Lørdag 12. august 2017
UKLAR: USAs president Donald Trump fortsetter å true med krig, mens utenriksminister Rex Tillerson snakker om diplomati. Her er Trump på golfbanen. Foto: Patrick Semansky, 8AP/NTB scanpix
Amerikanske myndigheter med to motstridende budskap:
Forvirret om krig
BLANDET: Mens president Donald Trump nekter å trappe ned krigstruslene, snakker USAs utenriksminister Rex Tillerson om et diplomati som virker.

Nord-Korea

Donald Trump har nektet å dempe retorikken i den siste ukas ordkrig med Nord-Korea, trass i at den amerikanske presidenten har mottatt hardt kritikk for å ha skapt en svært farlig situasjon.

På tross av presidentens advarsler om «ild og vrede» dersom Nord-Korea ikke gir opp planene om å lage en interkontinental atommissil som kan nå USA, uttalte myndighetene i Nord-Korea torsdag at landet planlegger å skyte opp fire interkontinentale missiler mot den amerikanske stillehavsøya Guam.

Nordkoreanerne har altså trappet opp, men Trump har likevel nektet å gi seg, og torsdag ettermiddag sa han til reportere på golfbanen i New Jersey at «han kanskje ikke var tøff nok», og at nord-koreanerne bør være «veldig nervøse» dersom de «gjør noe som helst for å angripe oss eller våre allierte».

Samtidig har den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson understreket at diplomati nytter i tilfellet Nord-Korea. Presidentens viseassistent Sebastian Gorka fikk torsdag spørsmål om de blandede budskapene og svarte at Tillerson ikke kunne uttale seg om militære spørsmål, et utsagn han seinere på kvelden gikk tilbake på og mente ble konstruert av «det falske nyheter-industrielle komplekset».

Samtidig som Det hvite hus den siste uka har sendt ut en rekke motstridende meldinger, har USAs allierte og motstandere i Øst-Asia forsøkt å tilpasse seg den raskt forverrede situasjonen.

Fakta

Korea-halvøya:

• Japan vil støtte USA med nedskyting av de fire nordkoreanske rakettene som Kim Jong-un truer med å skyte mot den amerikanske stillehavsøya Guam. Landet begynte torsdag i tillegg en militærøvelse sammen med USA.

• I Sør-Korea planlegger myndighetene en storstilt militærøvelse sammen med USA. Øvelsen begynner om ti dager.

• Kina bør holde seg nøytral dersom Nord-Korea angriper, skriver lederskribenten i en statlig avis.

Japan gjør seg klar

Japans forsvarsminister Itsunori Onodera sa i en tale til det japanske parlamentet torsdag at landet vil bistå USA dersom Nord-Korea avfyrer missilene. Det vil i så fall dreie seg om missilforsvarssystemer som Japan har kjøpt fra, og opererer sammen med, USA.

Det er likevel knyttet stor usikkerhet til om systemene vil være i stand til å skyte ned de nordkoreanske interkontinentale missilene.

Både Japan og USA bruker det amerikanske Aegis-systemet, både på land og plassert på marinefartøyer rundt Japan. Systemet består av radarer og missiler som skal avskjære fiendtlige raketter høyt oppe i atmosfæren.

I tillegg har USA utplassert missilforsvar av typen THAAD på Guam, et missilbatteri som er lagd for å kunne avskjære innkommende missiler i terminalfasen, like før de treffer målet.

Torsdag begynte USA og Japan en felles militærøvelse som skal vare i over to uker. Øvelsen foregår i Nord-Japan, over øya Hokkaido.

– Denne øvelsen vil gjøre oss mer forberedt i tilfelle en virkelig hendelse oppstår, sa den amerikanske offiseren Scott Jobe til Fox News i går.

Kina tar avstand

Kinesiske myndigheter har advart mot den siste ukas kraftig forhøyede spenningsnivå, men har tatt avstand fra Nord-Koreas trusler om å skyte missiler mot Guam.

Den kinesiske statlige avisa Global Times skrev torsdag på lederplass at Kina bør holde seg utenfor, dersom det kommer til krig etter et nordkoreansk angrep.

Lederskribenten la til at dersom «USA og Sør-Korea angriper Nord-Korea og forsøker å endre det politiske mønsteret på den koreanske halvøya, så vil Kina hindre dem fra å gjøre det».

Øvelse i Sør-Korea

Samtidig som spenningen i Øst-Asia nå er høyere enn på svært lang tid, fortsetter planleggingen av en enorm militærøvelse i Sør-Korea.

Amerikanske og sørkoreanske styrker skal sammen gjennomføre en rekke militære manøvre i landet, fra 21. august til 31. august, melder The Guardian.

Disse øvelsene har ifølge avisa tidligere inkludert manøvre som skal være trening på henrettelser av den nordkoreanske ledelsen.

Den nordkoreanske hæren er teknologisk underlegen, men samtidig en av verdens største, og Nord-Korea har bygd et voldsomt artilleri plassert i skuddhold fra den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

Det er derfor ventet at et amerikansk og sørkoreansk angrep på Nord-Korea vil innebære et stort antall døde sørkoreanere.

«Vi studerte denne muligheten grundig. Forkjøpskrig vil bety flere hundre tusen, om ikke millioner døde», skriver Susan Rice, sikkerhetsrådgiver for Barack Obama, i et leserbrev i The New York Times torsdag.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.
Lørdag 7. juli 2018
OPPTRAPPING: Handelskrigen mellom stor­maktene USA og Kina trappes opp. – Norsk handel kan bli skadelidende, sier ekspert.
Fredag 6. juli 2018
VEIVALG: I dag møtes den britiske regjeringen for å forhandle om veien videre i brexit-forhandlingene med EU.
Torsdag 5. juli 2018
FRED: Donald Trump har lovet palestinerne «den ultimate avtalen». Lekkasjene så langt blir møtt med skepsis og sinne.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk