Søndag 13. august 2017
Odinga oppfordrer til generalstreik i protest mot valget i Kenya
Kenyas opposisjonsleder Raila Odinga nekter å gi seg etter et presidentvalg han mener ble stjålet fra ham. Han ber tilhengerne streike mandag.
Publisert: 13 August 22:00
Kenyas opposisjonsleder Raila Odinga nekter å gi seg etter et presidentvalg han mener ble stjålet fra ham. Han ber tilhengerne streike mandag.
72-åringen dukket søndag opp i offentligheten for første gang etter at han tapte fredagens presidentvalg mot president Uhuru Kenyatta.
Foran store folkemengder som hadde møtt opp i slumområdet Kibera i Nairobi, oppfordret han til streik, samtidig som han ba sine tilhengere om å holde seg unna politiet etter at 16 personer har blitt drept under protester siden valget.
–Vi hadde varslet på forhånd at de kom til å stjele valget, og det er det som skjedde. Men vi er ikke ferdige ennå. Vi gir ikke opp. Vent på videre instrukser som jeg vil kunngjøre tirsdag, sa Odinga.

Dødstallet stigerSittende president Uhuru Kenyatta er utpekt som vinner av tirsdagens valg med 54,27 prosent av stemmene. Odinga fikk 44,74 prosent.
Valgobservatører mener alt har gått riktig for seg, og søndag valgte utenriksminister Børge Brende (H) å gratulere Kenyatta med gjenvalg.
Søndag ble det bekreftet at ytterligere sju personer er drept i sammenstøt i Kenya siden valget.
– Vi har mottatt tre lik ved likhuset i Kisumu, og vi har mottatt ett lik i Homa Bay, samt ett i Migori og to i Siaya, sier en høytstående polititjenestemann.
De sju er blitt drept i sammenstøt med politi i den vestlige delen av Kenya siden fredag kveld.
Det offisielle dødstallet siden fredag er 16, men en statlig finansiert menneskerettighetsgruppe i Kenya hevder at politiet alene har stått for 24 drap etter valget. Dette blir benektet av politiet, som sier de har drept seks kriminelle personer.
Opposisjonsalliansen NASA hevder på sin side at dødstallet er minst 100.
–Det har vært en sammensvergelse om å drepe våre tilhengere, sa Odinga i en kort tale til sine tilhengere.

Etnisk voldDe voldelige protestene som har preget landet de siste dagene, så ut til å ha roet seg noe søndag.
AFPs fotografer var vitne til et voldelig sammenstøt mellom tilhengere av de to rivalene fra valgkampen, der to menn ble utsatt for grov vold.
Timer før Odinga besøkte Nairobi-slummen Mathare, satte hans tilhengere fyr på flere butikker tilhørende kikuyu-folk i byen.
Det var angivelig en reaksjon på at kikuyu-folk hadde gått til angrep på en mann fra luo-folket. En fotograf forteller at hundrevis av folk fra begge grupper samlet seg i byen like etter. Bevæpnet med pinner, pil og bue gikk de til angrep på hverandre.

SplittetOdinga tilhører den etniske gruppen luo, mens Kenyatta tilhører kikuyu-folket. Politikken i Kenya har lenge vært splittet mellom flere ulike stammer, og reaksjonene når en kandidat fra en annen stamme vinner presidentvalget, har ofte vært kraftige.
Tre av Kenyas siste fire presidenter har vært av kikuyu-folket, som er landets største etniske gruppe. Dette har ført til at luoer og andre store etniske grupper føler seg marginalisert i samfunnet.
I 2007 hevdet Odinga og hans allierte at et valg hadde blitt stjålet av Mwai Kibaki fra kikuyu-folket. Utenlandske valgobservatører støttet at valget ikke hadde gått helt korrekt for seg.
Politisk uenighet om land og tilgang til elektrisk kraft, med tilknytning til gamle etniske disputter, blusset opp. Det førte til to måneder med omfattende vold der 1.100 mennesker ble drept, mens 600.000 ble drevet på flukt.


(©NTB)
Lørdag 21. oktober 2017
Seksuell trakassering er ofte tydelig i bransjer med skeiv maktfordeling, sier Åse Kleveland. Nå vil filmprodusenter og politikere ha inn flere kvinner bak kamera.
Lørdag 21. oktober 2017
KRISE: Spanias regjering har mistet tålmodigheten med katalanske separatister. Sosialdemokratene støtter høyreregjeringens plan om å oppløse selvstyret og tvinge gjennom nyvalg i Catalonia.
Lørdag 21. oktober 2017
VERST: Amnesty mener Norge har sendt flyktninger i døden. Trønderske Taibeh Abbasi, som risikerer deportasjon til Afghanistan, er frontfigur i en ny internasjonal kampanje mot tvangsreturer.
Lørdag 21. oktober 2017
• Det begynner å avtegne seg et mønster for hvordan offentlige tjenester bygges ned og overlates til private. I forslaget til statsbudsjett har regjeringen foreslått å bevilge 165 millioner kroner for å sikre postombæring fem dager i uka.
Lørdag 21. oktober 2017
Koker: Erlend O. Nødtvedts første roman legger ut på en vill ferd langs fjordene for å finne en tapt landsdel.
Fredag 20. oktober 2017
• Nordland fylkesting går enstemmig inn for at Norge ikke bør avgi suverenitet i energimarkedet til EUs energibyrå Acer, skriver Nationen denne uka. Acer står for Agency for the Cooperation of Energy Regulators og har som mål å etablere og...
Fredag 20. oktober 2017
Skuespillere opp­lever mer enn dobbelt så mye seksuell trakassering på jobb som andre arbeidstakere. Men ingen av de største teatrene i Norge satte i gang tiltak etter at tallene ble kjent i 2010.
Fredag 20. oktober 2017
RIK: Andrej Babis kalles Tsjekkias Trump. Landets nest rikeste mann og protestpartiet hans vil vinne helgas valg, men forskere mener det er feil å gi ham et Trump-stempel.
Fredag 20. oktober 2017
US MARINES: SV krever svar på om de amerikanske marinesoldatene i Norge har kommet for å erstatte en svak landmakt i Norge.
Torsdag 19. oktober 2017
• I en debatt i NRK Dagsnytt 18 denne uka med Nationens redaktør Irene Halvorsen gjentok kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) en rekke ganger at en av begrunnelsene for at hun går inn for å kutte pressestøtten med over 25 millioner...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk