Fra 1800- til 1900-tall: Fersk innspilling får fram Johan Halvorsens storhet og at Henning Kraggerud er en sterk solist.

Mellom tradisjonene

I tradisjonen, med blikket utover: 1896, Edvard Griegs 53-årsdag feires i Ullensvang. Johan Halvorsen bak til høyre. Mellom dem sittter Nina Grieg, mens dama med hardangerbunad er Brita J. Aga, gift Utne – eier og vertinne på Ullensvang Hotel.Foto: Berent Martin Schrøder/Hardanger folkemuseum

Johan Halvorsens gjenoppdagede fiolinkonsert: Mellom kontinental kunstmusikk og norsk folkedans, fra en periode med store idéhistoriske omveltninger.

Det var i en vinkø på en musikkviterkonferanse i New York at Stavanger-professoren Per Dahl fikk rede på at Johan Halvorsens «tapte» fiolinkonsert befant seg ved Universitetet i Toronto. I samarbeid med prosjektet Norsk musikkarv tok Dahl tak i saken, og sørget for at konserten i fjor ble nyframført i Stavanger, med Henning Kraggerud som solist. Nå foreligger konserten også på plate, og torsdag og fredag framføres den i Oslo Konserthus.