Onsdag 2. august 2017
Lar dem gå: Politiet lot mellom 60 og 70 nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen gå i fred i Kristiansand sentrum lørdag. Det opprører mange, inkludert Jan Arild Ellingsen (Frp). Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix
Jan Arild Ellingsen (Frp) mener politiet burde ha stoppet ulovlig nazi-marsj:
Politiet refses av Frp-topp
SKUFFET: Frps justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen er skuffet over at politiet ikke stoppet nynazistene fra å marsjere. Frp i regjering mener det var rett av politiet å la dem gå.

EKSTREMISME

Debatten har rast etter at mellom 60 og 70 nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen fikk gjennomføre en marsj uten tillatelse gjennom Kristiansand sentrum lørdag uten at politiet grep inn.

Nynazistene hadde fått avslag på søknad om å demonstrere i Fredrikstad og valgte derfor å gjennomføre marsjen spontant uten å søke i Kristiansand. Ifølge den høyreekstreme organisasjonen forventet de mindre politioppbud i sørlandsbyen. Som Klassekampen skrev i går, ble politiet i Agder tilbudt forsterkninger, men valgte å takke nei.

Fakta

Nazimarsj:

• I mai ga politiet i Fredrikstad tillatelse til Den nordiske motstandsbevegelsen til å demonstrere i byen 29. juli. Motkrefter planla en folkefest som motdemonstrasjon.

• Politiet la ned forbud mot begge arrangementene etter en sikkerhetsvurdering.

• Nazimarsjen ble flyttet til Kristiansand, gjennomført uten tillatelse og uten å bli stoppet av politiet. Dagen etter søkte og avholdt et tverrpolitisk ungdomsnettverk i Kristiansand motdemonstrasjon.

Faksimile? fra 1. aug. forside eller s 6 & 7

– Lite tillitvekkende

På Dagsnytt 18 mandag forsvarte justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) Agder-politiets avgjørelse om å ikke stoppe marsjen.

– Jeg har tillit til at politiet gjorde en riktig vurdering, gitt de forutsetninger de hadde, sa Amundsen.

Men hans partikollega på Stortinget, justispolitisk talsperson Jan Arild Ellingsen, mener tvert imot at politiets håndtering var lite tillitvekkende.

Nå refser Ellingsen politiet for å la nazistene ta seg til rette.

– Utgangspunktet mitt er at selv ting man misliker, bør man tillate markeringer av. Så det at de går i demonstrasjon kan jeg tvile meg til å akseptere. Det som var utfordringen her, var at de hadde søkt og fått avslag. Da forventer jeg faktisk at politiet stopper det. Det å tillate ulovlige aksjoner er å la folk få ta seg til rette, sier Ellingsen.

– Oppsiktsvekkende

Ellingsen er også overrasket over at fungerende politimester i Agder Arne Sundvoll takket nei til ekstra mannskaper.

– Jeg tipper at adgerpolitiet måtte forstå at det kom til å bli kontroversielt. At man ikke her i det minste koordinerer forklaringene sine, er oppsiktsvekkende, sier han.

Ellingsen forventer at politiet uansett hadde hentet inn de ressursene som var nødvendig for å stoppe den ulovlige demonstrasjonen:

– Hvis unnskyldningen er ressursmangel, er norsk politi ute og kjøre. Det er ikke tillitvekkende for de av oss som har tillit til at norsk politi er i stand til å gjøre jobben sin og forventer at de gjør det.

– Jeg forventer at ulovlige demonstrasjoner blir stoppet uansett, sier Ellingsen.

– Kan bli ny nazi-strategi

Leder av Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen er sjelden enig med Frp, men nå deler han Ellingsens kritikk.

– Politi-Norge må stoppe opp noen sekunder. Skal de fortsette å la nazister ta seg til rette? spør Steen.

Han frykter at å gjennomføre ulovlige demonstrasjoner kan bli en strategi for nynazister framover.

– Du verden som nazistene har fått en oppskrift på hvordan det skal gjøres, sier Steen.

Han mener også at politidistrikt Øst tok en feil beslutning da de stoppet den planlagte folkefesten mot hat og fordommer.

Fungerende politimester i Agder, Arne Sundvoll, innrømmer overfor NRK at tilliten til politiet kan ha blitt svekket av deres håndtering av nazi-marsjen.

Samtidig mener han at han saken ble riktig håndtert.

– Både meg og mine rådgivere mener politiet håndterte saken riktig ut ifra de fotutsetningene som lå til grunn på lørdag, sier Sundvoll til NRK.

aseb@klassekampen.no

hildef@klassekampen.no

Lørdag 21. oktober 2017
VERST: Amnesty mener Norge har sendt flyktninger i døden. Trønderske Taibeh Abbasi, som risikerer deportasjon til Afghanistan, er frontfigur i en ny internasjonal kampanje mot tvangsreturer.
Fredag 20. oktober 2017
US MARINES: SV krever svar på om de amerikanske marinesoldatene i Norge har kommet for å erstatte en svak landmakt i Norge.
Torsdag 19. oktober 2017
MUSKLAR: Fagforbundets leiar Mette Nord seier alliansebygging er avgjerande for å styrka miljøa som dyrkar idear for ein alternativ politikk.
Onsdag 18. oktober 2017
PÅ VEI: De første soldatene fra US ­Marines kan stasjoneres i norske militærleirer i indre Troms allerede i vinter. Det bekrefter sjefen for den norske Hæren.
Tirsdag 17. oktober 2017
TRENING: Regjeringen legger til rette for økt trening med Nato på norsk territorium. En egen gruppe ser nå på hvordan det kan gjøres i praksis.
Mandag 16. oktober 2017
MEDGIFT: Milliardverdiar kan stå på spel når to vestlandsfylke skal slå seg saman. Motstandarane brukar tvil om kraftmilliardane for å hindre samanslåinga.
Lørdag 14. oktober 2017
NEDERLAG: Ap åpner for å stoppe de planlagte kuttene i Heimevernet. Nå ligger regjeringen an til flere sviende nederlag.
Fredag 13. oktober 2017
FORSKJELL: Finansminister Siv Jensen (Frp) vil gi flere skattekutt som skal «fremme vekst». SV og Rødt mener regjeringen skaper et «kaldere klassesamfunn».
Torsdag 12. oktober 2017
KUTT: Det eneste regjeringen gjør med formuesskatten i 2018-budsjettet, er å gjennomføre aksjerabatten Ap foreslo i skatteforliket.
Onsdag 11. oktober 2017
HANDLING: Norge trenger en handlingsplan mot muslimhat, mener likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk