Klassekampen.no
Fredag 11. august 2017
TAR PLASS: Turister soler seg på stranda i Palma på Mallorca 30. juni. Antall turister som kommer til Spania stiger stadig. Ikke alle som bor der er like fornøyde med det. 8Foto: JAIME REINA, AFP/NTB scanpix
Økende lokal misnøye med turismen i Sør-Europa:
Føler seg tynt
HETT: Nordeuropeere på jakt etter sol strømmer til land sør i Europa. Lokale protester mot masseturismen dukker nå opp stadig flere steder.

TURISME

Mens turister flokker til Sør-Europa og sommervarmen der stiger til stadig nye høyder, brer de lokale protestene mot masseturismen seg i flere land.

Det har vært demonstrasjoner mot turismen i flere byer i Spania. Også i Italia og Kroatia reageres det på negative effekter av turiststrømmen.

Fakta:

Kritikk mot turisme:

• I flere land sør i Europa er lokalbefolkningen stadig mer frustrert over turister.

• Uro og terrorfrykt i Nord-Afrika har ført til økt turiststrøm til land i Sør-Europa.

• Til Spania kom rekordmange turister i fjor, 75,6 millioner.

• Det har vært protester i San Sebastian, Mallorca og Barcelona i Spania, i Venezia og Roma i Italia.

Kilder: BBC, The Guardian, AFP, Reuters

Flere ferierer i Europa

Frykt for terror og uro i land i Nord-Afrika har ført til at færre turister drar dit, og at flere i stedet drar til Sør-Europa. I 2016 kom det 75,6 millioner turister til Spania, en økning på 10 prosent fra året før. Av disse dro 18 millioner til Catalonia.

Selv om turismen er en viktig inntektskilde, er også aktører innenfor turistindustrien bekymret for at man nærmer seg et metningspunkt, særlig for Barcelona og øyene utenfor kysten.

I Barcelona har myndighetene lenge vært skeptiske til den økende utleien via Airbnb, der mange av utleiere mangler lisens. Myndighetene har derfor ifølge den britiske avisa The Guardian doblet antallet inspektører.

Kritikken mot Airbnb handler om at utleien til turister driver opp leie- og bolig­priser. Men også tradisjonell turisme får kritikk.

Hærverk mot buss

– Dagens modell for turisme jager folk ut av nabolagene sine og skader miljøet, sier en talsmann for Arran, ungdomsorganisasjonen til det katalanske venstrepartiet CUP, til BBC.

Arran og en annen organisasjon med tilknytning til CUP har ifølge den spanske avisa El País utført hærverk mot turistbusser og leiebiler i sommer, ved å kutte opp dekk og spraye slagord mot turisme. Barcelonas venstre-ordfører Ada Colau har fått kritikk fra næringslivet for ikke å reagere sterkt nok.

Søndag innkalte Colau til pressekonferanse, der hun beklaget at hun ikke hadde gått hardere ut før. Hun begrunnet det med at hun hadde vært på ferie. Colau sa «Barcelona by fordømmer volden og mener at enhver debatt må foregå via dialog». Hun la til at angrepene på busser og biler er anmeldt på vanlig vis, og at de som hadde stått bak «vil måtte stå til rette overfor loven».

Colau understreket at angrepene var «isolerte og ikke representative for virkeligheten i Barcelona», men sa at ordførerens kontor var klar over alvorlighetsgraden.

Protester også andre steder

Det er i Spania det har vært mest uro knyttet til turisme, med demonstrasjoner både på Mallorca og i Baskerland. I San Sebastián/Donostia i planlegges en anti-turisme-marsj 17. august, i tilknytning til en baskisk kulturfestival.

Forrige måned var det også en stor demonstrasjon i Venezia i Italia, der 2000 lokale beboere ifølge The Guardian marsjerte gjennom gatene. Demonstrantene kritiserte stigende boligpriser og problemer knyttet til de enorme cruise-skipene som besøker byen, særlig forurensing.

Innbyggertallet i Venezia har sunket kraftig, fra rundt 175.00 i etterkrigsårene til 55.000 i dag. Byen har ifølge The Guardian årlig rundt 20 millioner besøkende.

I Roma har myndighetene tatt fatt i problemer med folk som bader i byens fontener og drikker alkohol i gatene om nettene.

Også til Dubrovnik i Kroatia kommer tusenvis av turister med cruiseskip. Her har ordføreren satt opp kameraer ved den Unesco-listede gamlebyen, for å kunne begrense hvor mange som går inn. På øya Hvar har myndighetene begynt å gi bøter til turister som bryter lokale regler.

Duncan McCann, forsker ved New Economic Foundation, sier til The Guardian at flere ting bidrar til økt spenning rundt turisme: Både det at flere turister kommer på korte byferier, økningen i bruk av Airbnb, og belastningen som cruise-skipene står for. De som kommer på korte turer har større tendens til å bli værende i bysentrene enn folk på lengre ferieturer.

FN gir råd

Taleb Rifai, generalsekretær i FNs turismeorganisasjon UNWTO sier til The Guardian at de økende protestene mot turisme er «en veldig alvorlig situasjon som man må forholde seg til på en seriøs måte».

Han mener likevel at turismen kan bidra positivt til lokalsamfunnene hvis den blir håndtert på en riktig måte.

– Man bør ikke gi opp turisme på grunn av dårlig forvaltning, sier han.

– Å sørge for at turisme blir en berikende opplevelse for både besøkende og vertskap, krever en sterk og bærekraftig turismepolitikk, med god praksis og engasjement fra nasjonale og lokale myndigheter, privat næringsliv, lokalsamfunn og turistene selv.

UNWTO foreslår tiltak som å oppfordre turister til ikke bare å dra til de mest populære stedene eller på de mest populære tidspunktene, og, ikke minst, ivareta lokalsamfunnenes behov. Fokus bør ikke være bare på å nekte turistene å komme, mener FN-organisasjonen, ifølge avisa.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 15. august 2017 kl. 14.56

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk