Klassekampen.no
Torsdag 27. juli 2017
Stammor Snøfrid

Historie

Frode Korslund (Klassekampen 24. juli) stiller seg spørrende til min omtale av samekvinnen Snøfrids rolle i rikssamlingen og som stammor for den senere norske kongerekken. Er ikke dette bare eventyr?

I dag finner vi mer enn eventyr i middelalderhistorikernes fortelling om bryllupet mellom Harald Hårfagre og Snøfrid på Dovrefjell. Fortellingskomplekset bygger på eldgamle myter knyttet til førkristen herskerideologi. Myten forteller at guden Frøy og jotunkvinnen Gerd avlet den første ynglingekongen.

Det dramatiske mønsteret gjentas med den kongen som fikk æren av å samle Norge til ett rike, Harald Hårfagre. Om han ble det fortalt at han vokste opp i Dovrefjell hos en jotun og fikk belæring for sin kommende kongegjerning der. Harald beseglet sin rikssamling med å inkorporere det samiske folket i sitt rike. Det skjedde med bryllupet med Snøfrid, vikingtidens jotunkvinne transformert til samekvinne. Sammen ble de stamforeldre til flere kongssønner.

Da Hellig Olavs slektslinje raskt døde ut med sønnen Magnus, rykket halvbroren Harald Hardråde frem. Han ble landets mest internasjonale hersker – en krigerkonge av uante dimensjoner, derav tilnavnet Hardstyreren. Han trengte å markere seg med egen stammorlinje i forhold til sin berømte bror Helgenen, og Snøfrid ble hentet frem som stammor for ham og hans slektslinje.

Det er påfallende hvor sterkt flere sagaer omtaler Hardråde som etterkommer av Snøfrid. Under hans regjeringstid var den innbringende reindriften på Dovrefjell på sitt mest intensive, trolig drevet med samisk fagekspertise. Det var mange grunner til at middelalderhistorikerne markerte identiteten til enda en Harald som «Dovrefjells herre» slik skikken hadde vært allerede i vikingtid.

Dette store idékomplekset kan ikke lenger avfeies som «bare eventyr». Fortellingene om kongenes tilknytning til Dovrefjell og deres møte med Kvinnen fra Fjellet rommer mentalitet og ideologi som går dypt i norsk middelalderhistorie, men skal selvsagt ikke leses bokstavelig.

gro.steinsland@iln.uio.no

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk