Klassekampen.no
Fredag 11. august 2017
Mener torsk er viktigere enn olje:
Vil sikre rent hav
NÆRING: For Mona Fagerås er det god næringspolitikk å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeboring.

– Vi som bor her har tradisjonelt levd av fisken i mange tusen år. Det er en fornybar næring, som er avhengig av miljøfokus. Da blir det å bore etter olje i matfatet, der skreien gyter, helt feil. Bare i 2017 kom det på land 5000 tonn torsk i noen få vintermåneder. Det er en ressurs vi må verne om. Vi kan ikke risikere oljeutslipp, sier SVs listetopp i Nordland, Mona Fagerås, til Klassekampen.

For tida driver hun valgkamp på heltid, men ellers er hun fylkesråd for næring og regional utvikling i Nordland fylkeskommune.

Hun peker på at motstanden mot oljeboring også har en klar næringspolitisk side.

– Nylig var Siv Jensen på besøk her oppe. Da fikk hun klar beskjed fra lokale bedriftsledere om at det er viktig for dem å holde Lofoten oljefritt. Vi er avhengige av godt omdømme for både fiskeriene og reiselivsnæringa. Det må være rene produkter fra rent hav, sier hun.

– De som er tilhengere av olje i nord mener at risikoen er liten, og at det neppe vil komme til noen utslipp?

– Tør vi ta den sjansen? Også det å drive seismikkskyting for å lete etter olje, som skremmer torsken, blir skummelt for meg. Vi må lytte til fiskerne i denne saken, og de er enstemmige.

45-åringen har vært politisk aktiv siden hun var 16–17 år, og har gått gradene via Sosialistisk Ungdom, til kommunestyreplass i Vestvågøy, og senere fylkespolitikk.

Fakta:

Mona Fagerås

• Alder: 45

• Bosted: Leknes i Lofoten

• Bakgrunn: Lærer

• Yrke: Fylkesråd for næring og regional utvikling i Nordland

• Hjertesak: Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

– Hvorfor fenget SV deg på slutten av 80-tallet?

– Det var miljø som var en veldig het potet. Da som nå var det mye snakk om fiskeriene, og hvor fiskerirettighetene hørte hjemme. Det var Erik Solheim som da var den store helten som gjorde at jeg valgte SV.

SV gjør det ikke så verst i hjemkommunen Vestvågøy, der de for tida har to av 33 kommunestyrerepresentanter. I Nordland fylke har de to av 45 representanter. Ved forrige stortingsvalg kom de akkurat ikke inn.

– Vi manglet 122 stemmer på utjevningsmandat. Det gikk til Ap i stedet. Men nå har vi vært inne på 37 av 50 målinger det siste året.

– Har du en sak der du er uenig med eget parti?

– Ja. Jeg er næringspolitiker, og jeg tror nesten samtlige fra nordlandsbenken stemte mot rovdyrforslaget på landsmøtet. Vi var ganske enige om at man måtte ta større hensyn til landbruksnæringa enn flertallet mente. Ikke at det er en kjempestor sak for meg, men konfliktene som er i enkelte utmarksområder både for sau og rein, gjør at vi ikke kan ha for ensidig fokus.

paalh@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 15. august 2017 kl. 14.41

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk