Søndag 13. august 2017
Odinga oppfordrer til generalstreik i protest mot valget i Kenya
Kenyas opposisjonsleder Raila Odinga nekter å gi seg etter et presidentvalg han mener ble stjålet fra ham. Han ber tilhengerne streike mandag.
Publisert: 13 August 22:00
Kenyas opposisjonsleder Raila Odinga nekter å gi seg etter et presidentvalg han mener ble stjålet fra ham. Han ber tilhengerne streike mandag.
72-åringen dukket søndag opp i offentligheten for første gang etter at han tapte fredagens presidentvalg mot president Uhuru Kenyatta.
Foran store folkemengder som hadde møtt opp i slumområdet Kibera i Nairobi, oppfordret han til streik, samtidig som han ba sine tilhengere om å holde seg unna politiet etter at 16 personer har blitt drept under protester siden valget.
–Vi hadde varslet på forhånd at de kom til å stjele valget, og det er det som skjedde. Men vi er ikke ferdige ennå. Vi gir ikke opp. Vent på videre instrukser som jeg vil kunngjøre tirsdag, sa Odinga.

Dødstallet stigerSittende president Uhuru Kenyatta er utpekt som vinner av tirsdagens valg med 54,27 prosent av stemmene. Odinga fikk 44,74 prosent.
Valgobservatører mener alt har gått riktig for seg, og søndag valgte utenriksminister Børge Brende (H) å gratulere Kenyatta med gjenvalg.
Søndag ble det bekreftet at ytterligere sju personer er drept i sammenstøt i Kenya siden valget.
– Vi har mottatt tre lik ved likhuset i Kisumu, og vi har mottatt ett lik i Homa Bay, samt ett i Migori og to i Siaya, sier en høytstående polititjenestemann.
De sju er blitt drept i sammenstøt med politi i den vestlige delen av Kenya siden fredag kveld.
Det offisielle dødstallet siden fredag er 16, men en statlig finansiert menneskerettighetsgruppe i Kenya hevder at politiet alene har stått for 24 drap etter valget. Dette blir benektet av politiet, som sier de har drept seks kriminelle personer.
Opposisjonsalliansen NASA hevder på sin side at dødstallet er minst 100.
–Det har vært en sammensvergelse om å drepe våre tilhengere, sa Odinga i en kort tale til sine tilhengere.

Etnisk voldDe voldelige protestene som har preget landet de siste dagene, så ut til å ha roet seg noe søndag.
AFPs fotografer var vitne til et voldelig sammenstøt mellom tilhengere av de to rivalene fra valgkampen, der to menn ble utsatt for grov vold.
Timer før Odinga besøkte Nairobi-slummen Mathare, satte hans tilhengere fyr på flere butikker tilhørende kikuyu-folk i byen.
Det var angivelig en reaksjon på at kikuyu-folk hadde gått til angrep på en mann fra luo-folket. En fotograf forteller at hundrevis av folk fra begge grupper samlet seg i byen like etter. Bevæpnet med pinner, pil og bue gikk de til angrep på hverandre.

SplittetOdinga tilhører den etniske gruppen luo, mens Kenyatta tilhører kikuyu-folket. Politikken i Kenya har lenge vært splittet mellom flere ulike stammer, og reaksjonene når en kandidat fra en annen stamme vinner presidentvalget, har ofte vært kraftige.
Tre av Kenyas siste fire presidenter har vært av kikuyu-folket, som er landets største etniske gruppe. Dette har ført til at luoer og andre store etniske grupper føler seg marginalisert i samfunnet.
I 2007 hevdet Odinga og hans allierte at et valg hadde blitt stjålet av Mwai Kibaki fra kikuyu-folket. Utenlandske valgobservatører støttet at valget ikke hadde gått helt korrekt for seg.
Politisk uenighet om land og tilgang til elektrisk kraft, med tilknytning til gamle etniske disputter, blusset opp. Det førte til to måneder med omfattende vold der 1.100 mennesker ble drept, mens 600.000 ble drevet på flukt.


(©NTB)
Lørdag 24. februar 2018
STYRKAR: Oslo-politiet sender ein ekstra politibetent til det tverretatlege senteret som skal avdekka arbeidslivskriminalitet og flyttar ansvaret for oppfølging av politiets rolle.
Lørdag 24. februar 2018
BOIKOTT: LO-kongressen vedtok i fjor boikott av Israel. Nå krever Israels ambassadør at LO endrer sin «avskyelige politikk» for at LO-tillitsvalgte skal få slippe inn i Israel.
Lørdag 24. februar 2018
Det er ikke så lenge siden forlagene kostet på seg trådheftet innbinding og offset-trykk når en ny roman skulle i trykken. Nå er digitaltrykk og limfresing i ryggen den nye normen.
Lørdag 24. februar 2018
Uro: Elena Ferrante tegner opp voldens historie i kvinneliv.
Fredag 23. februar 2018
IDEOLOGISK: Oslo Arbeidersamfunn ber partiet vedta nytt prinsipprogram på lands­møtet i 2019. Parti­sekretær Kjersti Stenseng er ikke fremmed for tanken.
Fredag 23. februar 2018
Universitetet trenger finansieringsordninger som lar oss teste ut dristige ideer, mener biolog Dag Hessen.
Fredag 23. februar 2018
• Alle som har pusset opp hjemme eller sittet i et borettslagsstyre, vet at det i byggeprosjekter kan tilkomme ekstra utgifter. Kanskje var ikke grunnen som antatt, det elektriske anlegget måtte i tillegg oppgraderes, eller arbeidet tok...
Fredag 23. februar 2018
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.
Torsdag 22. februar 2018
Munchmuseet frykter at det vil gå glipp av utstillinger med verdenskjente kunstnere hvis ikke den statlige forsikringsordningen for museer blir bedre.
Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk