Onsdag 11. januar 2017
GoLF-TURIST: Børge Brende har vært i Saudi-Arabia to ganger siden oljegiganten lanserte sin nye økonomiske investeringsplan. FOTO: Vidar Ruud, NTB scanpix
UD bestilte møter med flere økonomiske nøkkelfigurer i Saudi-Arabias nye ledelse, viser brev:
Lokkes av saudisk eventyr
Undersak

UD følger med

I en epost til Klassekampen bekrefter UDs Guri Solberg at Saudi-Arabias nye slagplan for å tiltrekke seg investeringer «kom opp både i møtet med kong Salman og i møtet med viseutenriksminister Madani».

Solberg skriver at «Saudi-Arabia er en betydelig oljeeksportør og det er viktig å ha kunnskap om landets tenkning og politikk på disse områdene».

«I likhet med andre land i regionen har også Saudi-Arabia økonomiske utfordringer på grunn av den lave oljeprisen. I «Vision 2030» trekkes det opp en strategi om en omfattende diversifisering av den saudiske økonomien for å minske landets avhengighet av olje og gass i fremtiden», skriver Solberg.

«Dette er (...) av interesse for alle land som har basert sin økonomi på eksport av olje og gass – også Norge. Det er derfor naturlig at vi følger nøye med på den videre økonomiske utviklingen i Saudi-Arabia», skriver hun.

Mohammed bin Salman
TAKTSKIFTE: Utenriksdepartementet jobber aktivt for å sikre Norge innpass når oljediktaturet Saudi-Arabias nye ledelse ­åpner økonomien.

Saudi-Arabia

For andre gang på åtte måneder besøkte utenriksminister Børge Brende 4. til 6. januar Saudi-Arabia, der han blant annet for første gang traff landet ferske øverste leder, kong Salman.

I sin framstilling av Riyadh-besøket vektla Utenriksdepartementet (UD) politiske samtaler om regionale konflikter, som krigene i Jemen og Syria.

Et brev fra den norske ambassaden i Riyadh til Saudi-Arabias utenriksdepartement viser imidlertid at et av motivene bak besøket var å styrke norske økonomiske og strategiske interesser i diktaturet, som av Amnesty International beskrives som en «menneskerettighetsversting».

I brevet som Klassekampen har fått innsyn i, framgår det at Brende ønsket å styrke bånd til en ny generasjon saudiske økonomiske ledere, samt få en innføring i landets nye økonomiske satsingsplan «Saudi Vision 2030», som skal bidra til å tiltrekke utenlandske investeringer til landet.

Fakta

Norge i Saudi-Arabia:

• Norge har under flere regjeringer jobbet hardt for å opprette et godt forhold til oljegiganten Saudi-Arabia.

• Landet har verdens nest største oljereserver og kan i stor grad påvirke oljeprisen.

• Det fundamentalistiske sunnimuslimske kongedømmet har de siste årene trappet opp forfølgelsen av dissidenter og aktivister og antallet hen­rettelser.

• Samtidig har Norge under Børge Brende trappet opp tilnærmingen overfor regimet.

• Saudierne jakter nå på utenlandske investeringer for å gjøre seg mindre olje­avhengige.

Vil møte økonomiprins

Klassekampen har de siste årene skrevet flere saker om hvordan Norge jobber for å få tettere bånd til land i Golf-regionen, ikke minst Saudi-Arabia. I interne UD-dokumenter het det at et «hovedfokus» for en planlagt ministerreise til regionen i 2013, var å «åpne dører» for norske næringsinteresser.

I tillegg til kong Salman traff Brende i løpet av sitt siste besøk ifølge UD også viseutenriksminister Nizar bin Obaid Madani, generalsekretær Abdul Latif bin Rashid al-Zayani i Gulf Cooperation Council (GCC), og leder for National Society for Human Rights, Mufleh bin Rabiena al-Qahtani.

Men UDs forespørsel til saudierne viser at Brende også ønsket å få møte Mohammed bin Salman, visekronprinsen som følge en rapport fra Norges ambassade i Riyadh 2. mai 2016 står «i spissen for landets økonomiske reformprosess».

Brende ønsket også å møte både landets handels- og investeringsminister Majid bin Abdullah al-Qasabi og landets olje- og energiminister Khalid al-Falih, som begge er del av et ferskt saudisk økonomisk lederskap. Ifølge UD ble disse møtene ikke gjennomført.

Ny generasjon

Samtidig viser brevet at UD spesifikt bestilte en brif om «Saudi Vision 2030». Ifølge Riyadh-ambassaden er denne økonomiske satsingsplanen «hjertebarnet til visekronprins Muhammed bin Salman», som Brende ønsket å treffe.

Etter kong Abdullahs død i januar 2015 har Saudi-Arabias lederskap gjennomført et generasjonsskifte og økonomiske reformforsøk med visekronprins Mohammed og hans «Saudi Vision 2030» i front.

Ifølge et UD-notat fra 2. november forlot «den siste av den eldre garde blant topplederne på myndighetssiden i saudisk økonomi» sin posisjon i fjor høst.

I stedet har det kommet inn «en yngre generasjon» som opptrer mer i tråd med visekronprins Mohammed bin Salmans «forsøk på å reformere økonomien i landet gjennom Vision 2030», heter det. Det er denne nye generasjonen Norge nå forsøker å knytte bånd til.

«Saudi Vision 2030», som tar sikte på reduksjon av landets oljeavhengighet, har kommet på plass etter Saudi-Arabias store problemer som følge av fallende oljepriser.

Ifølge den offisielle beskrivelsen handler planen om at Saudi-Arabia skal være en «global hub» og «det mest hellige stedet på jord», og at landet skal tiltrekke seg stadig større utenlandske investeringer.

«Vår nasjon har sterke investeringsmuligheter, som vi vil dyrke for å stimulere vår økonomi og diversifisere våre inntekter», heter det.

Det norske oljefondet investerte sommeren 2015 nesten tre milliarder kroner i det saudiske aksjemarkedet.

Saudiernes plan består blant annet av å forbedre forholdene for næringslivet, opprette spesielle frisoner og deregulere energimarkedet.

Ifølge et UD-notat fra juli fjor forsøker saudierne å lokke utenlandske selskaper «med frisoner ala Dubai». Slike «avgrensede» og «inngjerdede» områder med «både alkoholservering og samhandling mellom kvinner og menn (utenfor nær familie)» ble ifølge UD «foreslått av ministere på toppnivå».

«Kronprinsen fristet amerikanerne med frisoner dersom firmaene investerer i kongeriket», skriver ambassaden, som mener «visekronprinsens siste aktiviteter indikerer progressiv (les: i tråd med vestlige verdier) utvikling».

Frykter folkelig uro

Olje- og energiminister Khalid al-Falih har vært sentral i oljeorganisasjonen Opecs avgjørelse 30. november i fjor om å kutte den daglig oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat. Saudi-Arabia skulle stå for over 40 prosent av kuttene, som i første omgang strekker seg seks måneder fram i tid.

Avgjørelsen kom etter store problemer i saudisk økonomi grunnet langvarig lav oljepris.

Ifølge et UD-notat fra 4. desember håper saudierne at en stabil oljepris skal bidra til at landet lykkes med «store reformplaner og sparetiltak som skal få økonomien på rett kjøl og bort fra oljeavhengighet».

«Dersom disse planene mislykkes har det potensial til å skape misnøye i befolkningen som for øvrig ikke har noen mulighet til å påvirke politikken i landet», heter det i innberetningen.

Brendes Riyadh-besøk skjedde kort tid etter at Storbritannias ferske statsminister Theresa May traff kong Salman på et besøk i regionen i desember. «Storbritannia og May ser på Golf-landene som en attraktiv handelspartner i lys av brexit-avstemningen», heter det i et UD-notat fra 12. desember.

eirikgs@klassekampen.no

Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.
Onsdag 21. februar 2018
HØYREMARSJ: Matteo Salvini angriper innvandrere, EU, sosialdemokrater og Amazon. – Med meg som Italias statsminister vil Europa endre seg totalt, hevder høyrepopulisten.
Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk