Søndag 13. august 2017
Dødstall etter valg i Kenya stiger
Ytterligere sju personer er drept i sammenstøt i Kenya etter tirsdagens valg. Totalt er nå 16 personer bekreftet drept, ifølge offisielle tall.
Publisert: 13 August 13:51
Ytterligere sju personer er drept i sammenstøt i Kenya etter tirsdagens valg. Totalt er nå 16 personer bekreftet drept, ifølge offisielle tall.
– Vi har mottatt tre lik ved likhuset i Kisumu, og vi har mottatt ett lik i Homa Bay, samt ett i Migori og to i Siaya, sier en høytstående polititjenestemann.
De sju er blitt drept i sammenstøt med politi i den vestlige delen av Kenya siden fredag kveld. Inkludert disse sju er nå totalt 16 personer bekreftet drept som følge av opptøyer etter valget.
Tallene bekreftes av en annen høytstående polititjenestemann som ikke kan stå fram med navn.

Rolig søndagSøndag var situasjonen imidlertid roligere.
– Vi har ikke hatt noen problemer siden lørdag kveld. Det er rolig i området, men vi har fortsatt tilstedeværelse på steder der det lett kan oppstå kaos, sier han.
Opposisjonsalliansen NASA hevder at over 100 mennesker har blitt drept etter tirsdagens valg, men dette tallet er ikke bekreftet av noen. Alliansens talsperson Johnson Muthamasa lørdag at kampen for å få annullert valgresultatet, vil fortsette.
Kravet henger sammen med at opposisjonens presidentkandidat Raila Odinga mener valgresultatet er manipulert. Odinga kom også med tilsvarende påstander i de to foregående valgene i 2007 og 2013. I 2007 oppsto det opptøyer og over 1.000 personer ble drept.

Varsler motstandSittende president Uhuru Kenyatta er utpekt som vinner av tirsdagens valg med 54,27 prosent av stemmene. Odinga fikk 44,74 prosent. Valgobservatører mener alt har gått riktig for seg, og søndag valgte utenriksminister Børge Brende (H) å gratulere Kenyatta med gjenvalg. Brende kaller valget robust og pålitelig, og oppfordrer til samhold og lederskap.
Kenyatta har også tatt til orde for samhold, men Odinga nekter å innse nederlaget. Søndag ettermiddag oppfordret han sine tilhengere til å holde seg hjemme fra jobb mandag, og tirsdag lover han å kunngjøre en strategi i forbindelse med at han mener å ha blitt frarøvet valgseieren.
(©NTB)
Lørdag 19. august 2017
MANGFOLD: MDGs Lan Marie Nguyen Berg sier hun blir skremt av Sylvi Listhaugs (Frp) frykt­retorikk.
Lørdag 19. august 2017
Sommerens store kulturdebatt har handlet om brunost og bunad. Idéhistoriker Fredrik Wilhelmsen håper en ny bokserie om samtidsfilosofi kan løfte identitets­debatten. Fredrik Wilhelmsen, idéhistoriker
Lørdag 19. august 2017
DILEMMA: Den islamistiske terroren skader europeiske samfunn hardt, sier forsker Petter Nesser. Han mener strenge mottiltak vil presse seg fram, som mer overvåking av internett.
Lørdag 19. august 2017
• AUF og organisasjonens leder, Mani Hussaini, bruker valgkampen til å fremme ungdomspartiets viktigste sak: «å skrote» fraværsgrensa i videregående skole. Ved skolestart i fjor ble det innført en regel om at elever med mer enn 10 prosent...
Lørdag 19. august 2017
Domfelling: Helga Hjorths debutroman, «Fri vilje», reiser spørsmål om forskjellen på jus og litteratur.
Fredag 18. august 2017
SV og Ap mener NRKs utfrysing av fagorganiserte regissører er uholdbar og i strid med Stortingets krav.
Fredag 18. august 2017
SAMMEN: De fire faglige hovedorganisasjonene lager nå et felles prosjekt for å få flere fagorganiserte i arbeidslivet. – Det handler om å sikre den norske modellen, sier LO-lederen.
Fredag 18. august 2017
BRÅK: Donald Trump sanket støtte i valgkampen på løfter om å skape jobber. Nå trekker stadig flere seg fra rådet som skal få dette til.
Fredag 18. august 2017
• Alle har en mening om hvorfor Ap falt til under 30-tallet på en NRK-måling for august. Ikke overraskende mener Trygve Hegnar at det er Aps løfte om å øke skattene med 15 milliarder som er grunnen, mens Dagsavisens Hege Ulstein skriver at...
Torsdag 17. august 2017
NRK sier opp tariffavtale med regissører og nekter å ansette fagorganiserte i Norsk sceneinstruktørforening. – NRK bedriver fagforenings­knusing, tordner fagforeningene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk