Mandag 14. august 2017
ANGREP: Dramatiske scener utspant seg i Charlottesville i Virginia lørdag, da en antirasistisk demonstrasjon ble angrepet av en bilfører. En kvinne døde, og 19 mennesker ble skadet. Foto: Ryan M. Kelly, AP/NTB scanpix
Trump nekter å fordømme høyreekstreme demonstranter i USA:
Rasismen vokser
VOLD: Rasistisk motivert vold øker i USA. Terroren i Charlottesville er en del av en høyreekstrem bølge.

Rasisme

En allerede voldelig demonstrasjon i Charlottesville i USA lørdag ble dødelig da en bil kjørte inn i en folkemengde.

Flere mennesker ble meid ned eller kastet i været av bilen. En 32 år gammel kvinne døde, og 19 mennesker ble skadet. Gjerningsmannen var ifølge amerikanske myndigheter en 21 år gammel mann ved navn James Fields Jr. Han er ikke tidligere straffet.

Fields rettet angrepet mot en antirasistisk motdemonstrasjon, en protest mot at tilhengere av såkalt «hvit overlegenhet» marsjerte i gatene i Charlottesville. Angrepet er det siste tilfellet i en bølge av rasistisk vold i USA.

Fakta

Hatkriminalitet i USA:

• Lørdag ble en antirasistisk demonstrasjon i byen Charlottesville i USA angrepet av en bilfører. En kvinne døde, og 19 ble skadet.

• USAs president Donald Trump nektet å fordømme det høyreekstreme angrepet, og har i stedet fordømt «vold fra alle sider».

• Rasistisk motivert hat­kriminalitet øker kraftig i USA, spesielt i de store byene. I New York og Chicago økte antallet rapporterte tilfeller med 24 prosent fra 2015 til 2016, viser tall fra Universitetet i California.

Angrep antirasister

Helgas sammenstøt i Charlottesville begynte med at den lille byen i Virginia besluttet å fjerne statuen av sørstats-generalen Robert E. Lee.

Lee er et ikon for rasistiske og høyreekstreme bevegelser i USA, og beslutningen om å fjerne statuen ble møtt med protester. Lørdag samlet tilhengere av Ku Klux Klan seg, sammen med høyreekstreme borgervernsgrupper, nynazister og tilhengere av den såkalte alt right-bevegelsen.

Den høyreekstreme forsamlingen braket allerede fredag sammen med flere hundre motdemonstranter, og det utartet til vold natt til lørdag. Åtte mennesker ble skadet i kamper gjennom natta, og uroen fortsatte utover lørdagen.

Videoopptak viser likevel en rolig demonstrasjon i sekundene før James Fields Jr. kjører inn i antirasistenes demonstrasjonstog.

«Vold fra alle sider»

Den amerikanske presidenten Donald Trump fordømte lørdag volden, men fordømmelsen vakte likevel sinne.

Presidenten uttalte at han fordømte «hat og vold på mange sider», og gjentok ordene «på mange sider».

Presidentens uttalelser ble søndag kritisert hardt av mange demokrater, men mottok også kritikk fra sentrale politikere i det republikanske partiet.

Senatoren Marco Rubio skrev på Twitter at «det er viktig for landet å høre potus [presidenten] beskrive hendelsene for det de er, et terrorangrep utført av hvit makt-tilhengere».

Demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer uttalte lørdag ettermiddag at den høyreekstreme marsjen i Charlottesville er «mot alt det amerikanske flagget står for», og at Trump «må fordømme demonstrasjonen i sterkest mulig ordelag, umiddelbart».

Det hadde likevel ikke presidenten gjort da Klassekampen gikk i trykken søndag ettermiddag.

Mer rasisme

Tidligere i år offentliggjorde det amerikanske Center for the Study of Hate and Extremism ved Universitetet i California nye tall for hatkriminalitet i USA.

Tallene viser at antallet rasistiske angrep stiger, spesielt i de store amerikanske byene. I New York har antallet rasistiske angrep økt med hele 254 prosent fra 2015 til 2016, det samme i Chicago.

Hatkriminaliteten er først og fremst rettet mot religiøse minoriteter. Jødiske og muslimske mennesker er de mest utsatte, ifølge tall fra senteret.

Tallene er fra 2016, og det eksisterer ikke data som kan fortelle om utviklingen så langt i år. Organisasjonen Southern Poverty Law Center dokumenterte en kraftig økning i antallet rasistisk motiverte voldshendelser i de ti første dagene etter at Trump vant presidentvalget, men det er uklart om trenden fortsatte i 2017.

Angrepsbølgen i dagene etter at Trump ble valgt var mindre enn den kraftige økningen i anti-muslimsk vold i ukene etter 11. september 2001.

Det er likevel tydelig at den høyreekstreme bevegelsen i USA er større enn på lenge. Fredag marsjerte tilhengerne av «hvit makt» gjennom gatene i Charlottes­ville i fakkeltog, med tydelig referanse til Ku Klux Klan.

Den sentrale republikaneren Mike Huckabee, tidligere guvernør i Arkansas, var blant dem som fordømte den høyreekstreme marsjen lørdag:

«Hvit makt-søppel er den verste formen for rasisme – den er ond og det er en perversjon av guds sannhet å tro at skaperen verdsetter noen over andre», skrev han på Twitter.

magnusl@klassekampen

Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.
Tirsdag 13. mars 2018
SVIK: Tyrkia kritiserer Nato for manglende støtte i Syria. Kurderne anklager Vesten for svik etter ­kampen mot IS.
Mandag 12. mars 2018
HØYREPLAN: Marine Le Pen tar grep for å muliggjøre en framtidig høyreallianse med Frankrikes konservative parti.
Lørdag 10. mars 2018
HISTORISK: Sør-Korea sier Nord-Korea vil legge ned atomvåpnene. – Fred avhenger av Donald Trump og USA, sier Korea-ekspert Vladimir Tikhonov.
Fredag 9. mars 2018
METALLMUR: Republikanere raser, men mange demokrater og fagforeninger støtter ­Donald Trumps forsvar av USAs metallindustri.
Torsdag 8. mars 2018
FOLKEMAKT: Med kvinner i front viste lærere i West Virginia at arbeidere fortsatt kan beseire pengemakta i USA. Nå planlegges nye streikeopprør over hele landet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk