre-statsråden viser til AUF kommenterer han slik:

– Dersom Erna Solberg skulle svare for alt Unge Høyre-lederen sier, hadde hun ikke hatt tid til å gjøre så mye annet.

politikk@klassekampen.no

Lørdag 24. mars 2018
ETTERTANKE: LO-rådgiver Jonas Bals angriper sin tidligere sjef for hånd­teringen av Acer-saken. Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier saken er mer opp­rivende for partiet enn EU-striden.
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Onsdag 21. mars 2018
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.
Tirsdag 20. mars 2018
LØSNING: Stortinget godtar Acer, og Statnett skal eie alle utenlands­forbindelser, ifølge Klassekampens opplysninger. AUF ber likevel om utsettelse av saken.
Mandag 19. mars 2018
DYR SKYSS: Skuleskyss kostar nær fire milliardar kroner i året – ein tredel av det barnetrygda kostar.Den dyraste skuleskyssen kostar ein million per elev.
Lørdag 17. mars 2018
MOTPOLER: Uenigheten om EUs energiunion går helt til topps i Ap. Mens Jonas Gahr Støre har advart mot å si nei, har parti­sekretær Kjersti Stenseng i interne møter advart mot å si ja.
Fredag 16. mars 2018
VISSTE IKKE: Samtidig som Hydro bevisst slapp ut forurenset vann, opplyste selskapet til næringsdepartementet at de ikke hadde noen grunn til å tro at det forekom lekkasjer i Brasil.
Torsdag 15. mars 2018
KABELKNUTE: KrF meiner suvereniteten er viktigare enn Acer – og bed Høgsterett vurdere saka. Knut Arild Hareide seier norske interesser er meir enn økonomi.
Onsdag 14. mars 2018
VASER OM ACER: Jonas Gahr Støre meiner han ikkje undervurderte Acer-motstanden i eige parti.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk