Klassekampen.no
Torsdag 10. august 2017
PÅ KAIA: Forfatter Agnes Ravatn ble intervjuet av Klassekampens Maria Dyrhol Sandvik i Valevåg. Valestrand Bygdelag slo til med et sommertreff samme dag. Foto: Truls Drageset Dydland
Små og store møtte opp på sommerseilasens sjuende etappe:
Så samles vi i Valevåg

REISEBREV

Det begynte egentlig som en misforståelse.

Etter ni år i Oslo og tre i Bergen, bestemte forfatter Agnes Ravatn seg for å forlate bylivet igjen og ta over en gård etter svigers. Planen var å bli et halvår.

To år seinere bor hun fortsatt i Valevåg på østsida av Bømlofjorden i Hordaland, og boka «Verda er ein skandale. Ei bok om livet på landet» er rett rundt hjørnet. Men misforståelsen lå et annet sted.

I boksamtalen på et lasteplan med overbygg, som for anledningen fungerte som hovedscene på plassen mellom Nærbutikken og den gamle ferjekaia hvor Klassekampen lå med MK «Erkna», kunne Ravatn avsløre hvordan hun to måneder tidligere tenkte at kveldens intervjuer Maria Dyrhol Sandvik virkelig hadde frekkhetens nådegave. I en e-post ble Ravatn nemlig forespurt om å ta turen til en større by i Hordaland eller Rogaland for å delta på et Klassekampen-arrangement. Ved en inkurie var oppgitt tidspunkt i invitasjonen starten av juni, altså kun få dager seinere, ikke august.

Etter å ha gitt det et forsøk, uten å få det til å gå opp med mann og barn på så kort varsel, måtte Ravatn melde pass, trodde hun.

Derfor svarte hun på e-post at hun beklageligvis ikke kunne stille, men «hvis dere kommer innom Valevåg, skal jeg få det til». Tilbake fikk hun den oppklarende, og sannsynligvis også noe overrumplende beskjeden: Da kommer Klassekampen til Valevåg 8. august!

Så det var bare å sette i gang. Som et lykketreff hadde Valestrand Bygdelag, hvor Ravatn selv tok en tørn som styremedlem, nylig blitt tildelt 50.000 i «LivOGLyst»-midler fra fylkeskommunen til prosjektet «Kulturbygda Valestrand». Ledet an av Liv Marit Økland, Bror Eivind Eriksen og flere gode krefter, trommet bygdelaget derfor sammen et større sommertreff i Valevåg denne tirsdagen i august.

Da Klassekampens sommerbåt la til, skinte sola mer enn noen gang hittil på turen. Skuelystne samlet seg på kaia. Blant dem som besøkte oss om bord, var ekteparet Karl Sigurd og Johanne Årland, til daglig bosatt i Austevoll, men på ferietur til Haugesund.

De ville etter egne ord ikke gå glipp av den sjeldne anledningen til å møte Klassekampen både i Valevåg og Haugesund. Paret kunne fortelle at de hadde vært abonnenter «fra starten av», med hjerter som banket for avisa. Jorunn Skåden, ordfører i Sveio kommune, var også en tur innom, fornøyd med at Valevåg som gammelt handelssted var tatt med på Klassekampens reiserute, stolt over det gamle ferjeleiet som fortsatt ble brukt til beredskap og begeistret over å se engasjementet blomstre på kulturfronten i bygda.

Folkemassen besto riktignok også av tilreisende fra omliggende bygder og byer, men oppmøtet på sommertreffet denne dagen sto ikke tilbake for folketallet i selve Valevåg, med sine 224 innbyggere (2017, Store Norske Leksikon).

Utenfor Nærbutikken var det for anledningen satt opp salgsboder med alt fra smykker til vaktelegg. På en gaffeltruck sto det blomsterpotter med stauder og Pieris til salgs. Det var oppvisning i hvordan man dekorerer thailandsk festbord. De minste kunne få prøve seg på natursti og skattejakt, hilse på opptrente hunder. De som våget, kunne ta en ridetur på to islandshester.

To tilflytta tyske skuespillere framførte et utdrag av Shakespeares «Othello» på lekeplassen, Henrik Fure Lier (15) framførte Pharrell Williams-hiten «Happy», før kvelden ble avsluttet av en lokal Frp-er på gitar og nok en tilflytta tysker på trekkspill, som framførte tyrolermusikk.

I Valevåg holder også forfatter Einar Økland til, i en vei oppkalt etter seg selv. Ifølge Økland er en «vistvik», som du kan finne flere av rundt i landet, en vik hvor rester av tre, plast og annet materiale driver til land og samler seg (vister betyr rester). Dette trenger ikke å ha negativ betydning.

I Valevåg fant vi en vistvik av kultur, lokalt folkelig engasjement og kreativt mangfold. Takk, Valevåg!

fredriks@klassekampen.no

«Da sommer­båten la til, skinte sola mer enn noen gang hittil på turen»

Artikkelen er oppdatert: 15. august 2017 kl. 14.07

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk