Torsdag 10. august 2017
I siktet: Sør-koreanere ser valgsendinger utenfor USAs ambassade i Seoul under presidentvalget i mai. Nord-Koreas artilleri rettet mot millionbyen avskrekker USA fra å angripe regimet. Foto: Ed Jones, AFP/NTB scanpix
Prio-forsker Stein Tønnesson mener USA ikke vil gå til krig mot Nord-Korea:
Tror ikke på forkjøpskrig
BEROLIGER: På tross av høylytte krigstrusler fra begge sider, avviser Prio-forsker Stein Tønnesson at noen av partene i Korea-konflikten vil ty til våpen.

Nord-Korea

Trusselen om krig henger igjen tungt over den koreanske halvøya. Ordkrigen er trappet kraftig opp de siste dagene, etter at FNs sikkerhetsråd lørdag enstemmig vedtok nye, svært harde sanksjoner mot Nord-Korea.

Sanksjonene kom etter at det lille, isolerte landet for to uker siden gjennomførte sin første vellykkede test av et interkontinentalt missil. Tirsdag skrev The Washington Post at amerikanske myndigheter nå tror at Nord-Korea har lagd atomstridshoder som kan monteres på missilene, og at amerikanske baser i Stillehavet – og til slutt det amerikanske fastlandet – dermed kan trues av det lille landets atomvåpen.

Fra amerikansk side har trusselen om krig blitt stadig mer uttalt. Den amerikanske presidenten Donald Trump truet tirsdag med «fire and fury» – ild og raseri – dersom Nord-Korea truer USA.

Flere amerikanske medier, blant dem The New York Times, melder at et amerikansk forkjøpsangrep er blant alternativene som nå diskuteres i Det hvite hus. Det har forskningsprofessor ved Prio og spesialist på asiatisk sikkerhetspolitikk Stein Tønnesson lite tro på.

– Det går ikke an å se for seg at amerikanerne gjør det. De har helt sikkert laget studier på hvordan et slikt angrep kan gjennomføres, men det er umulig å være helt sikker på at alle atomvåpnene blir ødelagt i det første angrepet, sier Tønnesson.

Fakta

Nord-Korea:

• Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung og siden hans arvinger med støtte fra den militære eliten.

• Landet ledes i dag av Kim Il-sungs sønnesønn Kim Jong-un.

• Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million mann under våpen.

• Landets vel 24 millioner innbyggere er blant verdens fattigste.

• Nord-Korea er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Deres nærmeste allierte er Kina.

• Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede med atomprøvesprengninger og test av langtrekkende missiler.

• FNs sikkerhetsråd krever at Nord-Korea stopper sine atom- og missilprogrammer. Ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å bøye seg for kravet.

Kilder: Reuters

– For stor risiko

Tønnesson mener derfor at et forkjøpsangrep på Nord-Korea vil være svært risikabelt, både for Sør-Korea og Japan og for USA selv.

I tillegg til atomvåpen har nordkoreanske myndigheter en voldsom konvensjonell militær styrke – blant annet et stort antall konvensjonelle missiler som er i stand til å nå den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

– Det er dette artilleriet som har holdt USA tilbake til nå, og jeg ser ikke for meg at det skal være annerledes med Trump. Risikoen er for stor, sier forskeren.

– Et forkjøpsangrep måtte derfor vært totalt – både rettet mot Nord-Koreas artilleri, atomvåpnene og mot ledelsen i Pyongyang. Det har jeg heller ikke noe tro på, sier Tønnesson.

Den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un truet i går med atomangrep mot den amerikanske basen på stillehavsøya Guam. Tønnesson tror truslene er tomme, og at «det er ganske utelukket at Nord-Korea skal begynne krig».

Han åpner likevel for at situasjonen kan spisse seg til på en måte som gjør krig mer sannsynlig.

– Dersom vi får indikasjoner på at det nærmer seg flere amerikanske hangarskipsgrupper til Nord-Korea, i tillegg til at amerikanske ubåter nærmer seg, og at amerikanerne sånn prøver å legge et direkte press på Kim Jong-un, da kommer jeg til å bli skikkelig redd.

Prio-forskeren tror det amerikanske presset mot Nord-Korea handler om å få Russland og Kina til å følge opp sanksjonene som stormaktene støttet i FNs sikkerhetsråd, heller enn forberedelser til et faktisk angrep.

– Det mest sannsynlige er nye forhandlinger, og den løsningen som peker seg ut er den Kina og Russland går inn for, nemlig at Nord-Korea forplikter seg til å avslutte alle prøvesprengningen og rakettester, mot at Sør-Korea og USA avslutter militærøvelsene sine, sier han.

Tønnesson tror at USA må lære seg å leve med at Nord-Korea har atomvåpen som kan nå deler av USA.

– Jeg ser for meg en utvikling der Nord-Korea beholder kapasiteten til å avskrekke USA med atomvåpen, og at det vil føre til en rekke kriser, men at USA til slutt vil finne seg i det, sier han.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 24. februar 2018
BOIKOTT: LO-kongressen vedtok i fjor boikott av Israel. Nå krever Israels ambassadør at LO endrer sin «avskyelige politikk» for at LO-tillitsvalgte skal få slippe inn i Israel.
Fredag 23. februar 2018
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.
Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.
Onsdag 21. februar 2018
HØYREMARSJ: Matteo Salvini angriper innvandrere, EU, sosialdemokrater og Amazon. – Med meg som Italias statsminister vil Europa endre seg totalt, hevder høyrepopulisten.
Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk