Tirsdag 16. mai 2017
FRAMGANG: Tysklands statsminister Angela Merkel (CDU) feirer CDUs valgseier i Nordrhein-Westfalen sammen med partiets toppkandidat i delstaten, Armin Laschet, på et møte i Berlin i går. Foto: Michael Sohn, AP/NTB scanpix
Valget i Tysklands mest folkerike delstat søndag ble en skuffelse for sosialdemokratene i SPD:
Blå valgvind i rød bastion
Undersak

AfD gikk framover

Det høyrepopulistiske partiet Alternativ für Deutschland (AfD) sikret seg 7,4 prosent i sitt første delstatsvalg i Nordrhein-Westfalen. Toppkandidaten der, Marcus Pretzell, er EU-parlamentariker og gift med partileder Freuke Petry.

Partiets velgere er ifølge NTB primært menn under 30 år, arbeidsløse, lavt utdannede og velgere fra den østlige delen av Tyskland, der partiet har fått opp til 24 prosent i delstaten Sachsen-Anhalt. I Baden-Württemberg i sydvest fikk AfD 15 prosent i fjor.

– Baden-Württemberg er en konservativt preget delstat. At AfD gjør det så bra som nå i en tradisjonelt sosialdemokratisk delstat i vest som Nordrhein-Westfalen, er oppsiktsvekkende, sier Astrid Sverresdotter Dypvik.

På landsmøtet 22. og 23. april ble det vedtatt at Alexander Gauland (76) og Alice Weidel (38) skal være AfDs frontfigurer i høstens valg. Freuke Petry vil ikke stille som partiets førstekandidat til valget.

AfD har vært dypt splittet i synet på hvilken politisk linje partiet skal legge seg på. Petry har ønsket å dra partiet i en mer pragmatisk retning. Det ble nedstemt av landsmøtet. Den nye lederduoen ventes ifølge NTB å trekke AfD enda lenger til ytterste høyre.

Martin Schulz
SYMBOLTUNGT: Angela Merkels CDU ble største parti i delstatsvalget i Nordrhein-Westfalen. Resultatet styrker CDU foran høstens forbundsdagsvalg.

Tyskland

Nordrhein-Westfalen er med nesten 18 millioner innbyggere Tysklands mest folkerike delstat. Delstatsvalget søndag har derfor vært sett som en viktig målestokk for hvordan de politiske vindene blåser foran valget på ny nasjonalforsamling 24. september.

Nordrhein-Westfalen omfatter blant annet Ruhr-området, med tunge industri- og gruvetradisjoner, og har også mange innvandrere. Det sosialdemokratiske partiet SPD har tradisjonelt stått svært sterkt i delstaten og har styrt nesten sammenhengende siden 1966.

SPD hadde knyttet store forhåpninger til valgresultatet her. I stedet gikk partiet på en smell og endte med 31,2 prosent og 69 seter, partiets dårligste resultatet noensinne i delstaten.

Kristeligdemokratiske CDU, partiet til statsminister Angela Merkel, gjorde sitt beste valg noensinne i del­staten. De kom ut som største parti, med 33 prosent og 72 seter. Det liberalistiske partiet FDP fikk 12,6 prosent og 28 seter, noe som gir de to partiene alene 100 av de 199 setene i delstatsforsamlingen.

I tillegg fikk innvandringskritiske Alternativ für Deutschland (AfD), som stilte for første gang i delstaten, 7,4 prosent og 16 seter. De grønne, som inntil nå har styrt Nordrhein-Westfalen sammen med SPD, gjorde det også dårlig i valget søndag. De gikk fra 29 til 14 seter og endte med 6,4 prosent. Venstrepartiet De Linke mistet sin ene representant i delstatsforsamlingen.

Fakta

Delstatsvalget i Nordrhein-Westfalen:

• Det var valg søndag i Nordrhein-Westfalen, den mest folkerike tyske delstaten. 199 seter i delstatsforsamlingen var på valg.

• Forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU fikk 33 prosent oppslutning (fram 6,7 prosent) og fikk 72 seter.

• Sosialdemokratiske SPD fikk 31,2 prosent, tilbake 7,9 prosent, og fikk 69 seter. Liberalistiske FDP fikk 12,6 prosent, fram 4 prosent, og fikk 28 seter. Innvandringskritiske Alternativ für Deutschland fikk 7,4 prosent og 16 seter, De grønne fikk 6,4 prosent og 14 seter, tilbake 4,9 prosent. De Linke gikk fram fra 2,5 til 4,9 prosent, men mistet sin ene representant.

Dramatisk nederlag

– Sett i lys av SPDs tradisjonelt sterke stilling i delstaten er valgresultatet veldig symboltungt, et stort nederlag for sosialdemokratene og en kjempeseier for CDU, sier Astrid Sverresdotter Dypvik.

Hun er journalist og har skrevet flere bøker om Tyskland. Dypvik trekker fram at sosialdemokratene har forsøkt å bagatellisere tidligere valgseire for CDU i delstatene Schleswig-Holstein og Saarland.

– SPD har argumentert med at dette er små delstater og sagt at den store testen kommer med Nordrhein-Westfalen, der de regnet med at SPD ville vinne, sier hun.

Dypvik viser til at SPD har slitt med å skaffe seg populære og folkekjære lederkandidater og at partiet fikk et oppsving da Martin Schulz ble utpekt som partileder og statsministerkandidat i januar. Schulz var tidligere president i EU-parlamentet og er blitt kjørt fram som et karismatisk, nytt og spennende ansikt utad for partiet.

Etter det første oppsvinget på meningsmålingene har nå likevel SPD tapt i tre delstatsvalg på rad, og oppslutningen på målingene har også sunket igjen.

– Dette er en vanskelig dag for sosialdemokratene, og en vanskelig dag for meg personlig. Jeg kommer fra delstaten der vi i dag gikk på et sviende nederlag, sa Matin Schulz til tilhengere i Berlin søndag kveld, ifølge NTB.

Schulz oppfordret likevel sine tilhengere til å løfte blikket og rette innsatsen inn mot høstens valg. Han peker på at Frankrikes nye president Emmanuel Macron lå bak på meningsmålingene fem måneder før det franske valget.

– I dag er han president, sa Schulz.

– Det kan jo hende at SPD klarer å hente seg inn, sier Dypvik tvilende.

– Schulz har stadig sagt at han vil «skjerpe profilen», men jeg tror mange lurer på hvordan det kan gjøres. Dette delstatsvalget har jo vært det som det har vært knyttet mest spenning til, som gradsmåler foran forbundsdagsvalget. Men jeg tenker vel at det at SPD tapte der gjør valget til høsten mindre spennende, sier Dypvik.

Lokal leder gikk

Et umiddelbart resultat av valgnederlaget er at lederen for SPD i Nordrhein-Westfalen, Hannelore Kraft, vil gå av som leder for delstatsregjeringen. Hun var den første kvinnen som har hatt posisjonen siden den ble opprettet i 1946.

Kraft varslet etter at de første valgdagsmålingene ble kjent at hun også vil trekke seg som leder for SPD i Nordrhein-Westfalen.

Den tyske avisa Die Welt spår at dette tredje tapet på rad kan bety at SDP står foran det verste valgresultatet i et forbundsdagsvalg siden 1947.

Angela Merkel har fått mye kritikk for sin innvandringspolitikk, særlig fra det innvandringskritiske AfD, men hun har også slitt med oppslutningen i perioder. Hun har ledet CDU siden 2000 og vært Tysklands regjeringssjef siden 2005. I valget i september stiller hun til en fjerde periode som statsminister.

Foruten regjeringssamarbeid med CDUs søsterparti CSU har Merkel ifølge NTB regjert med SPD 2005–2009, liberale FPD 2009–2013, og igjen i storkoalisjon med SPD fra 2013.

– Merkel har på et vis klart å bygge seg opp som en slags landsmoder i Tyskland?

– Ja, og det har hun gjort ved å framstå som skikkelig, saklig og seriøs. Hun er heller ikke en karismatisk politiker, påpeker Dypvik.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Fredag 22. september 2017
HISTORISK LINK: Venstrepartiet Die Linke lever på minner fra DDR. Blant gamle østtyskere er partiveteranen Gregor Gysi en politisk stjerne.
Torsdag 21. september 2017
SKYGGESIDA: Det blir stadig flere hjemløse i Berlin. Den ekstreme fattigdommen øker i den tyske hovedstaden.
Onsdag 20. september 2017
TABU: Spenningen i valget handler ikke om regjeringsmakt, men om et tabu i tysk politikk: innvandring.
Tirsdag 19. september 2017
VALG: Nesten tolv år etter valget som Hamas vant og som splittet palestinerne, kan det nå bli en ny sjanse for palestinske valg.
Mandag 18. september 2017
MAKT: Parlamentsmedlemmene i Kurdistan stemte for å holde folkeavstemning om løsrivelse, slik president Masoud Barzani ville. Samtidig mener mange av dem at han er en illegitim president.
Lørdag 16. september 2017
KAMP: Irakiske sikkerhetsstyrker gjør seg klare til å kaste IS ut av deres siste tilfluktssted. Spenning mellom Kurdistans selv­styremyndigheter og den irakis­ke regjeringen skaper problemer.
Fredag 15. september 2017
USIKKERT: Demokratene hevdet de har blitt enige med presidenten om framtida til 800.000 ulovlige innvandrere. Trump avviser avtalen, men åpner samtidig for å la innvandrerne bli.
Torsdag 14. september 2017
STØ KURS: Emmanuel Macron akter å få gjennom sin omstridte arbeidslov, tross kraftige protester.
Onsdag 13. september 2017
TAR GREP: Regjeringens omstridte brexit-lovforslag har kommet gjennom første avstemning i det britiske underhuset. Opposisjonen mener forslaget er et maktovertramp.
Tirsdag 12. september 2017
SAMME MÅL: Både syriske regjeringsstyrker og en amerikanskstøttet milits rykker fram mot IS-byen Deir az-Zor. Men talspersonen for militsen avviser muligheten for sammenstøt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk