Onsdag 26. juli 2017
Nynorsk i Avis: Kulturredaktør Sarah Sørheim bekrefter oppmyking av nynorskbruk i Aftenposten etterkant av intervju med Aasmund Nordstoga på nynorsk mandag. foto: Christopher olssøn
Denne uka trykket Aftenposten et intervju med Aasmund Nordstoga på nynorsk. Det er ikke hverdagskost:
Bryter nynorskbarriere
Flere av de største avisene er i ferd med å myke opp sine linjer for bruk av nynorsk, men både Aftenposten og Dagbladet opprettholder nynorskforbudet i sine nyhetssaker.

nynorsk

– Vi har bestemt oss for å gjøre det jeg vil kalle en bitte liten kursendring når det gjelder nynorsk. Vi myker opp linja når det gjelder tekster hvor nynorsk er den naturlige målformen, sier kulturredaktør Sarah Sørheim.

Mandag trykket Aftenposten et intervju av journalist Anders Veberg med Aasmund Nordstoga – på nynorsk. Nynorskbrukeren Veberg tvitret selv fornøyd om intervjuet: «Sjå! Redaksjonelt innhald frå Aftenposten på nynorsk! Eg har skrive det heilt sjølv, og eg fekk lov».

Også i 2016 ble et intervju med Elena Ferrante-oversetter Kristin Sørsdal trykket på nynorsk i Aftenposten, men som fagbladet Journalisten påpekte i går, skal vi ikke lenger tilbake enn 2014 før samme avis oversatte et intervju med nynorskforfatter Jon Fosse til bokmål.

– Vi vil ikke lenger oversette slike intervjuer. Når intervjuobjekt er nynorskbruker og journalisten, som i dette tilfelle, har nynorsk som hovedmål, ser vi at saken blir best på den målformen, sier Sørheim.

Fakta

Nynorsk i avisene:

• Mandag trykket Aftenposten et lengre intervju med Aasmund Nordstoga på nynorsk.

• Kulturredaktør innrømmer en oppmyking av språknormen.

• VG forandret tidligere i år sin språknorm og publiserte sin første nyhetsak på nynorsk siden starten i 1945.

• Noregs Mållag mener nå både Aftenposten og VG har gått forbi Dagbladet i liberaliseringen av språkpolitikken.

Naturlig oppmyking

Aftenposten er kjent for å ha en streng språknorm hvor et konservativt bokmål som nesten heller mot riksmål har vært tradisjon. Avisa er kjent for blant annet å holde på formen «sne» i stedet for «snø» til midten av nittitallet. At vi nå ser en oppmyking er naturlig, mener Sørheim.

– Vi vil fremdeles være en bokmålsavis i alle våre nyhetssaker. Men i kronikker, kulturintervjuer og anmeldelser vil det tillates nynorsk når det er naturlig, forteller Sørheim.

Også i VG har man sett en lignende oppmykning av nynorskpolitikken. Nytilsatt redaktør Gard Steiro uttalte til framtida.no tidligere i år at nynorskreglene har vært for rigide og at «det òg må være rom for nynorsk i nyhetsjournalistikken». I mars hadde de sin første nyhetssak på nynorsk siden oppstarten av avisa i 1945.

Sarah Sørheim mener tida kanskje har løpt litt fra de steile frontene i målformdebatten.

– Vi er en generasjon som har vokst opp med sidestilte målformer, og uten å synse for mye er nok vi kommet til et punkt hvor frontene ikke så steile lenger. Både intervjuet vårt og VGs nye linje viser at vi er på vei mot et mer avslappet og organisk forhold mellom målformene.

Furre-intervju på 70-tallet

Dagbladet er kjent for ikke å tillate nynorsk i sine spalter. Men politisk redaktør Geir Ramnefjell mener bildet er mer nyansert. Han viser til et intervju gjort med politiker og historiker Berge Furre på 1970-tallet.

– Intervjuet med Furre viser at vi også tidligere har trykket intervjuer på nynorsk der det er naturlig at intervjuobjektet bli gjengitt på den måten folk vet han eller hun snakker.

– Men dette er jo veldig lenge siden?

– Det er lenge siden, men det finnes flere eksempler og viser at vi lenge har hatt en slik praksis. Eksterne spaltister som Agnes Ravatn og Andreas Hompland har også fått skrive på sine målformer. Men nyhetsstoff vil ikke bli skrevet på nynorsk. Vi ønsker at nyhetsspråket skal ha en enhetlig linje og form.

– Hva er grunnen til denne språkpolitikken i Dagbladet?

– Dette handler blant annet om avisas lange historie med radikalt bokmål som rettskrivingsnorm, som springer ut av et ønske å skrive tilnærmet slik folk snakker. Nynorsken er jo heller ikke noe uttrykk for et enhetlig språk og er også et konstruert mål.

Ramnefjell kan derfor ikke love noe oppmykning i Dagbladets språkpolitikk, men ser det heller slik at Aftenposten har nærmet seg deres fleksible praksis.

– Det vil ikke vært noe stort prestisjetap for oss å myke opp praksisen. Når nå Aftenposten skriver på nynorsk er det en interessant utvikling og kommer litt som lyn fra klar himmel, men jeg mener altså at vi har allerede en slik fleksibilitet i vår språknorm.

– Ut av reservatene

– Etter mandagens oppslag har både Aftenposten og VG passert Dagbladet i å åpne opp for flerkulturen og nynorsken. Når Dagbladet kaller seg riksavis må det være mulig for journalistene å bruke begge målformer.

Det sier leder i Noregs Mållag Magne Aasbrenn. Han mener mandagens sak og VGs nye språklinje viser at norsk presse er på gli mot en oppmyking av språknormene. Han er likevel ikke helt fornøyd.

– Vi forstår jo ikke hvorfor de setter en avgrensing ved nyhetsstoffet. Jeg ser ikke grunnen til å være så varsom og forsiktig. Det er bare et tidsspørsmål før nyhets­sakene også kommer på nynorsk, tror Aasbrenn.

– Det er noe veldig femtitalls over nynorskforbud. Langsomt holder landet på å bli vårt eget, språklig sett, og nynorsken er ute av reservatene og på god vei inn i rikspressen, sier han.

torbjørnn@klassekampen.no

Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk