Du kan bla til neste sideBla med piltastene

I middelalderen måtte folk oppføre seg i tråd med rollen de hadde. Noen fikk likevel tid til selvrefleksjon.

Hvem tror vi at vi er?

Rollespill: Ritualer og attributter var viktige i middelaldersamfunnet. Karneval og lignende fester kunne snu det på hodet – her fra Helligtrekongersdag i Flandern, der familier drakk og spiste sammen, og én fikk rolle som konge. maleri: jacob jordaens, «kongen drikker», ca. 1640

Å forstå seg selv kan høres ut som en narsissistisk affære. Men ifølge noen forskere er det dét som drev samfunnet fram.

Hvem vi er og hvordan vi definerer vår identitet er spørsmål som menneskeheten har vært opptatt av fra tidenes morgen. Noen aspekter av ens identitet vil kunne anses som relativt faste: alder, kjønn, nasjonal identitet. Men de kan også diskuteres: kjønn kan anses som en sosial konstruksjon, man «er så gammel som man føler seg», og hvor man er født, trenger ikke være veldig relevant for ens identitet. Et grunnleggende spørsmål er om identitet er noe som er definert eksternt, basert på sosial og kollektiv tilhørighet, eller om vi selv kan definere hvem vi er. Eller ligger svaret et sted midt imellom?