Torsdag 18. mai 2017
Avgjørende at kongoleserne ville avslutte French-saken
Løslatelsen av Joshua French fra kongolesisk fengsel skyldtes ikke et enkelt gjennombrudd, men har kommet bit for bit, ifølge spesialrådgiver Arild Øyen. 
Publisert: 18 Mai 15:30
Løslatelsen av Joshua French fra kongolesisk fengsel skyldtes ikke et enkelt gjennombrudd, men har kommet bit for bit, ifølge spesialrådgiver Arild Øyen. 
-Det avgjørende var at kongolesiske myndigheter ønsket å bli ferdige med denne saken, sa Øyen på en pressekonferanse sammen med utenriksminister Børge Brende torsdag.
Underveis har erstatningen som ble betalt til den drepte sjåførens familie, det sterke inntrykket Kari Hilde French har gjort på kongolesiske myndigheter og at man klarte å få en konsensus om at French skulle sendes tilbake til Norge, vært viktig.
Arild Øyen karakteriserer det siste døgnet før flyet med den dødsdømte nordmannen kunne lette som «nervepirrende». Først 12 minutter før flyet landet, var landingstillatelsen på plass, og svært mye kunne gå galt. Bare timer etter at Joshua French forlot Kongo brøt det ut et stort fangeopprør i sentralfengselet som også kunne forpurret returen til Norge.
(©NTB)
Lørdag 27. mai 2017
DELT: Nato-medlemskapet splitter Montenegro og åpner Balkan for nye spenninger med Russland.
Lørdag 27. mai 2017
• Donald Trump deltok på Natos toppmøte i Brussel denne uka og ga der klare beskjeder til alliansepartnerne. Hans viktigste ordre var at de europeiske landene må bidra mer til Natos militærbudsjett. Den andre befalingen var at Nato i større...
Lørdag 27. mai 2017
For ett år siden var det ikke mange som snakket om «fake news». Nå går varsellampene for «fake science».
Lørdag 27. mai 2017
– Samlokalisering av nødsentralene ble vedtatt av Stortinget i juni 2015, Hvorfor går det så treigt å få det gjennomført?– Vi synes ikke det går treigt. Men jeg tror det er vanskelig å sette seg inn i hvor komplisert dette er. Vi...
Lørdag 27. mai 2017
Kråkas song: Max Porter går i dialog med den britiske nasjonalskalden Ted Hughes for å gi sorgen et ansikt: en kråke.
Fredag 26. mai 2017
Forlagsredaktør Trygve Riiser Gundersen mener kulturjournalistikken har kapitulert for klikkøkonomien. – Den offentlige samtalen om bøker er i fullt forfall.
Fredag 26. mai 2017
MAKTEN OG ÆREN: Sergej Karaganov var Putins rådgiver i tolv år og har gitt navn til en russisk utenrikspolitisk doktrine. Han mener Putin har gjenvunnet Russlands status som stormakt.
Fredag 26. mai 2017
• Søndag lekket den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung dokumenter fra et møte mellom EU-topper i Strasbourg som viste at det diskuteres å knytte unionen enda tettere sammen i årene som kommer. Blant planene er å innen 2025 innføre...
Fredag 26. mai 2017
SVIKT: Robert Mood sier Norge har store svakheter med samfunnssikkerhet og beredskap. Han tror problemene enten skyldes systemsvikt eller «en alvorlig ansvarsfraskrivelse fra toppen».
Onsdag 24. mai 2017
UTRYGT: Ap tar et oppgjør med regjeringens beredskapsarbeid. – Politidirektoratet styrer seg selv, sier Hadia Tajik.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk