Fredag 24. februar 2017
SURE: Russlands president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev under en parade i Moskva 23. februar i år. Foto: Ivan Sekretarev, AP/NTB scanpix
• Kraftig forverret forhold til Russland • Erna Solberg får stryk av Russland-forskere
Tror Putin mener alvor
Lars Rowe
KRITIKK: Statsministeren bommer når hun stempler russiske uttalelser som propaganda, mener Russland-forsker Lars Rowe.

NABOSKAP

Forholdet mellom Norge og Russland har blitt kraftig forverret på få uker.

Forrige fredag sendte den russiske ambassaden i Oslo et åpent brev til norske myndigheter. Ambassaden skrev at forholdet mellom Norge og Russland «ikke er holdbart», i det som var en svært skarp uttalelse fra et naboland til et annet. Seinere samme dag karakteriserte statsminister Erna Solberg (H) den russiske ambassadens uttalelse som «propaganda».

Da Solberg avfeide den russiske kritikken, ble tonen enda skarpere. Onsdag denne uka ga den russiske ambassadøren til Norge, Teimuraz Otarovich Ramishvili, et intervju til det norske nyhetsnettstedet High North News.

I intervjuet advarer Ramishvili mot norsk deltakelse i Natos rakettskjold, og sier at det vil «sette norske grenser i fare».

Fakta

Norges forhold til Russland:

• Norge sluttet seg i 2014 til sanksjonene EU innførte mot Russland som en reaksjon på russisk innblanding i Ukraina.

• Tiltakene er gjort gyldige også for Svalbard, noe russerne mener er diskriminering i strid med Svalbardtraktaten.

• Norge forbereder seg nå på å bli en del av USAs planlagte rakettskjold, som har skapt sterke reaksjoner i Russland.

• Siden januar har amerikanske marinesoldater vært på «rotasjonsbasert trening» på Værnes.

Kritiserer Solberg

En rekke norske Russland-kjennere er sterkt kritiske til at Solberg avfeide den russiske ambassadens kritikk som propaganda.

– Det er ikke i Norges interesse å forholde seg til et naboland på den måten. Man avfeier ikke et annet lands ambassades uttalelser som propaganda, sier Lars Rowe, seniorforsker ved Fridjof Nansens institutt (FNI) .

– Man skal alltid ta alvorlig det ens nabostater sier. Hele tanken om at noe en diplomat sier, ikke skal tas alvorlig, den tanken er feil, sier Iver B. Neumann, seniorforsker ved Nupi.

Begge mener den skarpe ordbruken er et tegn på at Russland mener alvor.

Historie med rakettskjold

– Jeg tolker uttalelsene som at det vil komme en russisk reaksjon, enten retorisk eller materielt, dersom vi blir med i dette rakettskjoldet, sier Neumann.

Tidligere i år skrev Klassekampen at norske myndigheter nå vurderer å bli en del av Natos rakettskjold.

En gruppe bestående av forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og det amerikanske forsvarets missilforsvarsbyrå (MDA) jobber med en analyse av hva Norge kan bidra med til rakettskjoldet. Forsvarsdepartementet opplyste til Klassekampen 7. januar at analysen «ventes ferdigstilt innen utgangen av 2017». Tre dager seinere svarte den russiske ambassaden at Russland i så fall blir de «nødt til reagere for å forsvare vår sikkerhet».

Ifølge Neumann har rakettforsvarsdiskusjonen en lang historie i russisk utenrikspolitikk.

– På 1980-tallet var det Ronald Reagan sine planer om rakettskjold som førte til at Sovjetunionen begynte å ruste opp på ny, og trusselen om rakettskjoldet ble veldig viktig i russisk utenrikspolitikk, sier han.

– Dette er faktorer som gjør at man skal ta ambassadens uttalelser mer alvorlig enn ellers, altså fordi det er et historisk viktig tema, legger han til.

Også Lars Rowe mener det er grunn til å ta de siste ukenes russiske uttalelser alvorlig.

– Det er klart at det er i Russlands interesse å motvirke at Norge blir en del av rakettskjoldet. I enhver slik prosess er det slik at de som har interesse i at beslutningen går den ene eller den andre veien, vil forsøke å påvirke utfallet av prosessen, sier han.

– For det norsk-russiske naboforholdet, og dermed for Norge, er det høyst relevant hva Russland mener om dette, legger han til.

– Klassisk eskalering

Neumann mener det stadig dårligere forholdet til Russland nå begynner å bli farlig for norske interesser i nordområdene.

– Dette setter i spill ikke bare grensa i nord, men også Svalbard-spørsmålet. Russland har signalisert de siste årene at Svalbard er i spill. Det er et sted hvor norsk suverenitetshåndhevelse er vanskelig. Sabotasje på Fastlands-Norge er en mulighet, men det er mye lettere å slå til på Svalbard, sier han.

Neumann mener dette er en klassisk situasjon innen internasjonal politikk, der den ene siden svarer på noe den andre gjør, og motsatt.

Taus om ordstriden

Utenriksdepartementet hadde i går ingen kommentarer til den russiske ambassadørens siste uttalelser.

«Norske synspunkter på de temaene som tas opp i intervjuet er velkjente på russisk side», heter det i en epost fra Utenriksdepartementets pressetalsperson Kristin Enstad.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.
Mandag 11. juni 2018
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».
Lørdag 9. juni 2018
VALG: Målinger viser at Sverigedemokraterna kan bli Sveriges nest største eller største parti. Høyrepopulistene dominerer debatten fullstendig, sier eksperter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk