Onsdag 9. august 2017
SKAPTE DEBATT: I fjor ga forfatter Vigdis Hjorth (bildet) ut den kritikerroste romanen «Arv og miljø», som mange mente hadde likhetstrekk med hennes egen familiehistorie. Nå kommer søsteren Helga Hjorth med sin versjon. FOTO: Klaudia Lech
Helga Hjorth, Vigdis Hjorths yngre søster, debuterer med roman mindre enn ett år etter «Arv og miljø»:
Søsteren gir sin versjon
Erik Bjerck Hagen
Romanen «Fri vilje» skal være et oppgjør med den familiehistorien søsteren skildrer i romanen «Arv og miljø».

bøker

Forfatter Vigdis Hjorth skapte i fjor høst storm i Litteratur-Norge med romanen «Arv og miljø». Boka handlet om Bergljot, en kvinne som i forbindelse med et arveoppgjør konfronterer familien med at hun har blitt utsatt for incest i barndommen.

Hjorth høstet Bokhandlerprisen og gode anmeldelser for romanen, men utløste også en stor debatt i avisspaltene om såkalt virkelighetslitteratur, fordi enkelte mente romanen bar likhetstrekk med Hjorths egen familiehistorie. Hjorths familie uttalte seg aldri om saken.

Nå gir imidlertid Helga Hjorth, Vigdis Hjorths lillesøster, ut roman på Kagge forlag.

– Romanen berører mange av de samme temaene som behandles i storesøsteren Vigdis Hjorths «Arv og miljø», skriver forslagssjef Anne Gaathaug i Kagge forlag på e-post.

Fakta

Ny Hjorth-roman:

• Forfatter Vigdis Hjorth ga i fjor ut romanen «Arv og miljø», som skildret en dysfunksjonell familie. Romanen utløste en debatt om såkalt virkelighetslitteratur.

• Nå debuterer Hjorths yngre søster Helga Hjorth med romanen «Fri vilje» på Kagge forlag, som skal være et oppgjør med «Arv og miljø».

• Boka lanseres denne uka, i et førsteopplag på 6000 eksemplarer.

Stort opplag

Boka har fått tittelen «Fri vilje» og utgis i et førsteopplag på 6000 eksemplarer, noe som er unormalt mye for en debutant.

På spørsmål om forlaget har gjort noen juridiske betraktninger rundt innholdet, svarer Gaathaug:

– Vi har selvsagt foretatt både litterære og etiske vurderinger i forbindelse med utgivelsen.

Vigdis Hjorth og hennes forlag har også blitt tilsendt et eksemplar av boka i forkant av utgivelsen.

Klassekampen har ikke lyktes med å få en kommentar fra Vigdis Hjorth til søsterens bok. Heller ikke Helga Hjorth har svart på våre forespørsler om intervju.

I Vigdis Hjorths «Arv og miljø» har foreldrene besluttet at de to yngste barna, Astrid og Åsa, skal arve familiens to hytter, mens de to eldste søsknene, Bård og Bergljot, blir avspist med penger.

Arveoppgjøret bringer Bergljots dårlige forhold til familien til overflaten, og hun kritiserer særlig søsteren Astrid for å ikke ville ta stilling til Bergljots påstand om at hun ble utsatt for incest av sin far i barndommen. Forholdet til søsteren og hennes manglende vilje til å lytte til Bergljot, er et sentralt tema i boka.

– Ble ikke hengt ut

Navnene i romanen bærer ikke likhet med Hjorths egen familie, men i en mye omtalt og kritisert sak, påviste Aftenposten at seremoniprogrammet til begravelsen av Hjorths far liknet på skildringen i romanen.

Forfatteren selv insisterte i flere intervjuer på at romanen var fiksjon. I samtale med litteraturprofessor Toril Moi på Litteraturhuset i Oslo i desember, svarte hun «nja» på spørsmålet om det som sto i boka var sant. «En roman er en konstruksjon. Som kan inneholde en sannhet», sa hun da.

Litteraturprofessor Erik Bjerck Hagen tar for gitt at Hjorths framlegging av familiehistorien i «Arv og miljø» henspiller på virkeligheten, og syns det er naturlig at søsteren nå vil komme med sin versjon.

– Det virker litt spesielt, men hvorfor ikke, da får vi et nytt perspektiv, sier han.

– Nå syns jeg Vigdis Hjorth var god til å få fram de andres perspektiv, det er også noe av kvaliteten ved romanen. Du forsto hvordan de tenkte, uten at de ble hengt ut, legger han til.

– Tilfører dimensjoner

Hagen kan ikke på stående fot komme på at det finnes liknende litterære svar i romans form i litteraturhistorien, men tror det blir interessant å lese Helga Hjorths versjon.

– Den mest interessante skikkelsen hos Knausgård er den avdøde faren. Hvis han hadde levd, kunne han ha skrevet en roman. Det hadde vært interessant. Jo mer vi får vite om faren til Knausgård, jo mer får vi vite om hans roman, sier han.

– Hva tenker du at slik informasjon tilfører et forfatterskap?

– Det er et dokument som går inn i forfatterskapet, på et vis. Alle slike tekster blir en del av hverandre. Det blir som med Camilla Colletts «Amtmandens døtre», med kjærlighetshistorien til Welhaven. Jo mer vi vet om Collett og Welhaven, jo bedre blir «Amtmandens døtre». Det tilfører dimensjoner til hovedpersonen og gjør det til en større litterær opplevelse, sier Hagen.

Hagen mener det ikke er grunn til å være redd for å lese bøker selvbiografisk, men at det alltid vil være et uløselig spørsmål hva som er sannhet og hva som er fiksjon.

– Er det lurt å behandle slike familiære konflikter i romans form, framfor å ta det hos psykolog?

Hagen ler.

– Det må du spørre psykologen om. Bjørnstjerne Bjørnson forsvarte bruk av levende modeller og skrev om selvopplevde ting. Men stort sett gikk det ti år. Han trengte såpass lang tid for å bearbeide det. Det er farlig å gjøre det året etterpå, det er en gyllen regel, sier han.

– Spontane hevnakter er antakelig ikke det heldigste, litterært sett.

ingridga@klassekampen.no

Lørdag 21. oktober 2017
Seksuell trakassering er ofte tydelig i bransjer med skeiv maktfordeling, sier Åse Kleveland. Nå vil filmprodusenter og politikere ha inn flere kvinner bak kamera.
Fredag 20. oktober 2017
Skuespillere opp­lever mer enn dobbelt så mye seksuell trakassering på jobb som andre arbeidstakere. Men ingen av de største teatrene i Norge satte i gang tiltak etter at tallene ble kjent i 2010.
Torsdag 19. oktober 2017
Fire av de sju arkitektgruppene som deltok i konkurransen om å tegne nytt regjeringskvartal har klaget på Statsbygg. De mener gruppen som vant anbudet fikk vinneroppskriften allerede i 2015.
Onsdag 18. oktober 2017
Flere norske film­arbeidere går nå ut på sosiale medier og forteller om seksuell trakassering på jobb. – Det er så lett å le det bort, sier skuespiller Renate Reinsve.
Tirsdag 17. oktober 2017
Mens den ene søndagsavisa etter den andre er blitt lagt ned, har Bergens­avisen gitt søndagsavisa et nytt liv i digitalt format. Dermed har avisa også blitt årets pressestøttevinner.
Mandag 16. oktober 2017
– All skriveteknikk handlar om å få lesaren til å sjå verda, seier Finn Iunker. Han er ute med boka «Stemmer fra Israel».
Lørdag 14. oktober 2017
I regjeringens budsjettforslag får ikke kunstnerorganisasjonene oppnevne komiteene som deler ut kunstner­stipend. – Krakelering av makts­predningen, mener Hilde Tørdal i Norske billedkunstnere.
Fredag 13. oktober 2017
Regjeringen vil kutte hardt i presse­støtten til de største mottakerne, som Dagsavisen, Vårt Land og Klassekampen. Men KrF i sin nye vippeposisjon på Stortinget kan sette foten ned.
Torsdag 12. oktober 2017
Even Tømte mistet jobben etter fire år som «fastlanser» i Bistandsaktuelt. – Vi ble stadig minnet på at vi var annenrangs medlemmer av redaksjonen, sier Tømte.
Onsdag 11. oktober 2017
Det er to år til Norge skal være hovedland under Frankfurt-messa, men norske agenter merker allerede «Frankfurt-effekten». – Det gir oss et momentum, sier Gina Winje.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk