Torsdag 18. mai 2017
Brasilianske markeder stuper etter politisk skandale
Finansmarkedene i Brasil raser i kjølvannet av medierapporter der president Michel Temer anklages for å ha godkjent bestikkelser til en korrupt politiker.
Publisert: 18 Mai 16:24
Finansmarkedene i Brasil raser i kjølvannet av medierapporter der president Michel Temer anklages for å ha godkjent bestikkelser til en korrupt politiker.
Da handelen startet torsdag, falt den brasilianske valutaen real med 5,5 prosent til 3,3 mot dollar, skriver nyhetsbyrået AFP. Det plutselige valutafallet skjer etter en jevn oppgang som har fulgt med investorers økende tro på Latin-Amerikas største økonomi etter to år med resesjon.
På aksjemarkedet i São Paulo stupte Bovespa-indeksen med over 10 prosent, noe som føre til en halvtimes automatisk stans i handelen.
Det er krisestemning i brasiliansk politikk etter en rapport fra avisa O Globo. Der heter det at president Temer diskuterte utbetaling av penger for å hindre den fengslede tidligere lederen av underhuset, Eduardo Cunha, i å avsløre hemmeligheter om en massiv korrupsjonsskandale.
Temer var rask med å avvise påstandene i rapporten. Presidenten har avlyst et planlagt møte med partiledere torsdag. Føderalt politi ransaket samme dag kontoret og boligen til senatoren Aécio Neves. Neves, som nesten vant presidentvalget i 2014 og som har planlagt å stille på nytt i 2018, er en nær alliert av Temer. Neves avviser å ha gjort noe galt.
Han etterforskes i flere korrupsjonssaker knyttet til den såkalte «Lava Jato» (operasjon bilvask), som involverer en rekke toppolitikere. I april ble det kjent at hele åtte av Temers statsråder etterforskes for korrupsjon.
(©NTB)
Lørdag 27. mai 2017
DELT: Nato-medlemskapet splitter Montenegro og åpner Balkan for nye spenninger med Russland.
Lørdag 27. mai 2017
• Donald Trump deltok på Natos toppmøte i Brussel denne uka og ga der klare beskjeder til alliansepartnerne. Hans viktigste ordre var at de europeiske landene må bidra mer til Natos militærbudsjett. Den andre befalingen var at Nato i større...
Lørdag 27. mai 2017
For ett år siden var det ikke mange som snakket om «fake news». Nå går varsellampene for «fake science».
Lørdag 27. mai 2017
– Samlokalisering av nødsentralene ble vedtatt av Stortinget i juni 2015, Hvorfor går det så treigt å få det gjennomført?– Vi synes ikke det går treigt. Men jeg tror det er vanskelig å sette seg inn i hvor komplisert dette er. Vi...
Lørdag 27. mai 2017
Kråkas song: Max Porter går i dialog med den britiske nasjonalskalden Ted Hughes for å gi sorgen et ansikt: en kråke.
Fredag 26. mai 2017
Forlagsredaktør Trygve Riiser Gundersen mener kulturjournalistikken har kapitulert for klikkøkonomien. – Den offentlige samtalen om bøker er i fullt forfall.
Fredag 26. mai 2017
MAKTEN OG ÆREN: Sergej Karaganov var Putins rådgiver i tolv år og har gitt navn til en russisk utenrikspolitisk doktrine. Han mener Putin har gjenvunnet Russlands status som stormakt.
Fredag 26. mai 2017
• Søndag lekket den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung dokumenter fra et møte mellom EU-topper i Strasbourg som viste at det diskuteres å knytte unionen enda tettere sammen i årene som kommer. Blant planene er å innen 2025 innføre...
Fredag 26. mai 2017
SVIKT: Robert Mood sier Norge har store svakheter med samfunnssikkerhet og beredskap. Han tror problemene enten skyldes systemsvikt eller «en alvorlig ansvarsfraskrivelse fra toppen».
Onsdag 24. mai 2017
UTRYGT: Ap tar et oppgjør med regjeringens beredskapsarbeid. – Politidirektoratet styrer seg selv, sier Hadia Tajik.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk