Tirsdag 15. august 2017
Kulturvalg: Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti mener kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) må ta sin del av ansvaret for at kulturpolitikk havner i bakevja i valgkampen. Her ankommer Hellaland til kick-off for Høyres valgkamp. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix
I dag må kulturministeren forsvare regjeringens politikk i debatt om Kultur-Norges framtid under Arendalsuka:
Kulturen drukner i valget
I dag stiller Linda Hofstad Helleland (H) til kulturdebatt under Arendalsuka. Ap og KrF på Stortinget mener kulturministeren må ta noe av skylden for at kulturpolitikken havner i bakevja.

Valg 2017

Mens ordkrigen om hva som utgjør norsk kultur og norske verdier har rast i sommer, har de store kulturpolitiske sakene uteblitt fra årets valgkamp.

I dag er imidlertid kulturpolitikken i søkelyset under hoveddebatten på den politiske debattarenaen Arendalsuka. I kveld møter kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kulturpolitikere fra opposisjonspartiene Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, samt fra støttepartiene Venstre og KrF. Temaet er framtida for Kultur-Norge.

– Endelig får vi anledning til å diskutere kulturpolitikk med kulturministeren. Fram til nå har Helleland skygget banen for åpen debatt og gjemt seg bak statssekretæren sin, sier Arild Grande, Ap-politiker i kulturkomiteen på Stortinget.

Han erkjenner at kulturpolitiske spørsmål har en tendens til å bli mindre diskutert i valgkampen enn andre politiske spørsmål. Det er kulturministeren ikke enig i.

«Så langt i denne valgkampen er det ingen saker som dominerer slik debatten om kultur og verdier har gjort. Faktisk har disse spørsmålene vært mer fremme i denne valgkampen enn i tidligere valgkamper», skriver Helleland i en e-post.

Fakta

Kulturpolitikk i valgkampen:

• I kveld møter kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) Sveinung Rotevatn (V), Bård Vegar Solhjell, (SV), Arild Grande (Ap), Geir Bekkevold (KrF), Marit Arnstad (Sp) og Bjørn Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets Ungdom til kulturdebatt under Arendals­uka.

• Rådsleder i Kulturrådet Tone Hansen leder debatten.

• Overskriften for debatten er «Hvilke mål må settes for kulturpolitikken, og hva bør være hovedsatsingene?».

Skylder på mediene

Helleland legger til at hun tar Grandes påstander «med knusende ro». Det synes ikke Grande holder.

– Debatten om norske verdier er ikke noe annet enn en avledningsmanøver fra kulturministerens side for å slippe å snakke om manglende resultater på kulturfeltet, mener Grande.

Torsdag forrige uke var han og Ap-leder Jonas Gahr Støre med på å lansere partiets nye «Kulturløft» under Øyafestivalen i Oslo, som partiets kulturpolitiske hovedsatsing under valgkampen. Lanseringen ble imidlertid lite omtalt i mediene. Grande er tydelig på at mye av ansvaret for det manglende fokuset på kulturpolitikk må tilskrives medienes prioriteringer.

– Vi merker at det er krevende å få spalteplass med kultursaker, da pressen er mer opptatt av saker der politikerne kritiserer hverandre heller enn å fremme egen politikk, sier han.

Skylder på politikerne

Alle kulturpolitikerne Klassekampen har snakket med, erkjenner at kulturfeltet ofte blir nedprioritert i valgkampens hete. De trekker fram tre hovedforklaringer på denne tendensen:

• Mediene prioriterer ned partienes kulturpolitiske saker til fordel for mer tabloide saker i valgkampen.

Velgerne er mer opptatt av arbeids-, helse- og skolepolitikk før valget.

Politikerne selv er for lite flinke til å løfte frem kulturpolitiske saker i valgkampen.

KrF-politiker Geir Bekkevold, som også er medlem i kulturkomiteen på Stortinget og skal delta i dagens kulturpolitiske debattpanel, vektlegger den siste forklaringen på lista. Problemet ligger hos politikerne selv, mener han.

– Det er vi politikere som må bli flinkere til å sette kultur på dagsorden, det er ikke kultursektorens feil. Jeg opplever sektoren som veldig framoverlent, sier han.

Kulturminister for sport

Bekkevold ser med bekymring på at kulturen drukner i valgkampen.

– Det at kulturpolitikken taper terreng, er veldig leit. Den fortjener å bli løftet opp.

Han understreker at han «ikke vil stå sammen med Ap-politiker Arild Grande og danne et hylekor mot kulturministeren». Men han legger ikke skjul på at Linda Hofstad Helleland ikke alltid har vært like populær i KrF-leiren:

– Man kan alltids ønske seg en mer framoverlent kulturminister. Hellelands læringskurve har vært litt bratt i løpet av det halvannet året hun har vært statsråd. Vi skulle gjerne ønsket oss en kulturminister som ikke bare viste interesse for idrett, men også for kultur, sier Bekkevold.

– Mener du kulturministeren kun viser interesse for idrett?

– Det er i alle fall på det feltet hun har hatt mye av fokuset. Da hun skulle legge fram sitt første kulturbudsjett, valgte hun å heller å besøke paven i forbindelse med et arrangement i regi av Wada (verdens anti-dopingorganisasjon, journ.anm.). Da var vi en del som måpte litt. Dette er snøen som falt i fjor, men jeg håper vi vil se en offensiv kulturminister i debatten i dag, sier Bekkevold.

Kultur som «tilleggssak»

Valgforsker Bernt Aardal forklarer at kulturfeltet er blitt en «tilleggssak» i norsk politikk, da ingen av partiene ble etablert som kulturpartier eller har profilert seg som kulturparti.

– Det koker gjerne ned til spørsmålet om i hvor stor grad det offentlige skal finansiere kultur. Det blir en sak som legger seg på den klassiske skillelinjen mellom høyre- og venstresida i politikken, og der må kulturpolitikken konkurrere med svært mange andre saker, sier Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

I historisk sammenheng har kultursaker svært sjeldent hatt hovedfokus under valg, ifølge Aardal. Han trekker fram den opphetede debatten som oppsto på 1990-tallet da daværende Frp-politiker Jan Simonsen uttalte at Nationaltheatret burde omgjøres til bingohall. Den språkpolitiske «målsaka» og kampen om nynorsken har også vært en definerende valgkampsak opp gjennom 1900-tallet.

– Alle politiske partier vil selvsagt alltid si at kultur er veldig viktig. Men kulturpolitikken har nok en tendens til å komme i bakgrunnen når større saker kjøres fram, sier Aardal.

yngvild.gotaas.torvik@klassekampen.no

Fredag 22. september 2017
På fem år er Bladcentralens salgsinntekter nesten blitt halvert. Nå tilbys alle ansatte sluttpakke.
Torsdag 21. september 2017
Fra nyttår inntar bokhandelen Tanum dagligvarehyllene til Coop. Forfatterforeningen frykter det vil gi danske tilstander på bokmarkedet.
Onsdag 20. september 2017
I dag mister 1,8 millioner nordmenn NRKs kanaler i FM-radioene sine. Kritikerne og optimistene er uenige i det meste om slukkingen av FM-­båndet, men enes om at det er bilistene som påvirkes mest.
Tirsdag 19. september 2017
Per Kleivas bilder vil leve videre etter at kunstneren døde i helga, fastslår kunsthistorikere. – Han var et av sin tids viktigste tidsvitner, med poetisk og poengtert slagkraft, sier Øivind Storm Bjerke.
Mandag 18. september 2017
Seks av ti norske annonsører har større tillit til annonsekvaliteten i norske medier enn i utenlandske. Et fåtall ser Google og Facebooks enorme vekst i det digitale annonsemarkedet som en fordel.
Lørdag 16. september 2017
Facebook og Google får stadig mer kontroll over nasjonale mediers forretningsmodell, ifølge dansk rapport. Torry Pedersen i Schibsted mener norske medie­hus må samarbeide tettere.
Fredag 15. september 2017
«Begynnelser» startar med slutten og arbeider seg bakover i tid. I sin nye roman granskar Carl Frode Tiller kva for val som avgjer kor vi endar opp i livet.
Torsdag 14. september 2017
En ny rapport slår fast at ti globale teknologi- og mediegiganter er i ferd med å få full kontroll over dansk mediebransje. Det haster å gjøre noe i Norge også, mener medietopper.
Onsdag 13. september 2017
Fremskrittspartiet fikk mer enn dobbelt så mange delinger og reaksjoner på Facebook som Ap i valgkampen.
Tirsdag 12. september 2017
Ti av landets tjue største aviser ga råd til sine lesere om hva de burde stemme under årets valg. Men redaktørene avviser at partipressen er på vei tilbake.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk