Lørdag 12. august 2017
UKLAR: USAs president Donald Trump fortsetter å true med krig, mens utenriksminister Rex Tillerson snakker om diplomati. Her er Trump på golfbanen. Foto: Patrick Semansky, 8AP/NTB scanpix
Amerikanske myndigheter med to motstridende budskap:
Forvirret om krig
BLANDET: Mens president Donald Trump nekter å trappe ned krigstruslene, snakker USAs utenriksminister Rex Tillerson om et diplomati som virker.

Nord-Korea

Donald Trump har nektet å dempe retorikken i den siste ukas ordkrig med Nord-Korea, trass i at den amerikanske presidenten har mottatt hardt kritikk for å ha skapt en svært farlig situasjon.

På tross av presidentens advarsler om «ild og vrede» dersom Nord-Korea ikke gir opp planene om å lage en interkontinental atommissil som kan nå USA, uttalte myndighetene i Nord-Korea torsdag at landet planlegger å skyte opp fire interkontinentale missiler mot den amerikanske stillehavsøya Guam.

Nordkoreanerne har altså trappet opp, men Trump har likevel nektet å gi seg, og torsdag ettermiddag sa han til reportere på golfbanen i New Jersey at «han kanskje ikke var tøff nok», og at nord-koreanerne bør være «veldig nervøse» dersom de «gjør noe som helst for å angripe oss eller våre allierte».

Samtidig har den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson understreket at diplomati nytter i tilfellet Nord-Korea. Presidentens viseassistent Sebastian Gorka fikk torsdag spørsmål om de blandede budskapene og svarte at Tillerson ikke kunne uttale seg om militære spørsmål, et utsagn han seinere på kvelden gikk tilbake på og mente ble konstruert av «det falske nyheter-industrielle komplekset».

Samtidig som Det hvite hus den siste uka har sendt ut en rekke motstridende meldinger, har USAs allierte og motstandere i Øst-Asia forsøkt å tilpasse seg den raskt forverrede situasjonen.

Fakta

Korea-halvøya:

• Japan vil støtte USA med nedskyting av de fire nordkoreanske rakettene som Kim Jong-un truer med å skyte mot den amerikanske stillehavsøya Guam. Landet begynte torsdag i tillegg en militærøvelse sammen med USA.

• I Sør-Korea planlegger myndighetene en storstilt militærøvelse sammen med USA. Øvelsen begynner om ti dager.

• Kina bør holde seg nøytral dersom Nord-Korea angriper, skriver lederskribenten i en statlig avis.

Japan gjør seg klar

Japans forsvarsminister Itsunori Onodera sa i en tale til det japanske parlamentet torsdag at landet vil bistå USA dersom Nord-Korea avfyrer missilene. Det vil i så fall dreie seg om missilforsvarssystemer som Japan har kjøpt fra, og opererer sammen med, USA.

Det er likevel knyttet stor usikkerhet til om systemene vil være i stand til å skyte ned de nordkoreanske interkontinentale missilene.

Både Japan og USA bruker det amerikanske Aegis-systemet, både på land og plassert på marinefartøyer rundt Japan. Systemet består av radarer og missiler som skal avskjære fiendtlige raketter høyt oppe i atmosfæren.

I tillegg har USA utplassert missilforsvar av typen THAAD på Guam, et missilbatteri som er lagd for å kunne avskjære innkommende missiler i terminalfasen, like før de treffer målet.

Torsdag begynte USA og Japan en felles militærøvelse som skal vare i over to uker. Øvelsen foregår i Nord-Japan, over øya Hokkaido.

– Denne øvelsen vil gjøre oss mer forberedt i tilfelle en virkelig hendelse oppstår, sa den amerikanske offiseren Scott Jobe til Fox News i går.

Kina tar avstand

Kinesiske myndigheter har advart mot den siste ukas kraftig forhøyede spenningsnivå, men har tatt avstand fra Nord-Koreas trusler om å skyte missiler mot Guam.

Den kinesiske statlige avisa Global Times skrev torsdag på lederplass at Kina bør holde seg utenfor, dersom det kommer til krig etter et nordkoreansk angrep.

Lederskribenten la til at dersom «USA og Sør-Korea angriper Nord-Korea og forsøker å endre det politiske mønsteret på den koreanske halvøya, så vil Kina hindre dem fra å gjøre det».

Øvelse i Sør-Korea

Samtidig som spenningen i Øst-Asia nå er høyere enn på svært lang tid, fortsetter planleggingen av en enorm militærøvelse i Sør-Korea.

Amerikanske og sørkoreanske styrker skal sammen gjennomføre en rekke militære manøvre i landet, fra 21. august til 31. august, melder The Guardian.

Disse øvelsene har ifølge avisa tidligere inkludert manøvre som skal være trening på henrettelser av den nordkoreanske ledelsen.

Den nordkoreanske hæren er teknologisk underlegen, men samtidig en av verdens største, og Nord-Korea har bygd et voldsomt artilleri plassert i skuddhold fra den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

Det er derfor ventet at et amerikansk og sørkoreansk angrep på Nord-Korea vil innebære et stort antall døde sørkoreanere.

«Vi studerte denne muligheten grundig. Forkjøpskrig vil bety flere hundre tusen, om ikke millioner døde», skriver Susan Rice, sikkerhetsrådgiver for Barack Obama, i et leserbrev i The New York Times torsdag.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 19. august 2017
DILEMMA: Den islamistiske terroren skader europeiske samfunn hardt, sier forsker Petter Nesser. Han mener strenge mottiltak vil presse seg fram, som mer overvåking av internett.
Fredag 18. august 2017
BRÅK: Donald Trump sanket støtte i valgkampen på løfter om å skape jobber. Nå trekker stadig flere seg fra rådet som skal få dette til.
Torsdag 17. august 2017
SAMLES: Det såkalte alternative høyre går fra å være en internettbevegelse til å mobilisere i USAs gater.
Onsdag 16. august 2017
SKAL UT: Britene foreslo i går en overgangsavtale etter at de forlater EU i 2019. – Helt nødvendig, sier Storbritannia­ekspert John Todd.
Tirsdag 15. august 2017
URO: – Det er en sterk polarisering og det finnes mange tungt væpnede militser. Det gjør sjansene for politisk vold større, sier forsker Svein Melby.
Mandag 14. august 2017
VOLD: Rasistisk motivert vold øker i USA. Terroren i Charlottesville er en del av en høyreekstrem bølge.
Lørdag 12. august 2017
BLANDET: Mens president Donald Trump nekter å trappe ned krigstruslene, snakker USAs utenriksminister Rex Tillerson om et diplomati som virker.
Fredag 11. august 2017
PENGEPLAN: Med Donald Trump i Det hvite hus ser leiesoldatgründer Erik Prince mulighet til å tjene store penger på krigen i Afghanistan.
Torsdag 10. august 2017
BEROLIGER: På tross av høylytte krigstrusler fra begge sider, avviser Prio-forsker Stein Tønnesson at noen av partene i Korea-konflikten vil ty til våpen.
Onsdag 9. august 2017
TETTVEVD: Forslaget om tettere integrasjon mellom eurosonelandene vinner terreng. Den franske presidenten Emmanuel Macron er pådriveren.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk