Onsdag 2. august 2017
Lar dem gå: Politiet lot mellom 60 og 70 nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen gå i fred i Kristiansand sentrum lørdag. Det opprører mange, inkludert Jan Arild Ellingsen (Frp). Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix
Jan Arild Ellingsen (Frp) mener politiet burde ha stoppet ulovlig nazi-marsj:
Politiet refses av Frp-topp
SKUFFET: Frps justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen er skuffet over at politiet ikke stoppet nynazistene fra å marsjere. Frp i regjering mener det var rett av politiet å la dem gå.

EKSTREMISME

Debatten har rast etter at mellom 60 og 70 nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen fikk gjennomføre en marsj uten tillatelse gjennom Kristiansand sentrum lørdag uten at politiet grep inn.

Nynazistene hadde fått avslag på søknad om å demonstrere i Fredrikstad og valgte derfor å gjennomføre marsjen spontant uten å søke i Kristiansand. Ifølge den høyreekstreme organisasjonen forventet de mindre politioppbud i sørlandsbyen. Som Klassekampen skrev i går, ble politiet i Agder tilbudt forsterkninger, men valgte å takke nei.

Fakta

Nazimarsj:

• I mai ga politiet i Fredrikstad tillatelse til Den nordiske motstandsbevegelsen til å demonstrere i byen 29. juli. Motkrefter planla en folkefest som motdemonstrasjon.

• Politiet la ned forbud mot begge arrangementene etter en sikkerhetsvurdering.

• Nazimarsjen ble flyttet til Kristiansand, gjennomført uten tillatelse og uten å bli stoppet av politiet. Dagen etter søkte og avholdt et tverrpolitisk ungdomsnettverk i Kristiansand motdemonstrasjon.

Faksimile? fra 1. aug. forside eller s 6 & 7

– Lite tillitvekkende

På Dagsnytt 18 mandag forsvarte justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) Agder-politiets avgjørelse om å ikke stoppe marsjen.

– Jeg har tillit til at politiet gjorde en riktig vurdering, gitt de forutsetninger de hadde, sa Amundsen.

Men hans partikollega på Stortinget, justispolitisk talsperson Jan Arild Ellingsen, mener tvert imot at politiets håndtering var lite tillitvekkende.

Nå refser Ellingsen politiet for å la nazistene ta seg til rette.

– Utgangspunktet mitt er at selv ting man misliker, bør man tillate markeringer av. Så det at de går i demonstrasjon kan jeg tvile meg til å akseptere. Det som var utfordringen her, var at de hadde søkt og fått avslag. Da forventer jeg faktisk at politiet stopper det. Det å tillate ulovlige aksjoner er å la folk få ta seg til rette, sier Ellingsen.

– Oppsiktsvekkende

Ellingsen er også overrasket over at fungerende politimester i Agder Arne Sundvoll takket nei til ekstra mannskaper.

– Jeg tipper at adgerpolitiet måtte forstå at det kom til å bli kontroversielt. At man ikke her i det minste koordinerer forklaringene sine, er oppsiktsvekkende, sier han.

Ellingsen forventer at politiet uansett hadde hentet inn de ressursene som var nødvendig for å stoppe den ulovlige demonstrasjonen:

– Hvis unnskyldningen er ressursmangel, er norsk politi ute og kjøre. Det er ikke tillitvekkende for de av oss som har tillit til at norsk politi er i stand til å gjøre jobben sin og forventer at de gjør det.

– Jeg forventer at ulovlige demonstrasjoner blir stoppet uansett, sier Ellingsen.

– Kan bli ny nazi-strategi

Leder av Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen er sjelden enig med Frp, men nå deler han Ellingsens kritikk.

– Politi-Norge må stoppe opp noen sekunder. Skal de fortsette å la nazister ta seg til rette? spør Steen.

Han frykter at å gjennomføre ulovlige demonstrasjoner kan bli en strategi for nynazister framover.

– Du verden som nazistene har fått en oppskrift på hvordan det skal gjøres, sier Steen.

Han mener også at politidistrikt Øst tok en feil beslutning da de stoppet den planlagte folkefesten mot hat og fordommer.

Fungerende politimester i Agder, Arne Sundvoll, innrømmer overfor NRK at tilliten til politiet kan ha blitt svekket av deres håndtering av nazi-marsjen.

Samtidig mener han at han saken ble riktig håndtert.

– Både meg og mine rådgivere mener politiet håndterte saken riktig ut ifra de fotutsetningene som lå til grunn på lørdag, sier Sundvoll til NRK.

aseb@klassekampen.no

hildef@klassekampen.no

Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Lørdag 14. juli 2018
SKADEN SKJEDD: Tørken raserer kornavlingene på Østlandet og Norge får sitt dårligste kornår siden 1974. Det er allerede for seint å berge kornhøsten.
Fredag 13. juli 2018
SLITER: Mange personer som går på sosialhjelp eller lever på stønader, har ikke råd til å gå til tannlegen, reise på ferie eller delta i fritidsaktiviteter.
Torsdag 12. juli 2018
FULLT: Bergen, Flåm og Geiranger kneler under vekta av masseturismen. Lokalbefolkninga reagerer og vil ha færre turistar.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.
Tirsdag 10. juli 2018
TRYGD: Regjeringen vil hindre at trygde­ytelser eksporteres ut av landet. Men internasjonale avtaler gjør at forslagene får få konsekvenser. – Prinsipielt viktig, sier Erlend Wiborg (Frp).
Mandag 9. juli 2018
GASS: I Kirkenes er det på nytt håp om gassvirksomhet etter framstøt fra det russiske selskapet Novatek. Ordfører Rune Rafaelsen tror Russland vil bestemme om prosjektet får lov til å starte.
Lørdag 7. juli 2018
HARDHENDT: KrF-leder Knut Arild Hareide får en opptur på tampen av sin mektigste stortingsperiode, men får mest skryt av velgerne for å ha presset ut Sylvi Listhaug (Frp).
Fredag 6. juli 2018
JUKS: En person uten kvalifikasjoner ga seg ut for å være tolk på Oslo universitets­sykehus. Tolke­foreningen tror det kan være flere falske tolker.
Torsdag 5. juli 2018
DILEMMA: I et brev til regjeringen sier Avinor at tilrettelegging for trafikkvekst i luftfarten kan være i strid med klimamålene. – Fullstendig klimagalskap, sier Naturvernforbundet om den planlagte flyveksten.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk