Klassekampen.no
Fredag 11. august 2017
Et isfjell til besvær

Have you seen the iceberg? En fremmed fyr lener seg mot meg. Det er 45 grader, og jeg sitter i en mikro-badstue i svømmehallen i det katolske området Falls Road i Belfast med tre ukjente menn.

– Du mener Titanic? svarer jeg automatisk, og trekker meg en centimeter unna. Folk her oppe refererer gjerne til Titanic- museet på Queens Island som «isfjellet» fordi museet, med sin noe spesielle form, til forveksling kan minne om et isfjell og ikke skipet det er ment å forestille. Fyren begynner å le så jeg er redd hele badstua skal kollapse. Det er da jeg forstår at han refererer til isflaket som nylig løsna i Arktis. Casual small talk i badstua. Jeg er langt utafor min egen komfortsone og ganske omtåka. Flere menn kommer til i den lille bula.

Rett utenfor går en 20 meter høy ‘fredsvegg’ mellom det protestantiske Shankhill og det katolske Falls. Belfast har mange slike murer, de eldste bygget på 1960-tallet for å forhindre sammenstøt mellom protestanter og katolikker. Her bor folk. På utsiden, pro-irske malerier med politiske slagord som pryder hver ledige gatevegg i skjønn forening med mariastatuer og jesusbilder.

Her inne i badstua gjelder ikke segregeringsprinsippet, det er mer som en gjennomsnittlig irsk pub – få kvinner, mange menn. Intimsona mi er på generalprøve.

– Du veit det var protestanter som bygget Titanic? sier isfjellfyren. Katolikkene fikk ikke jobbe på Harlan and Wolff. Det er muligens en sannhet med modifikasjoner, men han har et poeng. Her fra Falls Road kan man skimte de enorme kranene til Harlan and Wolff, skipsverftet som bygget Titanic, og som på det meste hadde rundt 40.000 arbeidere. I 1988 ble selskapet solgt til norske Fred Olsen og produserer i dag vindmøller med langt færre ansatte.

Under byggingen av Titanic var protestantene i flertall. De fikk de beste jobbene, og ikke minst, de fikk jobb i trange tider. Historien om Titanic er ikke bare historien om skipet som sank. Det er også historien om store splittelser innad i den i den irske arbeiderbevegelsen, om segregeringa mellom protestanter og katolikker. Om drap og opptøyer på arbeidsplassen – ikke primært mot arbeidsgiver og styresmakter, men mot andre arbeidere. Ikke alle i Belfast er fornøyd med Titanic-museet som åpnet i 2012. Det ripper opp i gamle sår og utelater viktige historier som for mange i Belfast fortsatt er svært present.

På vei ut av badstua hører jeg «isfjellet» gjenta: «Du veit at Titanic ble bygget av protestanter»? Han venter ikke på svar: «Det var jo derfor hun sank», brøler han og setter i en latter som nok kan høres hele veien ned til Harlan and Wolff på Queens Island.

nmoronski@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 15. august 2017 kl. 15.04

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk