Torsdag 26. januar 2017
RADARPAR: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton og Barack Obama forlater et valgmøte i Philadelphia 7. november, dagen før Clintons nederlag for Donald Trump. FOTO: Brendan Smialowski, AFP/NTB scanpix
Tidligere senatsrådgiver for Bernie Sanders krever full opprydning i Demokratenes rekker:
Må ta oppgjør med Obama
OPPGJØR: Tidligere Bernie Sanders-rådgiver Matt Stoller. FOTO: NEW AMERICA
RASERI: Aktivister krever fengselsstraff for Goldman Sachs-sjefen Lloyd Blankfein. FOTO: Chip Somodevilla, Getty/AFP/NTB scanpix
OPPVASK: Skal Donald Trump stanses, må Demokratene ta avstand fra Barack Obama slik Republikanerne fjernet seg fra George W. Bush, mener tidligere senatsrådgiver Matt Stoller.

USA

I USA druser Donald Trump på for å innfri forventningene som sendte ham til Det hvite hus. Etter likvidering av frihandelsavtalen TPP, startskudd for nedleggelsen av Obamacare, innføring av abortinnstramminger og godkjenning av omstridte oljerørledninger, annonserte han i går – som vanlig på Twitter – at han vil starte arbeidet for å stanse innvandringen til USA.

«Stor dag planlagt for NASJONAL SIKKERHET i morgen. Blant mange andre ting, vi skal bygge muren!», het det på Trumps Twitter-konto.

Byggingen av en mur mot Mexico var et av Trumps sentrale valgløfter. Trump skal også, ifølge New York Times, lansere flere tiltak mot innvandring, inkludert en begrensing av antallet flyktninger som kan bosette seg i USA, og en 120 dager lang blokkering av syrere og flyktninger fra andre «terrorutsatte» land som Iran, Libya, Somalia, Sudan og Jemen.

Fakta

Matt Stoller:

• Ansatt ved tankesmia New America, der han forsker på forholdet mellom konsentrasjon av finansmakt og Det demokratiske partiet.

• Har seks år bak seg på Capitol Hill, der han blant annet var rådgiver for Senatets budsjettkomité på områder som handel, konkurransepolitikk og finans.

• Stoller har også vært rådgiver for Bernie Sanders, som prøvde å bli Demokratenes presidentkandidat.

• Stollers artikler har blant annet blitt publisert av The Atlantic, New York Times, Vice, Salon, The New Republic, The Nation og Klassekampen.

Havarikommisjon

Samtidig som Trump boltrer seg i hovedstaden, forsøker Demokratene febrilsk å finne ut hvordan katastrofen kunne oppstå: Ikke bare tapte Hillary Clinton mot Trump, den mest upopulære kandidaten noensinne, men Demokratene mistet Kongressen og ble knust over hele landet.

Den amerikanske økonomen og Washington-insideren Matt Stoller har fulgt Demokratene svært tett de siste årene, ikke minst gjennom sine to år som rådgiver om økonomisk politikk for Bernie Sanders i Senatet. Mot partielitens vilje bidro Stoller blant annet til å presse mer av det han kaller økonomisk populisme – som kamp mot bankers og selskapers stadig økende makt – inn i partiprogrammet.

Obamas tap

Stoller mener imidlertid partiet fortsatt er langt unna det nødvendige oppgjøret og selvransakelsen som trengs for å igjen bli en samlende og mobiliserende politisk kraft i USA.

– Nederlaget handler ikke om at Hillary Clinton ikke besøkte nok fiskefestivaler i Ohio. Det handler om at partiets økonomiske ideer er elendige, destabiliserende og farlige, sier han til Klassekampen på Skype fra Washington, D.C..

Den ubehagelige sannheten er, ifølge Stoller, at Clinton lovet en tredje periode med Obamas politikk, men at for svært mange var to perioder mer enn nok. Og ikke fordi han var svart.

– Barack Obama gjorde en dårlig jobb. Obamas politikk var elendig, og det var derfor vi tapte. Men partiet nekter å innse dette, sier Stoller.

«Business as usual»

Demokratenes offisielle versjon er isteden at Obamas manglende evne til å innfri store løfter om forandring skyldtes Republikanernes motstand i Kongressen. Stoller mener dette er et dårlig forsøk på å ta oppmerksomhet vekk fra at Obama i 2009 hadde store muligheter til å stake ut en ny kurs for USA.

Obama, som hadde fått store donasjoner fra Wall Street, lot heller bankene returnere til «business as usual», mens vanlige folk måtte ta regninga for finanskrisa. Bankfolkene som hadde skapt den, også mange som hadde begått kriminelle handlinger, slapp unna.

Obama har også støttet mer monopolisering i USAs næringsliv og sørget for stadig større skiller mellom fattig og rik og by og land. Hele 99 prosent av jobbveksten etter finanskrisa har gått til amerikanerene med høyere utdanning, mens over halvparten av alle nye jobber mellom 2010 til 2014 ble skapt i bare 79 av USAs over 3000 kommuner (counties).

Som Bush, så Obama

Under valgkampen lovet Trump enorme prosjekter for å ruste opp USAs infrastruktur. Tirsdag fulgte Demokratene opp med en ny infrastrukturplan til en verdi av 1000 milliarder dollar. Planen tar sikte på å forbedre landets flyplasser, bruer, veier og havner og skape 15 millioner jobber på ti år.

– Har behovet for mer økonomisk populisme sunket inn etter valget?

– De har skjønt at noe gikk galt og at det er knyttet til økonomi. Så det finnes en større åpenhet for slike ideer nå. Men partiet nekter å ta et oppgjør med Obama når de egentlig burde fjerne seg fra hans politikk på samme måte som Republikanerne tok avstand fra George W. Bush, sier Stoller og viser til Republikanernes forrige president.

Ifølge Gallup lå Obamas popularitet i snitt på 47,9 prosent – lavere enn både Bush og president Richard Nixon.

Den sentrale debatten dreier seg i dag i større grad om når og i hvilket omfang man skal samarbeide med Trump, mens grasrota i Demokratene i større grad ønsker seg «full krig», ifølge Huffington Post.

Watergate Babies’ synd

I desember gikk Stoller over til tenketanken New America og har siden gjort seg bemerket med hard kritikk av Demokratene i blant annet The Washington Post og The Atlantic. Blant annet beskriver han i en mye omtalt tekst hvordan Demokratene på 1970-tallet ble overtatt av en ny generasjon ledere: «The Watergate Babies.» De forkastet det økonomiske tankegodset fra New Deal-tida og sørget for at Demokratene for alvor hoppet på liberaliseringsbølgen som skjenket banker og store selskaper mer og mer makt og penger på bekostning av vanlige amerikanere.

– Før man skjønner hva disse folkene, som Bill Clinton, Larry Summers, Tim Geitner og Robert Reich gjorde, kan ikke endring skje, mener Stoller.

– Veldig mange folk i og rundt partiet bør sparkes og erstattes, sier han.

– Hvem da?

– Ja, hvor skal man starte? Dette handler om politikere og om folk i tenketanker rundt partiet. Men mer enn spesifikke individer behøves det et oppgjør med arven etter Obama og den dominerende støtten til finansindustrien og næringslivet.

Stoller mener tenkere som økonomen Paul Krugman og Bill Clintons arbeidsminister Robert Reich fortjener mye av skylda for Demokratenes feil.

– Dette er folk som har vært med på å organisere tenkningen i partiet. Reich (som i siste valg støttet Sanders, red.anm.) har endret seg de siste årene, men det trengs et virkelig og oppgjør med fortida, og disse folkene må gi fra seg stafettpinnen til en ny generasjon tenkere, sier Stoller og peker på navn som Barry C. Lynn, Sabeel Rahman, Zephyr Teachout, Lina Khan, Phil Longman, og Mary Stucky.

Sykemelder Obamacare

Demokratene må også forstå at Obamas hjertebarn, helseprogrammet «Obamacare» som Trump nå vil avvikle, er langt mer upopulært enn de virker å skjønne.

Det er dyrt og fungerer fortsatt teknisk dårlig på tross av flere år med forsøk på å fikse det.

– Siden desember har jeg forsøkt å kjøpe meg helseforsikring gjennom Obamacare. Men nettsida lar meg ikke logge inn, og jeg har stått i timevis på vent i telefonen med teknikere. Jeg har fortsatt ikke klart det, sier Stoller.

– Det går an å skjønne hvorfor folk er sinna. Jeg er en temmelig privilegert hvit fyr, og jeg har problemer med å skaffe meg helseforsikring. Kommer du til slutt gjennom, tar det 45 dager før du får vite om søknaden har blitt godkjent. Og det er dette Demokratene skryter av etter åtte i Det hvite hus. Det er helt utrolig, sier Stoller.

Obamacare har gjort det lettere for mange fattige å kjøpe seg helseforsikring. Men de grunnleggende problemene ved USAs skadeskutte helsesystem har ifølge Stoller bare forverret seg under Obama.

– Trenden der farmasøytindustrien og sykehusene stadig øker sine monopoler, har bare blitt verre, og dette betyr at pasienter ender opp som pengesekker som medisinselskapene kan presse stadig hardere, sier han.

Selv om slike analyser fortsatt ikke dominerer partiet innad, mener Stoller at Sanders-kampanjen er et sikkert tegn på at økonomisk populisme vinner fram.

– På hvilken måte har Sanders-kampanjen etterlatt seg noe som kan ta Demokratene i den retningen hans støttespillere ønsker?

– Når du spør amerikanere hva som er deres første politiske minne, svarer nesten alle noe fra en presidentdebatt. Presidentvalgkamper avgjør hvilke saker vi skal debattere. Og 2016 var første gang siden 1992 at politisk økonomi, banksystemer og frihandel havnet midt i rampelyset. Dette har hatt stor innflytelse på en hel generasjon unge amerikanere som har vokst opp under finanskrisa, sier Stoller.

Nå håper han en ny generasjon progressive tenkere og politikere kan ha like radikal påvirkning som «Watergate Babies» hadde på 1970-tallet.

Stoller mener samtidig at de gamle traverne Sanders og Elizabeth Warren fortsatt vil være viktige figurer ettersom de er «blant de få i partiet som konsekvent snakker om problemer knyttet til monopoler, og som kritiserer ‘too big to fail’-tankegangen».

Mens Sanders først og fremst blir «et viktig symbol» i årene som kommer, ser Stoller Warren som «nøkkelpersonen til å restrukturere Demokratene».

– Warren har den skarpeste og mest sofistikerte kritikken, sier Stoller, som særlig har latt seg imponere av Warrens ønske om å bryte opp monopoler i amerikansk industri.

Stoller trekker også fram Senator Al Franken og Representant Rick Nolan som etablerte folk i partiet som kan trekke Demokratene i riktig retning.

Demokratisk Tea Party

Den virkelige endringen må likevel skje gjennom helt nye krefter og press utenfra, mener Stoller.

Utenfor partiet jobber nå flere organisasjoner for å støtte progressive kandidater over hele USA.

En av disse er «Justice Democrats», startet av blant annet den progressive Youtube-stjernen Cenk Uygur fra nyhetskanalen The Young Turks.

«Løsningen er ikke enhet ned selskapsstøttede Demokrater. Løsningen er å utfordre dem og bytte ut hver og en av dem med mennesker som vil kjempe for velgere, ikke donorer», heter det på Justice Democrats sine nettsider.

Med hjelp fra folk fra Sanders-kampanjen tar gruppa mål av seg å bli en slags venstresidas Tea Party-bevegelse, som gjennom grasrotpress sender progressive kandidater inn i lokale administrasjoner over hele landet og til slutt sørger for at Demokratene gjenerobrer Kongressen i 2018.

– Vi må lære oss å drive kampanjer på nye måter, med nye taktikker. Og jeg blir veldig glad for å se all innovasjonen som foregår, sier Stoller, som også peker på at den Bernie Sanders-allierte gruppa «Our Revolution» jobber for å endre partiet nedenfra og opp.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk