
Kunst
Kunstneren Bjarne Melgaard har provosert mange med sine planer om et «dødsmausoleum» på Kikkutkollen i Oslo, rett i nærheten av Edvard Munchs atelier og bolig Ekely. Med kunstnerkollektivet Ekely borettslag som nærmeste nabo, har klagene strømmet inn til Oslos byantikvar.
Byantikvaren satte først foten ned, men godkjente prosjektet i september i fjor etter noen justeringer. Da Riksantikvaren som øverste instans skulle vurdere saken, ble den sendt i retur til Byantikvaren, med krav om mer dokumentasjon og ny saksbehandling.
Nå viser det seg at Bjarne Melgaard i samarbeid med arkitektfirmaet Snøhetta har trukket saken tilbake midlertidig, for å gjøre ytterligere tilpasninger av prosjektet som kan gjøre det lettere å få godkjenning.
I så fall kan det ende med at prosjektet kun må godkjennes som en alminnelig byggesak av plan- og bygningsetaten i Oslo, og ikke som en dispensasjonssøknad etter kulturminneloven og Riksantikvarens fredningsvedtak fra 1977.
– I øyeblikket er dette ingen sak hos oss, sier byantikvar Janne Wilberg.
– Vår oppgave er å vurdere om en byggesak krever dispensasjon fra Kulturminneloven. Hvis dette prosjektet blir justert slik at det ikke lenger medfører inngrep innenfor fredningsområdet, da har vi ingen rolle etter kulturminneloven, sier Wilberg.
«A House to Die In»:
• Arkitektkontoret Snøhetta og kunstner Bjarne Melgaard har samarbeidet om prosjektet «A House to Die In» siden 2011.
• Huset skulle opprinnelig bestå av hovedhus og atelier, lagt delvis under bakken. Planene om å bygge et høyt tårn er tatt ut av prosjektet.
• Boligen skal oppføres på Kikkutkollen i Oslo som ble delvis fredet av Riksantikvaren i 1997 på grunn av Edvard Munchs historiske tilknytning til stedet.
• I september i fjor omgjorde Byantikvaren i Oslo sitt tidligere avslag og ga dispensasjon etter kulturminneloven.
• I januar konkluderte Riksantikvaren med at saken ikke var tilstrekkelig dokumentert, og ba Byantikvaren om ny utredning og behandling.
Om byggeprosjektet faller utenfor kulturminneloven, vil Byantikvaren kun ha en rolle som rådgivende instans for plan- og bygningsetaten. Prosjektet må fortsatt også vurderes opp mot naturvernloven, opplyser Wilberg.
Utenfor fredningssonen
Partner Jenny B. Osuldsen i arkitektfirmaet Snøhetta bekrefter at søknaden om dispensasjon fra fredningsvedtaket er stilt i bero i påvente av nye justeringer. Prosjektet har også blitt justert tidligere, blant annet har Melgaards ønske om å bygge et 16 meter høyt tårn blitt strøket fra tegningene.
– Dette er fortsatt «work in progress». Vi tilpasser og bearbeider prosjektet helt til vi kan få en løsning som vi håper alle kan være fornøyd med. Trolig kan vi legge fram noe i begynnelsen av mai, sier Osuldsen.
– Er målet å legge hele byggeprosjektet innenfor det som er regulert til boligformål?
– Ja, vi jobber med å legge det hele utenfor fredningssonen. Hvordan vi løser dette, er ennå ikke klart, det er en del av tilpasningene vi nå jobber med. Vi samarbeider med plan- og bygningsetaten i Oslo og Byantikvaren, som også har gitt oss gode innspill underveis, sier Osuldsen.
Fortsatt bekymret
«A House to Die In» skal inneholde bolig og atelier, og fasaden er utformet som to hundehoder i forkullet eik. Opprinnelig var det tenkt at atelieret skulle legges under bakken, også under den delen av området som ble fredet av Riksantikvaren allerede i 1977. Innkjørselen skulle sprenges ut og støpes inn i betong. Herfra var det meningen at en underjordisk tunnel skulle lede inn til et garasjeanlegg og videre inn til privatboligen.
Naboer så vel som natur- og miljøvernere har i lang tid advart mot faren for å påvirke grunnforholdene, slik at skogen og friområdet i den såkalte «Munchskogen» kan dø ut.
Selve boligen var planlagt på tomta som er regulert til boligformål, mens et tilhørende vannspeil lå innenfor fredningssonen.
Det er fortsatt ikke klart om Snøhetta vil fjerne vannspeilet helt eller delvis fra prosjektet, eller om den underjordiske delen blir kompensert med et høyere bygg.
Nestleder Halvard Haugerud i Ekely borettslag mener det er for tidlig å si om de justerte planene for Melgaard-prosjektet vil ta tilstrekkelig hensyn til naturmangfoldet på Kikkutkollen.
– For oss har det viktigste ankepunktet vært hensynet til de store trærne og annen vegetasjon. Om de nye planene medfører at kollen fortsatt skal uthules, vil vanntilførselen fortsatt være utsatt, noe også geologer har påpekt, sier Haugerud.
Seinest onsdag denne uka inviterte Ekely borettslag til et åpent møte i Munchs atelier for å informere om den siste utviklingen i saken.
– Det er et stort engasjement i denne saken, sier Haugerud.
– Er det kunstneren Melgaard og hans boligprosjekt dere reagerer på, eller er det risikoen for å ødelegge natur og friområder?
– Vi har aldri diskutert Melgaard eller bygget hans. Samtidig synes jeg denne ideen om å legge privatboligen til en annen kunstner så tett opp til Munch er veldig underlig og dum, sier Haugerud.
Klassekampen har vært i kontakt med Bjarne Melgaards gallerist i Norge, Gard Eiklid, som forteller at Melgaard ikke ønsker å kommentere saken.
jonas.braekke@klassekampen.no