Du kan bla til neste sideBla med piltastene

• Presses på spørsmålet om hard brexit • Utfordringer rundt samarbeidspartiet

Tøffe veivalg for May

DYSTERT: Den britiske statsministeren Theresa May gikk på en smell i valget torsdag. Med brexit-forhandlinger rundt hjørnet forsøker hun likevel å holde på en «stiff upper lip» og manøvrere videre som best hun kan. Foto: Daniel LEAL-OLIVAS, AFP/NTB scanpix

VALG: Det konservative partiet gikk fram i stemmetall, men tapet av flertallet i Underhuset setter Theresa May i hard skvis.

Det britiske valgsystemet med enkeltmannskretser fører til at framgang i prosent ikke nødvendigvis gir framgang i antall representanter. Det har statsminister Theresa May smertelig fått erfare i årets valg. Det konservative partiet (toryene) økte sin oppslutning med 5,5 prosentpoeng, til 42,4 prosent. Samtidig gikk det tilbake med 12 seter i Underhuset, fra 330 til 318 seter, og mistet flertallet. Dette har ført til at partiet, som faktisk både ble største parti og økte oppslutningen, står igjen som valgets store taper. Samt at May, som skreiv ut nyvalg for å styrke sin stilling i brexit-forhandlingene, nå står svakere enn noensinne.