Søndag 13. august 2017
Tre døde etter demonstrasjoner i USA
Tre personer er døde etter urolighetene i forbindelse med en høyreekstrem demonstrasjon i Charlottesville i USA, opplyser lokale myndigheter.
Publisert: 13 August 01:11
Tre personer er døde etter urolighetene i forbindelse med en høyreekstrem demonstrasjon i Charlottesville i USA, opplyser lokale myndigheter.
En person er bekreftet død etter at en bil traff en gruppe demonstranter i byen lørdag. Natt til søndag kom meldingen om at to personer omkom da et politihelikopter krasjet i en skog i nærheten av byen. Ifølge lokale tjenestemenn er det en sammenheng mellom helikopterstyrten og demonstrasjonene.
Tallet på skadde har steget til 34.

Sjåføren pågrepetBorgermesteren i Charlottesville skrev på Twitter at han med knust hjerte måtte kunngjøre at et menneskeliv hadde gått tapt under de voldelige sammenstøtene i universitetsbyen 187 kilometer sørvest for Washington.
Delstatens guvernør hadde allerede erklært unntakstilstand da bilen traff demonstranter i byen. En talsperson for delstaten Virginia sier mannen som førte bilen, er pågrepet.
Flere personer var vitne til hendelser, og dermed foreligger det også flere ulike beskrivelser av det som skjedde. 22-årige Matt Korbon, som studerer ved Universitetet i Virginia, sier motdemonstranter marsjerte fredelig langs en gate i byen da man plutselig kunne høre «en voldsom bremselyd».
Deretter beskriver han en sølvfarget sedan som dundrer inn i an annen bil i høy fart, før den rygget opp og pløyde gjennom «et hav av folk».

Voldelige sammenstøtHundrevis av personer har samlet seg i universitetsbyen enten for å marsjere i eller demonstrere mot en «Unite the Right»-samling den høyrenasjonalistiske bloggeren Jason Kessler har invitert til i Charlottesville.
Kaoset kokte raskt over i det som antas å være den største gruppen hvite nasjonalister som har samlet seg på over et tiår. Såkalte «alt right»-aktivister, Ku Klux Klan-sympatisører og nynazister har havnet i flere voldelige sammenstøt med motdemonstranter som har dratt til Charlottesville for å kjempe mot den kontroversielle samlingen.
Det meldes blant annet at folk kommer med grove tilrop til hverandre, slår, kaster flasker, og i enkelte tilfeller sprayer med pepperspray.

Trump fordømmerDe hvite nasjonalistene har samlet seg i byen for å demonstrere mot at Charlottesville har besluttet å fjerne statuen av sørstatsgeneral Robert E. Lee fra en park i byen.
Allerede fredag startet turbulensene, da de hvite nasjonalistene gikk i fakkeltog gjennom områdene til Universitetet i Virginia. Det eskalerte raskt til vold i løpet av natten. Minst åtte er skadd og minst en person er pågrepet etter sammenstøt lørdag morgen.
USAs president Donald Trump tar Twitter i bruk for å fordømme volden i Virginia.
–Vi fordømmer på aller sterkeste denne volden. Det finnes ingen plass for dette i USA, sier han under sin sikkerhetsbrief fra Bedminster i New Jersey.
Lørdag 19. august 2017
MANGFOLD: MDGs Lan Marie Nguyen Berg sier hun blir skremt av Sylvi Listhaugs (Frp) frykt­retorikk.
Lørdag 19. august 2017
Sommerens store kulturdebatt har handlet om brunost og bunad. Idéhistoriker Fredrik Wilhelmsen håper en ny bokserie om samtidsfilosofi kan løfte identitets­debatten. Fredrik Wilhelmsen, idéhistoriker
Lørdag 19. august 2017
DILEMMA: Den islamistiske terroren skader europeiske samfunn hardt, sier forsker Petter Nesser. Han mener strenge mottiltak vil presse seg fram, som mer overvåking av internett.
Lørdag 19. august 2017
• AUF og organisasjonens leder, Mani Hussaini, bruker valgkampen til å fremme ungdomspartiets viktigste sak: «å skrote» fraværsgrensa i videregående skole. Ved skolestart i fjor ble det innført en regel om at elever med mer enn 10 prosent...
Lørdag 19. august 2017
Domfelling: Helga Hjorths debutroman, «Fri vilje», reiser spørsmål om forskjellen på jus og litteratur.
Fredag 18. august 2017
SV og Ap mener NRKs utfrysing av fagorganiserte regissører er uholdbar og i strid med Stortingets krav.
Fredag 18. august 2017
SAMMEN: De fire faglige hovedorganisasjonene lager nå et felles prosjekt for å få flere fagorganiserte i arbeidslivet. – Det handler om å sikre den norske modellen, sier LO-lederen.
Fredag 18. august 2017
BRÅK: Donald Trump sanket støtte i valgkampen på løfter om å skape jobber. Nå trekker stadig flere seg fra rådet som skal få dette til.
Fredag 18. august 2017
• Alle har en mening om hvorfor Ap falt til under 30-tallet på en NRK-måling for august. Ikke overraskende mener Trygve Hegnar at det er Aps løfte om å øke skattene med 15 milliarder som er grunnen, mens Dagsavisens Hege Ulstein skriver at...
Torsdag 17. august 2017
NRK sier opp tariffavtale med regissører og nekter å ansette fagorganiserte i Norsk sceneinstruktørforening. – NRK bedriver fagforenings­knusing, tordner fagforeningene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk