Mandag 30. januar 2017
PROTEST: Det var i helga demonstrasjoner i en rekke amerikanske byer mot Trumps innskjerping av utlendingspolitikken. Her på den internasjonale flyplassen i Portland, Oregon. Foto: Mike Zacchino, The Oregonian, AP/NTB scanpix
Sjokk og raseri etter Donald Trumps nye presidentordre mot flyktninger og innvandring:
Mobilisering mot Trump
Undersak

Få drept av terror

Mens Donald Trump markedsfører sin beinharde innvandringspolitikk mot folk fra muslimske land som terrorforebygging, påpeker New York Times at muslimske terrorister står bak få av drapene i USA.

Avisa refererer tall fra forskeren Charles Kurzmann fra University of North Carolina.

Ifølge Kurzmann er 123 mennesker drept i USA av muslimske terrorister siden 11. september 2001. Totalt drapstall i perioden er over 230.000.

Drapene er utført av gjengmedlemmer, narkohandlere, sinte ektefeller, hvite rasister, psykopater, fulle folk, og andre typer folk. Selv hvis drapstallene fra 11. september (2976 døde) blir regnet med, utgjør jihadister bare litt over én prosent av totalt antall drap.

Av amerikanske muslimske terrorister har bare 23 prosent familiebakgrunn fra land som står på Trumps nye innreisenektliste.

Til tross for tallenes tale er det dramatiske terroraksjoner som får mest blest, og i spørreundersøkelser svarer mellom 30 og 50 prosent av amerikanerne at de er «svært bekymret» eller «noe bekymret» for terrorangrep. Andelen som er bekymret har også en tendens til å stige bratt i etterkant av nye terrorangrep.

Fornekter seg ikke: USAs ferske president Donald Trump.
MOTBØR: Motstandere av Donald Trumps dramatiske innskjerping av USAs innreisepolitikk mobiliserer for fullt både innad i landet og i andre land.

USA

Menneskerettighetsgrupper og andre motstandere av president Donald Trumps nye regler for innreise til USA mobiliserer bredt og forbereder seg på en lang kamp.

– Ut fra det som er kommet fram hittil er det vanskelig å konkludere annerledes enn at presidentordren er i strid med menneskerettighetene, sier Terje Einarsen, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Han viser til at det å utelukke borgere fra et helt land fort vil komme i strid med menneskerettsforbud mot diskriminering på grunn av nasjonalitet og opprinnelsesland. Einarsen mener også at deler av vedtaket kan være i strid med USAs grunnlov.

– Særlig de som allerede er i USA vil være beskyttet av grunnlovens regler om ikke-diskriminering, sier han.

En føderal dommer i Brooklyn overprøvde i helga innreisestoppen, og avgjorde at to irakiske menn med gyldig visum til USA ikke kan sendes ut. I stedet er de innvilget midlertidig opphold i USA.

Fakta

Presidentordren om flyktninger og immigrasjon:

• USAs president Donald Trump skrev fredag under på en presidentordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk.

• Blant annet skal syriske statsborgere ikke lenger få visum til USA, og syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid. I 90 dager er det full stopp for innreise for borgere fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. Også folk som har oppholdstillatelse i USA og var ute av landet fikk problemer med å komme inn igjen.

• Ordren er møtt med krass kritikk både innad i USA og ellers i verden.

Store protester

Det var i helga store protester en rekke steder i USA. I New York boikottet drosjesjåførenes fagforening kjøring fra JFK-flyplassen i en time lørdag. Det var også store demonstrasjoner på flyplassene i New York, Washington, Chicago, Minneapolis, Denver, Los Angeles, San Francisco og Dallas. Demonstrantene bar hjemmelagde skilt som hilste flyktninger og innvandrere velkommen og tok avstand fra fremmedfrykt og muslimhets. Noen tok også til orde for å deportere Trump, og for å stille ham for riksrett.

«Store anti-Trump-demonstrasjoner dannes spontant», tvitret filmskaper og aktivist Michael Moore lørdag.

Presidentordren som Trump skreiv under fredag rammer særlig muslimer og folk fra muslimske land. Syriske statsborgere er nektet visum på ubestemt tid, og i 90 dager skal det ikke skrives ut visum til folk fra land med «terrorbekymringer», noe som ifølge flere kilder gjelder folk fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Det var i helga kaos på mange flyplasser. Folk som allerede var på vei til USA da Trump lanserte de nye reglene ble anholdt på flyplasser i USA i påvente av utsendelse, eller nektet å gå ombord på fly til USA fra andre land.

Også folk som har oppholdstillatelse i USA (grønt kort) og som var ute av landet ble nektet å returnere til sine hjem der.

Trump begrunner vedtaket med terrorforebygging, men kritikere har vist til at ingen av terroristene som angrep 11. september 2001 kom fra de sju landene som er rammet, men derimot fra Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Libanon, land som ikke står på Trumps liste.

Andre har påpekt at Trump ikke har forretninger i noen av landene som er rammet. Vedtaket vil også ramme irakere som søker asyl i USA fordi de er truet på livet etter å ha assistert amerikanske tropper i Irak.

Farlige takter

– Dette vedtaket har en stygg signaleffekt. Det bygger opp under splittelse langs religiøse skillelinjer, økt diskriminering og rasisme, sier jussprofessor Mads Andenæs, og håper på en folkebevegelse mot vedtaket i USA og krasse reaksjoner på FN-nivå.

Somalia er et av landene på Trumps liste. Bashe Musse fra Somalisk Nettverk i Norge forteller at mange somaliere her er sjokkerte over Trumps utspill.

– Det er uansvarlig at et statsoverhode, leder for verdens eneste stormakt, snakker så sjikanerende og nedlatende om muslimer og pisker opp motsetninger mellom religioner, særlig i ei tid der radikale krefter er på frammarsj, sier Musse.

Terje Einarsen ser med stor bekymring på oppførselen til USAs nye president.

– Slike vedtak som dette og flere andre vil fort bryte ned normene for internasjonalt samarbeid og respekt for folkeretten. Det reiser også spørsmål om hvordan USA vil opptre i FN, og i Nato. Også Nato har et verdigrunnlag som er koblet direkte til FN-pakten. Får vi et USA som opptrer i strid med FNs verdigrunnlag for internasjonalt samarbeid og respekt for individers rettigheter, så har vi en hovedalliert som står i fare for å ødelegge også forutsetningene for Nato-pakten.

Internasjonale reaksjoner

En rekke land har reagert mot Trumps utspill. Skarpest var Iran, som varslet at de ville nekte amerikanere innreise som mottrekk. Indonesia, som har verdens største muslimske befolkning, sa i går at Trumps vedtak vil skade kampen mot terror.

Både Frankrike og Tyskland gikk kjapt ut mot vedtaket, mens Storbritannias statsminister Theresa May først etter hjemlig press gikk ut med kritikk. Labour-leder Jeremy Corbyn tok i går til orde for å nekte Trump innreise i Storbritannia.

Canada var raskt ute og sa at flyktninger som blir avvist i USA kan komme til dem i stedet. Både Norge, Danmark og Sverige har kritisert vedtaket.

Trump selv er godt fornøyd med sin beslutning.

– Det fungerer veldig fint, sa Trump til reportere i Washington i helga, ifølge NTB.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 19. august 2017
DILEMMA: Den islamistiske terroren skader europeiske samfunn hardt, sier forsker Petter Nesser. Han mener strenge mottiltak vil presse seg fram, som mer overvåking av internett.
Fredag 18. august 2017
BRÅK: Donald Trump sanket støtte i valgkampen på løfter om å skape jobber. Nå trekker stadig flere seg fra rådet som skal få dette til.
Torsdag 17. august 2017
SAMLES: Det såkalte alternative høyre går fra å være en internettbevegelse til å mobilisere i USAs gater.
Onsdag 16. august 2017
SKAL UT: Britene foreslo i går en overgangsavtale etter at de forlater EU i 2019. – Helt nødvendig, sier Storbritannia­ekspert John Todd.
Tirsdag 15. august 2017
URO: – Det er en sterk polarisering og det finnes mange tungt væpnede militser. Det gjør sjansene for politisk vold større, sier forsker Svein Melby.
Mandag 14. august 2017
VOLD: Rasistisk motivert vold øker i USA. Terroren i Charlottesville er en del av en høyreekstrem bølge.
Lørdag 12. august 2017
BLANDET: Mens president Donald Trump nekter å trappe ned krigstruslene, snakker USAs utenriksminister Rex Tillerson om et diplomati som virker.
Fredag 11. august 2017
PENGEPLAN: Med Donald Trump i Det hvite hus ser leiesoldatgründer Erik Prince mulighet til å tjene store penger på krigen i Afghanistan.
Torsdag 10. august 2017
BEROLIGER: På tross av høylytte krigstrusler fra begge sider, avviser Prio-forsker Stein Tønnesson at noen av partene i Korea-konflikten vil ty til våpen.
Onsdag 9. august 2017
TETTVEVD: Forslaget om tettere integrasjon mellom eurosonelandene vinner terreng. Den franske presidenten Emmanuel Macron er pådriveren.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk