Tirsdag 8. august 2017
Gavmild: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) gir penger til sammenslåtte kommuner. Her er han med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) før starten på pilegrimsvandring langs Olavsleden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix
Senterpartiets Lundteigen er kritisk til å belønne sammenslåingsvillige kommuner:
Lut lei Sanners gaver
Undersak

Mener Lundteigen sutrer

– Jeg oppfatter dette som sutring fra Per Olaf Lundteigen, sier Jan Tore Sanner.

– De store pengene tildeles utfra rene objektive kriterier. Men det har vært et sterkt ønske fra kommuner som går sammen, enten de styres fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet eller Høyre, at det også har vært mulig å søke på noen ekstra midler til digitalisering eller bredbånd.

Kommunalministeren sier Lundteigen kommer med et soloutspill:

– Senterpartiet har i regjering og opposisjon foreslått en rekke tilskuddsordninger for å stimulerer til lokal utvikling. Det er et virkemiddel man kan bruke som jeg syns er fornuftig.

Han fnyser av koblingen til valgkamp:

– Vi kan ikke som statsråder slutte å jobbe selv om det er valgkamp. Infrastrukturmidlene var det søknadsfrist på i vår, og de deles ut nå, sier han.

JULENISSE: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) deler ut millioner til kommuner som skal eller vil slå seg sammen. Per Olaf Lundteigen (Sp) sammenlikner statsråden med en julenisse på tokt.

kommuneREFORM

1. august kom en smilende Jan Tore Sanner (H) med følgende godbit på Volda rådhus:

– Det vil i morgen bli kunngjort at dere får fire millioner, sa kommunal- og moderniseringsministeren mens han ble filmet av NRK Møre og Romsdal.

Blant skinkerundstykker og kaffekopper sto politikerne fra sammenslåtte Volda og Hornidal og jublet for penger til skolebuss og bredbånd.

Pengene kom fra infrastrukturfondet som alle sammenslåtte kommunene kunne søke fra. I løpet av samme sending kunne Sanner fortelle at samtlige av kommunene som hadde søkt, skulle få midler fra potten på 150 millioner kroner. For 2017 ble det gitt infrastrukturtilskudd til 41 sammenslåinger som involverer totalt 104 kommuner.

Fakta

Infrastrukturfondet:

• 150 millioner kroner ligger i fondet som skal brukes på infrastruktur som veier, bredbånd og digitalisering.

• Kun sammenslåtte kommuner kan søke på fondet.

• I august 2017 ble det delt ut penger til 41 sammenslåinger som involverer totalt 104 kommuner.

• Det finnes også et mindre fond kun for kommuner som står ufrivillig alene. Fondet er på 35 millioner kroner og skal kompensere halvparten av tapet som kommer av endringene i basistilskuddet og småkommunetillegget.

Trøstefond

I tillegg kommer det noen gaver til ungkars-kommunene som fikk nei til sammenslåing av sine utkårede nabokommuner. Nå skal det fordeles 36 millioner kroner til 23 kommuner. Kommunene blir kompensert for halvparten av det de tapte på endringene i basistilskuddet og småkommunetillegget fra 2016 til 2017. Det er kun kommuner som står ufrivillig alene etter kommunereformen som får penger fra fondet.

Viser til valgkamp

Per Olaf Lundteigen (Sp) er kritisk til ekstrabevilgninger i valgkamptider, uansett hvilken regjering som sitter.

– Det skjedde jo litt av hvert av utdelinger fra statsråder i forbindelse med valgkamp til kommuner også under den rødgrønne regjeringen som jeg ikke hadde sans for, sier han.

Han mener det minner om å kjøpe stemmer. Nå sier han at de borgerlige tar helt av:

– Det er ikke grense for kreativitet og nye ord, nye tiltak og søknader. Og dette skal da Sanner reise rundt som en snill julenisse og dele ut i valgkampsammenheng. Det kjører norsk politikk ned på et lavmål, og gjør at politikerforakten øker.

– Infrastrukturfondet ble jo vedtatt i Stortinget slik at sammenslåingskommunene kunne søke på det?

– Infrastruktur, hva er det da? Det er jo veier og kommunikasjoner. Vi har jo nok av ordinære institusjoner og programmer for å bedre veistellet i Norge. Det her er jo en byråkratisering, og jeg har det altså helt opp i halsen.

Belønner de villige

Når det gjelder fondet for de villige kommunene som ikke fikk sammenslåingspartnere, sier Lundteigen at det er kommuner som ville tjent på sammenslåing. Han peker på Gol:

– Naboene sa nei fordi de ville tape på det. Det er uhørt at den kommuneadministrasjonen som ville tjent på sammenslåing mens naboene hadde tapt, nå skal få kompensasjon fra staten.

Han sier at det er inntektssystemet overfor samtlige kommuner som må gjelde.

– Det er slik vi setter alle kommuner i stand til å levere gode velferdstjenester. Jeg er lei av alle spesialprosjekter som skal tilsløre de økonomiske hovedlinjene.

hildef@klassekampen.no

Lørdag 24. februar 2018
STYRKAR: Oslo-politiet sender ein ekstra politibetent til det tverretatlege senteret som skal avdekka arbeidslivskriminalitet og flyttar ansvaret for oppfølging av politiets rolle.
Fredag 23. februar 2018
IDEOLOGISK: Oslo Arbeidersamfunn ber partiet vedta nytt prinsipprogram på lands­møtet i 2019. Parti­sekretær Kjersti Stenseng er ikke fremmed for tanken.
Torsdag 22. februar 2018
ØKER: Tallet på asylsøkere fra Tyrkia økte med 84 prosent i 2017. Flertallet tilhører den muslimske gülenbevegelsen, som Tyrkia kaller en terror­organisasjon.
Onsdag 21. februar 2018
MATTETRØBBEL: Studien som skal legge grunnlag for beslutningen om å gå inn i Natos rakettskjold, er utsatt. Årsaken er avanserte regnestykker.
Tirsdag 20. februar 2018
NY PLAN: I 2013 lanserte Stoltenberg-regjeringa prosjektet ferjefri E39 med ferdigstilling innan 20 år. No førebur Statens vegvesen ei utsetjing på 17 år.
Mandag 19. februar 2018
VOLD: Beboere på Holmlia i Oslo knytter en av volds­episodene det siste året til usunn æreskultur.
Lørdag 17. februar 2018
TYNN IS: Ap har stilt sju vilkår til regjeringa for å kunne seie ja til EUs tredje energimarknadspakke og Acer. Men dette er garantiar regjeringa ikkje kan gje, forklarer ekspert.
Fredag 16. februar 2018
LOJALITET: Nabolagslojaliteten er noe av det beste med Holmlia, skal vi tro de som bor der. – En slik lojalitet kan også misbrukes, advarer Dara Goldar.
Torsdag 15. februar 2018
LYS I LAMPA: Ap krev nye svar frå regjeringa for å gå med på energimarknadspakka. Sp-leiar Trygve Magnus Slagsvold Vedum trur fleirtalet i Aps stortingsgruppe er mot heile pakka.
Onsdag 14. februar 2018
VEND I TIDE: Fleire av dei største laga i Arbeidarpartiet går i stikk motsett retning av Masud Gharahkhanis stramme asyl­politikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk