Lørdag 31. desember 2016
Ingen store endringer: Andreas Bøhler tror datteren Stella Andersen Bøhler vil være om lag like godt økonomisk stilt som hans generasjon. – Vi må heller fordele bedre mellom folk, sier småbarnsfaren.
Nær halvparten av oss tror barna vil få det verre økonomisk:
Forsiktig framtidstro
Roger Bjørnstad
USIKKERT: Kun én av fem tror neste generasjon får mer penger å rutte med. Småbarnsfar Andreas Bøhler synes vi har det bra nok allerede.

måling

Lekeplassen i Sofienberg­parken i Oslo er utstyrt med både sklier, klatreslott og husker. Andreas Bøhler og datteren Stella kommer hit for å leke i romjula. Helt på tampen av året har Klassekampen undersøkt hva nordmenn tror om den økonomiske framtida til den oppvoksende generasjonen.

Småbarnsfaren er mer positivt innstilt til framtida enn nordmenn flest.

– Jeg tror hun kommer til å ha det like godt økonomisk som vi har det i dag, sier han.

Tidligere denne uka meldte NRK at nordmenns kjøpekraft har blitt svekket i 2016. Prisene har økt mer enn lønningene, og gjort hver krone i lønningsposen litt mindre verdt.

I vår meningsmåling svarer nær halvparten av de spurte at de tror den oppvoksende generasjonen vil få det verre økonomisk enn sine foreldre. Om lag en tredel er enig med Bøhler i at det blir like bra som i dag.

Fakta

Framtidsutsikter:

• En undersøkelse gjort av Sentio for Klassekampen kartlegger hvordan folk ser på den økonomiske framtida til de som vokser opp i dag.

• Hele 44,8 prosent av de spurte tror de som vokser opp nå, vil få det verre.

• Mest pessimistisk er kvinnene. 48,1 prosent av kvinner tror det blir verre, mot 41,5 prosent av mennene.


Forstår uroen

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse forstår hvorfor mange nordmenn frykter en magrere økonomisk framtid. Han sier det er flere trender internasjonalt som kan påvirke økonomien her hjemme.

– Klimaendringene kan svekke verdiene av ressursene på jorda og tvinge oss ned i kjøpekraft. Vi ser også at land ønsker å lukke handelen og si opp frihandelsavtaler, og vi kan få en utfordring med store migrasjonsstrømmer.

Sjeføkonomen peker på konkrete utfordringer som Norge må løse dersom også neste generasjon skal komme bedre ut.

Ifølge Bjørnstad sørger et urettferdig skattesystem for å favorisere de generasjonene som alt har bolig. Det gjør det for vanskelig for unge å komme inn på boligmarkedet.

Arbeidsmarkedet kan bli satt under press som følge av økt migrasjon.

– Vi må hindre sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i tilknytning til innvandringen, sier Bjørnstad.

Det viktigste han peker på, er det grønne skiftet.

– Vi må ikke gjøre oss så avhengig av oljen at vi ikke blir med på det framtidige grønne industrieventyret. Om vi ikke henger med, blir norsk industri utkonkurrert.

Bjørnstad tror likevel framtida er lys, også for den oppvoksende generasjonen.

– Jeg tror gjennomgående at de vil ha det enda bedre materielt sett enn det vi har hatt, sier han.


– Men ulikheter knyttet til arv, bolig og utdanning kan skape større forskjeller og noen kan falle utenfor, sier Bjørnstad.


Trygt i Norge

Bare hver femte spurte tror at de som vokser opp i dag, blir bedre økonomisk stilt. Andreas Bøhler mener at vi allerede har det godt nok.

– Jeg tror vi må justere ned forbruket vårt. I Norge kan vi gjøre det uten at det går vesentlig ut over levestandarden, sier han.

Han er trygg på framtida til lille Stella.

– Norge er et trygt og godt land å bo i, og jeg har tiltro til at det vil fortsette å være det også for henne. Det er viktigere å fordele bedre mellom folk, enn at alle skal ha mer, sier Bøhler.

innenriks@klassekampen.no


Torsdag 19. januar 2017
SKUDDHOLD: Fremskrittspartiet vil fremme forslag i Stortinget som kan føre til lisensjakt på ulv før snøen forsvinner. Det kan gi flertall mot miljøminister Vidar Helgesen.
Onsdag 18. januar 2017
STEILE FRONTER: Tida renner ut for å gjennomføre jakt i ulvesonen denne vinteren. Miljøminister Vidar Helgesens redegjørelse får tverrpolitisk slakt på hedmarksbenken.
Tirsdag 17. januar 2017
STATSBANE: Hongkong, eit kanadisk pensjonsfond og svenskane snuser på norsk jernbane. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er klar på at norske skattebetalarar sine pengar kan enda i ­statskassa til andre land.
Mandag 16. januar 2017
BYGGJEKLAR: Programkomiteen i Høgre går inn for meir kraftutbygging. – Dette er vi ikkje glade for å høyre, svarer Naturvernforbundet.
Lørdag 14. januar 2017
ANMELDT: Stig Erik Sørheim i Actis ble anmeldt for smugling av narkotika etter at noen bestilte hasj på nettet i hans navn. Actis er sikre på at motstandere i narkotikadebatten står bak.
Fredag 13. januar 2017
KUTT: I dag presenterer politi­direktøren sin liste over lensmannskontor som skal legges ned. Omtrent 130 tjenestesteder forsvinner fra kartet.
Torsdag 12. januar 2017
SVAR: Den russiske ambassaden i Oslo reagerer skarpt på nyheten om mulig norsk deltakelse i Natos rakettskjold. Ambassaden setter saken i sammenheng med økt spenning i Arktis.
Onsdag 11. januar 2017
LETER: Den narkotikaliberale organisasjonen Normal har laget en lukket database med dokumenter om sine motstandere i narkotikadebatten. Det kan være ulovlig, mener Datatilsynet.
Tirsdag 10. januar 2017
RAKETTFORSVAR: Ap er skeptiske til at Norge skal med i missilforsvaret. SV sier klart nei.
Mandag 9. januar 2017
KONFLIKT: Nupi-forsker Julie ­Wilhelmsen mener norsk deltakelse i Natos rakettskjold vil forverre en ­konflikt med Russland som allerede er «skremmende heftig».

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk