Klassekampen.no
Fredag 11. august 2017
Hvem tør lansere en konkret klimapolitikk?

Klima

De store partiene på høyre- og venstresida diskuterer nå hvordan Norge skal knytte klimapolitikken sin opp til EU. Slik kan de holde en miljøpolitisk debatt i gang, uten å forplikte seg til noen konkret handling som kutter utslipp i den perioden de går til valg på.

Jeg skulle ønske mer av klimadebatten kunne handle om hvordan vi kan kutte våre egne utslipp i den stortingsperioden vi går til valg på.

Nå har Høyre-Frp-regjeringen satt norsk klimapolitikk på vent i fire år fordi ting skal avklares med EU. Resultatet er at utslippene har stått på stedet hvil, i en tid der vi burde kuttet mye. Det var en tabbe at Stortinget i 2015, mot SV sine stemmer, avskaffet nasjonale klimamål for 2030. Vi ser nå at regjeringens ønske om EU-tilknytning var et forsøk på å slippe å sette konkrete mål for innenlands utslippskutt, og i stedet forhandle seg fram til muligheten for å gjøre utslippskuttene i andre europeiske land. Det er jo ingen ny tilnærming i norsk klimapolitikk, men jeg er overrasket over at det ikke skapte større reaksjoner. SV var litt ensomme i våre advarsler. Nå må miljødebatten bli konkret.

Istedenfor å skulle rote bort fire nye år med å vente på om EU skal mene noe om norske klimagassutslipp i 2030, må partiene vise hvilke konkrete klimakutt vi skal gjennomføre. Ikke om ti år, men nå. I SV har vi laget en egen plan for hvilke klimatiltak vi skal kjempe for i forhandlinger for å sikre at utslippene kuttes.

I byene vil vi redusere biltrafikken, legge til rette for at folk skal kunne ta buss og trikk, gå og sykle. Vi prioriterer jernbane framfor nye flyplassutvidelser og sier nei til tredje rullebane på Gardermoen. Vi vil stanse tildelingen av nye tillatelser til oljeindustrien, for det er allerede funnet mer fossil energi enn klimaet tåler. I industrien vil vi fortsette med å kutte utslipp og energiforbruk, og langs kysten vil vi sørge for at stadig mer av båtene går på strøm. Tiltakene vil ikke bare kutte utslipp; de vil også legge til rette for at vi kan bygge opp klimaarbeidsplasser i Norge.

Er de andre partiene klar for å bli konkrete for perioden de går til valg på? Hvor mye skal de kutte? Skal de fase ut den fossile gassen som varmer opp bygg? Skal de fase ut fossilt kull fra industrien? Skal de prioritere tog og kollektivt framfor mer motorveier? Skal de holde Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt?

SV har en plan for å kutte utslipp. Det er på tide alle norske partier utfordres til å bli like konkrete.

kari.elisabeth.kaski@sv.no

Artikkelen er oppdatert: 15. august 2017 kl. 14.58

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk