Mandag 28. august 2017
GRENSELØS VINGLING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener Arbeiderpartiet vingler om fraværsgrensa. – Det er en total vingling og mangel på et klart standpunkt, sier han.
• Måling: 47 prosent av Aps velgere tror partiet er mot fraværsgrensa • 24 prosent tror for
Mener Ap forvirrer folk
Kilde: Norstat
Martin Henriksen
FRAVÆR: Aps velgere er delt i synet på hva Ap mener om fraværsgrensa. Kunnskapsministeren mener år­saken er «en total vingling og mangel på et klart standpunkt» fra Arbeiderpartiet.

SKOLE

«Når vi kommer i regjering, så kommer vi til å skrote Høyre og Frps urettferdige og byråkratiske fraværsgrense!» Det sa AUF-leder Mani Hussaini under ungdomspartilederdebatten i Arendal tidligere i valgkampen.

Samtidig er Aps ledelse klare på at de ønsker en nasjonal fraværsgrense i den videregående skolen, men ikke den regjeringen har innført.

Da Hadia Tajik gjestet Ringsaker videregående skole i forrige uke, fikk Ap-nestlederen mange spørsmål om fraværsgrensa, skriver Hamar Arbeiderblad. Ifølge avisa sa Tajik at partiet vil ha en fraværsgrense, men er innstilt på å gjøre endringer i regelverket. Blant annet mener Ap det ikke er god bruk av legenes tid å skrive ut sykemeldinger for omgangssyke.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener Ap dobbeltkommuniserer og forvirrer velgerne.

– Når AUF-lederen snakker til unge, skal fraværsgrensa kastes rett i søpla. Mens når Jonas Gahr Støre henvender seg til de eldre i Aftenposten, er budskapet at en eller annen fraværsgrense må vi jo ha.

Han underbygger anklagene med en måling Norstat har gjennomført for Høyre. Målingen viser at 47 prosent av Aps velgere tror Ap er mot fraværsgrensa, mens 24 prosent tror partiet er for.

– Selv ikke Aps velgere er sikre på hva Ap mener om saken. Eller: Enten vet ikke Aps velgere hva Ap mener, eller så stoler de ikke på at Ap sier det de mener, sier Isaksen.

Fakta

Fraværsgrensa:

• Ap og Sp ga i fjor sommer regjeringen støtte i at det bør innføres en nasjonal fraværsgrense i den videregående skolen.

• Detaljene i dagens regelverk ble utformet av den blåblå regjeringen.

• I dag får elevene som hovedregel ikke karakter i faget dersom de har mer enn 10 prosent udokumentert fravær. Men rektor kan bruke skjønn for inntil 15 prosent fravær.

• Fraværsgrensa gjelder bare udokumentert fravær.

– Total vingling

Høyre-velgerne er sikrere i sin sak enn Ap-velgerne: 77 prosent av Høyres velgere tror at Høyre er for sin egen fraværsgrense, mens 4 prosent tror at partiet er mot, viser målingen.

Høyre-statsråden mener Ap kan takke seg selv for resultatet, som han mener skyldes en «en total vingling og mangel på et klart standpunkt».

– Men er det ikke en streit posisjon å mene at man bør ha en eller annen fraværsgrense, men ikke nøyaktig den du har innført?

– Jo, det er en streit posisjon å ha. Men de bør kunne si noe om hva de ønsker. Det må ikke være et tresiders ferdig utformet regelverk som tar høyde for alle eventualiteter. Men noe må de kunne si. Hver gang Ap blir konfrontert, så sier de vidt forskjellige ting, sier Isaksen og viser til AUF-lederen igjen.

– Men er det ikke legitimt av en ungdomspolitikere å mene noe annet enn moderpartiet?

– Jo, det er en ærlig sak, men du kan ikke forsøke å late som om du likevel representerer moderpartiet ditt. AUF-lederen sier «Vi skal skrote fraværsgrensa», han sier ikke «AUF-mener». Dette er ikke som med oljeboring i Lofoten.

Folket vil ha grense

Høyre har også undersøkt om velgerne er enige i påstanden «Vi bør beholde en nasjonal fraværsgrense i videregående skole». Ifølge Norstat-målingen er 55 prosent for en slik grense (34 prosent er helt enig, mens 21 prosent er delvis enig). Bare 18 prosent vil fjerne grensa (8 prosent er helt uenig, mens 10 prosent er delvis uenig). 17 prosent er nøytrale, mens 10 prosent har svart «vet ikke».

I forrige uke meldte NRK at antall resepter på antibiotika og lett sovemedisin til unge har økt med over 25 prosent etter at fraværsgrensa ble innført.

– Er du sikker på at du vil beholde din egen fraværs­grense som den er i dag?

– Det ikke er tilfeldig at fraværet går dramatisk ned etter at vi innførte en fraværsgrensa. Så skal jeg heller ikke si at det er tilfeldig at antall legebesøk går opp. Men at grensa skal ha ansvar for at leger ukritisk gir ut antibiotika til norske ungdommer, det kjøper jeg ikke altså. Det får være grenser, svarer Isaksen, som fastslår at han ikke vil gjøre store endringer i regelverket før eventuelt etter at den skal evalueres om to år.

Ap: Skremselspropaganda

Aps Martin Henriksen mener Isaksen farer med skremselspropaganda og feilinformasjon om Ap.

– Vi har vært og er for klare fraværsregler. Men det betyr ikke at vi mener at regjeringens opplegg er perfekt. Legekontorene fylles opp av forkjøla ungdommer, som tar ressursene bort fra annen behandling, og medisinbruk blant ungdom har skutt i været. Derfor skal vi evaluere den og raskt forbedre de problematiske sidene, sier han.

At Høyre-statsråden viser til AUF kommenterer han slik:

– Dersom Erna Solberg skulle svare for alt Unge Høyre-lederen sier, hadde hun ikke hatt tid til å gjøre så mye annet.

politikk@klassekampen.no

Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Lørdag 14. juli 2018
SKADEN SKJEDD: Tørken raserer kornavlingene på Østlandet og Norge får sitt dårligste kornår siden 1974. Det er allerede for seint å berge kornhøsten.
Fredag 13. juli 2018
SLITER: Mange personer som går på sosialhjelp eller lever på stønader, har ikke råd til å gå til tannlegen, reise på ferie eller delta i fritidsaktiviteter.
Torsdag 12. juli 2018
FULLT: Bergen, Flåm og Geiranger kneler under vekta av masseturismen. Lokalbefolkninga reagerer og vil ha færre turistar.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.
Tirsdag 10. juli 2018
TRYGD: Regjeringen vil hindre at trygde­ytelser eksporteres ut av landet. Men internasjonale avtaler gjør at forslagene får få konsekvenser. – Prinsipielt viktig, sier Erlend Wiborg (Frp).
Mandag 9. juli 2018
GASS: I Kirkenes er det på nytt håp om gassvirksomhet etter framstøt fra det russiske selskapet Novatek. Ordfører Rune Rafaelsen tror Russland vil bestemme om prosjektet får lov til å starte.
Lørdag 7. juli 2018
HARDHENDT: KrF-leder Knut Arild Hareide får en opptur på tampen av sin mektigste stortingsperiode, men får mest skryt av velgerne for å ha presset ut Sylvi Listhaug (Frp).
Fredag 6. juli 2018
JUKS: En person uten kvalifikasjoner ga seg ut for å være tolk på Oslo universitets­sykehus. Tolke­foreningen tror det kan være flere falske tolker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk