Fredag 11. august 2017
JAKTER KRIGSBYTTE: Private leiesoldatstyrker kan få ansvaret for krigen mot Taliban i Afghanistan. Bildet er av Blackwater-leiesoldater i Bagdad i 2007. FOTO: AHMAD AL-RUBAYE, AFP/NTB scanpix
Etter 16 år med Afghanistan-krig vurderer Donald Trump å satse på leiesoldatene til Erik Prince:
Vil privatisere krigsfadese
Undersak

Trump raser mot Taliban-suksess

I Afghanistan har Taliban de siste årene styrket seg etter at Nato overlot sikkerhetsansvaret til afghanske styrker i 2014. USAs president Donald Trump skal nå være rasende på USAs manglende suksess, og skal forrige uke ha truet med å sparke sjefen for de amerikanske styrkene i Afghanistan, hærgeneral John Nicholson.

– Vi vinner ikke, vi taper jo, skal Trump ha sagt om krigen i Afghanistan, ifølge NBC News.

Mens Nicholson ønsker å sende 4000 nye amerikanske soldater til det sentralasiatiske landet, skal Trump ønske seg en plan som sørger for at USA kan trekke seg ut en gang for alle.

USA invaderte Afghanistan i 2001 etter terrorangrepet 11. september samme år. De tvang Taliban ut av Kabul, og innsatte en ny regjering.

Men Taliban fortsatt krigføringen, og i 2009 skrudde Barack Obama opp antallet amerikanske soldater til 100.000. Fem år senere, etter til sammen 13 år med mislykket krigføring, ble de fleste trukket ut. USA har fortsatt rundt 10.000 soldater og tjenestemenn i landet.

De siste årene har Taliban styrket seg betraktelig, og har blant annet festet fullt grep om landets milliardinnbringende heroinproduksjon.

1662 sivile ble drept og over 3500 såret i første halvår i år, flere enn noen gang siden FN begynte å føre statistikk i 2009.

En rekke USA-allierte har også bidratt i krigen, og på det meste var 150.000 utenlandske soldater i landet.

Norge gikk inn i 2002, og over 7000 nordmenn har deltatt. I dag er ennå 50 norske soldater i landet. De skal være der ut 2018. På grunn av sikkerhetssituasjon har Nato bedt Norge og andre styrke sin krigsinnsats, noe Norge foreløpig har sagt nei til.

PENGEPLAN: Med Donald Trump i Det hvite hus ser leiesoldatgründer Erik Prince mulighet til å tjene store penger på krigen i Afghanistan.

Afghanistan

USAs president Donald Trump skal være svært misfornøyd med sine egne generalers håndtering av den 16 år lange krigen i Afghanistan. Nå vurderer presidenten, etter råd fra en av USAs mest omstridte og lysskye menn, å outsource store deler av krigen til private leiesoldater.

Erik Prince, tidligere Navy Seal-soldat og grunnlegger av leiesoldatselskapet best kjent under sitt tidligere navn Blackwater, mener løsningen på USAs feilslåtte og kostbare krigføring er å sende 5500 private leiesoldater og en privat luftstyrke til Afghanistan.

Prince har fungert som en uoffisiell militær rådgiver for Trump, og ifølge avisa The Washington Post skal presidenten være åpen for leiesoldatplanen. Planen støttes av presidentrådgiver Steve Bannon.

Fakta

Krigen i Afghanistan:

• Etter 16 år med mislykket Nato-krig i Afghanistan kontrollerer Taliban i dag store deler av det sentralasiatiske landet.

• På det meste var 150.000 utenlandske soldater i landet.

• I 2014 overlot Nato ansvaret for sikkerheten til Nato-trente afghanske styrker.

• USA har fortsatt rundt 10.000 soldater og tjenestemenn i Afghanistan.

• Trump-administrasjonen strides nå internt over hvordan krigen skal håndteres.

• Over 2500 afghanske politifolk og soldater ble drept de første fem månedene av 2017.

Generalene raser

Etter sin rolle i flere skandaler, som da hans Blackwater-soldater massakrerte 14 sivile i Irak i 2007, holdt Prince seg lenge unna rampelyset.

Men med Trump i Det hvite hus er mannen som går under kodenavnet «Echo Papa» tilbake. Nå selger han sin nyeste forretningsplan gjennom kronikker i The Wall Street Journal og en rekke tv-opptredener hos Fox News og CNN.

Leiestyrken skal sammen med de afghanske sikkerhetsstyrkene slåss mot Taliban, og støttes av 90 kampfly fra en privat luftstyrke.

Leiesoldatkrigen bør ifølge Prince ledes av en amerikansk «viseroy» med full makt over militære og diplomatiske operasjoner.

I sin argumentasjonen løfter Prince fram East Indian Company som et eksempel til etterfølgelse, med referanse til hvordan det britiske koloniselskapet kontrollerte områder ved bruk av sine private væpnede styrker.

Den militære delen av Trump-administrasjonen, som nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster og forsvarsminister James Mattis er imidlertid svært kritiske til bruk av private kontraktører i Afghanistan.

Generalene mener planen er dømt til å feile, blant annet ved at den vil forsterke Talibans allerede overbevisende framstilling av den amerikanske okkupasjonen.

Bygget luftstyrke

Den private luftstyrken Prince ønsker at skal operere i Afghanistan har lenge vært en av hans store drømmer. De siste årene har han realisert den gjennom å gi et selskap i Østerrike jobben med å gjøre om amerikanske fly som brukes til jordbrukssprøyting, til kampfly.

Lovverket som regulerer militære operasjoner gjør det ulovlig å bruke private leiesoldater i kamp.

Men Prince foreslår å hoppe over det juridiske hinderet ved å plassere operasjonen under regelverket som regulerer hemmelige operasjoner.

Det vil i så fall også sikre operasjon stor grad av hemmelighold og mulighet til å operere på ulovlig vis.

Ifølge Prince vil planen koste 10 milliarder dollar årlig, mot de 40 milliardene som nå budsjetteres fra Pentagon.

Fram fra mørket

Erik Prince ble først kjent som grunnlegger av Blackwater, leiesoldatstyrken som under president George W. Bush fikk statlige kontrakter i milliardklassen.

Selskapet opererte i Irak fram til Blackwater-soldater slaktet 14 sivile irakere i Bagdad i 2007. I 2015 ble fire soldater dømt for massakren, men forrige uke gjenåpnet en amerikansk ankedomstol sakene.

Blackwater ble også etterforsket for våpensmugling, og betalte i 2010 en bot på 42 millioner for å unnslippe videre straffeforfølgelse. Da hadde Prince allerede solgt seg ut.

Han startet etter hvert Frontier Services Group, med base i Hong Kong. I fjor kom det fram at Prince og FSG var under etterforskning for å selge forsvarstjenester i Libya og andre afrikanske land, bånd til kinesisk etterretning og hvitvasking av penger.

Samtidig ble det kjent at Prince på tross av sitt rulleblad på ingen måte var noen persona non grata hos alle med drømmer om Washington-makt:

Under valgkampen kom det fram at Prince opererte som en uoffisiell forsvars- og etterretningsrådgiver for Trump.

Etter valget ble Prince sin søster, Betsy DeVos, utnevnt til USAs nye utdanningsminister.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 24. februar 2018
BOIKOTT: LO-kongressen vedtok i fjor boikott av Israel. Nå krever Israels ambassadør at LO endrer sin «avskyelige politikk» for at LO-tillitsvalgte skal få slippe inn i Israel.
Fredag 23. februar 2018
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.
Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.
Onsdag 21. februar 2018
HØYREMARSJ: Matteo Salvini angriper innvandrere, EU, sosialdemokrater og Amazon. – Med meg som Italias statsminister vil Europa endre seg totalt, hevder høyrepopulisten.
Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk