Mandag 17. juli 2017
FASTLÅST: Syria-forhandlingene i Genève har kjørt seg fast. Det er fordi regjeringsdelegasjonen nekter å la president Bashar al-Assads framtid være et tema, ifølge FNs spesialutsending. FOTO: JOSEPH EID, AFP/NTB scanpix
Sju runder med forhandlinger om Syria har ikke ført partene nærmere hverandre:
Vil ikke diskutere Assad
LÅST: Russlands ambassadør i ­Genève mener opposisjonen viser tegn til å godta at president Bashar al-Assad kan bli værende. Det avviser imidlertid opposisjonen.

Syria

Sjuende runde i forhandlingene mellom den syriske regjeringen og opposisjonen ble avsluttet på fredag, uten noe nytt gjennombrudd.

Ifølge FNs spesialutsending for Syria, Steffan De Mistura, er det regjeringens manglende vilje til å diskutere politiske reformer i landet som har kjørt fast forhandlingene.

I stedet har regjeringens representanter snakket nesten utelukkende om «kampen mot terrorisme», sa De Mistura på en pressekonferanse i etterkant av forhandlingene.

Han mente det ikke var noen tegn på at regjeringssiden noen gang ville være villige til å diskutere politisk endring, men holder fortsatt muligheten åpen i framtidige forhandlinger.

– Jeg har bedt dem om å være åpne for å ta tak i den politiske prosessen i neste runde, sa De Mistura.

Fakta

Syria-forhandlingene i Genève:

• Forhandlingene foregår mellom den syriske regjeringen og Høykommisjonen for forhandlinger (HNC), en paraplyorganisasjon som representerer ulike opposisjonsgrupper.

• Nylig ble sjuende runde i forhandlingene avsluttet, uten noe konkret resultat.

• Ifølge FNs spesialutsending nekter regjeringen å diskutere president Assad, men vil heller snakke om «kampen mot terrorisme».

Hevder endring

Russlands ambassadør til FN-kontoret i Genève Alexej Borodavkin har imidlertid sin egen versjon av at hvordan forhandlingene har forløpt. Han mener opposisjonen har virket mer åpne for muligheten for at Assad kan bli.

– De FN-ledede samtalene har en mulighet for å gjøre framskritt fordi kravene om å styrte president Bashar al-Assad har blitt borte, sier Borodavkin, ifølge Reuters.

Sputnik News, en nyhetskanal med sterke tilknytninger til russiske myndigheter, siterer Borodavkin på at opposisjonens mål har endret seg.

– Opposisjonen nevnte aldri i denne forhandlingsrunden nødvendigheten av at den syriske presidenten Bashar al-Assad og den legitime syriske regjeringen må gå. Det virker som at den radikale opposisjonen og dens sponsorer har skjønt at det først og fremst er nødvendig å få i stand fred i Syria, og etter det diskutere politiske reformer, sier Borodavkin, ifølge nyhetskanalen.

Ifølge ambassadøren bygger han uttalelsen på opposisjonens holdning under samtalene i Astana, G20-møtet i Hamburg og på uttalelser fra land som har en aktiv interesse i de syriske fredsforhandlingene.

Ny fransk politikk

Med det siste sikter ambassadøren trolig til Frankrikes endrede innstilling til Assad. Den nyklekkede presidenten Emmanuel Macron erklærte i slutten av juni et taktskifte i fransk Syria-politikk: I motsetning til sin forgjenger ser ikke Macron på Assads avgang som nødvendig for å løse konflikten i Syria, ifølge France24.

Macron uttrykte endringen i klartekst overfor flere europeiske aviser i kjølvannet av valget.

– Den virkelige endringen jeg har gjort i dette spørsmålet, er at jeg ikke har sagt at å avsette Bashar al-Assad er et vilkår for alt. For ingen har introdusert meg for hans legitime etterfølger, sa Macron, ifølge The Guardian.

Avviser ny holdning

Lederen for opposisjonen i forhandlingene avviser imidlertid de russiske påstandene om at de skal ha endret holdning til Assads avgang.

«Ikke noe avkall på avgangen til Bashar al-Assad og hans følge, som var involvert i forbrytelser mot syrerne», skrev Riyad Hijab, lederen for den syriske opposisjonsdelegasjonen ved forhandlingene, på Twitter. Han mente i en annen tweet at den russiske ambassadørens påstander var «rein mediesvindel».

De to sidene har ikke engang møttes ansikt til ansikt under forhandlingene. FNs forhandlingsleder har i stedet gått i skytteltrafikk mellom de to delegasjonene. Flere i opposisjonsdelegasjonen har uttrykt frustrasjon over forhandlingene.

– Nå kommer vi til forhandlingsrunder uten rammeverk, uten direkte forhandlinger, uten å dele eller utveksle papirer, og nå vender vi tilbake uten konkrete resultater, sier Nasser al-Hariri, en av sjefforhandlerne for opposisjonen til Al Jazeera.

Går mot ny runde

Neste runde i forhandlingene vil finne sted i september. Forhandlingsleder De Mistura uttrykte en forsiktig optimisme før neste forhandlingsrunde.

– Vi får se om bevegelsen internasjonalt innen den tid [...] kan være i stand til å faktisk presse alle sidene til å endelig sitte i samme rom og begynne å snakke om substans.

axeln@klassekampen.no

Onsdag 25. april 2018
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.
Tirsdag 24. april 2018
HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.
Mandag 23. april 2018
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.
Lørdag 21. april 2018
NORSK TRØBBEL: Flere jusseksperter mener Norge kan ha brutt folkeretten da regjeringen støttet syriske opprørere som sier de kjemper mot Bashar al-Assad.
Fredag 20. april 2018
UENIG: Erna Solberg hevder norskstøttede opprørere i Syria først begynte å kjempe mot regimet etter at Norge trakk seg ut. Militskilder bestrider hennes versjon.
Torsdag 19. april 2018
SAMTALER: Saudi-Arabia tilbyr USA sunni-arabiske styrker til Syria for å fylle tomrommet dersom USA trekker seg ut.
Onsdag 18. april 2018
HAMSKIFTE: Norge skulle bistå USAs militsprosjekt i Syria. Disiplinære problemer gjorde at militsen kastet ut krigere og endret navn.
Tirsdag 17. april 2018
SNUR VÅPNENE: Norge skulle trene syriske opprørere til kamp mot Den islamske staten (IS). Nå kriger opprørerne mot regimet. Assad er hovedmålet, sier militsleder Muhannad al-Talla.
Lørdag 14. april 2018
TØFT: – Vi var presset på ressurser fra før. Nå sliter vi tungt med å hjelpe de skadde, sier Abdel Latif al-Haj, sjef for Gazasykehusene.
Fredag 13. april 2018
NY KRIG: FNs tidligere våpeninspektør i Irak advarer mot å angripe Syria uten bevis for bruk av kjemisk våpen. – Jeg har mye erfaring med påståtte bevis som viser seg å ikke eksistere, sier Hans Blix.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk