Klassekampen.no
Torsdag 27. juli 2017
Webcam-forbannelsen: Ting vi ubetenksomt legger ut på nett, kan forfølge oss resten av livet, skriver Bjørn Vassnes. Foto: Michael Sauers, Flickr
Effektene av en impulshandling
De dumme tingene du finner på i dag kan bli stående resten av livet – og til og med etter døden.

psykologi

Ungdommer er impulsive og kan gjøre mye rart. Det er en del av det å være ung, og kanskje er det nødvendig for å lære å oppføre seg. Men tidligere var regelen at disse impulshandlingene raskt ble glemt. Ingen «tok vare» på disse hendelsene, og ett år etter husket ingen dem. I dag kan dine dumheter leve videre selv etter din død, og gå rundt hele verden – om du gjør dem på nettet.

Nettets rovdyr

Dette fikk 15 år gamle kanadiske Amanda Todd erfare. I et øyeblikks ubetenksomhet trakk hun opp blusen og viste brystene foran sitt webkamera. «Venner»la bildet ut på Facebook, og noen predatorer (folk som leter på nettet etter folk de kan utnytte) begynte å sende Amanda trusler om å spre bildet enda videre, om hun ikke tok noen enda mer intime bilder for dem.

Bildet ble viden kjent på skolen der Amanda gikk, slik at hun måtte bytte skole, men fremdeles ga ikke hennes forfølgere seg. Kanskje Amanda burde latt det hele dø ut. I stedet laget hun en video om saken sin og la den ut på Youtube. Dette gjorde ikke saken hennes bedre. En måned senere begikk hun selvmord.

Evig berømmelse

Amandas historie viser flere ting ved den nye nettvirkeligheten, som ikke fantes tidligere: For det første hvordan et øyeblikks impuls kan få fatale følger, fordi det som er lagt ut på nett ikke kan tilbakekalles. Man må leve med det resten av sitt liv, og selv etter det, som Amanda Todd måtte. Saken viser også hvordan selv en liten tabbe kan utnyttes på det groveste av den hæren av predatorer som finnes i cyberspace. Dette tilfellet resulterte i en dom: En 35 år gammel enslig mann fra Nederland ble dømt for utpressing, plaging og barnepornografi, men i de fleste saker blir ingen straffet.

I boken ««The Cyber Effect» peker Mary Aiken på nok en problematisk side ved denne saken: Den tragiske skjebnen til Amanda, ikke minst den videoen hun selv la ut, har gitt henne en slags heltestatus, og kan få andre i en liknende (og kanskje mindre krevende) situasjon til å gjøre som henne. For noen kan selv noe så drastisk som et selvmord være en pris de er villige til å betale – i bytte mot evig berømmelse på nettet.

viten@klassekampen.no

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk