Onsdag 2. august 2017
Lar dem gå: Politiet lot mellom 60 og 70 nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen gå i fred i Kristiansand sentrum lørdag. Det opprører mange, inkludert Jan Arild Ellingsen (Frp). Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix
Jan Arild Ellingsen (Frp) mener politiet burde ha stoppet ulovlig nazi-marsj:
Politiet refses av Frp-topp
SKUFFET: Frps justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen er skuffet over at politiet ikke stoppet nynazistene fra å marsjere. Frp i regjering mener det var rett av politiet å la dem gå.

EKSTREMISME

Debatten har rast etter at mellom 60 og 70 nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen fikk gjennomføre en marsj uten tillatelse gjennom Kristiansand sentrum lørdag uten at politiet grep inn.

Nynazistene hadde fått avslag på søknad om å demonstrere i Fredrikstad og valgte derfor å gjennomføre marsjen spontant uten å søke i Kristiansand. Ifølge den høyreekstreme organisasjonen forventet de mindre politioppbud i sørlandsbyen. Som Klassekampen skrev i går, ble politiet i Agder tilbudt forsterkninger, men valgte å takke nei.

Fakta

Nazimarsj:

• I mai ga politiet i Fredrikstad tillatelse til Den nordiske motstandsbevegelsen til å demonstrere i byen 29. juli. Motkrefter planla en folkefest som motdemonstrasjon.

• Politiet la ned forbud mot begge arrangementene etter en sikkerhetsvurdering.

• Nazimarsjen ble flyttet til Kristiansand, gjennomført uten tillatelse og uten å bli stoppet av politiet. Dagen etter søkte og avholdt et tverrpolitisk ungdomsnettverk i Kristiansand motdemonstrasjon.

Faksimile? fra 1. aug. forside eller s 6 & 7

– Lite tillitvekkende

På Dagsnytt 18 mandag forsvarte justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) Agder-politiets avgjørelse om å ikke stoppe marsjen.

– Jeg har tillit til at politiet gjorde en riktig vurdering, gitt de forutsetninger de hadde, sa Amundsen.

Men hans partikollega på Stortinget, justispolitisk talsperson Jan Arild Ellingsen, mener tvert imot at politiets håndtering var lite tillitvekkende.

Nå refser Ellingsen politiet for å la nazistene ta seg til rette.

– Utgangspunktet mitt er at selv ting man misliker, bør man tillate markeringer av. Så det at de går i demonstrasjon kan jeg tvile meg til å akseptere. Det som var utfordringen her, var at de hadde søkt og fått avslag. Da forventer jeg faktisk at politiet stopper det. Det å tillate ulovlige aksjoner er å la folk få ta seg til rette, sier Ellingsen.

– Oppsiktsvekkende

Ellingsen er også overrasket over at fungerende politimester i Agder Arne Sundvoll takket nei til ekstra mannskaper.

– Jeg tipper at adgerpolitiet måtte forstå at det kom til å bli kontroversielt. At man ikke her i det minste koordinerer forklaringene sine, er oppsiktsvekkende, sier han.

Ellingsen forventer at politiet uansett hadde hentet inn de ressursene som var nødvendig for å stoppe den ulovlige demonstrasjonen:

– Hvis unnskyldningen er ressursmangel, er norsk politi ute og kjøre. Det er ikke tillitvekkende for de av oss som har tillit til at norsk politi er i stand til å gjøre jobben sin og forventer at de gjør det.

– Jeg forventer at ulovlige demonstrasjoner blir stoppet uansett, sier Ellingsen.

– Kan bli ny nazi-strategi

Leder av Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen er sjelden enig med Frp, men nå deler han Ellingsens kritikk.

– Politi-Norge må stoppe opp noen sekunder. Skal de fortsette å la nazister ta seg til rette? spør Steen.

Han frykter at å gjennomføre ulovlige demonstrasjoner kan bli en strategi for nynazister framover.

– Du verden som nazistene har fått en oppskrift på hvordan det skal gjøres, sier Steen.

Han mener også at politidistrikt Øst tok en feil beslutning da de stoppet den planlagte folkefesten mot hat og fordommer.

Fungerende politimester i Agder, Arne Sundvoll, innrømmer overfor NRK at tilliten til politiet kan ha blitt svekket av deres håndtering av nazi-marsjen.

Samtidig mener han at han saken ble riktig håndtert.

– Både meg og mine rådgivere mener politiet håndterte saken riktig ut ifra de fotutsetningene som lå til grunn på lørdag, sier Sundvoll til NRK.

aseb@klassekampen.no

hildef@klassekampen.no

Tirsdag 12. desember 2017
SPLITTA HERSK: Frps landsstyre er meir samla om at Venstre skal gå i regjeringsforhandlingar enn kva Venstres landsstyre er.
Mandag 11. desember 2017
JA OG NEI: Halvparten av ordførarane til Venstre seier ja til regjering. Fleire meiner det er ein myte at Distrikts-Venstre er regjeringsmotstandarar.
Lørdag 9. desember 2017
VI SEI NEI, NEI, NEI: Sp er heilt imot å opne den raudgrøne alliansen for Raudt og MDG. Torbjørn Røe Isaksen meiner Aps MDG-flørt gjer jobben lettare for Høgre.
Fredag 8. desember 2017
ALLIANSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre må ta Rødt og MDG og bygge en ny allianse, mener Raymond Johansen. Han ønsker Martin Kolbergs oppgjør med partiet velkommen.
Torsdag 7. desember 2017
NERVEKRIG: Stadig færre norske krigsveteraner får erstatning for psykiske lidelser påført i utenlandstjeneste. I flere av sakene velger statens byråkrater å se bort ifra medisinske erklæringer om psykologiske krigsskader.
Onsdag 6. desember 2017
GENTABBE: Oslo universitetssykehus får refs for gentesting i en ekstern rapport. Samtidig viser det seg at flere enn 21 kvinner er rammet av skandalen.
Tirsdag 5. desember 2017
VIKTIG VEKE: Denne veka landar Venstre på om dei skal gå i regjeringsforhandlingar. Ingen av fylkesleiarane seier nei til å gå vidare med regjerings­praten.
Mandag 4. desember 2017
ULIKHET: Klasseskiller henger sammen med hva du bekymrer deg for, og hvor mye. Arbeiderklassen er de som har flest bekymringer.
Lørdag 2. desember 2017
PRESS: Sykehuslegene har ikke tid til å spise eller gå på do og føler ofte de skulle vært flere steder på en gang. Dette kommer fram i en ny stor undersøkelse.
Fredag 1. desember 2017
LEX HAGEN: Frp vil besvare «Lex Hagen» med et forslag myntet på tidligere Ap-leder Thorbjørn Jaglands dobbeltrolle i Nobelkomiteen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk