Tirsdag 21. mars 2017
TALLET ER SEKS: Florence Dufoix og Brigitte Marchese gikk i Paris’ gater for å vise sin støtte til venstrepartiets presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon og hans planer om «Den sjette republikken». Målet er at borgerne skal få mer innflytelse.
Tilhengerne av kandidaten Jean-Luc Mélenchon vil ha oppgjør med valgsystem:
Går for en ny republikk
Jean-Luc Mélenchon
BESTEMT: Florence Dufoix vil stemme på den venstreradikale president­kandidaten Jean-Luc Mélenchon, selv om hun vet at han ikke går videre til siste runde.

FRANKRIKE

I en «marsj for Frankrikes sjette republikk» samlet venstrepartiets presidentkandidat, Jean-Luc Mélenchon titusenvis på Bastille-plassen i Paris lørdag. Innen folkemengden hadde nådd République-plassen, hvor venstreprofilen holdt en rungende tale, nærmet deltakertallet seg 130.000 mennesker skal man tro arrangøren selv, France insoumise.

France insoumise, oversatt til Frankrikes «ikke-underdanige» eller opprørske, er en politisk bevegelse Mélenchon startet i februar i fjor. De ønsker et brudd med landets femte republikk og arven etter Charles de Gaulle, blant annet ved å vedta en ny grunnlov og en omlegging av valgsystemet.

På det 83-punkt lange valgprogrammet foreslår Mélenchon å «avskaffe det monarkiske presidentsystemet» ved å innskrenke presidentens makt, velge nasjonalforsamlingen ved proporsjonal representasjon, senke stemmeretten til 16 år, innføre obligatorisk stemmerett og gjøre «enhver korrupsjonsdømt politiker uvalgbar».

Fakta

Frankrike til urnene:

• Første runde i det franske presidentvalget er 23. april. De to kandidatene med flest stemmer går videre til andre runde den 7. mai.

• På målingene ligger Marine Le Pen (Front National) øverst med 27,1 prosent, foran Emmanuel Macron (En Marche!) med 25,5 prosent av stemmene.

• Venstrepartiets kandidat Jean-Luc Mélenchon foreslår blant annet: Pensjonsalder ved 60 år, 15 prosent økning av minstelønnen, 35 timers arbeidsuke, en makslønn på rundt 3,2 millioner kroner årlig, samt å «forlate EU eller endre unionen radikalt».

– Krever å bli hørt

En gullfarget gassballong formet som tallet seks står opp fra folkemengden på Bastille-plassen. Eieren av ballongen heter Florence Dufoix, som har tatt bussen inn fra den parisiske forstaden Yvelines denne lørdagen. Hun vil ha Mélenchon til president og hans visjoner om en sjette republikk.

– Vi krever å bli hørt. Og vi vil ha slutt på et politisk system der de som styrer er korrupte og uærlige, sier Dufoix.

23. april skal hun stemme på Mélenchon. I valgets første runde ligger venstrepartiets kandidat an til å få 11,3 prosent av stemmene, ifølge meningsmålingsbyrået Ifop.

Mélenchon ligger med andre ord på en femteplass, og er milevis unna en kvalifisering til valgets andre runde 7. mai – en duell som i dag ser ut til å stå mellom Front Nationals Marine Le Pen og den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron (En Marche!), med henholdsvis 27,1 og 25,5 prosent på siste måling. Et umulig valg, mener Dufoix.

– Jeg nekter å velge mellom pest eller kolera. Vi gjorde det i 2002, da vi holdt oss for nesa og stemte på Jacques Chirac. Det gjør jeg ikke igjen. Jeg stemmer på Mélenchon i andre runde også, sier hun.

Men en stemme til en kandidat som ikke er kvalifisert til andre valgrunde, er en blank stemme. Dem kan det bli rekordmange av i år. Ifølge tall fra forskningssenteret Cevipof, kan hjemmesitterne utgjøre «Frankrikes største parti», med 30 prosent av velgermassen, skriver mediehuset Franceinfo.

– I den sjette republikken vil de blanke stemmene faktisk bli hørt. Om mer enn 50 prosent av befolkningen lar være å stemme, vil valget bli annullert, forklarer Dufoix og viser til Mélenchons program.

Skuffet over Hollande

Men det er første gang hun vil stemme på kandidaten ytterst til venstre. Forrige gang hun måtte velge, i 2012, støttet hun sosialdemokraten François Hollande, dagens president.

– Men han har skuffet oss enormt, sier hun.

– Vi trodde vi stemte på venstresida, men Hollande har jo ført en høyrepolitikk, smeller det fra en yngre kvinne i samme følge.

Det er denne skuffelsen som samler dem som står på Bastille-plassen, mener gjengen fra Yvelines. De kjente ikke hverandre fra før, men denne lørdagen marsjerer de side om side. De tok samme buss, med mål om å demonstrere for et nytt system og en ny politikk.

– For meg er Mélenchon den eneste kandidaten som vil ha likestilling mellom menn og kvinner og jobber for en reell likestilling av lønnen, sier Dufoix.

På årets internasjonale kvinnedag gikk flere tusen kvinner fra jobben klokka 15.40, for å demonstrere mot arbeidsdagens to siste timer, som den gjennomsnittlige franske kvinnen ikke får betalt for, da hun tjener 26 prosent mindre enn sine mannlige kollegaer.

– For min del er Mélenchon den kandidaten med det mest helhetlige programmet med en overordnet plan for økonomien, miljøet og for folket, legger Brigitte Marchese til, og viser frem kandidatens 126 sider lange valgprogram.

Splittet venstreside

Gjengen fra Yvelines-forstaden presiserer at de ikke tilhører kommunistpartiet, og peker mot dem med røde PCF-flagg. Marsjen er først og fremst en borgermarsj, mener de, for hele venstresida til venstre for Sosialistpartiet (PS).

På forhånd hadde Mélenchon gjort det tydelig at «flagg som representerer politiske parti eller fagbevegelsen ikke er velkomne i denne marsjen». Resultatet ble at kommunistpartiet gikk bakerst i toget, med sine røde faner.

Gnisningene mellom de ulike fraksjonene ytterst til venstre er langt fra de eneste stridighetene på venstresida. Lørdagens Mélenchon-marsj ble på søndag fulgt av PS sitt massemøte i innendørsarenaen Bercy, to kilometer fra Bastille-plassen. Presidentkandidaten Benoît Hamon, som representerer venstrefløyen i PS, samlet 20.000 velgere, ifølge avisa Libération.

Konkurrenten og gratisavisa 20 minutes var til stede på begge helgas markeringer og intervjuet velgere fra både Mélenchon- og Hamon-leiren. Ingen av dem hadde tro på at et bredt samarbeid på venstresida var innenfor rekkevidde.

– Hamon er ingen dårlig fyr, jeg har ingenting imot ham. Men bak ham ligger sosialliberalismen til PS. Det er bare å slutte å tro at de to kandidatene vil slå seg sammen. Sosialistparti-vennene mine vil ikke stemme på Mélenchon fordi de ikke liker ham, de synes han er for langt til venstre, og jeg stemmer ikke på PS enda en gang. Jeg glemmer ikke Hollandes valgkamptale i Bourget, sier den 25 år gamle Mélenchon-tilhengeren Dany til avisen.

Hollandes tale i den parisiske forstaden Bourget i nord, var startskuddet for presidentens valgkamp i januar 2012. Foran tusenvis av velgere gikk han blant annet hardt ut mot finanseliten. Fem år senere har valgløftene hjemsøkt Hollande og partiet.

Men 33 år gamle Rémy, kommer likevel til å stemme på «arven etter Hollande» og støtter Hamon, selv om han helst skulle sett at Hamon og Mélenchon forente krefter.

– Når man leser de to kandidatenes valgprogrammer, er det klart at man synes det er beklagelig de ikke står sammen. Dette problemet med kandidater med så store egoer, er veldig synd.

utenriks@klassekampen.no

Onsdag 25. april 2018
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.
Tirsdag 24. april 2018
HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.
Mandag 23. april 2018
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.
Lørdag 21. april 2018
NORSK TRØBBEL: Flere jusseksperter mener Norge kan ha brutt folkeretten da regjeringen støttet syriske opprørere som sier de kjemper mot Bashar al-Assad.
Fredag 20. april 2018
UENIG: Erna Solberg hevder norskstøttede opprørere i Syria først begynte å kjempe mot regimet etter at Norge trakk seg ut. Militskilder bestrider hennes versjon.
Torsdag 19. april 2018
SAMTALER: Saudi-Arabia tilbyr USA sunni-arabiske styrker til Syria for å fylle tomrommet dersom USA trekker seg ut.
Onsdag 18. april 2018
HAMSKIFTE: Norge skulle bistå USAs militsprosjekt i Syria. Disiplinære problemer gjorde at militsen kastet ut krigere og endret navn.
Tirsdag 17. april 2018
SNUR VÅPNENE: Norge skulle trene syriske opprørere til kamp mot Den islamske staten (IS). Nå kriger opprørerne mot regimet. Assad er hovedmålet, sier militsleder Muhannad al-Talla.
Lørdag 14. april 2018
TØFT: – Vi var presset på ressurser fra før. Nå sliter vi tungt med å hjelpe de skadde, sier Abdel Latif al-Haj, sjef for Gazasykehusene.
Fredag 13. april 2018
NY KRIG: FNs tidligere våpeninspektør i Irak advarer mot å angripe Syria uten bevis for bruk av kjemisk våpen. – Jeg har mye erfaring med påståtte bevis som viser seg å ikke eksistere, sier Hans Blix.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk