Tirsdag 8. august 2017
Gavmild: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) gir penger til sammenslåtte kommuner. Her er han med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) før starten på pilegrimsvandring langs Olavsleden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix
Senterpartiets Lundteigen er kritisk til å belønne sammenslåingsvillige kommuner:
Lut lei Sanners gaver
Undersak

Mener Lundteigen sutrer

– Jeg oppfatter dette som sutring fra Per Olaf Lundteigen, sier Jan Tore Sanner.

– De store pengene tildeles utfra rene objektive kriterier. Men det har vært et sterkt ønske fra kommuner som går sammen, enten de styres fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet eller Høyre, at det også har vært mulig å søke på noen ekstra midler til digitalisering eller bredbånd.

Kommunalministeren sier Lundteigen kommer med et soloutspill:

– Senterpartiet har i regjering og opposisjon foreslått en rekke tilskuddsordninger for å stimulerer til lokal utvikling. Det er et virkemiddel man kan bruke som jeg syns er fornuftig.

Han fnyser av koblingen til valgkamp:

– Vi kan ikke som statsråder slutte å jobbe selv om det er valgkamp. Infrastrukturmidlene var det søknadsfrist på i vår, og de deles ut nå, sier han.

JULENISSE: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) deler ut millioner til kommuner som skal eller vil slå seg sammen. Per Olaf Lundteigen (Sp) sammenlikner statsråden med en julenisse på tokt.

kommuneREFORM

1. august kom en smilende Jan Tore Sanner (H) med følgende godbit på Volda rådhus:

– Det vil i morgen bli kunngjort at dere får fire millioner, sa kommunal- og moderniseringsministeren mens han ble filmet av NRK Møre og Romsdal.

Blant skinkerundstykker og kaffekopper sto politikerne fra sammenslåtte Volda og Hornidal og jublet for penger til skolebuss og bredbånd.

Pengene kom fra infrastrukturfondet som alle sammenslåtte kommunene kunne søke fra. I løpet av samme sending kunne Sanner fortelle at samtlige av kommunene som hadde søkt, skulle få midler fra potten på 150 millioner kroner. For 2017 ble det gitt infrastrukturtilskudd til 41 sammenslåinger som involverer totalt 104 kommuner.

Fakta

Infrastrukturfondet:

• 150 millioner kroner ligger i fondet som skal brukes på infrastruktur som veier, bredbånd og digitalisering.

• Kun sammenslåtte kommuner kan søke på fondet.

• I august 2017 ble det delt ut penger til 41 sammenslåinger som involverer totalt 104 kommuner.

• Det finnes også et mindre fond kun for kommuner som står ufrivillig alene. Fondet er på 35 millioner kroner og skal kompensere halvparten av tapet som kommer av endringene i basistilskuddet og småkommunetillegget.

Trøstefond

I tillegg kommer det noen gaver til ungkars-kommunene som fikk nei til sammenslåing av sine utkårede nabokommuner. Nå skal det fordeles 36 millioner kroner til 23 kommuner. Kommunene blir kompensert for halvparten av det de tapte på endringene i basistilskuddet og småkommunetillegget fra 2016 til 2017. Det er kun kommuner som står ufrivillig alene etter kommunereformen som får penger fra fondet.

Viser til valgkamp

Per Olaf Lundteigen (Sp) er kritisk til ekstrabevilgninger i valgkamptider, uansett hvilken regjering som sitter.

– Det skjedde jo litt av hvert av utdelinger fra statsråder i forbindelse med valgkamp til kommuner også under den rødgrønne regjeringen som jeg ikke hadde sans for, sier han.

Han mener det minner om å kjøpe stemmer. Nå sier han at de borgerlige tar helt av:

– Det er ikke grense for kreativitet og nye ord, nye tiltak og søknader. Og dette skal da Sanner reise rundt som en snill julenisse og dele ut i valgkampsammenheng. Det kjører norsk politikk ned på et lavmål, og gjør at politikerforakten øker.

– Infrastrukturfondet ble jo vedtatt i Stortinget slik at sammenslåingskommunene kunne søke på det?

– Infrastruktur, hva er det da? Det er jo veier og kommunikasjoner. Vi har jo nok av ordinære institusjoner og programmer for å bedre veistellet i Norge. Det her er jo en byråkratisering, og jeg har det altså helt opp i halsen.

Belønner de villige

Når det gjelder fondet for de villige kommunene som ikke fikk sammenslåingspartnere, sier Lundteigen at det er kommuner som ville tjent på sammenslåing. Han peker på Gol:

– Naboene sa nei fordi de ville tape på det. Det er uhørt at den kommuneadministrasjonen som ville tjent på sammenslåing mens naboene hadde tapt, nå skal få kompensasjon fra staten.

Han sier at det er inntektssystemet overfor samtlige kommuner som må gjelde.

– Det er slik vi setter alle kommuner i stand til å levere gode velferdstjenester. Jeg er lei av alle spesialprosjekter som skal tilsløre de økonomiske hovedlinjene.

hildef@klassekampen.no

Mandag 11. desember 2017
JA OG NEI: Halvparten av ordførarane til Venstre seier ja til regjering. Fleire meiner det er ein myte at Distrikts-Venstre er regjeringsmotstandarar.
Lørdag 9. desember 2017
VI SEI NEI, NEI, NEI: Sp er heilt imot å opne den raudgrøne alliansen for Raudt og MDG. Torbjørn Røe Isaksen meiner Aps MDG-flørt gjer jobben lettare for Høgre.
Fredag 8. desember 2017
ALLIANSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre må ta Rødt og MDG og bygge en ny allianse, mener Raymond Johansen. Han ønsker Martin Kolbergs oppgjør med partiet velkommen.
Torsdag 7. desember 2017
NERVEKRIG: Stadig færre norske krigsveteraner får erstatning for psykiske lidelser påført i utenlandstjeneste. I flere av sakene velger statens byråkrater å se bort ifra medisinske erklæringer om psykologiske krigsskader.
Onsdag 6. desember 2017
GENTABBE: Oslo universitetssykehus får refs for gentesting i en ekstern rapport. Samtidig viser det seg at flere enn 21 kvinner er rammet av skandalen.
Tirsdag 5. desember 2017
VIKTIG VEKE: Denne veka landar Venstre på om dei skal gå i regjeringsforhandlingar. Ingen av fylkesleiarane seier nei til å gå vidare med regjerings­praten.
Mandag 4. desember 2017
ULIKHET: Klasseskiller henger sammen med hva du bekymrer deg for, og hvor mye. Arbeiderklassen er de som har flest bekymringer.
Lørdag 2. desember 2017
PRESS: Sykehuslegene har ikke tid til å spise eller gå på do og føler ofte de skulle vært flere steder på en gang. Dette kommer fram i en ny stor undersøkelse.
Fredag 1. desember 2017
LEX HAGEN: Frp vil besvare «Lex Hagen» med et forslag myntet på tidligere Ap-leder Thorbjørn Jaglands dobbeltrolle i Nobelkomiteen.
Torsdag 30. november 2017
DIALOG: Tirsdag møter Jonas Gahr Støre Labour- leder Jeremy Corbyn for første gang. På agendaen står brexit og Labours suksess.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk