Mandag 30. januar 2017
PROTEST: Det var i helga demonstrasjoner i en rekke amerikanske byer mot Trumps innskjerping av utlendingspolitikken. Her på den internasjonale flyplassen i Portland, Oregon. Foto: Mike Zacchino, The Oregonian, AP/NTB scanpix
Sjokk og raseri etter Donald Trumps nye presidentordre mot flyktninger og innvandring:
Mobilisering mot Trump
Undersak

Få drept av terror

Mens Donald Trump markedsfører sin beinharde innvandringspolitikk mot folk fra muslimske land som terrorforebygging, påpeker New York Times at muslimske terrorister står bak få av drapene i USA.

Avisa refererer tall fra forskeren Charles Kurzmann fra University of North Carolina.

Ifølge Kurzmann er 123 mennesker drept i USA av muslimske terrorister siden 11. september 2001. Totalt drapstall i perioden er over 230.000.

Drapene er utført av gjengmedlemmer, narkohandlere, sinte ektefeller, hvite rasister, psykopater, fulle folk, og andre typer folk. Selv hvis drapstallene fra 11. september (2976 døde) blir regnet med, utgjør jihadister bare litt over én prosent av totalt antall drap.

Av amerikanske muslimske terrorister har bare 23 prosent familiebakgrunn fra land som står på Trumps nye innreisenektliste.

Til tross for tallenes tale er det dramatiske terroraksjoner som får mest blest, og i spørreundersøkelser svarer mellom 30 og 50 prosent av amerikanerne at de er «svært bekymret» eller «noe bekymret» for terrorangrep. Andelen som er bekymret har også en tendens til å stige bratt i etterkant av nye terrorangrep.

Fornekter seg ikke: USAs ferske president Donald Trump.
MOTBØR: Motstandere av Donald Trumps dramatiske innskjerping av USAs innreisepolitikk mobiliserer for fullt både innad i landet og i andre land.

USA

Menneskerettighetsgrupper og andre motstandere av president Donald Trumps nye regler for innreise til USA mobiliserer bredt og forbereder seg på en lang kamp.

– Ut fra det som er kommet fram hittil er det vanskelig å konkludere annerledes enn at presidentordren er i strid med menneskerettighetene, sier Terje Einarsen, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Han viser til at det å utelukke borgere fra et helt land fort vil komme i strid med menneskerettsforbud mot diskriminering på grunn av nasjonalitet og opprinnelsesland. Einarsen mener også at deler av vedtaket kan være i strid med USAs grunnlov.

– Særlig de som allerede er i USA vil være beskyttet av grunnlovens regler om ikke-diskriminering, sier han.

En føderal dommer i Brooklyn overprøvde i helga innreisestoppen, og avgjorde at to irakiske menn med gyldig visum til USA ikke kan sendes ut. I stedet er de innvilget midlertidig opphold i USA.

Fakta

Presidentordren om flyktninger og immigrasjon:

• USAs president Donald Trump skrev fredag under på en presidentordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk.

• Blant annet skal syriske statsborgere ikke lenger få visum til USA, og syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid. I 90 dager er det full stopp for innreise for borgere fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. Også folk som har oppholdstillatelse i USA og var ute av landet fikk problemer med å komme inn igjen.

• Ordren er møtt med krass kritikk både innad i USA og ellers i verden.

Store protester

Det var i helga store protester en rekke steder i USA. I New York boikottet drosjesjåførenes fagforening kjøring fra JFK-flyplassen i en time lørdag. Det var også store demonstrasjoner på flyplassene i New York, Washington, Chicago, Minneapolis, Denver, Los Angeles, San Francisco og Dallas. Demonstrantene bar hjemmelagde skilt som hilste flyktninger og innvandrere velkommen og tok avstand fra fremmedfrykt og muslimhets. Noen tok også til orde for å deportere Trump, og for å stille ham for riksrett.

«Store anti-Trump-demonstrasjoner dannes spontant», tvitret filmskaper og aktivist Michael Moore lørdag.

Presidentordren som Trump skreiv under fredag rammer særlig muslimer og folk fra muslimske land. Syriske statsborgere er nektet visum på ubestemt tid, og i 90 dager skal det ikke skrives ut visum til folk fra land med «terrorbekymringer», noe som ifølge flere kilder gjelder folk fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Det var i helga kaos på mange flyplasser. Folk som allerede var på vei til USA da Trump lanserte de nye reglene ble anholdt på flyplasser i USA i påvente av utsendelse, eller nektet å gå ombord på fly til USA fra andre land.

Også folk som har oppholdstillatelse i USA (grønt kort) og som var ute av landet ble nektet å returnere til sine hjem der.

Trump begrunner vedtaket med terrorforebygging, men kritikere har vist til at ingen av terroristene som angrep 11. september 2001 kom fra de sju landene som er rammet, men derimot fra Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Libanon, land som ikke står på Trumps liste.

Andre har påpekt at Trump ikke har forretninger i noen av landene som er rammet. Vedtaket vil også ramme irakere som søker asyl i USA fordi de er truet på livet etter å ha assistert amerikanske tropper i Irak.

Farlige takter

– Dette vedtaket har en stygg signaleffekt. Det bygger opp under splittelse langs religiøse skillelinjer, økt diskriminering og rasisme, sier jussprofessor Mads Andenæs, og håper på en folkebevegelse mot vedtaket i USA og krasse reaksjoner på FN-nivå.

Somalia er et av landene på Trumps liste. Bashe Musse fra Somalisk Nettverk i Norge forteller at mange somaliere her er sjokkerte over Trumps utspill.

– Det er uansvarlig at et statsoverhode, leder for verdens eneste stormakt, snakker så sjikanerende og nedlatende om muslimer og pisker opp motsetninger mellom religioner, særlig i ei tid der radikale krefter er på frammarsj, sier Musse.

Terje Einarsen ser med stor bekymring på oppførselen til USAs nye president.

– Slike vedtak som dette og flere andre vil fort bryte ned normene for internasjonalt samarbeid og respekt for folkeretten. Det reiser også spørsmål om hvordan USA vil opptre i FN, og i Nato. Også Nato har et verdigrunnlag som er koblet direkte til FN-pakten. Får vi et USA som opptrer i strid med FNs verdigrunnlag for internasjonalt samarbeid og respekt for individers rettigheter, så har vi en hovedalliert som står i fare for å ødelegge også forutsetningene for Nato-pakten.

Internasjonale reaksjoner

En rekke land har reagert mot Trumps utspill. Skarpest var Iran, som varslet at de ville nekte amerikanere innreise som mottrekk. Indonesia, som har verdens største muslimske befolkning, sa i går at Trumps vedtak vil skade kampen mot terror.

Både Frankrike og Tyskland gikk kjapt ut mot vedtaket, mens Storbritannias statsminister Theresa May først etter hjemlig press gikk ut med kritikk. Labour-leder Jeremy Corbyn tok i går til orde for å nekte Trump innreise i Storbritannia.

Canada var raskt ute og sa at flyktninger som blir avvist i USA kan komme til dem i stedet. Både Norge, Danmark og Sverige har kritisert vedtaket.

Trump selv er godt fornøyd med sin beslutning.

– Det fungerer veldig fint, sa Trump til reportere i Washington i helga, ifølge NTB.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Torsdag 26. april 2018
NEW DEAL: USA og Frankrike vil ha en ny atom-avtale med Iran. Redaktør i Le Monde Diplomatique kaller manøveren arrogant, respektløs og beklagelig.
Onsdag 25. april 2018
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.
Tirsdag 24. april 2018
HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.
Mandag 23. april 2018
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.
Lørdag 21. april 2018
NORSK TRØBBEL: Flere jusseksperter mener Norge kan ha brutt folkeretten da regjeringen støttet syriske opprørere som sier de kjemper mot Bashar al-Assad.
Fredag 20. april 2018
UENIG: Erna Solberg hevder norskstøttede opprørere i Syria først begynte å kjempe mot regimet etter at Norge trakk seg ut. Militskilder bestrider hennes versjon.
Torsdag 19. april 2018
SAMTALER: Saudi-Arabia tilbyr USA sunni-arabiske styrker til Syria for å fylle tomrommet dersom USA trekker seg ut.
Onsdag 18. april 2018
HAMSKIFTE: Norge skulle bistå USAs militsprosjekt i Syria. Disiplinære problemer gjorde at militsen kastet ut krigere og endret navn.
Tirsdag 17. april 2018
SNUR VÅPNENE: Norge skulle trene syriske opprørere til kamp mot Den islamske staten (IS). Nå kriger opprørerne mot regimet. Assad er hovedmålet, sier militsleder Muhannad al-Talla.
Lørdag 14. april 2018
TØFT: – Vi var presset på ressurser fra før. Nå sliter vi tungt med å hjelpe de skadde, sier Abdel Latif al-Haj, sjef for Gazasykehusene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk