Klassekampen.no
Fredag 2. juni 2017
Dette er høyttenking, enda mer enn på en vanlig fredag.
NRK-lisensen
I TRØBBEL: Theresa May.

Kringkastingsavgiften, slik vi kjenner den, står for fall. Årsaken er enkel og innlysende: Stadig færre av oss ser tv via en tv-skjerm. Sjøl har jeg for lengst kasta tv-skjermen til fordel for mobil og PC. NRKs problem ligger således i at jeg har kunnet kutte ut tv-lisensen. Ikke fordi jeg ikke setter pris på NRK, men lønnsslippen min tilsier ikke at jeg årlig skal kaste nesten tre tusen kroner ut av vinduet.

Stortingsflertallet tar konsekvensen av dette og vil erstatte lisensen med et «bidrag» – en slags personavgift. Alle som tjener over et visst beløp skal ilegges en personlig kringkastingsavgift. Beløpet skal justeres ut fra hva du tjener, etter mønster av skattesystemet. Tjener du mye, skal du betale mye. Systemet vil innebære at et ektepar der begge er i jobb må betale to lisenser.

Er det urettferdig? Jeg er usikker. Over halvparten av hovedstadens husstander bebos av én person, og jeg har til gode å se en eneste regel som tilgodeser folk som bor aleine. Er det urimelig at to mennesker som bor sammen betaler det dobbelte av hva en som bor aleine må ut med for å se NRK?

Svaret gir seg ikke sjøl – og alternativet er en husstandsavgift; alle som har adresse i en bolig betaler det samme til NRK. Altså som husleia, som ikke gjør forskjell på folk som bor aleine og store familier. I likhet med boliglånet. Ekteparet deler lånet på to inntekter, mens de som bor aleine pent må betale alt fra egen konto.

Nei – hva som er rettferdig, gir ikke alltid seg sjøl.

Nede på puben går diskusjonen om NRK-lisensen høyt om dagen. En ikke helt uvanlig replikk går sånn: «Hvorfor i helvete skal jeg betale penger til en kanal jeg aldri ser på? NRK sender jo bare møkk!»

Utbruddet følges gjerne opp av en debattant som lurer på hvorfor ikke NRK kan være reklamefinansiert, «sånn som de andre, de gode kanalene er»?

«Så du ser mest på TVNorge og TV 3?», kan jeg spørre – som oftest med et nikk til svar. Det er da jeg følger opp aggressivt: «Skjønner du ikke at hvis NRK skal leve av reklame, så vil TVNorge og TV 3 gå i svart i løpet av et par uker? Statskanalen vil stjæle halvparten av annonsekronene, minst! Så da kan du sitte der med tv’en din og svitsje mellom Norge Rundt og Davy Wathne!»

«Å, faen.»

Det stunder mot parlamentsvalg i Storbritannia, og noe sier meg at Theresa May er i ferd med å gå på en smell. Forspranget var på 20 prosent og er nå nede i mellom 5 og 10. Enkelte målinger viser dødt løp. Det er ei hel uke igjen, og en statsminister som ikke tør stille til debatt i tv-ruta kan umulig vinne.

Jeg tippa rett både når det gjaldt brexit og Donald J. Trump, så mine tips gjelder: Jeg tror det blir sosialisten Jeremy Corbyn som skal forhandle i Brussel – kanskje i koalisjon med det skotske nasjonalistpartiet, et parti som krever ny folkeavstemning. Interesting, indeed!

Det er lenge siden internasjonal politikk har vært så underholdende som i 2017.

Ukas lydspor: Little Steven – «Soulfire».

«Jeg tror det blir sosialisten Jeremy Corbyn som skal forhandle i Brussel»

Artikkelen er oppdatert: 27. juni 2017 kl. 11.04

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk