Tirsdag 8. august 2017
Gavmild: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) gir penger til sammenslåtte kommuner. Her er han med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) før starten på pilegrimsvandring langs Olavsleden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix
Senterpartiets Lundteigen er kritisk til å belønne sammenslåingsvillige kommuner:
Lut lei Sanners gaver
Undersak

Mener Lundteigen sutrer

– Jeg oppfatter dette som sutring fra Per Olaf Lundteigen, sier Jan Tore Sanner.

– De store pengene tildeles utfra rene objektive kriterier. Men det har vært et sterkt ønske fra kommuner som går sammen, enten de styres fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet eller Høyre, at det også har vært mulig å søke på noen ekstra midler til digitalisering eller bredbånd.

Kommunalministeren sier Lundteigen kommer med et soloutspill:

– Senterpartiet har i regjering og opposisjon foreslått en rekke tilskuddsordninger for å stimulerer til lokal utvikling. Det er et virkemiddel man kan bruke som jeg syns er fornuftig.

Han fnyser av koblingen til valgkamp:

– Vi kan ikke som statsråder slutte å jobbe selv om det er valgkamp. Infrastrukturmidlene var det søknadsfrist på i vår, og de deles ut nå, sier han.

JULENISSE: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) deler ut millioner til kommuner som skal eller vil slå seg sammen. Per Olaf Lundteigen (Sp) sammenlikner statsråden med en julenisse på tokt.

kommuneREFORM

1. august kom en smilende Jan Tore Sanner (H) med følgende godbit på Volda rådhus:

– Det vil i morgen bli kunngjort at dere får fire millioner, sa kommunal- og moderniseringsministeren mens han ble filmet av NRK Møre og Romsdal.

Blant skinkerundstykker og kaffekopper sto politikerne fra sammenslåtte Volda og Hornidal og jublet for penger til skolebuss og bredbånd.

Pengene kom fra infrastrukturfondet som alle sammenslåtte kommunene kunne søke fra. I løpet av samme sending kunne Sanner fortelle at samtlige av kommunene som hadde søkt, skulle få midler fra potten på 150 millioner kroner. For 2017 ble det gitt infrastrukturtilskudd til 41 sammenslåinger som involverer totalt 104 kommuner.

Fakta

Infrastrukturfondet:

• 150 millioner kroner ligger i fondet som skal brukes på infrastruktur som veier, bredbånd og digitalisering.

• Kun sammenslåtte kommuner kan søke på fondet.

• I august 2017 ble det delt ut penger til 41 sammenslåinger som involverer totalt 104 kommuner.

• Det finnes også et mindre fond kun for kommuner som står ufrivillig alene. Fondet er på 35 millioner kroner og skal kompensere halvparten av tapet som kommer av endringene i basistilskuddet og småkommunetillegget.

Trøstefond

I tillegg kommer det noen gaver til ungkars-kommunene som fikk nei til sammenslåing av sine utkårede nabokommuner. Nå skal det fordeles 36 millioner kroner til 23 kommuner. Kommunene blir kompensert for halvparten av det de tapte på endringene i basistilskuddet og småkommunetillegget fra 2016 til 2017. Det er kun kommuner som står ufrivillig alene etter kommunereformen som får penger fra fondet.

Viser til valgkamp

Per Olaf Lundteigen (Sp) er kritisk til ekstrabevilgninger i valgkamptider, uansett hvilken regjering som sitter.

– Det skjedde jo litt av hvert av utdelinger fra statsråder i forbindelse med valgkamp til kommuner også under den rødgrønne regjeringen som jeg ikke hadde sans for, sier han.

Han mener det minner om å kjøpe stemmer. Nå sier han at de borgerlige tar helt av:

– Det er ikke grense for kreativitet og nye ord, nye tiltak og søknader. Og dette skal da Sanner reise rundt som en snill julenisse og dele ut i valgkampsammenheng. Det kjører norsk politikk ned på et lavmål, og gjør at politikerforakten øker.

– Infrastrukturfondet ble jo vedtatt i Stortinget slik at sammenslåingskommunene kunne søke på det?

– Infrastruktur, hva er det da? Det er jo veier og kommunikasjoner. Vi har jo nok av ordinære institusjoner og programmer for å bedre veistellet i Norge. Det her er jo en byråkratisering, og jeg har det altså helt opp i halsen.

Belønner de villige

Når det gjelder fondet for de villige kommunene som ikke fikk sammenslåingspartnere, sier Lundteigen at det er kommuner som ville tjent på sammenslåing. Han peker på Gol:

– Naboene sa nei fordi de ville tape på det. Det er uhørt at den kommuneadministrasjonen som ville tjent på sammenslåing mens naboene hadde tapt, nå skal få kompensasjon fra staten.

Han sier at det er inntektssystemet overfor samtlige kommuner som må gjelde.

– Det er slik vi setter alle kommuner i stand til å levere gode velferdstjenester. Jeg er lei av alle spesialprosjekter som skal tilsløre de økonomiske hovedlinjene.

hildef@klassekampen.no

Lørdag 21. oktober 2017
VERST: Amnesty mener Norge har sendt flyktninger i døden. Trønderske Taibeh Abbasi, som risikerer deportasjon til Afghanistan, er frontfigur i en ny internasjonal kampanje mot tvangsreturer.
Fredag 20. oktober 2017
US MARINES: SV krever svar på om de amerikanske marinesoldatene i Norge har kommet for å erstatte en svak landmakt i Norge.
Torsdag 19. oktober 2017
MUSKLAR: Fagforbundets leiar Mette Nord seier alliansebygging er avgjerande for å styrka miljøa som dyrkar idear for ein alternativ politikk.
Onsdag 18. oktober 2017
PÅ VEI: De første soldatene fra US ­Marines kan stasjoneres i norske militærleirer i indre Troms allerede i vinter. Det bekrefter sjefen for den norske Hæren.
Tirsdag 17. oktober 2017
TRENING: Regjeringen legger til rette for økt trening med Nato på norsk territorium. En egen gruppe ser nå på hvordan det kan gjøres i praksis.
Mandag 16. oktober 2017
MEDGIFT: Milliardverdiar kan stå på spel når to vestlandsfylke skal slå seg saman. Motstandarane brukar tvil om kraftmilliardane for å hindre samanslåinga.
Lørdag 14. oktober 2017
NEDERLAG: Ap åpner for å stoppe de planlagte kuttene i Heimevernet. Nå ligger regjeringen an til flere sviende nederlag.
Fredag 13. oktober 2017
FORSKJELL: Finansminister Siv Jensen (Frp) vil gi flere skattekutt som skal «fremme vekst». SV og Rødt mener regjeringen skaper et «kaldere klassesamfunn».
Torsdag 12. oktober 2017
KUTT: Det eneste regjeringen gjør med formuesskatten i 2018-budsjettet, er å gjennomføre aksjerabatten Ap foreslo i skatteforliket.
Onsdag 11. oktober 2017
HANDLING: Norge trenger en handlingsplan mot muslimhat, mener likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk