Onsdag 11. januar 2017
GoLF-TURIST: Børge Brende har vært i Saudi-Arabia to ganger siden oljegiganten lanserte sin nye økonomiske investeringsplan. FOTO: Vidar Ruud, NTB scanpix
UD bestilte møter med flere økonomiske nøkkelfigurer i Saudi-Arabias nye ledelse, viser brev:
Lokkes av saudisk eventyr
Undersak

UD følger med

I en epost til Klassekampen bekrefter UDs Guri Solberg at Saudi-Arabias nye slagplan for å tiltrekke seg investeringer «kom opp både i møtet med kong Salman og i møtet med viseutenriksminister Madani».

Solberg skriver at «Saudi-Arabia er en betydelig oljeeksportør og det er viktig å ha kunnskap om landets tenkning og politikk på disse områdene».

«I likhet med andre land i regionen har også Saudi-Arabia økonomiske utfordringer på grunn av den lave oljeprisen. I «Vision 2030» trekkes det opp en strategi om en omfattende diversifisering av den saudiske økonomien for å minske landets avhengighet av olje og gass i fremtiden», skriver Solberg.

«Dette er (...) av interesse for alle land som har basert sin økonomi på eksport av olje og gass – også Norge. Det er derfor naturlig at vi følger nøye med på den videre økonomiske utviklingen i Saudi-Arabia», skriver hun.

Mohammed bin Salman
TAKTSKIFTE: Utenriksdepartementet jobber aktivt for å sikre Norge innpass når oljediktaturet Saudi-Arabias nye ledelse ­åpner økonomien.

Saudi-Arabia

For andre gang på åtte måneder besøkte utenriksminister Børge Brende 4. til 6. januar Saudi-Arabia, der han blant annet for første gang traff landet ferske øverste leder, kong Salman.

I sin framstilling av Riyadh-besøket vektla Utenriksdepartementet (UD) politiske samtaler om regionale konflikter, som krigene i Jemen og Syria.

Et brev fra den norske ambassaden i Riyadh til Saudi-Arabias utenriksdepartement viser imidlertid at et av motivene bak besøket var å styrke norske økonomiske og strategiske interesser i diktaturet, som av Amnesty International beskrives som en «menneskerettighetsversting».

I brevet som Klassekampen har fått innsyn i, framgår det at Brende ønsket å styrke bånd til en ny generasjon saudiske økonomiske ledere, samt få en innføring i landets nye økonomiske satsingsplan «Saudi Vision 2030», som skal bidra til å tiltrekke utenlandske investeringer til landet.

Fakta

Norge i Saudi-Arabia:

• Norge har under flere regjeringer jobbet hardt for å opprette et godt forhold til oljegiganten Saudi-Arabia.

• Landet har verdens nest største oljereserver og kan i stor grad påvirke oljeprisen.

• Det fundamentalistiske sunnimuslimske kongedømmet har de siste årene trappet opp forfølgelsen av dissidenter og aktivister og antallet hen­rettelser.

• Samtidig har Norge under Børge Brende trappet opp tilnærmingen overfor regimet.

• Saudierne jakter nå på utenlandske investeringer for å gjøre seg mindre olje­avhengige.

Vil møte økonomiprins

Klassekampen har de siste årene skrevet flere saker om hvordan Norge jobber for å få tettere bånd til land i Golf-regionen, ikke minst Saudi-Arabia. I interne UD-dokumenter het det at et «hovedfokus» for en planlagt ministerreise til regionen i 2013, var å «åpne dører» for norske næringsinteresser.

I tillegg til kong Salman traff Brende i løpet av sitt siste besøk ifølge UD også viseutenriksminister Nizar bin Obaid Madani, generalsekretær Abdul Latif bin Rashid al-Zayani i Gulf Cooperation Council (GCC), og leder for National Society for Human Rights, Mufleh bin Rabiena al-Qahtani.

Men UDs forespørsel til saudierne viser at Brende også ønsket å få møte Mohammed bin Salman, visekronprinsen som følge en rapport fra Norges ambassade i Riyadh 2. mai 2016 står «i spissen for landets økonomiske reformprosess».

Brende ønsket også å møte både landets handels- og investeringsminister Majid bin Abdullah al-Qasabi og landets olje- og energiminister Khalid al-Falih, som begge er del av et ferskt saudisk økonomisk lederskap. Ifølge UD ble disse møtene ikke gjennomført.

Ny generasjon

Samtidig viser brevet at UD spesifikt bestilte en brif om «Saudi Vision 2030». Ifølge Riyadh-ambassaden er denne økonomiske satsingsplanen «hjertebarnet til visekronprins Muhammed bin Salman», som Brende ønsket å treffe.

Etter kong Abdullahs død i januar 2015 har Saudi-Arabias lederskap gjennomført et generasjonsskifte og økonomiske reformforsøk med visekronprins Mohammed og hans «Saudi Vision 2030» i front.

Ifølge et UD-notat fra 2. november forlot «den siste av den eldre garde blant topplederne på myndighetssiden i saudisk økonomi» sin posisjon i fjor høst.

I stedet har det kommet inn «en yngre generasjon» som opptrer mer i tråd med visekronprins Mohammed bin Salmans «forsøk på å reformere økonomien i landet gjennom Vision 2030», heter det. Det er denne nye generasjonen Norge nå forsøker å knytte bånd til.

«Saudi Vision 2030», som tar sikte på reduksjon av landets oljeavhengighet, har kommet på plass etter Saudi-Arabias store problemer som følge av fallende oljepriser.

Ifølge den offisielle beskrivelsen handler planen om at Saudi-Arabia skal være en «global hub» og «det mest hellige stedet på jord», og at landet skal tiltrekke seg stadig større utenlandske investeringer.

«Vår nasjon har sterke investeringsmuligheter, som vi vil dyrke for å stimulere vår økonomi og diversifisere våre inntekter», heter det.

Det norske oljefondet investerte sommeren 2015 nesten tre milliarder kroner i det saudiske aksjemarkedet.

Saudiernes plan består blant annet av å forbedre forholdene for næringslivet, opprette spesielle frisoner og deregulere energimarkedet.

Ifølge et UD-notat fra juli fjor forsøker saudierne å lokke utenlandske selskaper «med frisoner ala Dubai». Slike «avgrensede» og «inngjerdede» områder med «både alkoholservering og samhandling mellom kvinner og menn (utenfor nær familie)» ble ifølge UD «foreslått av ministere på toppnivå».

«Kronprinsen fristet amerikanerne med frisoner dersom firmaene investerer i kongeriket», skriver ambassaden, som mener «visekronprinsens siste aktiviteter indikerer progressiv (les: i tråd med vestlige verdier) utvikling».

Frykter folkelig uro

Olje- og energiminister Khalid al-Falih har vært sentral i oljeorganisasjonen Opecs avgjørelse 30. november i fjor om å kutte den daglig oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat. Saudi-Arabia skulle stå for over 40 prosent av kuttene, som i første omgang strekker seg seks måneder fram i tid.

Avgjørelsen kom etter store problemer i saudisk økonomi grunnet langvarig lav oljepris.

Ifølge et UD-notat fra 4. desember håper saudierne at en stabil oljepris skal bidra til at landet lykkes med «store reformplaner og sparetiltak som skal få økonomien på rett kjøl og bort fra oljeavhengighet».

«Dersom disse planene mislykkes har det potensial til å skape misnøye i befolkningen som for øvrig ikke har noen mulighet til å påvirke politikken i landet», heter det i innberetningen.

Brendes Riyadh-besøk skjedde kort tid etter at Storbritannias ferske statsminister Theresa May traff kong Salman på et besøk i regionen i desember. «Storbritannia og May ser på Golf-landene som en attraktiv handelspartner i lys av brexit-avstemningen», heter det i et UD-notat fra 12. desember.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 25. april 2018
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.
Tirsdag 24. april 2018
HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.
Mandag 23. april 2018
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.
Lørdag 21. april 2018
NORSK TRØBBEL: Flere jusseksperter mener Norge kan ha brutt folkeretten da regjeringen støttet syriske opprørere som sier de kjemper mot Bashar al-Assad.
Fredag 20. april 2018
UENIG: Erna Solberg hevder norskstøttede opprørere i Syria først begynte å kjempe mot regimet etter at Norge trakk seg ut. Militskilder bestrider hennes versjon.
Torsdag 19. april 2018
SAMTALER: Saudi-Arabia tilbyr USA sunni-arabiske styrker til Syria for å fylle tomrommet dersom USA trekker seg ut.
Onsdag 18. april 2018
HAMSKIFTE: Norge skulle bistå USAs militsprosjekt i Syria. Disiplinære problemer gjorde at militsen kastet ut krigere og endret navn.
Tirsdag 17. april 2018
SNUR VÅPNENE: Norge skulle trene syriske opprørere til kamp mot Den islamske staten (IS). Nå kriger opprørerne mot regimet. Assad er hovedmålet, sier militsleder Muhannad al-Talla.
Lørdag 14. april 2018
TØFT: – Vi var presset på ressurser fra før. Nå sliter vi tungt med å hjelpe de skadde, sier Abdel Latif al-Haj, sjef for Gazasykehusene.
Fredag 13. april 2018
NY KRIG: FNs tidligere våpeninspektør i Irak advarer mot å angripe Syria uten bevis for bruk av kjemisk våpen. – Jeg har mye erfaring med påståtte bevis som viser seg å ikke eksistere, sier Hans Blix.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk